Son dakika marmara depremi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan marmara depremi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını marmara depremi haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan marmara depremi gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.002 marmara depremi haberi bulunmuştur. Tüm marmara depremi haberleri aşağıda listelenmiştir.
İstanbul depreme hazır mı? ‘Bu binaların altında kalırız!’Bugünlerde tek gündemlerinin kentsel dönüşüm olduğunu belirten Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “İstanbul’daki deprem senaryosuna Bağcılar olarak böyle yakalanırsak biz bu binaların altında kalırız. Çoluğumuz çocuğumuz canlı canlı ölümü bekler, kimse bizi gelip çıkarmaz” diyor. Dönüşüme engel olan en büyük etken ise metrekare hesabı...
İstanbul'un göbeğinde risk büyük! Sıvılaşma tehlikesiSon depremlerde dere yataklarına kurulan binaların yerle bir olduğunu bir kez daha gördük. İstanbul’da da eski dere yataklarına kurulan semtler var. Ayamama, Kurbağalıdere, Ortaköy, Dolapdere... Olası Marmara depremi bu bölgeler için büyük risk oluşturuyor.
Ev sahiplerine DASK ve konut sigortası uyarısı! Poliçedeki enflasyon detayına dikkatTürkiye'yi sarsan deprem felaketinin ardından DASK ve konut sigortası detayları merak ediliyor. Depremde evi hasar görenler, zararın bir kısmını DASK'tan tahsil edebiliyor. Eğer özel şirketlere konut sigortası yaptırmışlarsa kalan zararı da oradan tazmin edebiliyor. Uzmanlar iki sigorta türü arasındaki farkları hakkında bilgi verirken, poliçe ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Depremzede kadından yürek burkan sözler! 'Unutulmak istemiyoruz' demiştiCNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde depremzede vatandaşlara mikrofon uzattı. Daha önce CNN Türk'te sesini duyuran Neslihan Pektaş 'unutulmak istemiyoruz' demişti. Bütün depremzedelerin sesi olan Pektaş, bir kez daha Fulya Öztürk'e konuştu.
Olası Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilmişken korkutan uyarı geldi: O ilde her an deprem olabilir!Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'yi sarsmasının ardından olası Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilirken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, deniz tabanından geçen Karadeniz fayının, deprem riski taşıdığına dikkati çekti. Bektaş, "1996'da yayınlanan haritada deprem tehlikesi, göz ardı ediliyor. İstanbul'da beklerken, o ilimizde her an bir deprem oluşabilir. 'Deprem bölgesi değildir' algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız yapılaşmaya neden oldu" dedi.
'İstanbul'un erken uyarı sistemi çalışmıyor' diyerek açıkladı!İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul'un erken uyarı sisteminin çalışmadığını söyledi. Öztürk, "Erken uyarı sistemi için Kandilli Rasathanesi görevlidir yasal olarak, AFAD değil. Bütün datalar Kandilli'de 'proses' edilir. Kandilli kararı İstanbul'daki yöneticilere iletecektir, dijital olarak. Direkt sistemi kapatacaktır ama bu sistem bugün çalışmıyor maalesef. Bunu da üzülerek söylemek istiyorum" diye konuştu. Kandilli Rasathanesi'nden ise konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Ancak rasathanenin internet sayfasında İstanbul Deprem Hızlı Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgiler yer alıyor.
Deprem raporu açıklandı! Asrın felaketinin maliyeti belli olduHazine ve Maliye Bakanlığı'nca, asrın felaketinin Türkiye'ye maliyetinin yaklaşık 2 trilyon lira olarak hesaplandığı, bu rakamın 2023 yılı milli gelir beklentisinin yüzde 9'una denk geldiği bildirildi.
Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul depremi açıklamasıBüyük Marmara depremi ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, tarihten örnek vererek İstanbul depremi ile ilgili yeni tahminlerde bulundu. Açıklamaya göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerde olduğu gibi art arda bir felaket yaşanabilir.
İstanbul depremi kapsamında en riskli 12 ilçe! Esenyurt ilk sırada, komşu 10 il de etkilenecekİstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün raporuna göre, kentteki 1 milyon 165 bin 526 yapının yüzde 30’u 2000’den sonra yapıldı. Ancak bunların da önemli bölümü 2007 ve 2018 deprem yönetmeliklerinin tanımladığı koşullara uygun değil. İstanbul'daki en riskli ilçeler belli olurken; İstanbul'a komşu 10 il de depremden etkilenecek. 7.5 büyüklüğündeki bir deprem, Marmara Denizi Adalar açıklarında meydana gelecek. Eğer bu deprem senaryosu gerçekleşirse, 39 ilçede ağır hasar oluşacak. İşte detaylar...
