Cahit Özkan

Cahit Özkan

Son dakika Cahit Özkan haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Cahit Özkan ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Cahit Özkan haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Cahit Özkan

haberleri sayfasında son dakika yaşanan cahit özkan gelişmeleri de dahil olmak üzere 198 cahit özkan haberi bulunmuştur. Tüm cahit özkan haberleri aşağıda listelenmiştir.
Doğum gününde şehit olan  polis memuru Fırat Der son yolculuğuna uğurlandı
Doğum gününde şehit olan polis memuru Fırat Der son yolculuğuna uğurlandı Şırnak'ta görev sırasında geçirdiği trafik kazasında doğum gününde şehit olan polis memuru Fırat Der'in (34) cenazesi, memleketi Denizli'nin Sarayköy ilçesinde düzenlenen törenle toprağa verildi.
15.03.2024 Gündem
Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Düşüş trendine girdik
Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Düşüş trendine girdik Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Denizli İş Dünyası Buluşması'nda Türkiye Ekonomi Modeli'ne vurgu yaptı.
8.04.2023 Ekonomi
TBMM Başkanı Şentop'un mutlu günü
TBMM Başkanı Şentop'un mutlu günü TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop ile Denizlili Ayşegül Akbulut dünya evine giriyor.
13.08.2022 Siyaset
Mehmet Özhaseki: Bir araya geldikleri 7'li grup, sokakta birbirlerini görseler selam vermezler
Mehmet Özhaseki: Bir araya geldikleri 7'li grup, sokakta birbirlerini görseler selam vermezler AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, muhalefetin hiçbir stratejisi olmadığını belirterek, "Bir araya geldikleri 7'li grup sokakta görseler birbirlerine selam vermezler. Hiçbir gün olsun eşlerini yanına alıp öbürüne çay içmeye gitmemişlerdir. Dünya görüşleri birbirine benzemez. Sosyal olaylara bakışları birbirine benzemez ama Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti düşmanlığı var ya bunların hepsini bir araya getiriyor" dedi.
5.08.2022 Siyaset
Avukatlık Kanun ve Türk Borçlar Kanunu Teklifi kabul edildi
Avukatlık Kanun ve Türk Borçlar Kanunu Teklifi kabul edildi AK Parti Denizli milletvekili Cahit Özkan ve 44 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi ve kabul edilerek yasalaştı.
8.06.2022 Siyaset
Yılmaz Tunç kimdir, kaç yaşında? AK Parti'de yeni Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç oldu!
Yılmaz Tunç kimdir, kaç yaşında? AK Parti'de yeni Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç oldu! AK Parti'de Cahit Özkan'dan boşalan Grup Başkanvekilliği görevine Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç seçildi. AK Parti'nin yeni Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Yılmaz Tunç kimdir? AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç kaç yaşında ve nereli? İşte Yılmaz Tunç’un biyografisi!
25.05.2022 Gündem
AK Parti Grup Başkanvekilliği'ne Yılmaz Tunç getirildi
AK Parti Grup Başkanvekilliği'ne Yılmaz Tunç getirildi AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Cahit Özkan'dan boşalan grup başkanvekilliğine seçildi.
25.05.2022 Siyaset
AK Parti'de görev değişimi!
AK Parti'de görev değişimi! AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın, AK Parti MYK'da görevinden affını istediği yerine de Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un getirileceği öğrenildi.
19.05.2022 Siyaset
Emekliye 4000, asgari ücretliye 5.500 lira! Milyonlar bekliyordu...
Emekliye 4000, asgari ücretliye 5.500 lira! Milyonlar bekliyordu... Milyonlarca emekli ve çalışanın gözü gelecek zam kararına çevrilmiş durumda. Peşe peşe açıklamalar yapılıyor. Enflasyon farkının yanında emekli taban aylıklarında da artış bekleniyor. Asgari üceretlilere de ek zam yapılacağı konuşuluyor. Emekli taban aylıklarının 3.500-4.000 lira seviyesine çekilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 36’lık enflasyonda yüzde 51 oranında asgari ücrete artış yapılmıştı. 2022 Nisan ayı enflasyon rakamına baktığımızda ise karşımızda yüzde 69’luk bir rakam çıkıyor. Aradaki fark kadar ücret artışı yapılması halinde asgari ücretin 5 bin 500 TL olması bekleniyor. İşte emekli memur ve asgari ücretlilerin beklediği zam oranları...  
