Gazete Vatan Logo

Dünyayı şoke eden açıklama Rusya'dan az önce geldi! 3. Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olacak...

Rusya'nın Ukrayna işgalinde son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Ukrayna lideri Zelenski Kiev'deki gizli sığınağının kapılarını yabancı gazetecilere açtı. Burada CNN International'a konuşan Zelenski ateşkes için şartını açıkladı. Belarus Ukrayna sınırındaki birlik miktarını iki katına çıkarmaya karar verdi ABD Başkanı Biden ise, ülkesinin hava sahasını Rus uçaklarına kapattı. Rus ordusu bu sabah Harkov'u cehenneme çevirdi. Top mermisi düşmeyen yerin bulunmadığı şehirde üniversite de vuruldu; en az 21 kişi öldü, 112 yaralı var. Bugün ikincisinin yapılması planlanan Ukrayna-Rusya müzakereleri ertelendi. Lavrov "Üçüncü Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olacak." ifadelerini kullandı.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta bir hafta geride kaldı. Dünyanın korku ve endişe ile takip ettiği savaşta çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Rusların saldırıları devam ederken son dakika açıklamaları peş peşe geliyor...

 

17.12: İspanya, Rusya’nın askeri operasyon düzenlediği Ukrayna’ya silah desteğinde bulunacak.

17.11: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, NATO'nun Ukrayna'ya silah sağlamaya devam ettiğini hatırlatarak, "NATO ile hiçbir olay olmayacağının garantisi yok" dedi.

16.29: Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç Ukrayna’da devam eden Rusya saldırılarına yönelik, “Savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtik” dedi.

7 GÜNDE 2 BİNDEN FAZLA SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

16.28: Ukrayna Acil Durum Servisi, Rusya'nın 7 gündür süren saldırılarında 2 binden fazla Ukraynalı sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.




Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında bilanço ağırlaşıyor. Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırılarda ağır kayıplar verildiği belirtilerek, "160 saati aşan sürede Ukrayna ve tüm Ukrayna halkı, Rus ve Belarus'un sinsi saldırılarına maruz kalıyor, her saat kadınlarımız ve çocuklarımız hayatını kaybediyor. Rusya savaşın ilk 7 gününde altyapılar, hastaneler, kreşler ve konutları yok etti. Bu süre zarfında 2 binden fazla Ukraynalı sivil hayatını kaybetti" denildi. Can kayıplarının daha da artmaması için çalışıldığının aktarıldığı açılamada, "Düşman bombardımanı sonrasında çıkan 400'ün üzerinde yangın söndürüldü. 500'ün üzerinde insan tahliye edildi. 150'den fazla insanın hayatını kurtarmayı başardık. 10 kurtarma görevlisi ise hayatını kaybetti, 13 görevli yaralandı" ifadeleri kullanıldı. İnsani yardım sağlayan Polonya'ya ve Ukrayna'ya komşu diğer ülkelere teşekkür edildi.

Haberin Devamı

15.46: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına yönelik, "Askeri müdahalede bulunmayacağız" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail’e düzenlediği ziyarette Başbakan Naftali Bennett ile bir araya geldi. Görüşme sonrası dikkat çekici açıklamalarda bulunan Scholz, Ukrayna-Rusya arasındaki krize değindi. Ukrayna'da herhangi bir askeri müdahalede bulunmayacaklarını belirten Scholz, “Çizgimiz çok net, askeri müdahalede bulunmayacağız. Bu NATO ve diğer herkes için geçerli. Bu durumda yanlış olur” dedi.

Haberin Devamı

15.39: Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait iki Su-25 tipi savaş uçağı, Ukrayna'nın Irpin kentinde sivil yerleşim yerlerini vurdu.

Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet Su-25 tipi savaş uçağı, Kiev'in kuzeyindeki Irpin kentinde sivil yerleşim yerlerini hedef aldı. Saldırı anı bir çevre sakini tarafından saniye saniye kaydedilirken, şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Kentte büyük paniğe yol açan saldırının ardından binaların da harabeye döndüğü görüldü.

Rus ordusunun kentte saldırılarının devam ettiği öğrenilirken, Ukrayna askerleri Rus birliklerini püskürtmeye çalışıyor.

