Gazete Vatan Logo

Psişik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Psişik Güç Belirtileri Nelerdir?

Fransızcaya Antik Yunancadan geçen psişik kelimesi, günümüzde terim olarak kullanılıyor. Metafizik, parapsikoloji ve teoloji gibi bilim dallarında psişik kelimesinin tanımı aynı olsa da farklı şekilde yorumlanmaktadır. Materyalistler ve pozitivistler ise doğaüstü olan tüm olgulara karşı çıktıkları için psişik güçlerin varlığını inkar etmektedir. 

Psişik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Psişik Güç Belirtileri Nelerdir?

Psişik Ne Demek?

Antik Yunan döneminde "ruhsal" anlamında kullanılan kelimenin günümüzde anlamı değişmiştir. Önceleri psikolojik tüm vakalar, psişik olarak nitelendirilirdi. Bununla birlikte kaygı, endişe, merak, aşk gibi duyguların tamamı için de aynı kelime kullanılırdı.

Çünkü duyguların tamamı ruhsal, yani soyuttu. Günümüzde ise kavramlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olunduğu için, her olgu için yeni bir terim türetilmiştir. Bazı terimlerin ise anlamları değişmiştir.

Psişik TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Altıncı hissi gelişmiş olan kişilere psişik denir. Türk Dil Kurumuna göre ise psişik kelimesi sezgileri ortalamanın üstünde gelişmiş olan kişi demektir. Bu tabir sadece insanlar için değil, paranormal olayları tanımlamak için de kullanılır. Örneğin kendi kendine hareket eden nesneler ya da kaynağı bilinmeyen gizemli sesler psişiktir.

Bu kavram popüler birçok sinema filminde de ele alınmıştır. Steven Spielberg'in yönetmenliğini üstlendiği ve Tom Cruoise ile Colin Farrell'in başrolleri paylaştığı Azınlık Raporu, psişik güçlerle ilgili çekilmiş ilk filmlerden biridir. Bunun dışında Dün Gece Soho'da, Hayalet Hikayeleri ve Erkekler Ne İster filmlerinde de psişik güçleri olan kişilerin başından geçen maceralar anlatılmaktadır. 

Haberin Devamı

Psişik Güç Belirtileri Nelerdir?

Psişik güçler ve belirtiler kişiden kişiye göre değişir. En yaygın belirtiler arasında, gelecekte yaşanacak olayları önceden bilmek yer alır. Bu kişilerin psişik güçleri geliştikçe çok daha uzak gelecekteki olayları yıllar öncesinden bilebilirler. 

En sık rastlanan belirtilerden bir diğeri rüyalarda yaşanmış ya da yaşanacak olayları net bir şekilde görmektir. Özellikle psişik güçleri olan medyumlar, gördükleri rüyalarla birçok olayın gizemini çözmeyiş başarmıştır. 

Nesneleri düşünce gücüyle hareket ettirmek de psişik güç belirtileri arasında yer alıyor. Henüz psişik güçleri gelişme aşamasında olanların duyuları ve algıları yavaş yavaş gelişir. Uzaktaki sesleri bile net bir şekilde duyabilirler.