13.05.2022 Çalışan Hakları
Maaşlara zam ile ilgili son dakika gelişmesi! Resmen açıkladı: Asgari ücrete ek zam...
Maaşlara zam ile ilgili son dakika gelişmesi! Resmen açıkladı: Asgari ücrete ek zam... Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmesi. Milyonlar çalışan merakla bekliyordu. Temmuz ayına az bir süre kala asgari ücret ne kadar olacak, ikinci zam gelecek mi? Soruları ile ilgili araştırmalar hız kazandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin'den asgari ücret ile ilgili açıklama geldi. Zengin katıldığı canlı yayınında asgari ücrete temmuz ayında ek zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya "Bakanlarımızın bu konu hakkında çalışmalar yaptığını biliyorum." ifadesini kullandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yükselen enflasyonla birlikte vatandaşların beklediği asgari ücrete ikinci zam konusuna son dakika açıklamasında bulundu. Peki, Asgari ücrete zam gelecek mi ve Temmuz'da ek zam var mı? 2022 Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? İşte son dakika haberinin detayları...
12.05.2022 Çalışan Hakları
Asgari ücrete ek zam ile ilgili son dakika gelişmesi! Canlı yayında duyurdu...
Asgari ücrete ek zam ile ilgili son dakika gelişmesi! Canlı yayında duyurdu... Milyonlarca kişi asgari ücreti temmuz ayında zam gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Sendikalar çağrı yapıyor. Hükümetten de peş peşe açıklamalar geliyor. Son açıklama ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin'den geldi. Zengin katıldığı canlı yayınında asgari ücrete temmuz ayında ek zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya "Bakanlarımızın bu konu hakkında çalışmalar yaptığını biliyorum." ifadesini kullandı.
12.05.2022 Çalışan Hakları
Şehit Teğmen Bekir Can Kerek toprağa verildi
Şehit Teğmen Bekir Can Kerek toprağa verildi Irak'ın kuzeyinde düzenlenen Pençe- Kilit Operasyonu'nda teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Denizlili Piyade Teğmen Bekir Can Kerek (28), gözyaşları arasında yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.
23.04.2022 Gündem
AK Parti'li Özkan: Bu prodüksiyonu tebrik ediyoruz
AK Parti'li Özkan: Bu prodüksiyonu tebrik ediyoruz AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin elektriğinin kesilmesiyle ilgili, "Bu prodüksiyonu tebrik ediyoruz. Bunun arka planı var. 3 ayda elektriği kesilen faturanın değeri 1000 TL; ama beyefendi gidip İstanbul’da bir otelde bir geceliğine 100 bin TL ödüyor" dedi.
22.04.2022 Siyaset
AK Parti'li Özkan: Göçmen meselesini istismar etme gayretindeler
AK Parti'li Özkan: Göçmen meselesini istismar etme gayretindeler AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, mülteci tartışmalarına ilişkin, "FETÖ'sü, PKK'sı, Türkiye düşmanları mülteci meselesi ve göçmen meselesini istismar etme gayreti içerisindeler. Meydanı onlara bırakmayacağız" dedi.
