Roma Dönemi

Roma Dönemi

Son dakika roma dönemi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan roma dönemi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını roma dönemi haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Roma Dönemi

haberleri sayfasında son dakika yaşanan roma dönemi gelişmeleri de dahil olmak üzere 357 roma dönemi haberi bulunmuştur. Tüm roma dönemi haberleri aşağıda listelenmiştir.
'Akvaryum taşı' dedi gerçek bambaşka çıktı! Turistlerin oyunu ortaya çıktı
'Akvaryum taşı' dedi gerçek bambaşka çıktı! Turistlerin oyunu ortaya çıktı Belçikalı turist çift, ülkelerine dönüşte Antalya Havalimanı’nda çantalarında bulunan ve “Akvaryuma koymak için topladık” dedikleri taş parçaları nedeniyle gözaltına alındı. Adli kontrolle serbest bırakılan Belçikalı çifte yurtdışı yasağı getirildi. Olay, Belçika medyasında mağduriyet gibi yansıtıldı ve Türkiye aleyhine bir kampanyaya dönüştü. Oysa ki Antalya Müzesi uzmanları taşların Roma Dönemi’nden kalma olduğunu tespit etti. O taşlar müzede korumaya alındı.
29.09.2023 Yaşam
Bakan Ersoy Phaselis Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu
Bakan Ersoy Phaselis Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Phaselis Antik Kenti’nde geçtiğimiz haziran ayında başlatılan ve 4 bölgede devam eden kazı ve onarım çalışmalarını yerinde inceledi.
11.09.2023 Gündem
Nysa'da Milliyet Arkeoloji buluşması... Roma kentinde Anadolu tarihine yolculuk
Nysa'da Milliyet Arkeoloji buluşması... Roma kentinde Anadolu tarihine yolculuk Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları'nın son durağı Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti oldu. Gezi, İş Sanat Antik Sahne kapsamında Nysa tiyatrosunda sahnelenen "Ben Anadolu" oyunu ile taçlandı.
14.07.2023 Kültür Sanat
Şeftali bahçesinin ortasında çıktı! Görenler inanmıyor, tam 2 bin yıllık
Şeftali bahçesinin ortasında çıktı! Görenler inanmıyor, tam 2 bin yıllık UNESCO geçici miras listesinde bulunan Bursa'nın İznik ilçesinde Roma dönemine ait mezar anıtı olan dikilitaş (obelisk), tam 2 bin yıldır ayakta. İznik’e 5 kilometre uzaklıkta şeftali bahçelerinin tam ortasında yer alan Roma dönemi mezar anıtı obelisk, ihtişamı ile görenleri şaşırtıyor.
27.06.2023 Yaşam
2023’te 3 bine yakın tarihi eser ait oldukları topraklara döndü
2023’te 3 bine yakın tarihi eser ait oldukları topraklara döndü Yurt dışına yasa dışı yollarla kaçırılan tarihi eserler, Türkiye’ye getirilmeye devam ediyor. 2023’ün başından bu yana 2 bin 956 eser daha Türkiye’ye iade edilerek müzelerde koruma altına alındı.
20.06.2023 Gündem
Yağmalanarak Amerika’ya götürülen tarihi eserler yeniden ait olduğu topraklarda
Yağmalanarak Amerika’ya götürülen tarihi eserler yeniden ait olduğu topraklarda Türkiye’de bulunan antik kentlerden yıllar önce yağmalanarak Amerika’ya götürülen 9 parçadan oluşan 6 eser, yıllar sonra Amerika ve Türkiye’nin ortak çalışması ile yeniden ait oldukları yere kazandırıldı. Eserlerin tanıtımında söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kültür ve Turizm Bakanı olarak hem yarım asırlık bir sürecin, en azından bir kısmının tamamlanmasına şahit ve destek olmaktan hem de bu varlıkların ülkemizin kültürel mirasına katkısını görmekten ötürü çok mutluyum” ifadelerine yer verdi.
13.11.2022 Gündem
Bartın'da Roma dönemi yapının kalıntısında 'tılsımlı amulet' bulundu
Bartın'da Roma dönemi yapının kalıntısında 'tılsımlı amulet' bulundu Bartın'ın Amasra ilçesinde, Roma dönemine ait anıtsal yapının kalıntılarında 4 aydır devam eden kazıda 2 santim genişliğinde piramidi andıran ve üzerinde büyüsel simgelerin yer aldığı 'tılsımlı amulet' (muska) bulundu. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, "Bunun Anadolu'da bir Roma yapısında bulunan tek örnek olduğunu söylememiz mümkündür. Bizleri heyecanlandıran bir tespitti" dedi.
