Molekül

Molekül

Son dakika molekül haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan molekül ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını molekül haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Molekül

haberleri sayfasında son dakika yaşanan molekül gelişmeleri de dahil olmak üzere 231 molekül haberi bulunmuştur. Tüm molekül haberleri aşağıda listelenmiştir.
Plazmoliz Nedir, Hangi Ortamlarda Olur? Plazmoliz Örnekleri Nelerdir?
Plazmoliz Nedir, Hangi Ortamlarda Olur? Plazmoliz Örnekleri Nelerdir? Plazmoliz; bitkisel yapı üstünden değişik ortam şartları altında gerçekleşmektedir. Bununla beraber bu konu; biyolojik bakımdan canlı çeşitleri içerisinde önemli bir yer taşımaktadır. Plazmoliz durumu; bir osmoz neticesinde oluşmaktadır. Dış ortam içerisinde yer alan konsantrasyonun oranı, hücre çapındaki sıvıya göre çok fazla olduğu zaman çözünen molekül ve birim hacim başında daha az su içermesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
9.02.2024 Yaşam
NASA'da çalışan Türk bilim insanından 'Türkiye'nin uzay atılımı' için dönüş kararı
NASA'da çalışan Türk bilim insanından 'Türkiye'nin uzay atılımı' için dönüş kararı İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döneceğini açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
23.01.2024 Gündem
Atp Nedir, Ne İşe Yarar? Atp Canlılar İçin Neden Önemlidir?
Atp Nedir, Ne İşe Yarar? Atp Canlılar İçin Neden Önemlidir? Vücut karmaşık bir organizmadır ve bu nedenle düzgün işleyişini sürdürmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Adenozin trifosfat hücrelerin kullanabildiği düzeyde bir enerji kaynağıdır. ATP, fosfat grupları arasındaki bağlarla kolayca serbest bırakılabilir. Enerji sağladığından dolayı genellikle hücreler için gereken bir para birimi olarak kabul edilebilir.
22.01.2024 Sağlık
Titan'ın 'gizemli adalarının' sırrı çözülüyor
Titan'ın 'gizemli adalarının' sırrı çözülüyor Uzay aracı Cassini, Satürn'ün uydusu Titan'ın yüzeyinde gerçekleştirdiği radar taramalarından elde ettiği verileri geri gönderdiğinde karşılaşılan sonuçlar akıllara durgunluk vericiydi. Taramalar, devasa sıvı metan göl ya da denizlerini, bu devasa denizlerdeki dalgasızlığı ve adalar gibi coğrafi şekilleri ortaya çıkardı. Bilim insanlarından oluşan ekip, bunların atmosferde oluşan, göllerde toplanan ve etrafta dolaşan organik molekül damlacıkları olabileceğini düşünüyor.
10.01.2024 Bilim ve Teknoloji
8. Sınıf Fen Bilimleri Dna Ve Genetik Kod Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!
8. Sınıf Fen Bilimleri Dna Ve Genetik Kod Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular! Canlıların en küçük yapı taşı olan hücrelerin yönetim merkezi çekirdeğidir. Çekirdek, aynı zamanda canlıya ait kalıtsal bilgilerin de bulunduğu yapılardır. Özel proteinler ve DNA birleşmesi sonucu oluşan çekirdek içerisinde kalıtsal etkili genler vardır. Genler ise nükleotidlerden yani moleküllerden meydana gelir. 
24.12.2023 Eğitim
Meme kanseri gebeliğe engel mi? Uzmanından dikkat çeken süre detayı
Meme kanseri gebeliğe engel mi? Uzmanından dikkat çeken süre detayı Türkiye’de her 8 kadından 1’inde görülen meme kanseri anne ve baba hayali kuran binlerce kişide soru işaretlerine neden oluyor. Kullanılan ilaçların ve uygulanan tedavi yöntemlerinin gebelik sürecini nasıl etkileyeceği birçok ebeveyn tarafından merak ediliyor. Kemoterapi alan meme kanserli olgularda, adet döngüsünde değişiklikler ve doğurganlık problemleri görüldüğünü hatırlatan Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, kanser hastalarının çocuk sahibi olma sürecinde dikkat etmesi gerekenleri açıklarken çocuk sahibi olmak isteyen kanserli kadınları uyararak 2 yıla dikkat çekti.