18.04.2022 Siyaset
Müjdeli haber geldi! 3 bölgeyi birbirine bağlayacak, artık sadece 3 saat sürecek
Müjdeli haber geldi! 3 bölgeyi birbirine bağlayacak, artık sadece 3 saat sürecek Türkiye’nin Ulaşım ve Lojistik Master Planında yer alan ve Ege’nin önemli projelerinden birisi olan 163 kilometrelik Denizli - Aydın Otoyolu inşası tüm hızıyla devam ediyor. AK Parti heyetiyle birlikte çalışmaları yerinde inceleyen Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, otoban inşasının yarıyı aşmış durumda olduğunu müjdeledi. Öte yandan projenin 2 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. İzmir'den başlayarak Aydın, Denizli ve Burdur illerinden Antalya'ya uzanacak olan otoyolun, Ege ve Akdeniz'in turizmini güçlendirmesi bekleniyor. Projenin tamamlanmasıyla halen 7 saat olan İzmir-Antalya arasının 3 saate ineceği belirtiliyor.
17.04.2022 Ekonomi
Asgari ücret ek zam olacak mı? Temmuz ayında asgari ücrete ikinci zam gelir mi?
Asgari ücret ek zam olacak mı? Temmuz ayında asgari ücrete ikinci zam gelir mi? Artan enflasyon ve hayatın her alanında yapılan kademeli zamlarla birlikte alım gücünün düşmesi asgari ücret zammını gündeme getirdi. Umut veren açıklama ilk kez Ak Parti tarafından gelmişti. Asgari ücret zammına ilişkin umut veren açıklamayı ilk kez AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan dile getirmiş, "Bu yapılabilir. Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Zamanı geldiğinde bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız" yanıtını vermişti. Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’dan asgari ücretle ilgili milyonlara umut veren açıklama geldi. Ak Parti cephesinden asgari ücret zammına ilişkin yeşil ışık yakılırken milyonlar temmuzda agari ücret zammı yapılıp yapılmayacağına ilişkin açıklamaları yakında takip ediyor. Peki, Asgari ücrete ek zam olacak mı? Asgari ücret zammı olacak mı? Temmuz ayında asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? İşte Asgari ücret zammına ilişkin son gelişmeler…
13.04.2022 Çalışan Hakları
AK Parti'den HDP'li Semra Güzel ile ilgili flaş açıklama
AK Parti'den HDP'li Semra Güzel ile ilgili flaş açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "HDP'li Semra Güzel'in mazeretsiz 5 birleşime katılmama durumu tespit edildiğinde gereği yapılacaktır." dedi.
5.04.2022 Siyaset
Asgari ücret ve emeklilerin bayram ikramiyelerine zam ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklama!
Asgari ücret ve emeklilerin bayram ikramiyelerine zam ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklama! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret ve emeklilerin bayram ikramiyelerine zam ile ilgili konuştu. Yılın ortasını işaret eden Erdoğan "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır" dedi.
25.03.2022 Ekonomi
Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması! İkinci zam (ek zam) gelecek mi? Hükümet,  DİSK ve Türk İş...
Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması! İkinci zam (ek zam) gelecek mi? Hükümet, DİSK ve Türk İş... Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? Son günlerde hem asgari ücretliler hem de diğer özel sektör çalışanları bu sorunun yanıtını arıyordu. Asgari ücrete yapılan rekor zam ile birlikte vergi istisnasının getirilmesi ile asgari ücretlilerin maaşlarında ciddi miktarda bir artış sağlandı. Ancak yüksek enflasyon nedeni ile asgari ücretli olarak çalışan vatandaşlar ekonomik olarak zorluk yaşıyor. Ak Parti Sözcüsü Ömer çelik tarafından yapılan, "Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Zamanı geldiğinde bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. " açıklaması vatandaşlarda asgari ücrete ikinci zam yapılacağı beklentisi oluşturdu. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada asgari ücrete zam yapılmayacağını vurguladı. Bilgin, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez asgari ücreti yüzde 50 üzerinde attırdık. Bu günlerde yeniden asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmuyorum. Çünkü gerekeni enflasyon farkı ile yaptık. Bu durumlarda işçiyi de işvereni de düşünmek lazım" diye konuştu. Asgari ücret zammı ile ilgili işçi sendikalarından da art arda açıklamalar geldi. İşte asgari ücretli milyonları ilgilendiren ek zam açıklamalarının detayları...