15.18: Ukrayna'nın başkenti Kiev'in sembollerinden biri olan ve Dünya Mirası listesinde bulunan Aziz Sofya Katedralinin, Rusya'nın bombardımanı sebebiyle tehlike altında olduğu UNESCO'ya bildirildi.  

Haberin Devamı

14.49: Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, Rus birliklerinin Kiev’e yakın noktalarda saldırı için toplanmaya başladığını belirterek, “Düşman başkente yakın noktalarda güçlerini topluyor, şehri savunmaya hazırlanıyoruz” dedi.

14.47: Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Julie Eadeh, “Ne Amerika Birleşik Devletleri’nin ne de NATO’nun Rusya ile çatışmaya girmeye isteği ya da niyeti vardır. Genişletilmiş caydırıcılık konusundaki kararlılığımız sarsılmazdır, kendimizi ve müttefiklerimizi koruma kabiliyetimize inancımız tamdır" dedi.

14.43: TASS'ın Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'na dayandırdığı habere göre, Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak müzakerelerin ikinci turu bugün gerçekleşecek.

14.23: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gece boyu Rus ordusunun hava saldırılarıyla patlama seslerinin duyulduğu cadde ve sokaklarda sabah saatlerinden bu yana sessizliğin hakim olduğu görüldü.

13.25: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus’taki müzakerelerin ertelenmesi kararı üzerine yaptığı açıklamada, “Heyetimiz bugün gece saatlerine kadar Ukraynalı müzakerecileri yerinde beklemeye devam edecek” dedi.

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri arasında Belarus’ta 28 Şubat’ta düzenlenen ve 6 saat süren ilk toplantıdan sonuç çıkmayınca bugün gerçekleştirilmesi planlanan 2’inci toplantı ileri bir tarihe ertelendi. Ancak her iki tarafın da aldığı erteleme kararının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, müzakere görüşmeleri için bekleyeceklerini açıkladı. Peskov, “Ukrayna tarafının müzakerelere geleceğini ve müzakerelerin başarılı olacağını umuyoruz. Bir tahminde bulunmayacağım, geleceği görme kabiliyetine sahip değilim. Öncelikle Ukrayna tarafının gelip gelmeyeceğini öngörmeye çalışmak önemli. Bunun olacağını umuyoruz. Heyetimiz bugün gece saatlerine kadar Ukraynalı müzakerecileri yerinde beklemeye devam edecek. Heyetimiz bu akşam görüşmeleri sürdürmeye hazır” dedi.

“Rus ekonomisi ayakta kalacak”
Rusya’ya karşı Batılı ülkelerin aldığı yaptırım kararlarına karşılık vereceklerini söyleyen Peskov, “Moskova farklı şekillerde cevaplar hazırladı. En yüksekten en hafife” ifadelerini kullandı. Rus ekonomisine karşı saldırılar yapıldığını söyleyen Peskov, “Rusya ekonomisi ayakta kalacak” dedi.

Haberin Devamı

SİVİLLER ANAYOLU KAPATTI

13.21: Ukrayna Ulusal Muhafızları yetkilileri, Zaporizhzhya Nükleer Santralinin bulunduğu Enerhodar kentinde bugün kurulan barikatlara toplanan Ukraynalıların görüntülerini paylaştı.

Ulusal Muhafızlar tarafından yapılan açıklamada Ukrayna halkının dün kurulan barikatlara toplanarak Zaporizhzhya Nükleer Santraline girişi engellemeye çalıştığı ifade edildi. Dinyeper Nehri'nin sol kıyısında, Kakhovka Rezervuarı yakınında bulunan Enerhodar kentinin nüfusu 52 bin civarında olduğu belirtildi.

NÜKLEER SANTRALLER UKRAYNA KONTROLÜNDE

Ukraynalı yetkililer dün Uluslararası Atom Enerji Ajansına (IAEA) bilgi vererek ülkenin tüm nükleer santrallerinin ulusal operatörün kontrolü altında olduğunu belirtti. IAEAnın dünkü açıklamasında IAEA'ya yapılan en son düzenli bilgi güncellenmesinde, Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği (SNRIU), santrallerle düzenli olarak iletişim kurduğunu, güvenli ve emniyetli bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Fiziksel koruma sistemlerinin normal düzende olduğu ve sahalardaki radyasyon seviyelerinin de normal olduğu belirtildi denildi.

AVRUPANIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ

Ukraynanın nükleer santrallerinin yönetimini yapan devlet kurumu Energoatom kente girişte bugün halk tarafından kurulan barikatlardan görüntü paylaşarak Rus güçlerinin Avrupanın en büyük nükleer santrali olan kente girilmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.  

LAVROV'DAN 3. DÜNYA SAVAŞI TEHDİDİ

13.05: 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Üçüncü Dünya Savaşı nükleer silahların kullanılacağı yıkıcı bir savaş olacak" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken önemli açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Lavrov, “Batı ülkeleri, Rusya'nın yeni Avrupa güvenlik mimarisi oluşturulmasına ilişkin taleplerini hayata geçirmeyi reddetti. Üçüncü Dünya Savaşı, nükleer silahların kullanılacağı yıkıcı bir savaş olacak” ifadelerini kullandı.

“Rusya, Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyecek”
Bakan Lavrov, bugün Belarus’ta gerçekleşmesi planlanan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ertelenmesi kararının ABD’nin emriyle alındığını belirterek, “Ukrayna, görüşmeleri ABD’nin emriyle erteliyor. Rusya ve Ukrayna taraflarının 2’inci görüşmelerinin bugün gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz net değil” dedi.

Ukrayna’nın nükleer silah geliştirme amacı taşıdığını tekrarlayan Lavrov, “Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna’nın tümündeki askeri operasyonda Ukrayna’nın silahsızlaştırılması amaçlanıyor. Rusya, Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyecek” şeklinde konuştu.

“Rusya, Kırım’ın bir parçası”
Bakan Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından sonra Batı ülkelerinin kendilerine yönelik yaptırımlarını beklediklerini ifade ederek, “Rusya yaptırımlara hazırlıklıydı ama sporcuların, gazetecilerin ve kültür endüstrisi temsilcilerinin hedef alınmasını beklemiyordu” dedi.

Kırım’ın statüsü hakkında da konuşan Lavrov, “Kırım’ın aidiyeti tartışma konusu değil. Kırım Rusya'nın bir parçası ve pazarlık konusu değil” dedi.

12.29: Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve Yardımcısı Lai Ching-te ile Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang, 1 aylık maaşlarını Ukrayna’ya göndereceklerini duyurdu.a

12.09: Başkanı Ursula von der Leyen'in olduğu Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna'daki savaştan sığınan kişilere oturma izni, istihdam ve sosyal yardıma erişim de dahil olmak üzere geçici koruma sağlayacak yönerge teklif etti. Yarın AB ülkeleri içişleri bakanları tarafından görüşülecek yönerge, Ukraynalı mültecilere tüm AB ülkelerinde aynı korumayı sağlayacağı ifade edildi. 

12.09: Rusya'nın Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan kriz nedeniyle Ukrayna limanlarına ulaşamayan gemiler Zonguldak'a geri döndü.

11.38: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yeni bir açıklama yayınladı. Zelenskiy yaptığı açıklamada, “Rusya’nın ülkemizi işgalinde yaklaşık 6 bin Rus askeri öldürüldü. Kremlin Ukrayna’yı bomba ve hava saldırıları ile kontrol altına alamayacak” ifadelerini kullandı.

“Rusya, tarihimizi silmeyi hedefliyor”
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün gece Rusya’nın Kiev’deki Babyn Yar Holokost anıtını füze ile vurmasına ilişkin, “Kiev hakkında, bizim tarihimiz hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. Ama tarihimizi, ülkemizi, hepimizi silmeyi hedefliyorlar” dedi.

“Yahudileri ses çıkarmaya çağırıyorum”
Yahudilere de seslenen Zelenskiy, “Şimdi dünyadaki tüm Yahudilere sesleniyorum. Ne olduğunu görmüyor musunuz? Dünya çapında milyonlarca Yahudi’nin şu anda sessiz kalmaması gerekiyor. Nazizm sessizlikten doğar. Ukraynalı sivillerin öldürülmesi hakkında sessiz kalmayın, ses çıkarın” ifadelerini kullandı.

11.26: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Ukrayna'daki krizi görüştüğü belirtildi.

