Arkeoloji

Arkeoloji

Son dakika arkeoloji haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan arkeoloji ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını arkeoloji haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Arkeoloji

haberleri sayfasında son dakika yaşanan arkeoloji gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.261 arkeoloji haberi bulunmuştur. Tüm arkeoloji haberleri aşağıda listelenmiştir.
Türkiye'nin en eski müzelerinden biri: Adana Müzesi
Türkiye'nin en eski müzelerinden biri: Adana MüzesiAdana Müzesi, cumhuriyetin ilanından hemen sonra, 1924 yılında kurulmuş olup Türkiye'nin en eski 10 müzesinden biridir...
20.07.2024Adana
Milliyet Arkeoloji dergisinin son durağı Teos Antik Kenti
Milliyet Arkeoloji dergisinin son durağı Teos Antik KentiMilliyet Arkeoloji dergisi, 21 Temmuz Pazar günü yayımlanacak 39. sayısında Teos Antik Kenti’ni mercek altına alıyor. Dergide ayrıca 13 yıl süren restorasyonun ardından bir müzeyle birlikte ziyarete açılan Çinili Hamam, Antik Dönem olimpiyatları ve stadyumların evrimi de inceleniyor.
20.07.2024Yaşam
Adana Gezilecek Önemli Yerler
Adana Gezilecek Önemli YerlerAdana, Türkiye'nin güneyinde yer alan ve tarihi, kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan bir şehirdir...
19.07.2024Adana
Karkamış Antik Kenti'nde 'Göbeklitepe modeli koruyucu çatı!
Karkamış Antik Kenti'nde 'Göbeklitepe modeli koruyucu çatı!Türkiye-Suriye sınır hattında bulunan, Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititlerin, bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti'ne yapılan koruyucu çatı tamamlandı.
2.07.2024Gaziantep
Göbeklitepe'de 'ağlama turu' şarlatanlığına isyan etti: Her yerde gizem aramayın
Göbeklitepe'de 'ağlama turu' şarlatanlığına isyan etti: Her yerde gizem aramayınGöbeklitepe’ye 69 bin TL karşılığı ‘ağlama turu’ düzenlendiğine ilişkin haberler, ömrünü arkeoloji bilimine adayan Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ı isyan ettirdi. Prof. Dr. Işık, “Şifa arıyorsanız o şifa Göbeklitepe taşlarında var olduğuna inandığınız enerjide falan değil, psikiyatristlerde” diye tepki gösterdi.
26.06.2024Gündem
Efes Antik Kenti'ne Kurban Bayramı'nda ziyaretçi yoğunluğu
Efes Antik Kenti'ne Kurban Bayramı'nda ziyaretçi yoğunluğuİzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti, Kurban Bayramı'nda 129 bin 987 kişiyi ağırladı.
24.06.2024Gündem
Ödüllere doymayan kale Çanakkale Boğazı’nın seddi: Seddülbahir Kalesi
Ödüllere doymayan kale Çanakkale Boğazı’nın seddi: Seddülbahir KalesiMilliyet Arkeoloji dergisi, 16 Haziran Pazar günü yayımlanacak 38. sayısında Çanakkale'ye uzanıyor. Dergi, kapağına Seddülbahir Kalesi'ni taşırken, Çanakkale tarihine geniş bir yer ayırıyor.
15.06.2024Gündem
Magarsus Antik Kenti'nde antik tiyatro restore ediliyor
Magarsus Antik Kenti'nde antik tiyatro restore ediliyorAdana'ya 49 kilometre uzaklıkta Karataş ilçesinde deniz kenarındaki burunda yer alan Magarsus antik kenti, arkeolojik kazı çalışmalarıyla tarihe ışık tutuyor.
11.06.2024Adana
Kültür ve Turizm Bakanlığı duyurdu! Yeni uygulama 15 Haziran'da başlıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı duyurdu! Yeni uygulama 15 Haziran'da başlıyorAntik kentler Alanya Kalesi, Side, Aspendos, Perge, Phaselis, Patara, Limyra ve Myra 15 Haziran’dan itibaren geceleri de ziyaretçilerini ağırlayacak. ‘Gece Müzeciliği’ Antalya Arkeoloji Müzesi, Side Arkeoloji Müzesi ve Alanya Arkeoloji Müzesi’ni de kapsayacak.
9.06.2024Gündem
Adana'da Hellenistik dönemin izleri Tatarlı Höyük'te sürülüyor
Adana'da Hellenistik dönemin izleri Tatarlı Höyük'te sürülüyorAdana'da Neolitik Çağ'dan Erken Roma Dönemi'ne kadar kesintisiz yerleşim yeri olan Tatarlı Höyük'te yürütülen kazılarda, Helenistik Dönem'de tekstilden su sistemlerine kadar kullanıldığı tespit edilen birçok eşya gün yüzüne çıkarıldı.