23.03.2022 Çalışma Hayatı
Asgari ücrete ikinci zam var mı? Asgari ücret tekrar artacak mı, asgari ücrete 850 TL ara zam gelecek mi?
Asgari ücrete ikinci zam var mı? Asgari ücret tekrar artacak mı, asgari ücrete 850 TL ara zam gelecek mi? Asgari ücrete zam gelecek mi, asgari ücrete ikinci zam var mı? Asgari ücrete ikinci zam tartışmaları devam ediyor. Asgari ücrete yılbaşında yüzde 50 zam yapılmış ve asgari ücret 2.825 liradan 4.253 liraya çıkartılmıştı. Hayat pahalılığı gündemdeki yerini korurken, asgari ücretin temmuz ayı bitmeden tekrar enflasyona göre güncellenebileceği tartışmaları alevlendi. Enflasyonla mücadelede asgari ücrete ikinci zam konusunun gündeme alınabileceği konuşurken, vatandaşlar “Asgari ücret tekrar artacak mı?” ve “Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi?” sorularına yanıt aramaya başladı.
22.03.2022 Çalışan Hakları
Asgari ücrete yeni zam! Asgari ücretle ilgili flaş açıklama! Ve belli oldu hesaplandı!
Asgari ücrete yeni zam! Asgari ücretle ilgili flaş açıklama! Ve belli oldu hesaplandı! Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Asgari ücret 2022 yılında yüzde 50.54 oranında zamlanarak net 4 bin 253'ye çıktı. 2022 yılı asgari ücret brüt 5 bin 4 TL, işverene maliyeti ise 5 bin 879 TL oldu. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, yeni bir zammın sinyalini vermiş ve yıl içerisinde iki kere zam yapılabileceği söylemini ortaya atmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise konuya ilişkin "Asgari ücret aralık ayında belirlenir. Tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir" ifadelerini kullanmıştı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, "Uygun koşullar oluştuğu zaman bunları biz de açıklarız. Şundan herkes emin olsun çalışan kesim ve emeklilerimizin hayat koşullarıyla ilgili kapsamlı değerlendirme yapıyoruz." dedi. Öte yandan uzmanlar olası bir asgari ücret zammının ne kadar olacağıyla ilgili bilgi vermişti. Uzmanlar yeni zammın eğer gelirse temmuz ayında açıklanacağını ve 850 lira civarında olacağını ifade etmişti. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den son dakika asgari ücret açıklaması geldi. Bakan Bilgin, "Bu tartışmayı anlamlı bulmuyorum. Çok önemli bir artış yaptık." dedi. İşte asgari ücret zammı ile ilgili tüm detaylar...
22.03.2022 Ekonomi
Asgari ücrete ikinci zam ile ilgili son dakika açıklaması! Tarih verildi! 850 lira...
Asgari ücrete ikinci zam ile ilgili son dakika açıklaması! Tarih verildi! 850 lira... Asgari ücrete ikinci zam yapılmasıyla ilgili flaş açıklama. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin'den son dakika asgari ücret açıklaması geldi. Bakan Bilgin asgari ücret için aralık ayını işaret etti. Öte yandan AK Partili Cahit Özkan tarafından yapılan açıklamalar asgari ücrete ikinci bir zam beklentisini güçlendirmişti. Uzmanlar asgari ücrete ikinci zam yapılması halinde yapılacak olan zammın 850 liraları bulacağını ifade etmişti. Bunun yanında AK partili isimlerden gelen açıklamalar ikinci asgari ücret zammı için haziran ayında gerçekleşeceği sinyalini vermişti. İşte ikinci asgari ücret zammı ile ilgili tüm detaylar...