5.11.2023 Sağlık
‘Gençlik pınarı’ molekülü keşfedildi! İlaca dönüştürülecek
‘Gençlik pınarı’ molekülü keşfedildi! İlaca dönüştürülecek ABD’li araştırmacılar, bozulan kasları canlandıran ‘gençlik pınarı’ molekülünü keşfettiklerini duyurdu. Bu molekülü ilaca dönüştürecekler.
15.10.2023 Yaşam
NASA’nın James Webb teleskobu ilk kez uzayda karbon molekülü tespit etti
NASA’nın James Webb teleskobu ilk kez uzayda karbon molekülü tespit etti NASA, uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekibin, ilk kez James Webb uzay teleskobuyla uzayda ‘Methyl Cation’ olarak bilinen karbon molekülü tespit ettiğini duyurdu.
27.06.2023 Bilim ve Teknoloji
Kanser tedavisinde en etkili üç yöntem! 'Ömrü uzatıyor' deyip açıkladı
Kanser tedavisinde en etkili üç yöntem! 'Ömrü uzatıyor' deyip açıkladı Dünya Sağlık Örgütü, 185 ülkede yılda 20 milyona yakın insana yeni kanser tanısı konuluyor. 2020'de yaklaşık 10 milyon kişinin ölümüne neden olan kanser, Türkiye’de de her geçen gün yaygın bir hastalık haline geliyor. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, kanser tedavisinde hayat kurtaran en etkili ‘üç yöntemi’ detayları ile anlattı.
5.03.2023 Gündem
Paranız cebinizde kalıyor, 2840 lira tasarruf sağlıyor! Büyük talep var
Paranız cebinizde kalıyor, 2840 lira tasarruf sağlıyor! Büyük talep var Damacana su fiyatlarına gelen zamların ardından vatandaşlar farklı arayışlara yöneldi. Öne çıkan ise su arıtma cihazları oldu. Talep giderek artıyor. Bazı kişiler sağlık açısından ikilemde kalsa da, kullananlar zamanla alıştıklarını ve gayet memnun olduklarını belirtiyor. Uzman isim konuya ilişkin önemli bilgiler verdi. İşte detaylar...
28.01.2023 Gündem
Kış aylarında cildinizi koruyun
Kış aylarında cildinizi koruyun Kış ayları geldi ve havalar soğumaya başladı. Soğuk hava şartlarından dolayı cildiniz aşırı kurumaya meyilli olabilir. Bunu önlemek için cildinize nem depolayan bir bakım yöntemini uygulamanız gerekiyor olabilir. İşte soğuyan havalarla birlikte kuruyan ciltler için öneriler...
11.12.2022 Sağlık
Pandemide büyük artış yaşandı! Uzak durun
Pandemide büyük artış yaşandı! Uzak durun Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berna Uluğ, alkol kullanımı yaşının 14'e kadar düştüğünü ve bağımlılığının arttığını, kliniklere yansıyan vakalara göre artışın nedenlerinden birinin pandemi döneminde bireylerin yalnızlaşması olduğunu söyledi.
19.11.2022 Sağlık
Aziz Sancar’dan beyin tümörün tedavisinde önemli keşif! Glioblastoma nedir? Beyin tümörü belirtileri ne?
