Tüketici Hakları

Tüketici Hakları

Son dakika tüketici hakları haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan tüketici hakları ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını tüketici hakları haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Tüketici Hakları

haberleri sayfasında son dakika yaşanan tüketici hakları gelişmeleri de dahil olmak üzere 548 tüketici hakları haberi bulunmuştur. Tüm tüketici hakları haberleri aşağıda listelenmiştir.
Cep telefonunuza gelen mesajlara dikkat! İş vaadiyle dolandırdılar
Cep telefonunuza gelen mesajlara dikkat! İş vaadiyle dolandırdılar Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı, son günlerde dolandırıcıların cep telefonlarında yüklü uygulama üzerinden “Bizimle çalışmak ister misiniz” mesajı göndererek birçok vatandaşı dolandırdığını söyledi.
4.04.2024 Gündem
Bu tuzağa sakın düşmeyin! Alışveriş yapanlar dikkat, tazminat talep edebilirsiniz
Bu tuzağa sakın düşmeyin! Alışveriş yapanlar dikkat, tazminat talep edebilirsiniz Alışveriş yapılan mağazalarda, oturulan kafe ve restoranlarda “Müessesemiz çalınan veya kaybolan eşyalarınızdan sorumlu değildir.” yazısına sıkça rastlanılır. Gün içinde binlerce kişinin girip çıktığı bu yerlerde hırsızlık yaşanması tüm sorumluluğu müşteriye yüklese de hukuka göre bu yazının geçerliliği yok. Avukat Muhsine Tülin Kavasoğlu da “Mağaza işleticisinin kendisinden beklenen özeni göstermemesi sebebiyle tüketicinin eşyasının çalınması halinde mağaza işleticisinden tazminat talep edilmesi mümkündür” diyor.
9.11.2023 Ekonomi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fırsatçılara ağır yaptırımlar uygulayacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fırsatçılara ağır yaptırımlar uygulayacağız Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26. Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesi'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alınan tedbirlerle birlikte otomotiv piyasasındaki fahiş fiyat artışlarının ortadan kalkmaya başladığını söyledi. Erdoğan, ağır yaptırım olacağını ifade ederken "Nefes aldırmayacağız." dedi.
11.10.2023 Gündem
Cep telefonlarına gelen mesajlara dikkat! Uzman isim uyardı: Okumadan hemen silin
Cep telefonlarına gelen mesajlara dikkat! Uzman isim uyardı: Okumadan hemen silin Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı, dolandırıcılar cep telefonlarına gönderdikleri ‘Tebrikler bonus kazandınız’ mesajlarıyla vatandaşları tuzağa düşürmeye çalıştıklarını söyledi.
4.10.2023 Gündem
Kaybolan kargo mücadelesi! 'Paket teslim ederken içeriği mutlaka yazdırmalılar'
Kaybolan kargo mücadelesi! 'Paket teslim ederken içeriği mutlaka yazdırmalılar' Avukat Oktay Süleyman Öztürk’e, Mersin’den gönderilen bir çanta, kargo şirketinde kayboldu. Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvuran Öztürk valizin içindekilerin parasını istedi. Teslim fişinde çantanın içindekiler yazmadığı için olumsuz yanıt aldı.
11.06.2023 Gündem
Ev sahiplerinden fahiş kira oyunu! ‘Depremzede’dir iki, üç kat öder!
Ev sahiplerinden fahiş kira oyunu! ‘Depremzede’dir iki, üç kat öder! Son birkaç yıldır yaşanan fahiş kira artışlarının yanı sıra Kahramanmaraş merkezli on ili etkileyen yıkıcı depremin ardından vatandaşlar başka illere göç etmeye başladı. Bunu fırsat bilen bazı ev sahipleri ve emlakçılar ev tutmak isteyen vatandaşlara değerinin çok üzerinde kira isterken, halihazırda evde oturan kiracının da kirasını neredeyse 3-4 katına çıkarmak istiyor.