21.03.2022 Çalışan Hakları
Asgari ücret 2022 ek zam gelir mi? Asgari ücret zammıyla ilgili flaş gelişme, maaşlar artıyor, tarih belli oldu
Asgari ücret 2022 ek zam gelir mi? Asgari ücret zammıyla ilgili flaş gelişme, maaşlar artıyor, tarih belli oldu Asgari ücret ek zam olacak mı? Asgari ücret 2022 ek zam gelir mi? sorusunun cevabını çalışanlar merak ediyor. Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Bir zam daha geliyor, maaşlar artıyor. Memur, emekli, işçi herkesi ilgilendiriyor. Tarih belli oldu. Milyonlarca vatandan asgari ücrete yeni zam yapılacak mı? sorusunu merak ediyor. Yeni asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalar peş peşe geliyor. Asgari ücret 2022 yılında yüzde 50.54 oranında zamlanarak net 4 bin 253'ye çıktı. 2022 yılı asgari ücret brüt 5 bin 4 TL, işverene maliyeti ise 5 bin 879 TL oldu. AK Parti kanadından asgari ücrete yapılacak artışlara ilişkin açıklamalar devam ediyor. Cahit Özkan ve Nihat Zeybekci'nin 'zam' sinyalinin ardından bir merak uyandıran açıklama da AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Abdullah Doğru'dan geldi. Doğru, emekliden çalışana her kesimi kapsayan müjdelerin haziran ayında duyurulacağını ifade etti. İşte son dakika haberinin detayları...
20.03.2022 Ekonomi
Asgari ücret ek zam olacak mı? Asgari ücret 2022 ek zam gelir mi? Asgari ücrete ara zam sinyali!
Asgari ücret ek zam olacak mı? Asgari ücret 2022 ek zam gelir mi? Asgari ücrete ara zam sinyali! Asgari ücret ek zam olacak mı? sorusu çalışanların gündeminde. Asgari ücret 2022 yılında yüzde 50.54 zamlanarak 4 bin 253 TL olarak belirlenmişti. Enflasyonun artması vatandaşta asgari ücrete zam beklentisi yarattı. Vatandaş hükümetin bu konuda atacağı adımları beklerken AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan zam sinyali geldi. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Özkan, ‘Asgari ücrete 6 ayda bir düzeltme yapılmasının mümkün olabilir mi? Asgari ücrete yılda 2 kez zam olur mu?’ sorusuna "Bu yapılabilir. Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Zamanı geldiğinde bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız" yanıtını vermişti. Cahit Özkan’ın ardından Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Üyesi Nihat Zeybekci sonra da AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Abdullah Doğru da asgari ücrete zam konusunda yeşil ışık yaktı. Doğru, emekliden çalışana her kesimi kapsayan müjdeler için tarih verdi.
20.03.2022 Ekonomi
Asgari ücrete bir zam daha mı geliyor? Maaşlar artışıyla ilgili son dakika açıklaması, tarih belli oldu: Haziran ayında...
Asgari ücrete bir zam daha mı geliyor? Maaşlar artışıyla ilgili son dakika açıklaması, tarih belli oldu: Haziran ayında... Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Bir zam daha geliyor, maaşlar artıyor. Memur, emekli, işçi herkesi ilgilendiriyor. Tarih belli oldu. Milyonlarca vatandan asgari ücrete yeni zam yapılacak mı? sorusunu merak ediyor. Yeni asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalar peş peşe geliyor. Asgari ücret 2022 yılında yüzde 50.54 oranında zamlanarak net 4 bin 253'ye çıktı. 2022 yılı asgari ücret brüt 5 bin 4 TL, işverene maliyeti ise 5 bin 879 TL oldu. AK Parti kanadından asgari ücrete yapılacak artışlara ilişkin açıklamalar devam ediyor. Cahit Özkan ve Nihat Zeybekci'nin 'zam' sinyalinin ardından bir merak uyandıran açıklama da AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Abdullah Doğru'dan geldi. Doğru, emekliden çalışana her kesimi kapsayan müjdelerin haziran ayında duyurulacağını ifade etti. Peki 2022 yılı asgari ücreti ne kadar? Asgari ücret nasıl hesaplanıyor? Temmuz ayında asgari ücrete yeni bir zam yapılacak mı? İşte son dakika haberinin detayları...
19.03.2022 Memur

Benzer Haber Etiketleri

Cahit Özkan ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki cahit özkan haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.