Aziz Sancar’dan beyin tümörün tedavisinde önemli keşif! Glioblastoma nedir? Beyin tümörü belirtileri ne? Aziz Sancar'dan beyin tümörü tedavisinde önemli keşif! Sinir hücrelerine zarar vermeden beyindeki tümörün tedavisinde kullanılacak. Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar önemli bir çalışmaya imza attı. EdU adı verilen molekülün, sinir hücrelerine zarar vermeden beyindeki tümörün tedavisinde kullanılabileceği önemli bir araştırma PNAS isimli derginin ilk sayısında yayınlanacak. Peki, Glioblastoma nedir? Beyin tümörü belirtileri ne? İşte beyin tümörün tedavisi hakkında merak edilenler…
22.08.2022 Sağlık
Kansere Aziz Sancar bombası! Çığır açacak
Kansere Aziz Sancar bombası! Çığır açacak Nobel ödüllü biliminsanı Prof. Dr. Aziz Sancar, EdU adı verilen molekülün, sinir hücrelerine zarar vermeden beyindeki tümörün tedavisinde kullanılabileceğine dair bir çalışmaya imza attı.
22.08.2022 Gündem
Nöroendokrin tümörlerde hedefe yönelik radyoaktif tedaviler nelerdir?
Nöroendokrin tümörlerde hedefe yönelik radyoaktif tedaviler nelerdir? Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Türkmen, nöroendokrin tümörlerde hedefe yönelik radyoaktif ilaç tedavisi seçenekleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
17.08.2022 Sağlık
Ölümcül örümcek zehrinden kalp krizi ilacı üretildi
Ölümcül örümcek zehrinden kalp krizi ilacı üretildi Avustralya’nın Queensland Üniversitesi’nden araştırmacılar, ölümcül örümcek zehrini kullanarak yeni bir kalp krizi ilacı üretti.
16.07.2022 Dünya
24 Nisan ne günü? 25 Nisan'da tarihte ne oldu, kim öldü, kim doğdu?
24 Nisan ne günü? 25 Nisan'da tarihte ne oldu, kim öldü, kim doğdu? 25 Nisan'da tarihte ne oldu? Tarihte bugün yaşanan olaylar ve günler tarihe meraklı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Çanakkale'nin tarihi savaşlarından biri bugün başladı. Dünyayı bir dönem kasıp kavuran sıtma ile mücadele günü de tarihin sayfalarında saklı. Peki, 25 Nisan ne günü, 25 Nisan'da kim doğdu, kim öldü? İşte merak edilen 25 Nisan tarihte bugün olayları...
25.04.2022 Gündem
Karaciğer sağlığı için çok önemli! Mutlaka tüketin!
Karaciğer sağlığı için çok önemli! Mutlaka tüketin! Pek çok organ için güç merkezi olan karaciğer, protein, kolesterol ve safra üretmenin yanında vitaminleri, mineralleri ve hatta karbonhidratları depolamaya kadar temel görevleri yerine getiren kilit organdır. Hem kanser riskini azaltmak hem de zararlı toksinlere karşı korunmak için bazı yiyecekleri beslenme programına dahil etmek gerekiyor. Toksinleri atarak karaciğerin iyi şekilde çalışmasına yardımcı olmak için uzmanlar faydalı besinleri tüketmek gerektiğini söylüyor. Peki, Karaciğeri koruyan besinler neler? Karaciğeri en hızlı ne temizler? Karaciğer dostu yiyecekler hangileri? İşte detaylar…
16.04.2022 Sağlık
Bakan Varank: Uzaya gidecek Türk vatandaşını testlerden geçireceğiz
Bakan Varank: Uzaya gidecek Türk vatandaşını testlerden geçireceğiz Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sağlık Bilimleri Üniversitesi “Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane” ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Yeni Aziz Sancar'lar, Özlem Türeci'ler, Uğur Şahin'ler bu salondan, sizlerin arasından çıkacak. Gençlerin varlığı geleceğin aydınlık Türkiye’sinin en büyük teminatıdır” dedi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi 2022 yılı “Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane” ödülleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törenle sahiplerini buldu. Bakan Varank "Yakın bir zamanda Türkiye'nin uzaya göndereceği insanları seçmek üzere duyuruya çıkacağız" dedi.
16.04.2022 Bilim ve Teknoloji
Çay ve kahve tüketenlere kritik uyarı!