6.06.2024Adana
Lokman Hekimin ölümsüz ismini verdiği antik kent: Misis
Lokman Hekimin ölümsüz ismini verdiği antik kent: MisisAdana'da tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve Roma döneminin önemli şehirleri arasında yer alan 7 bin yıllık geçmişe sahip Misis Antik Kenti'nin kazı çalışmaları devam ediyor. Bölge çalışmalar tamamlandığında cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.
24.05.2024Adana
Osmanlı Devleti ile Timur'un savaşında yeni bulgular bulundu! Tarihin seyri mi değişiyor, işte detayları..
Osmanlı Devleti ile Timur'un savaşında yeni bulgular bulundu! Tarihin seyri mi değişiyor, işte detayları..Ankara'da 1402 yılında Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında Çubuk Ovası'nda gerçekleşen ve 30 ila 40 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Savaşın izlerine rastlanan bölgede kazı çalışmaları Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile devam ediyor. Arkeolojik savaş kalıntıları ile kılıç ve bıçak kesikleri olan kemiklerin bulunduğu toplu mezarın ortaya çıkarıldığı alanın, kazıların ardından açık hava müzesine dönüştürülmesi planlandığı belirtildi.
23.05.2024Gündem
Anavarza Antik Kentte kazı çalışmalarına hız verildi
Anavarza Antik Kentte kazı çalışmalarına hız verildiAdana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kentinde kazı çalışmaları hızlandırıldı.
22.05.2024Adana
Patara Deniz Feneri 500 yıllık uykusundan uyandı
Patara Deniz Feneri 500 yıllık uykusundan uyandıMilliyet Arkeoloji dergisi, 19 Mayıs Pazar günü yayımlanacak 37. sayısında Patara Deniz Feneri’ni ve yeniden ayağa kaldırılış hikâyesini mercek altına alıyor.
17.05.2024Vitrin
Adana'daki Sirkeli Höyük'te tarih gün yüzüne çıkarılıyor
Adana'daki Sirkeli Höyük'te tarih gün yüzüne çıkarılıyorHelenistik ve Roma döneminden izler taşıyan Sirkeli Höyüğü, antik dönemlerde stratejik öneme sahip bir konumda yer alıyordu. bugünkü Adana'nın yaklaşık 40 kilometre doğusunda bulunan höyükte çalışmalar sürerken arkeologlar her kazıda başka bir döneme kapı araladıklarını da söylüyor.
15.05.2024Adana
Seyahat acentelerine ilişkin yapılan düzenleme sektörü dönüştürecek
Seyahat acentelerine ilişkin yapılan düzenleme sektörü dönüştürecekTurist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin kanun teklifinin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasının ardından konuşan Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet Gem, seyahat acentelerine ilişkin maddenin rehberlerle sözleşmelerini yenilemeye yol açacağını ifade etti.
30.04.2024Ekonomi
Turist rehberlerine iş bulma kolaylığı! Yeni düzenleme sektörü dönüştürecektur
Turist rehberlerine iş bulma kolaylığı! Yeni düzenleme sektörü dönüştürecekturTurist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin kanun teklifinin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasının ardından konuşan Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet Gem, seyahat acentelerine ilişkin maddenin rehberlerle sözleşmelerini yenilemeye yol açacağını ifade etti.
30.04.2024Gündem
Demirören Yayınları'ndan 'İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat' çıktı
Demirören Yayınları'ndan 'İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat' çıktıDemirören Yayınları'ndan çıkan Antoine Ignace Melling'in 'İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat' adlı eserinin çok özenle hazırlandığını söyleyen Zero Kitap'ın sahibi Ahmet Boratav, "Demirören Yayınları'nın çıkartmaya başladığı prestij yayınları gerçekten çok önemli. Baskı kaliteleri çok iyi ve satışında kitapçılar ile sahafları desteklemesi de önemli. Çünkü satış kanalları bunlar. Yani Demirören Yayınları piyasayı olumlu yönde destekliyor. Örneğin Antoine Ignance Melling'in A Picture Voyage to Constantinople kitabı yeniden basıldı. Bu çok kaliteli bir baskı ve çok kaliteli bir cilt. Bugüne kadar alamamış olan kitap meraklıları için çok önemli bir yayın. Eski bir matbaacı olarak söylüyorum Melling'in kitabının baskısı gerçekten çok iyi. Seçilen kağıt, baskı kalitesi orijinal, arşivlerden alınıp renk ayrımı düzgün yapılmış. Mükemmel bir cilt ile gerçek bir koleksiyon kitabı" diye konuştu.
