Gazete Vatan Logo

Emekliye 4000, asgari ücretliye 5.500 lira! Milyonlar bekliyordu...

Milyonlarca emekli ve çalışanın gözü gelecek zam kararına çevrilmiş durumda. Peşe peşe açıklamalar yapılıyor. Enflasyon farkının yanında emekli taban aylıklarında da artış bekleniyor. Asgari üceretlilere de ek zam yapılacağı konuşuluyor. Emekli taban aylıklarının 3.500-4.000 lira seviyesine çekilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 36’lık enflasyonda yüzde 51 oranında asgari ücrete artış yapılmıştı. 2022 Nisan ayı enflasyon rakamına baktığımızda ise karşımızda yüzde 69’luk bir rakam çıkıyor. Aradaki fark kadar ücret artışı yapılması halinde asgari ücretin 5 bin 500 TL olması bekleniyor. İşte emekli memur ve asgari ücretlilerin beklediği zam oranları...  

Emekliye 4000, asgari ücretliye 5.500 lira! Milyonlar bekliyordu...

Memur, emekli ve ücretliler hükümetten gelecek zam haberini bekliyor. Hükümet kanadından ise peş peşe açıklamalar geliyor. Yazarımız İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır yazdı... Geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 36’lık enflasyonda yüzde 51 oranında asgari ücrete artış yapılmıştı. 2022 Nisan ayı enflasyon rakamına baktığımızda ise karşımızda yüzde 69’luk bir rakam çıkıyor. Aradaki fark kadar ücret artışı yapılması halinde asgari ücretin 5 bin 500 TL olması bekleniyor. Temmuz ayına kadar enflasyon verilerinin yukarı yönde seyretmesi ön görülüyor.Emekli taban aylıklarının da 3.500-4.000 lira seviyesine çekilmesi bekleniyor. Emeklilerin yanında kamu çalışanlarına da yine aynı oranda enflasyon zammı yapılması bekleniyor. Bakanlık aynı zamanda temmuz ayına kadar kamu çalışanlarının beklediği 3600 ek gösterge çalışmasını da resmi olarak açıklayacak.

PEŞ PEŞE DUYURDULAR

Aralık ayında 2022 yılı asgari ücret tutarı, brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? Sorusu yanıtını arıyor. Konuyla ilgili peş peşe açıklamalar geliyor. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, vatandaşların merakla beklediği asgari ücrete ikinci zam konusuyla ilgili konuştu. Çelik, konuşmasında "Asgari ücret dar gelirli vatandaşımızın ekonomik olarak koruması gündemimizdedir. Yakından takip ediliyor. Vatandaşlarımızın hayat koşulları bizim partimizin her zaman gündemindedir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"BAKANLIKLARIMIZ ÇALIŞMALARI YAPIYOR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin, katıldığı canlı yayında 'Temmuz ayında asgari ücrete ek zam olacak mı?' sorusuna yanıt verdi. "Bakanlarımızın bu konu hakkında çalışmalar yaptığını biliyorum. Çalışıyor arkadaşlarımız." diyen Zengin, "En azından bunun ne getireceği, nasıl bir maliyeti olacağı yönündeki çalışmaları bakanlıklarımız yapıyor." ifadelerini kullandı. Somut bir şey söylemeyi doğru bulmadığını ifade eden Zengin, "Bu konuda ilgili bakanların açıklama yapması lazım." diye konuştu.AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın Sert Sorular programında yaptığı "Cumhurbaşkanımız zaten ifade etmişti. Bu yapılabilir. Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Zamanı geldiğinde bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz" şeklindeki açıklaması anımsatılan Zengin, şunları söyledi: "Cahit Bey daha somut bir şey söyledi. Ben böyle bir şey söyleyemeyeceğim. Sayın bakan henüz elimizde böyle bir çalışma yok demişti. Şu an bildiğim kadarıyla arkadaşlarımız her halükarda bunun değerlendirmesini yapıyorlar"