Çay ve kahve tüketenlere kritik uyarı! Türkiye’de her 5 yetişkinden 1’inde demir eksikliği görüldüğünü söyleyen İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Çay ile kahve kıyaslandığında, çay daha çok demir emilimini azaltabilmektedir” dedi.
25.03.2022 Sağlık
Tuba Ünsal’ın hastalığı ne? Geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri neler?
Tuba Ünsal’ın hastalığı ne? Geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri neler? Ünlü manken Tuba Ünsal verdiği bir röportajda hastalığı sonrasında yaşadıklarını anlattı. Hastalığı nedeniyle zor günleri geride bırakan ünlü mankenin “Namaz kılmaya başladım” açıklamaları sosyal medyanın gündemine oturdu. Peki, Tuba Ünsal’ın hastalığı ne? Geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri neler? İşte Tuba Ünsal’ın açıklamaları ve hastalığı ile ilgili detaylar…
20.03.2022 Sağlık
Rahim ağzı kanserinin tespiti için test kiti
Rahim ağzı kanserinin tespiti için test kiti Ankara'da Hacettepe Üniversitesi, kadınların evde rahim ağzı kanseri testi yapabilmesi için kit geliştirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gültekin, "İnce çubuk olan test kitinin doğruluk oranı yüzde 98. Kadınlarımız jinekoloji masasına yatmadan evde rahim ağzı kanseri testi yapabilecek" dedi.
15.03.2022 Sağlık
Dünya Türk profesörün büyük başarısını konuşuyor! Koronavirüs tuzağa düşecek...
Dünya Türk profesörün büyük başarısını konuşuyor! Koronavirüs tuzağa düşecek... Türk Prof. Dr. Derya Unutmaz, koronavirüse karşı umut verici bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı. Prof. Unutmaz, yeni yöntemle virüsün hücrenin içine girmesini engelleyerek, bağışıklık sisteminin aktif hale getirildiğini belirtti. Virüse bir tür tuzak kurulduğunu söyleyen Unutmaz, ilacın tüm varyantlara karşı etkili olacağını ifade etti.
29.01.2022 Bilim ve Teknoloji
Koronavirüse karşı tuzak kuran ilaç! Omicron dahil tüm varyantları etkisiz bırakıyor
Koronavirüse karşı tuzak kuran ilaç! Omicron dahil tüm varyantları etkisiz bırakıyor Koronavirüs salgınıyla ilgili son dakika gelişmesi! Aşından sonra yeni bir gelişme daha yaşandı. ABD'de yaşayan İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, "sentetik biyoloji" kullanarak Kovid'e karşı geliştirdikleri ilaç adayının detaylarını anlattı. Prof. Dr. Unutmaz, "Daha önce kanser immünolojisi için kullandığımız 'Car-T yöntemi' ile virüse karşı geliştirdiğimiz bir tuzak ve bağışıklık ordumuzu alarma geçiren bir yöntem" dedi. İlacın hayvan denemeleri aşamasına geçildi. Preklinik çalışmalardan sonra faz çalışmalarının başlayacağına işaret eden Prof. Dr. Unutmaz, "Kullanıma girmesi için daha çok yolumuz var elbette ama bu virüsün gelecekte hangi sürprizlerle ortaya çıkacağını bilmiyoruz. O nedenle hazırlıklı olmak istiyoruz" diye konuştu.
23.01.2022 Gündem
Soğuk havalarda cildinizi korumanız önemli!
Soğuk havalarda cildinizi korumanız önemli! Soğuk hava, rüzgar, kalorifer ve elektrikli soba kullanımı, kışın havasız ortam cilt sağlığını olumsuz etkileyecektir. Kış aylarında en sık görülen cilt hastalıkları; cilt kuruluğu, soyulma, egzama, sedef hastalığı olarak sıralanabilir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, bu ve benzeri sorunların için önerilerini sizler için derledi.
17.12.2021 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri

Molekül ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki molekül haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.