9.11.2022 Yaşam
Antik kentte bulundu! Roma dönemine ait yeraltı ısıtma sistemine rastlandı
Antik kentte bulundu! Roma dönemine ait yeraltı ısıtma sistemine rastlandı Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde 11 yıldır sürdürülen Adramytteion Antik Kenti kazıları sırasında Roma Dönemine ait liman hamamın yeraltı ısıtma sistemine rastlandı.
19.10.2022 Kültür Sanat
Roma dönemi altın tarihi eserlerle yakalandı! 10 milyon lira değerinde...
Roma dönemi altın tarihi eserlerle yakalandı! 10 milyon lira değerinde... Antalya'nın Manavgat ilçesinde Roma dönemine ait olduğu tespit edilen 10 milyon lira değerinde, altından yapılma tarihi eserlerin ele geçirildiği operasyonda gözaltına alınan 2 şüpheliden A.Y. tutuklandı.
27.07.2022 Gündem
Yerebatan Sarnıcı ne zaman açılacak? Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ne kadar?
Yerebatan Sarnıcı ne zaman açılacak? Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ne kadar? Uzun süredir restorasyon çalışması yürütülen Yerebatan Sarnıcı’nda sona gelindi. Bir süredir ziyarete kapalı olan Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Türkiye’nin UNESCO’daki en iyi eseri seçilen Yerebatan Sarnıcı açılıyor. Peki, Yerebatan Sarnıcı ne zaman açılacak? Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ne kadar? Yerebatan Sarnıcı nerede? İşte detaylar…
22.07.2022 Kültür Sanat
Toprak kaymasıyla Roma dönemine ait mezar ortaya çıktı!
Toprak kaymasıyla Roma dönemine ait mezar ortaya çıktı! Manisa'nın Turgutlu ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan devriye sırasında bulunan insan kemiklerinin Roma dönemi mezarına ait olduğu belirlendi.
17.01.2022 Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'nin açılışını yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'nin açılışını yaptı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'ın Koçarlı ilçesinde yapımı tamamlanan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Çine Çayı'nın kenarına konumlandırılan müze, 90 dönüm arazi üzerinde 840 metrekarelik üç kattan oluşuyor. Ailevi Hacıalipaşa Konağı'nın bir replikasyonu olarak yapılan müzenin giriş kapısının önünde Menderes'in 1950-1960 yıllarında kullandığı makam aracı ve 1954 yılında çiftliğinde kullandığı traktör yer alıyor.
15.01.2022 Siyaset
Hayrete düşüren arkeolojik keşif! Aç porsuk, yemek ararken hazine buldu
Hayrete düşüren arkeolojik keşif! Aç porsuk, yemek ararken hazine buldu İspanya’da arkeologları bile şaşkına çeviren keşif! Ülkenin kuzeybatısında yaşanan tarihi olayda bir ilk yaşandı. Buluntular ‘İstisnai bir keşif’ olarak nitelendirilirken, bilim insanlarının rehberi duyanları hayrete düşürdü.
11.01.2022 Dünya
Kapadokya’daki Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin sırrı çözüldü! Derinliklerindeki büyük sürpriz...
Kapadokya’daki Derinkuyu Yeraltı Şehri'nin sırrı çözüldü! Derinliklerindeki büyük sürpriz... Anadolu'nun cennet köşelerinden Kapadokya’da eşsiz bir yeraltı şehri olan Derinkuyu, sayısız medeniyete ev sahipliği yaptı. Hititler tarafından inşa edildiği düşünülen bu yeraltı şehri, birçok amaçla kullanıldı. Uzun yıllar boyunca gizemini koruyan Derinkuyu için yeni bir aşamaya geçme vakti geldi.
15.12.2021 Gündem
Roma dönemine ait parfüm şişesi bulundu
Roma dönemine ait parfüm şişesi bulundu Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Taşlıgeçit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmasında Roma Dönemi'ne ait parfüm şişesi ile hayvan iskeletleri ve insan uzuvları ve yüzlerce küp parçası bulundu. Daha önce bölgenin Demir Çağı'na tarihlendirildiğini belirten Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, "Bu kazılarımızla birlikte çıkan buluntular ile buranın Roma dönemine ait çok önemli kompleks yapısına ulaştık" dedi.
26.11.2021 Kültür Sanat
Bakan Ersoy: 2021’de 525 eserimizi yurt dışından getirdik
Bakan Ersoy: 2021’de 525 eserimizi yurt dışından getirdik Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, 2021 yılında son 10 yılın en yüksek sayısına ulaşarak 525 eserimizi yurt dışından getirdik. Böylece 2002 yılından itibaren yurt dışından getirilen toplam eser sayımız da 4 bin 967'ye yükselmiştir" dedi.
19.11.2021 Kültür Sanat
Roma dönemine ait mezar taşını satmak isterken yakalandı
Roma dönemine ait mezar taşını satmak isterken yakalandı Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesindeki çiftlik evinde sakladığı Roma dönemine ait mezar taşını satmak isteyen U.Y., jandarma tarafından yakalandı.
