Son dakika antik haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan antik ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını antik haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan antik gelişmeleri de dahil olmak üzere 2.587 antik haberi bulunmuştur. Tüm antik haberleri aşağıda listelenmiştir.
Bakan Ersoy’un katılımıyla Roma Kolezyumu’nda 6 milyon ziyaretçi finali: Göbeklitepe sergisi tarihe geçtiİnsanlık tarihinin izlerini Kolezyum'a taşıyan “Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi” sergisi Roma’ya veda ediyor. Antik taşların binlerce yıllık sırlarını fısıldadığı büyülü bir buluşmaya dönüşen sergi kapılarını 6 milyonu aşkın ziyaretçiyle kapatacak. İki bin yıllık tarihiyle Roma’nın simgesi olan Kolezyum’da 6 ay önce ziyaretçileriyle buluşan sergi artık son misafirlerini ağırlıyor.
65 yıllık hasret sona erdi: Marcus Aurelıus heykeli Türkiye’ye teslim edildiRoma İmparatoru Marcus Aurelius’un Boubon Antik Kenti’nden kaçırılarak yurt dışına çıkarılan bronz heykeli, 65 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland Sanat Müzesi’nde düzenlenen resmi törenle gerçekleştirilen teslim sürecine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı da katıldı.
Antik Çağ'da acımasız dövüşlerin yapıldığı bölge Fethiye'de bulundu! 'Rakipler burada ölümüne dövüştü'Antik Çağ'ın acımasız sporlarından biri olan ‘pankration’, bilinen adıyla pankreas müsabakalarının, milattan sonra 2’nci yüzyılda Kuzey Likya’nın bir dağ kenti olan Kadyanda’da bayram havasında düzenlendiği ortaya çıktı. Yazıtta güreş kadar masum müsabaka olmayan ‘pankration’ denilen spor türünden söz edildiğini anlatan Prof. Dr. Onur, “Pankration, güreşin içinde boks, karate gibi sporların da olduğu bir spor türü. Yani fiziksel anlamda kişiye zarar verebilecek, hatta ölüme kadar götürebilecek derecede sert bir spor" dedi.
Pamukkale'ye bayram tatilinde yoğun ilgiDenizli'nin dünyaca ünlü turizm merkezi Pamukkale, Ramazan Bayramı ve ara tatil döneminde yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
Zeus Tapınağı eski ihtişamına kavuşacakMuğla'nın Milas ilçesinde bulunan Zeus Lepsynos Tapınağı'ndaki sütunlar restore edilerek, depreme dayanıklı hale getiriliyor.
Dünya'da tıp tarihinin başladığı yer Adana'da! 4 bin yıl öncesinin Vatikan'ı: Hastalar işte burada şifa bulduAnadolu’da tıp tarihi sanılanından çok daha eski bir tarihe zamanlanıyor. Tarihi kaynaklarda Helenistik dönemden 2 bin yıl önce Adana’da kurulan Hatti – Hitit uygarlığında ilk sağlık turizminin başladığı ortaya çıktı. Ayrıca, Hipokrat'ın Yumurtalık'taki hastanesi, ilk organ naklinin burada yapıldığı iddia edilirken dünya’nın en eski tıp kitabı Adana’da bulunan Anavarza Antik Kenti’nde ortaya çıkarıldı.
Milliyet Arkeoloji’den on binlerce yıllık hayvan dosyasıMilliyet Arkeoloji dergisinin 47. sayısı, 16 Mart Pazar günü çıkıyor. Dergi, yeni sayısında hayvanlara odaklanıyor. Yeni sayısında “Dünya ortak evimiz” diyen Milliyet Arkeoloji, Antik Dönem’de hayvan haklarına büyüteç tutuyor. Hayvanlarla ilgili ilk yasal düzenlemelerin M.Ö. 1920 yılına kadar uzandığını aktaran dergi, Antik Dönem’de insan-hayvan ilişkisini ve buna dair yasaları ele alıyor.
Bakan Ersoy güzel haberi duyurdu! Türkiye kazandı, yurda geri döndülerKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Danimarka’dan iadesi sağlanarak Antalya'ya getirilen tarihi eserleri tanıtarak, kültür varlıklarının korunması ve yasadışı olarak yurt dışına çıkarılanların geri kazandırılmasına yönelik yaptıkları çalışmaların mutluluk verici bir sonucunu daha paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti bildirdi.
İtalyan mimarın tasarladığı mahallede deniz görmeyen ev yok!Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Giritli Mahallesi, 1800’lü yılların sonlarında yaşanan yangından sonra, İtalyan mimar Piçiretu tarafından yeniden planlanarak inşa edildi. Antik Yunan mimarı Hippodamos’un geliştirdiği, ızgara planlı mahalle, denize paralel 3 cadde ve bunları dikine kesen dar sokaklardan oluşuyor. Tüm evlerin denizi gördüğü mahalle, 18’inci yüzyıl İtalyan mimarisinin izlerini taşıyarak, zamanının ruhunu koruyor.
Kaçakçılıkla mücadelede 5 yıl! 2018’den bu yana 8.967 eser yurda geri dönüş yaptıKültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün çatısı altında faaliyet gösteren Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı, kuruluşunun 5. yılını geride bıraktı. Bu süreçte yürütülen titiz çalışmalar sonucunda son 7 yılda 8.967, 2002’den bu yana ise toplam 13.282 eser ait olduğu topraklara döndü.
Kütahya Karagöz Ahmet Paşa Camii'nde sütun üzerinde onurlandırma kitabesi bulunduKütahya Karagöz Ahmed Paşa Camii'nde önemli bir tarihi keşif yapıldı. Beylerbeyi ve Anadolu Valisi Karagöz Ahmet Paşa tarafından 1509 yılında inşa ettirilen caminin son cemaat yerinde bulunan iki sütundan birinin üzerinde 'Grekçe' bir onurlandırma kitabesi olduğu ortaya çıktı.
Antik ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki antik haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.