Gazete Vatan Logo

Titan'ın 'gizemli adalarının' sırrı çözülüyor

Uzay aracı Cassini, Satürn'ün uydusu Titan'ın yüzeyinde gerçekleştirdiği radar taramalarından elde ettiği verileri geri gönderdiğinde karşılaşılan sonuçlar akıllara durgunluk vericiydi. Taramalar, devasa sıvı metan göl ya da denizlerini, bu devasa denizlerdeki dalgasızlığı ve adalar gibi coğrafi şekilleri ortaya çıkardı. Bilim insanlarından oluşan ekip, bunların atmosferde oluşan, göllerde toplanan ve etrafta dolaşan organik molekül damlacıkları olabileceğini düşünüyor.

Titan'ın 'gizemli adalarının' sırrı çözülüyor

Neredeyse ortalama bir otobüs büyüklüğündeki uzay sondası Cassini, Ekim 1997'de fırlatıldı. Yolculuk, Temmuz 2004'te hedefine varmadan önce Dünya'dan, sonra Venüs'ten (iki kez) ve en son olarak Jüpiter'den yerçekimsel sapmaları kullanarak 3.5 milyar km yol kat etti.

Satürn'deki görev toplamda 14 yıl sürerken Cassini, Satürn'ün atmosferine 15 Eylül 2017'de dalmıştı. Satürn'ün etrafında toplam 290 kez tur attı, uydularının çoğunu keşfederken yedi tane daha yeni uyduyu gün yüzüne çıkardı. Görevin en ilgi çekici kısımlarından biri de Titan'a gitmek üzere yol üstünde Cassini'ye adeta otostop çekerek atlayan Huygens sondası olmuştu.

Titan, Satürn'ün en büyük uydusu. Güneş Sistemi'ndeki en büyük ikinci uydu ve Ay ile Merkür gezegeninden bile daha büyük. Aynı zamanda Titan, yoğun bir atmosfere ve yüzeyinde büyük, sabit su kütlelerine sahip olduğu bilinen tek uydu.

Titan'daki 'Sihirli Adalar'ın sırrı: Organik bileşikler...

Söz konusu dev uydunun ilginç bir özelliği bulunuyor; Titan'ın atmosferi içeriğinde bolca bulunan metan ve nitrojen gibi gazları organik bileşiklere dönüştürüyor.

Haberin Devamı

Texas Üniversitesi'nden Xinting Yu liderliğindeki ekip, bu bileşiklere uydunun yüzeyine ulaştıklarında ne olduğunu inceledi. Şaşırtıcı bir şekilde bileşiklerin göllerde bile yüzeye katı maddeler halinde ulaştığını buldular. Bu oldukça ilgi çekici bir sonuç olarak değerlendirilmekte.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