9.04.2023 Gündem
'Kargo' adı altında çok sayıda kişiyi dolandırdılar! e-Devlet'ten kontrol edin
'Kargo' adı altında çok sayıda kişiyi dolandırdılar! e-Devlet'ten kontrol edin Pandemiden bu yana teslim alınmayan kargolar bahane edilerek ücret talep ediliyor ve birçok tüketici bu isim altında dolandırılıyor. Hukuk büroları ve avukat isimleri ile vatandaşları mağdur eden dolandırıcılara ilişkin Tüketici Hakları Derneği Bilecik Şubesi Başkanı Şerife Köse, "Ortada bir sözleşme yok, hizmet alınmamış hiç sipariş verilmemiş ise tüketiciler gönül rahatlığıyla karşılarındakilerin dolandırıcı olduğundan emin olabilir." dedi.
3.02.2023 Gündem
Pasaport ücretlerine yüzde 123 zam sonrası son dakika gelişmesi! Bakan Soylu duyurdu
Pasaport ücretlerine yüzde 123 zam sonrası son dakika gelişmesi! Bakan Soylu duyurdu 2022 yılı fiyatlarıyla harç yatırıp, yoğunluk nedeniyle 2023’e randevu almak zorunda kalanlar bankoda kötü bir sürprizle karşılaştı. Başvuranlardan, pasaport defter ve harçlarına yapılan yüzde 123’lük zammın farkını yatırmaları istendi. Dört kişilik bir ailede bu fark 8 bin lirayı aşarken CİMER’e şikâyet yağdı. Bu gelişme sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan son dakika açıklaması geldi. Vatandaşın haklı olduğunu belirten Soylu, pasaport harcı ücretleri ile ilgili yeni gelişmeyi paylaştı.
12.01.2023 Gündem
Yüzde 123 zam! Ödeme yapanlardan fark istendi, CİMER'e şikayet yağdı
Yüzde 123 zam! Ödeme yapanlardan fark istendi, CİMER'e şikayet yağdı 2022 yılı fiyatlarıyla harç yatırıp, yoğunluk nedeniyle 2023’e randevu almak zorunda kalanlar bankoda kötü bir sürprizle karşılaştı. Başvuranlardan, pasaport defter ve harçlarına yapılan yüzde 123’lük zammın farkını yatırmaları istendi. Dört kişilik bir ailede bu fark 8 bin lirayı aşarken CİMER’e şikâyet yağdı.
10.01.2023 Gündem
0850’lü arama kabusu sona eriyor! BTK harekete geçti
0850’lü arama kabusu sona eriyor! BTK harekete geçti Vatandaşları taciz derecesinde rahatsız ederek vakitlerini çalan 0850'li numara aramaları için harekete geçildi. Bilgi Teknolojileri Kurumu, bu mağduriyetin engellenmesi ve tüketici hak ve menfaatlerinin korunabilmesi için düzenlemeye gidiyor. İşte 0850'li numaralar için yapılacak düzenlemenin detayları...
8.01.2023 Gündem
Cep telefonlarınıza bu mesaj geldiyse dikkat!
Cep telefonlarınıza bu mesaj geldiyse dikkat! Çeşitli yöntemler ile vatandaşları tuzağa düşürmeye çalışan dolandırıcılar, şimdide cep telefonlara " e-devlet adınıza tanımlı 6280 TL kredi kartı aidat iadenizi almak için linke tıklayarak e-devletinize giriş yapın” şeklinde mesaj yolluyor.
1.12.2022 Gündem
Kiralara yüzde 100'e varan zam! Ev sahipleri kural dinlemiyor
Kiralara yüzde 100'e varan zam! Ev sahipleri kural dinlemiyor Kira artışına sınırlama getiren yasal düzenleme 11 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasaya göre, 1 yıl boyunca kira artışı yüzde 25'i geçmeyecekti. Ancak bazı ev sahipleri bu orana bağlı kalmıyor. Peki bu durumda kiracılar ne yapmalı? Kiracıların yasal hakları neler?
26.11.2022 Ekonomi
Gıda ve temizlik ürünlerindeki fahiş fiyata karşı flaş uyarı! 'Kâr sınırı' önerisi...