Prof. Dr. Şükrü Ersoy depreme karşı bölge bölge uyardı! İşte İstanbul'da en riskli ilçelerKahramanmaraşlı depremlerden sonra İstanbul'un ilçelerinin depreme ne kadar hazırlıklı ve dayanıklı olduğu tartışılıyor. AFAD tarafından yayınlanan 'kırmızı eylem' planıyla birlikte İstanbul'da meydana gelebilecek olası deprem öncesinde 'En riskli ilçeler' ve 'En riskli mahalleler' belli oldu. CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, konuyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Kira artışları devam ediyor! '10 bin TL'nin altında ev yok'Deprem sonrası afet bölgesinden başta komşu iller olmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanına göç başladı. Vatandaşlar deprem riski taşıyan illerde ise; riskin düşük olduğu ilçeleri tercih ediyor. İl değiştirme imkanı olanlar 'güvenli' şehirlere yönelirken, bu süreçte İstanbul ilk kez dışa göç veriyor. Peki yaşanan iç göç kiralık daire fiyatlarını nasıl etkiledi? Önümüzdeki günlerde kiralarda düşüş eğilimi görülecek mi?
Naci Görür'den İstanbul depremi açıklaması! 'İki fay birden kırılırsa 7.6'yı bulabilir'Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir." dedi.
Marmara depremi için kritik uyarı geldi! Üst geçit ve viyadükler riskliİstanbul’u etkileyecek olası büyük Marmara depreminde yaya üst geçitleri, köprü ve viyadüklerin durumu merak konusu olurken, uzmanlar özellikle ana arterlerdeki yaya üst geçitlerinde göçme riski olduğu uyarısında bulunuyor.
Kiracılar için tazminat hakkı! 60 gün süresi varEv sahibi ve kiracı pek çok kişi binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor. Risk tespiti yapılarak binanın durumunu öğrenmek mümkün. Sadece mülk sahipleri değil aynı zamanda kiracılar da risk tespiti başvurusunda bulunabiliyor. Yargıtay riskli bina ile ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. Kiracılar için tazminat hakkı doğuyor.
İstanbul'dan göç başladı! İki ilçe boşalıyor, komşu illere yoğun talep varKahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından uzmanlardan beklenen Marmara depremi ile ilgili uyarılar geldi. Özellikle deprem riski taşıyan binalarda oturan vatandaşlar ise; yeni ev arayışına girdi. İstanbul'dan çevre illere göç hız kazandı. En çok göç veren ilçeler belli olurken vatandaşların İstanbul dışındaki tercihleri komşu iller oldu.
Uzman isim uyardı: İkinci depremi beklemiyorduk, artçılar 2 yıla kadar uzanabilirJeoloji Profesörü Selim İnan, Türkiye'de her yıl 24 binden fazla deprem olduğunun altını çizerek, "Buna alışık olmalıyız. Biz Doğu Anadolu fayında büyük bir deprem bekliyorduk ama ikinci depremi beklemiyorduk. Her büyük depremde olduğu gibi artçılar bunda da olacaktır. Çok büyük bir fay kırıldığı için artçılar minimum 1,5 yıl, belki 2 yıla kadar uzanabilir" dedi.
Erken uyarı sistemi ne kadar zaman kazandırır? Uzmanlar yanıtladıKahramanmaraş depremleri sonrası Japonya, Meksika gibi bazı ülkelerde uygulanan erken uyarı sistemlerinin Türkiye'de demümkünlüğü gündemde. Can kaybı sayısını kayda değer biçimde azaltan bu sistem, beklenen büyük Marmara depremi için çözüm vaadediyor mu? Uzmanlar yanıtladı.
Prof. Dr. Ersoy: Deprem sonrası tsunamide en potansiyel tehlike Doğu Marmara'da1’inci Bezmiâlem Uluslararası Afet Hemşireliği Sempozyumu’nda konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara’da meydana gelebilecek herhangi bir depremin tsunamiyi de beraberinde getirebileceğini belirterek, “Bu açıdan en potansiyel tehlike yeri Doğu Marmara’dır. Çınarcık açığı ve Tuzla açıklarında tsunaminin yüksek olmasını sağlayacak koşullar var. Denizaltı heyelanları olabilecek potansiyel yerler orada fazla” açıklamasında bulundu.
Hatay’da 105 kişinin öldüğü sitenin sahibi Eskişehir’de tutuklandıKahramanmaraş depremlerinde, Hatay’da yıkılan ve 105 kişinin öldüğü Farklı Yaşam Rende Sitesi’nin toprak sahibi Arif Sami Rende (84), yaş haddi nedeniyle serbest bırakılmasının ardından tekrar gözaltına alındığı Eskişehir’de tutuklandı.
Marmara Depremi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki marmara depremi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.