Gazete Vatan Logo

Sümer Mitolojisi Tanrıları, Tanrıçaları Ve Yaratıkları Nelerdir?

Antik Sümer döneminin farklı zaman dilimlerinde birçok önemli Tanrı literatüre geçmiştir. Bu Tanrılar özellikle farklı güçleri bulunan ve insanlığın kaderini etkileyen Tanrılar olarak ön plana çıkarlar. Hem tanrı hem de tanrıça olarak ifade edilebilecek olan bu doğaüstü varlıklar, binlerce yıl antik Sümer halkı tarafından yaratıcı olarak bilindi.

Sümer Mitolojisi Tanrıları, Tanrıçaları Ve Yaratıkları Nelerdir?

Hatta bu Tanrılar için bazı da zamanlarda törenler gerçekleştirmiş ve kurban da verilmiştir. Bu kurbanlar sadece hayvanlar değil aynı zamanda insanlar üzerinden de gerçekleşmiştir. Diğer yandan her tanrının farklı özellikleri varken, bu özellikleri doğrultusunda değişik şekiller ile sanatsal olarak ele alınmıştır. Bunlar içerisinde heykeller, kabartmalar ve birçok resim ön plana çıkar.

Sümer Mitolojisi Tanrıları Nelerdir?

Milattan önce başlaması ile beraber Sümer mitolojisinde birçok farklı Tanrı bulunur. Tabii sadece Tanrı değil aynı zamanda tanrıça ve yaratıkların da yer aldığını ifade etmek mümkün. Özellikle doğaüstü ve efsanevi açıdan pek çok önemli hikaye sahip olan önemli Antik dönem toplulukları içerisinde yer alır. Bu bağlamda Sümer mitolojisi açısından şu Tanrılar ön plana çıkıyor;

- Gök tanrısı olan Anu ve An

- Hava Tanrısı olan Enlil

- Bilgelik tanrısı Enki

- Ay tanrısı olan Nanna

- Güneş Tanrısı Utu

- Aşka ve bereket Tanrısı İnanna

Bu şekilde pek çok önemli Tanrı farklı özellikleri ve güçleri doğrultusunda önüne çık. Bazıları havayı bazıları ise ay ile beraber kaderi kontrol eder. Bu bağlamda kendi özellikleri ve güçleri eşliğinde Sümer tarihini önemli oranda etkilemiş tanrılardır. Sadece Sümer tarihi değil aynı zamanda Mısır ve birçok antik dönemi de etkilediklerini söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Sümer Mitolojisi Tanrıçaları Nelerdir?

Antik dönemden gelen Sümerler mitolojik açıdan tanrıları ile beraber aynı zamanda tanrıçaları açısından da önemli yer taşır. Tanrıların da olduğu gibi farklı görevlere sahip olan tanrıçaları bulunmaktadır. Bunlar içerisinde Nimma olarak bilinen tanrıça, aynı zamanda ana tanrıça olarak ifade edilir. Diğer Bir ifadeyle ulu hanım şeklinde bilindiğini söylemek mümkündür.

Aşka ve bereket tanrıçası ise İnanna olarak bilinmektedir. Her birinin görevleri ve güçleri farklıdır. Ayrıca tanrılarda olduğu gibi tanrıçaların da yine eşit oranda antik Sümer dönemi için mitolojik açıdan güçleri olduğunu söylemek gerekir. Binlerce yıldır geçmişten günümüze ulaşmış bu önemli tanrıçalar birçok yazıt ve anıt ile beraber kabartma üzerinden öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Sümer Mitolojisi Yaratıkları Nelerdir?

Tanrı ve tanrıçaları ile beraber aynı zamanda Sümer mitolojisi içerisinde farklı yaratıklar bulunmaktadır. Aynı şekilde bu yaratıkların değişik özellikleri ve güçleri bulunur.

- Başından alevler saçan ve gözlerinden ışık çıkaran Kur

- Rüzgar cinlerinin Kralı Pazuzu

- Canavarımsı bir yaratık olan Azug

- Ruh ve cin olarak betimlenen Rabisu

Bu şekilde birçok önemli Tanrı ve tanrıça ile yaratıkları eşliğinde, dünya tarihinin en önemli mitolojik toplulukları içerisinde Sümer gelmektedir.