Gıda ve temizlik ürünlerindeki fahiş fiyata karşı flaş uyarı! 'Kâr sınırı' önerisi... Temel gıda ve temizlik ürünlerinde fahiş fiyat uyguladığı ve stokçuluk yaptığı belirlenen zincir marketler ile işletmelere uygulanan para cezaları çözüm getirmeyince, farklı tedbirler gündeme gelmeye başladı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, çözümün, para, hapis cezası ya da kapatma cezası ile olmayacağını, yasal düzenleme ile olabileceğini söyledi. Çakar, "Yasal düzenleme ile maliyet fiyatı üzerine en fazla yüzde 10 kar sınırı getirilmeli" dedi.
23.11.2022 Ekonomi
İnternetten telefon siparişi verdi, yerine bakın ne geldi!
İnternetten telefon siparişi verdi, yerine bakın ne geldi! Bilecik’te internet üzerinden 2 bin 400 lira değerinde telefon siparişi veren 42 yaşındaki Barış Akbulut, telefon yerine bant gönderildiğini görünce şoke oldu.
15.11.2022 Yaşam
Araba sigortasında akılalmaz dolandırıcılık! Dikkat çeken E-Devlet detayı
Araba sigortasında akılalmaz dolandırıcılık! Dikkat çeken E-Devlet detayı Arabası olan herkesi ilgilendiren gelişme, araba sigortası yaptıracaklar dikkat! E-Devlet üzerinden bile görünmüyor. Kocaeli’nin Darıca ilçesinde yaşayan Murat Kavak, aracına yaptırdığı sigortanın iptal edilerek dolandırıldığını, sigortasını yenilemek istediği sırada öğrendi.
17.09.2022 Yaşam
Kiracı milyonları ilgilendiriyor! Geçersiz sayılıyor! Ev sahibi tazminat ödeyecek
Kiracı milyonları ilgilendiriyor! Geçersiz sayılıyor! Ev sahibi tazminat ödeyecek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Kira sözleşmesinin yapılması sırasında tarihleri boş olan ve kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdünün tarihlerinin sonradan doldurulmasının önemsiz olduğuna dikkat çekti. Öte yandan “Ev sahipleri, ‘oğlum, kızım, babam, annem gelecek’ gerekçesiyle kiracıyı evden çıkarmak isterse bunu belgelemesi gerekiyor. Sözle gerekçe olmuyor. Kira kontratı dolmuşsa, ev sahibi gerekçesini belgelerse ancak o zaman kiracıyı tahliye edebiliyor. Ancak bu sebeplerle kiracıyı evden çıkaran ev sahibi 3 sene boyunca evi üçüncü bir kişiye kiraya veremez. Aksi takdirde, çıkarttığı kiracıya bir yıllık kira bedelini (tazminat) ödemekle yükümlüdür. İşte kiracı milyonları ilgilendiren tüm detaylar...
13.06.2022 Ekonomi
Araba alacak milyonları ilgilendiriyor! Tek tek açıklandı! Bir yıl süresi var! İndirim hakkı...
Araba alacak milyonları ilgilendiriyor! Tek tek açıklandı! Bir yıl süresi var! İndirim hakkı... Araba almak isteyen milyonları ilgilendiriyor. Pandeminin etkileri nedeniyle hâlâ sıfır araç bulmakta sıkıntı yaşayan tüketiciler mecburen ikinci el araçlara yöneliyorlar. İkinci el araçlara sıfır araçlardan daha yüksek fiyatlar istenirken, “hasarlı” hatta “pert kaydı” olan araçlar, kötü niyetli kişiler tarafından “sıfır” ya da “hasarsız” diye satılabiliyor. Bilmeden ayıplı otomobil alan vatandaşları Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Türk Borçlar Kanunu koruyor. “Sözleşmeden dönme, aracın ayıpsız mislini isteme, ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarım isteme” haklarınızdan birini kullanabilir, ayrıca uğradığınız zararın tazminini talep edebilirsiniz. İşte ikinci el araba alacak milyonlarca vatandaşın bilmesi gereken detaylar...