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde kabine toplantısı sonrası yaptığı konuşmada bu konu hakkında yeşil ışık yakmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dar gelirli vatandaşlar için yürürlüğe sokulacak yeni uygulamalara ilişkin temmuz ayını işaret ederek, "Dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücündeki düşüşün farkındayız. Yılbaşında asgari ücretten işçi, memur, emekli maaşlarına kadar geniş alanda ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle alım gücünü daha da iyileştireceğiz." demişti.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA BAKANI DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, çalışanları ve emeklileri enflasyonun tahribatından koruyacak çalışmaların olduğunu, haziran enflasyonunun açıklanmasıyla yol haritasını belirleyeceklerini duyurması asgari ücret zam bekleyenleri umutlandırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katıldığı bir programda “Çalışanlarımızı enflasyon karşısında koruyacak kapsamlı düzenlemeler yapacağız” diyerek şunları dile getirmişti: "Türkiye’nin nükleer enerji üretimi konusunda ciddi bir yatırım gerçekleştirdiğini not düşen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, enflasyonu kontrol altına alacak politikaların uygulandığının altını çizerek, “Tabii enflasyonu kontrol altına alacak, enflasyon sorununu aşacak çeşitli iktisat politikaları uygulanıyor. Enflasyonun karşısında özellikle çalışanlarımızı, işçilerimizi, emekçilerimizi, kamu personelini ve emeklilerimizi koruyacak tedbirleri almak durumundayız. Elbette enflasyon kontrol altına alınması için uygulanan politikalar belli bir müddet içerisinde bunu kontrol altına alacak, enflasyonda düşüşü sağlayacak. Bunlar önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilmiş, çıkacak gelişmelere bağlı olacak. Bütün bunlara bağlı olarak biz de çalışanlarımıza dönük koruyucu politikaları uygulamaya sokmak durumundayız. Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı değerlendirmede bundan bahsetti. Biz çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu zaten bir ilke olarak önümüzde duruyor. Biz de çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Önümüzdeki 6 aylık enflasyon değerlendirmesini yaptığımız zaman çalışanlarımızı, emekçilerimizi, kamu personelini ve özellikle de emeklilerimizi enflasyon karşısında koruyacak kapsamlı düzenlemeler yapacağız”

Haberin Devamı

GÖZLER TEMMUZ AYI MAAŞLARINA ÇEVRİLDİ

Düzenlemenin detaylarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bilgin, “Hükümetimiz çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyonun tahribatından koruyacak çalışmaları yürütüyor” dedi.Vedat Bilgin, gerçekleştirilecek düzenlemeyle birlikte alım gücünün iyileştirileceğini söyledi. Bakan Bilgin, haziran ayı enflasyonunu 3 Temmuz’da açıklanmasının ardından durumun gözden geçirileceğini belirtti. 'Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte çalışmaya ilişkin nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi belirleyeceğiz' dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge çalışmasının bu ayın sonunda bitmiş olacağını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, sözleşmeli personelle ilgili konunun 3600 ek göstergeden sonra programda olduğunu kaydetti.

OCAK AYINDA EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YÜZDE 66 ARTTI

Emekli ve memur maaşları, Ocak 2022'de sosyal refah düzenlemesi yapılması ile artış gösterdi. Yapılan düzenleme ile en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL'ye yükselirken, memur ve memur emeklisinin zam oranı ise 30,95'e yükselmişti. Geride kalan 3 aylık enflasyon verilerinin oluşmasıyla gözler yeniden Temmuz ayında yapılacak maaş zammına çevrilmişti. Ekonomistler 6 aylık enflasyon farkının yüzde 34,62 olacağını ifade ederken, hesaplamalar sonunda en düşük maaş memurlarda 6 bin 429 liradan 8 bin 622 liraya yükselecek.
En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4 bin 289 liradan 5 bin 753, esnafta 2 bin 948 liradan 3 bin 969, 2000'den önce emekli olan SSK'lilerde 3 bin 292 liradan 4 bin 432 liraya çıkacak.