19.04.2024Vitrin
İBB Adayı Murat Kurum açıkladı! Anne ve babalara ücretsiz ulaşım, yeni evleneceklere 50 bin TL destek
İBB Adayı Murat Kurum açıkladı! Anne ve babalara ücretsiz ulaşım, yeni evleneceklere 50 bin TL destekİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, İstanbul projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Murat Kurum, anne ve babalara ücretsiz ulaşım, yeni evleneceklere destek, girişimci gençlere hibe gibi birçok konuda peş peşe müjdeleri açıkladı
7.03.2024Gündem
Dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes ile sahafın 'isim' mücadelesi
Dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes ile sahafın 'isim' mücadelesiİzmir'de ikinci el kitapları 'Hermes Sahaf' adını verdiği iş yerinde satan 16 yıllık sahaf Ümit Nar'ın (51) tescil talebi, dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes’in Türkiye’deki avukatlarının ‘ticari isim ihlali itirazı’ üzerine Türk Patent Kurumu tarafından reddedildi. Ret kararı sonrası Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde Hermes'e karşı dava açan Nar, "Bana bu durum komik geliyor. İzmir'de şubesi olmayan, dünya çapında çok yüksek gelir kategorisindeki bir kesime hitap eden firmayla karıştırılma ihtimalim yok denecek kadar az. Bazı iletişim, çevre danışmanlığı, arkeoloji veya tercüme firmaları da aynı isme sahip. Ayrıca bunlar tescil edilmiş. Yani ya patent kurumu ya mahkeme bu firmaları haklı bulmuş. Ben de bu hukuki sürecin sonunda haklı bulunarak markamı tescil ettireceğime inanıyorum" dedi.
6.03.2024Gündem
Milliyet Arkeoloji'de Antiokheia'dan Antakya'ya yolculuk
Milliyet Arkeoloji'de Antiokheia'dan Antakya'ya yolculukMilliyet Arkeoloji Dergisi, 2023 yılında yaşanan deprem felaketin yıl dönümünde, bu ay okurlarına Hatay özel sayısını sunuyor
17.02.2024Gündem
Tarih Nedir, Nasıl Tanımlanır? Tarihin Tanımı Ve Özellikleri Nelerdir?
Tarih Nedir, Nasıl Tanımlanır? Tarihin Tanımı Ve Özellikleri Nelerdir?Tarih, geçmiş ile ilgili olayları inceleyen bilim dalıdır. Tarihin incelediği olaylar arasında savaşlar, insanların yaşam şekilleri, kültürel gelişmeler ve doğa olayları yer alır.
10.02.2024Yaşam
Kapadokya'da tüm zamanların rekoru kırıldı
Kapadokya'da tüm zamanların rekoru kırıldıUNESCO Dünya Doğal Kültürel Miras listesinde yer alan ve Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde bulunan müze ve ören yerlerini 2023 yılında, 4 milyon 826 bin 662 yerli ve yabancı turist ziyaret ederek tüm zamanların rekorunu kırıldı. Nevşehir Valisi Ali Fidan, "2023 yılında tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşılarak yeni bir rekor elde ettik" dedi.
4.01.2024Gündem
Apollon Smintheus Tapınağı'nda 2 bin yıllık mezar bulundu
Apollon Smintheus Tapınağı'nda 2 bin yıllık mezar bulunduÇanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyündeki Apollon Smintheus Tapınağı'nda 2023 yılı kazı çalışmalarında tapınağın kuzeybatısında kalan nekropoliste (mezarlıkta) Roma İmparatorluğu dönemine ait 2 bin yıllık anıt mezar bulundu. Mezar odasındaki tekne içinde ortaya çıkan, bütünlüğü bozulmuş ve karışmış haldeki iskeletler üzerindeki ilk değerlendirmelerde çocuk ve yetişkin ondan fazla bireyin bu mezara gömüldüğü ortaya çıktı. Bu mezarın planı ile Smintheion’da Roma İmparatorluk döneminde anıt mezarların varlığını anladıklarını belirten araştırmacılar, böyle bir mezar varlıklı kişi veya kişiler tarafından yaptırılmış olabileceği ifade ediyor.
27.12.2023Gündem
Bozcaada Kalesi’ndeki kazılar, Geç Tunç Çağı'nda yerleşim bulgusunu ortaya çıkardı
Bozcaada Kalesi’ndeki kazılar, Geç Tunç Çağı'nda yerleşim bulgusunu ortaya çıkardıÇanakkale’nin Bozcaada ilçesi Bozcaada Kalesi’ndeki arkeolojik kazılarda, kültürel katmanlaşmayla ilgili önemli bilgilere ulaşıldı. Kalenin ilk yapımı öncesi Bizans ve Roma dönemlerinde de iskan gördüğü ve hatta Geç Tunç Çağı sırasında da yerleşildiğine dair bulgular ortaya çıktığı bildirildi.
25.11.2023Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Arkeoloji ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki arkeoloji haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.