11.11.2021 Gündem
Tapuları bile var! Akıllara ziyan olay...
Tapuları bile var! Akıllara ziyan olay... Gelen son dakika haberine göre; Trabzon'da, milattan önce 4'üncü yüzyılda Roma döneminde Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulan ve denizden başlayıp, dağlara kadar uzanan Trabzon Kalesi'nde surlara bitişik yapılaşma, tarihi dokuya zarar veriyor. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Coşkun Erüz, "Kalede alınıp satılabilen tapulu mülkler, miras olarak belli kişilere kalmış. Kale, baskı ve yükünden dolayı surlarına zarar verme riski olan derme çatma yapılardan arındırılmalı" dedi.
25.09.2021 Yaşam
İstanbul'da tarihi eser kaçakçılarına operasyon!
İstanbul'da tarihi eser kaçakçılarına operasyon! İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarihi eser kaçakçılarına yönelik Beyoğlu ve Kâğıthane ilçelerinde operasyon düzenledi.
19.09.2021 Yaşam
Trabzon'da tarihi hazine! 13 bin yıllık...
Trabzon'da tarihi hazine! 13 bin yıllık... Trabzon’un Düzköy ilçesi Çayırbağı Mahallesi Koskarlı mevkisinde bir mağarada milattan önce 11 bin yılına ait olduğu düşünülen çakmak taşı ve obsidyenden (magmatik kaya) yapılma taş aletler bulundu. Yapılan analizlerde taş aletlerin bölgede yaşayan ilk insan grubunun kesici aletleri olduğu değerlendirildi. KTÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Öğretim Üyesi Dr. Hülya Çalışkan Akgül, "Göbeklitepe tüm dünya ve Anadolu için çok önemli. Trabzon’un ‘Koskalı Mağarası’nın önemini herkese gösterebilmek için bu kıyaslama yapılabilir" dedi.
11.03.2021 Gündem
Tokat'ta tarlada bulundu! Traktörün tekeri çukura düşünce...
Tokat'ta tarlada bulundu! Traktörün tekeri çukura düşünce... Tokat'ın Erbaa ilçesinde bir çiftçi, tarlasında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen mezarlık buldu.
2.01.2021 Yaşam
Arkeologlardan Aizanoi'nin tiyatro ve stadyumuna 'Antik Çağ' dokunuşu
Arkeologlardan Aizanoi'nin tiyatro ve stadyumuna 'Antik Çağ' dokunuşu Romalılardan kalma pek çok yapıya ev sahipliği yapan Kütahya'daki antik kentte tiyatro ve stadyuma orijinal görünümünü kazandırmak için yürütülen çalışmalar kapsamında yaklaşık 2 bin 400 devasa taş blok vinçlerle kaldırılarak çevredeki boş alana alındı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Elif Özer, "Her bir taşın vaziyet planı ve rölevesi çıkarılarak restorasyona hazır hale getiriliyor. Ayrıca tiyatroda biriken topraklar çıkarılarak bilimsel kazılar yapıldı. Yaklaşık 70 kamyon toprak çıkarıldı" dedi.
19.10.2020 Yaşam
Aigai'deki kazılarda 2 bin yıllık 'Roma Yolu' bulundu
Aigai'deki kazılarda 2 bin yıllık 'Roma Yolu' bulundu Manisa'nın Yunusemre ilçesine 30 kilometre mesafede bulunan kırsal Köseler Mahallesi'ndeki M.Ö. 8'inci yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalan, Aiollerin yaşadığı Aigai Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, yaklaşık 2 bin yıllık yol ortaya çıkarıldı. Antik yolun İzmir Aliağa ilçesi Yenişakran Mahallesi'nden Manisa'ya kadar uzandığı ve 60 kilometre olduğu tahmin ediliyor.
2.10.2020 Gündem
Herkül’ün müzesinde eserler kayıp! Soruşturma başlatıldı
Herkül’ün müzesinde eserler kayıp! Soruşturma başlatıldı Dünyanın sayılı müzeleri arasında gösterilen, Yorgun Herkül heykelini de bünyesinde barındıran Antalya Arkeoloji ve Tarih Müzesi’nde birkaç eserin kayıp olduğu ortaya çıktı. Durumun bildirildiği Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, jet hızıyla soruşturma başlattı.
9.09.2020 Gündem
İnşaat kazısında lahit mezar ortaya çıktı!
İnşaat kazısında lahit mezar ortaya çıktı! Tokat’ın Niksar ilçesinde bir inşaatın temel kazısı sırasında Roma Dönemine ait olduğu değerlendirilen 2 adet lahit mezar bulundu.
28.06.2020 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Roma Dönemi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki roma dönemi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.