Gazete Vatan Logo

Tarihte Site Ne Demek? Şehir Devletlerinin Özellikleri Nelerdir?

İlk çağdan itibaren site kelimesi farklı devletler ve şehirler tarafından kullanılırdı. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit, kendi yasaları ile yöneten bir ya da birden fazla kentten oluşan devletler şeklinde ifade edilirdi. Özellikle ilk çağ ile beraber birçok farklı dönemde bu kelime taşıdığı anlam ile birlikte kullanılmıştır.

Bu kavram başka bir isim üzerinden Mısır döneminden Nom, antik Yunanistan döneminde ise polis olarak ifade edilirdi. Ancak aynı anlama gelecek bir ya da birden fazla kentin devlet olarak kullanması biçiminde değerlendirilirdi. Günümüzde ise artık devletler çok daha büyük ve yüksek nüfuslu olduğu için, genelde birden fazla apartmanın bir araya gelmesiyle oluşturulan yapı biçiminde ele alınır.

Tarihte Site Ne Demek?

Birçok farklı dönemde site kelimesi bir ya da birden fazla kendin bir araya gelmesiyle oluşan devlet şeklinde kullanıldı. Özellikle bu kelime taşıdığı anlam ile beraber ilk çağdan itibaren toplulukları oluşturmuştur. İlk başlarda bir kentin üzerinden oluşan devletler, daha sonra birden fazla kent ile beraber site olarak ifade edildi.

Tarihi açıdan değişik imparatorluklar, devletler ve toplulukla resimden site kelimesi bu anlamı doğrultusunda ifade edildi. Genel çerçevede Türk Dil Kurumu açısından taşıdığı bu anlam ile birçok dönemde kullanılmıştır. Aynı zamanda antik Yunanistan dönemi için polis kelimesi ve antik Mısır dönemi için ise nom kelimesi site tanımı üzerinden değerlendirilmiştir.

Haberin Devamı

Şehir Devletlerinin Özellikleri Nelerdir?

Bir şehir devleti aynı zamanda eski dönemlerde Site olarak bilinmektedir. Bu bağlamda her şehir devletinin kendine özgü birtakım özellikleri bulunurdu. Böylece bu özelliklerine bağlı olarak farklı biçimlerde ve değişik dönemlerde ifade edilirdi.

- Şehir Devletleri siyasi birlikler değildir.

- Birden fazla otoriteye sahiptir.

- Yönetimde tek bir kişinin sözü geçmez.

- Siyasi birliğin olmaması ile beraber merkezi otorite bulunmaz.

- Şehir Devletleri aynı zamanda kültürel birliğe sahiptir.

- Şehir Devletleri birçok farklı dış tehlikeye karşı açıktır.

- Herkes şehir devletlerinde özgür düşünceye sahiptir.

- Şehir devletleri ayrıca kendi aralarında rekabet içindedir.

Bu gibi farklı özellikleri doğrultusunda şehir Devletleri değişik dönemlerde ortaya çıkmıştır. Kısaca bakıldığı zaman ise şehir devletlerinin özellikleri hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle ön plana çıkar.

Haberin Devamı

Şehir Devletleri Ne Zaman Başladı?

Şehir devletleri aynı zamanda medeni toplumun başlangıcı olarak ele alınır. Bu doğrultuda şehir devletleri aynı zamanda birden fazla kentin oluşması ile site olarak bilinmektedir. O yüzden ilk çağdan itibaren başlayan bir süreç olduğunu anlatmak mümkün. Tabii sadece birden fazla kendi değil bazı yerlerde tek kent üzerinden de Site olarak şehir devletleri bulunur.

Toplum açısından olumlu yanları olmasına rağmen, dış tehditlere açık olduğu için de olumsuz kısımları bulunduğunu ifade etmek gerekir. Antik dönemden günümüze kadar gelmiş pek çok önemli şekilde de bulunmaktadır.