RUSYA: HERSON TAMAMEN ELE GEÇİRİLDİ

11.17: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna'nın Herson kentini tamamen ele geçirdiğini duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 7. gününde sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, silah kuvvetlerin Ukrayna'nın Herson kentinde tam kontrol sağladığı bildirildi. Bakanlık Sözcüsü Igor Konashenkov, Herson'un altyapısının, tesislerinin ve kentsel ulaşımın faaliyette olduğunu belirtti. Konashenkov, "Şehir yiyecek ve temel ihtiyaç maddelerinde kıtlık yaşamıyor. Rus komutanlığı ile bölge ve şehir yönetimleri arasında sosyal altyapının işleyişi ile hukuk, düzen ve kamu güvenliğinin sağlanması konularını görüşmek üzere müzakereler devam ediyor" dedi.

MÜZAKERELER ERTELENDİ

11.15: Bugün bir araya gelmesi beklenen Rusya ve Ukrayna heyetlerinin görüşmesinin ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 7. gününde devam ederken, bugün bir araya gelmesi beklenen Rusya ve Ukrayna heyetlerinin görüşmesi ertelendi. Rus haber ajansı TASS'a göre Rusya ve Ukrayna tarafları toplantının ileri bir tarihte düzenlenmesi konusunda anlaştı. Ukrayna'daki Rus saldırılarının sürmesi nedeniyle böyle bir karar alındığı belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Oleksiy Arestovych'ten de konuya dair açıklama geldi. Arestovych, görüşmelerin tarihinin henüz belirlenemediğini, bu konuda Rus tarafıyla görüşmeleri sürdürdüklerini duyurdu.

İlk müzakere görüşmeleri 28 Şubat'ta yapılmıştı
İki ülkenin heyetleri Belarus'ta 28 Şubat'ta bir araya gelmiş, ilk tur görüşmeler yaklaşık 6 saat sürmüştü. Rusya heyetinin başındaki isim olan Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, görüşmelerde ikinci turun yapılacağını ifade ederek, “En kısa sürede anlaşmaya varmak istiyoruz. Genel konumu tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik” demişti. Ukrayna tarafından yapılan açıklamada ise, “Görüşmelerin asıl amacı ateşkesin derhal sağlanması ve Rus güçlerinin geri çekilmesi” ifadeleri kullanılmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov dün yaptığı açıklamada, Belarus’ta gerçekleşen Rusya-Ukrayna müzakereleri ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bilgi verildiğini ancak değerlendirme yapılması için erken olduğunu söylemişti.

10.52: Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Rusya'nın Ukrayna saldırılarındaki rolü nedeniyle Belarus'a yaptırım uygulayacağını açıkladı.

TÜRK GAZETECİLERE ATEŞ AÇILDI

10.48: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de daha önce saldırıya uğrayan askeri üs ve çevresinde çekim yapan Tük gazetecilere silahla ateş açıldı.

10.40: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentinde tam kontrolün Ruslar tarafından sağlandığını duyurdu.  

10.33: Rusya’nın Ukrayna saldırıları devam ederken 19 yaşındaki eski biatlet Yevgeny Malyshev, Harkov yakınlarındaki çatışmada hayatını kaybetti.

10.10: Ukrayna'nın Harkov kentinde Rusyanın bombardımanı sonucu polis merkezi ağır hasar gördü.

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada kurtarma ekiplerinin bölgede olduğu, can kaybı ve yaralı sayısının henüz belirlenemediği belirtildi. Görüntülerde, hedef alınan binada yangın çıktığı ve çatısının çöktüğü görüldü.

10.06: Rusya Savunma Bakanlığı Herson kent merkezinin ele geçirildiğini duyurdu.

09.50: Ukrayna ordusu, Harkov’a Rus paraşütçü birliklerinin indirildiğini ve kente hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Harkov Valisi ise, top saldırılarında en az 21 kişi'nin öldüğünü, 112 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Heraçenko'ye göre saldırı sonrası Harkov'daki bir uçuş okulunda yangın çıktı. Heraçenko Harkov'da top mermisi düşmeyen yer kalmadığını söyledi.

Rusça konuşanların ağırlıklı olduğu kent, işgalin başından beri en yoğun bombalanan büyük kent durumunda.

Rus saldırılarına hedef olan yerlerden biri, Karazin Ulusal Üniversitesi'nin Sosyoloji Bölümü. Üniversite, bölgesel İçişleri Bakanlığı binasının hemen karşısında yer alıyor. Video Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı tarafından paylaşıldı.

Salı sabahı kentin yerel yönetim binasına bir roket saldırısı düzenlenmişti. Aynı gün yerleşim yerlerine yapılan saldırı ise Ukrayna lideri Vlodomir Zelenskiy tarafından savaş suçu olarak nitelenmişti.

İlkyardım yetkilileri, Salı günü Harkov’da en az 17 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı.

JİTOMİR'DE HAVA SALDIRISI: 2 ÖLÜ, 3 YARALI

09.45: Ukrayna'nın Jitomir kentinde dün akşam Rusya'nın düzenlediği bombardıman sonucu yerleşim yerleri ve bir doğum evi olduğu belirtilen tıp merkezi hasar gördü. Bombardıman sonucunda çıkan yangına Ukrayna Acil Durum ekipleri tarafından müdahale edildi. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Yetkililer ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğünü ve 3 kişinin yaralandığını belirtti.  

13'Ü ÇOCUK 136 SİVİL ÖLDÜ

09.35: Birleşmiş Milletler, Rusya’nın geçen hafta Perşembe günü başlattığı Ukrayna’nın işgalinde bugüne kadar 13’ü çocuk en az 136 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, gerçek sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Throssell ölümlerin çoğunun top atışları, hava saldırıları ve diğer patlayıcılardan kaynaklandığını belirtti.

BM, savaşta 400 civarında sivilin de yaralandığını duyurdu. Ukrayna hükümeti ise bugüne kadar 352 sivilin öldüğünü, 1684 sivilin de yaralandığını açıklamıştı.

09.34: Japonya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Kiev'deki büyükelçiliğini geçici olarak kapatacağını açıkladı.

09.19: Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından çocuklarıyla birlikte Türkiye’ye tahliye edilen Kırım Tatar Türkleri, Edirne’de otelde misafir ediliyor.

09.17: Herson’da liman ve tren istasyonunun kontrolü Ruslara geçti
Ukrayna’nın güneyindeki Herson kentinde liman ve tren istasyonunun kontrolünün Rus ordusuna geçtiği belirtildi.

08.10: Salı günü birçok Rus aracının yok edildiği 13 bin nüfuslu Borodyanka kasabasından gelen yeni görüntüler, dehşet verici. Rus güçlerinin yoğun saldırısıyla kasabadaki binaların alev alev yandığı, sokakların enkaz parçalarıyla kaplandığı görülüyor.

Başkent Kiev'in kuzeybatısında yer alan Borodyanka'da birkaç saat önce çekilen görüntülerde, yanan binanın normal hali kayda alınmış.

RUSYA DOĞUM HASTANESİNİ VURDU

07.15: Rusya, Ukrayna’nın Jitomir kentinde sivil yerleşim yerlerine ve bir doğum hastanesine yönelik saldırı düzenledi.

Düzenlediği işgal saldırılarında sivilleri hedef alan Rusya, bu kez Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 120 kilometre mesafede yer alan Jitomir kentinde sivil yerleşim yerlerini ve bir doğum hastanesini hedef aldı. Rusya tarafından düzenlenen saldırıda doğum hastanesinin camları kırılarak hasar görürken, Jitomir Belediye Başkanı Sergey Suhomlin yaşanan olaya ilişkin açıklamada bulundu. Yayınladığı görüntülü açıklamada Suhomlin, "Biraz önce sivil yerleşim yerleri ve hastaneler vuruldu. Hastanenin camları ve kapıları zarar gördü. Olayda ölen ve yaralananların sayısı netleştiriliyor. Olay yerinde ekipler çalışıyor. Rahat bir gece olmayacak" ifadelerini kullandı.

06.38: Rusya devlet medyası TASS'ın haberine göre, Putin, Rusların 10 bin dolardan fazla dövizle ülkeyi terk etmelerini yasaklayan kararnameyi imzaladı.

06.24: Ukrayna bir Rus çıkarma birliğinin Harkiv'e indiğini ve kentte çatışmaların yaşandığını duyurdu.

06.20: ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı.

Pazartesi günü Kiev’deki ofisini kapatan ve Moskova’daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.

06.15: Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna sınırındaki askeri birliklerinin büyüklüğünü iki katına çıkarmaya karar verdiklerini açıkladı.

Ülkesinin güvenlik konseyinde konuşan Lukaşenko “Üst düzeyde eğitilmiş birlikler Belarus’a karşı herhangi bir askeri operasyon yapılmasını engellemek için bölgeye gönderilecek” dedi.

05.45: ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Federal Havacılık İdaresi, Rus uçaklarının ve havayollarının ABD hava sahasına girmesini ve kullanmasını engelleyen emirlerin Çarşamba günü sonuna kadar tamamen yürürlüğe gireceğini söyledi.

05.04: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev’de gizli bir sığınakta CNN International'a konuştu.

Zelenskiy, ateşkes görüşmelerinin ciddiye alınabilmesi için saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi:

'Rusya bunu yaparsa, barışa hazır demektir. Öbür türlü görüşmeler sadece zaman kaybı olur. Buna hazır olup olmadıklarını göreceğiz.'

05.00: ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir kaynak, Ukrayna’yı işgal eden Rus birliklerine dair gözlemlerini paylaştı.

Pentagon, Rus birliklerinin morallerinin düşük olduğunu, çatışmada altı gün geçmesine rağmen hava üstünlüğünün kurulamadığını belirtti.

Rusya’nın 400 civarında füze fırlatmasına rağmen Ukrayna hava savunmasının başarılı bir şekilde çalıştığı, Rusya’nın sınırdaki birliklerinin yüzde 80’inin Ukrayna’ya girdiği, bazı birliklerin teslim olduğu, bazılarının da

04.45: Ukrayna’da Kiev’e yönelen Rus konvoyuna dair yeni bilgiler paylaşıldı. Uydu görüntülerini analiz eden ticari istihbarat şirketi McKenzie Intelligence Services, konvoyun 64 kilometre uzunlukta olmadığını fakat 64 kilometreye yayılan parçalar halinde ilerlediğini aktarıyor.

Konvoyun birden fazla noktada, bozulan araçlar nedeniyle tıkandığı görülüyor. Konvoyda tank ve zırhlı araçlardan çok lojistik araçlar olması, bir çatışmadan fazlasının planlandığını gösteriyor.

McKenzie’nin incelediği diğer uydu görüntülerinde ise Rus paraşütçülerin, Ukrayna’nın en önemli uluslararası kargo havalimanı ve askeri üssü olan Kiev yakınlarındaki Hostomel Havaalanı yakınlarında mevzilendiği görülüyor.

Rus topçuları ise henüz Kiev’i menziline alacak kadar yakınlaşamadı. Analistler Rus güçlerinin son 24 saatte çok az ilerleyebildiğini aktarıyor.

02.55: Ukrayna'nın Jıtomor kentinde konutların olduğu bir bölgede güçlü bir patlama meydana geldi.

02.47: Kanada hükümeti, Ukrayna'da devam eden Rus işgali nedeniyle Rusya'ya birtakım ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından bu hafta sonu itibariyle Kanada limanlarından Rus gemilerinin geçişini yasaklayacağını duyurdu.

01.35: Rusya'nın, Ukrayna'ya düzenlediği işgal devam ederken, Rusya'ya yardımcı olan Belarus'a İngiltere'den yaptırım kararı geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'ya yönelik saldırılarda Rusya'ya yardımcı olan Belarus'un Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Victor Gulevich de dahil olmak üzere toplamda 4 üst düzey Belaruslu savunma yetkilisine ve 2 askeri kuruluşa yaptırım uygulanacağını duyurdu.

01.21: Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuluyor.

01.20: IMF Direktörü Kristalina Georgieva ve Dünya Başkanı Başkanı David Malpass, Ukrayna'ya gelecek haftalarda milyarlarca Dolar ek fon sağlamak üzere hızla çalıştıklarını duyurdu. Georgieva ve Malpass, emtia fiyatlarının artmasına dikkat çekerek, bunun enflasyonu daha da artıracağını ve krizin sürmesi halinde finansal piyasalarda aksamaların yaşanacağını ifade ettiler.

01.04: Teknoloji devi Apple, Ukrayna işgali sebebiyle Rusya'da ürün satışını durdurdu. Şirketten yapılan açıklamada tüm ihracatın durdurulduğu ve Apple Pay ve diğer servislerin kullanımına kısıtlama getirildiği belirtildi.

00.10: Avrupa Parlamentosu Ukrayna'ya aday ülke statüsü verilmesine yönelik çalışılması için AB kurumlarına çağrıda bulunan karar tasarısını kabul etti. AB'nin Rusya'ya karşı "daha sert yaptırımlar" uygulamasını da talep eden karar tasarısı, 637 temsilcinin lehte oyunu aldı.