13.06.2022 Ekonomi
Kiracı milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Dava açan kiracıya 1 yıllık kira bedeli ödeniyor
Kiracı milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Dava açan kiracıya 1 yıllık kira bedeli ödeniyor Kiracı milyonları ilgilendiriyor. Kiracı ve ev sahibi herkesi kapsıyor. Kiracıya ipuçları! ‘Oğlum taşınacak’ yalanına dava açın Astronomik düzeyde artan kiralar, mal sahibiyle kiracıyı karşı karşıya getiriyor. Uzmanlar, ev sahibi baskısıyla karşılaşan kiracıların yasal hakları olduğuna dikkat çekiyor. Ev sahipleri, ‘oğlum, kızım, babam, annem gelecek’ gerekçesiyle kiracıyı evden çıkarmak isterse bunu belgelemelidir. Sözle gerekçe olmaz. Kira kontratı dolmuşsa, ev sahibi gerekçesini belgelerse, tahliye ettirebilir. Ancak bu sebeplerle kiracıyı evden çıkaran ev sahibi 3 sene boyunca evi üçüncü bir kişiye kiraya veremez. Aksi takdirde, çıkarttığı kiracıya bir yıllık kira bedelini (tazminat) ödemekle yükümlüdür. İşte kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren flaş detaylar...
31.05.2022 Ekonomi
Sosyal medya yasa teklifi TBMM'ye sunuldu!
Sosyal medya yasa teklifi TBMM'ye sunuldu! AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan Sosyal Medya teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Yanıltıcı haber yapanlara yaptırım geliyor.
26.05.2022 Gündem
Ev fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Devlet el atıyor! 81 ilde harekete geçildi
Ev fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Devlet el atıyor! 81 ilde harekete geçildi Ev fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Ev fiyatlarında yaşanan yüksek artış ile ilgili hükümet harekete geçti. 81 ilde ev fiyatlarıyla ilgili önemli adımlar atılıyor. Hükümetin sağladığı kolaylıkları fırsat bilen ve ikinci el konut fiyatlarını fahiş artışlarla sabote eden isimlerle ilgili çalışmalar hız kazandı. 81 ilde harekete geçilirken bu tür indirimlerde sözleşme günü tapuda satıştan cayan ev sahipleriyle ilgili de adımlar atılıyor. Tespitler yapılırken bu şekilde ev sattığı sabit olan isimler için de vergi incelemesi söz konusu. İşte 0.99 ve 0.89'luk konut kredisi indirimi sonrası konut ilanları ile satılık olan ev fiyatlarında oynama yapan fırsatçılarla ilgili son dakika gelişmeleri...
17.05.2022 Ekonomi
2022 Nisan ayı kira zam artışı ne kadar oldu? Kira zammında üst limit ne? Kira artışı için düzenleme gelir mi?
2022 Nisan ayı kira zam artışı ne kadar oldu? Kira zammında üst limit ne? Kira artışı için düzenleme gelir mi? Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Nisan ayı kira zam artışları da belli oldu. Ev sahipleri en fazla yüzde 29,88 oranında zam yapabilecek. Oran kiracılara göre çok yüksek, ev sahiplerine göre ise çok düşük. Kiralık ev bulunamamasını fırsat bilen bazı ev sahipleri ise kiracılara talep üzerine talep sıralıyor. Peki, Nisan ayı kira zam artışı ne kadar oldu? Kira zammında üst limit ne? Kira artışı için düzenleme gelir mi? Fahiş kira artışı için nereye başvurulur? İşte detaylar...
5.04.2022 Ekonomi
Elektrik abonesi milyonları kapsıyor! Elektrik faturasında yüzde 30 düşüş! Faturası 116 TL'nin üzerinde olanlar dikkat
Elektrik abonesi milyonları kapsıyor! Elektrik faturasında yüzde 30 düşüş! Faturası 116 TL'nin üzerinde olanlar dikkat Elektrik faturasıyla ilgili son dakika açıklaması! Elektrik faturasında yüzde 30 düşüş sağlıyor. Elektrik faturası 116 liranın üzerinde gelen milyonlarca elektrik abonesini ilgilendiriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2022 yılı için elektrikte serbest tüketici limitini yıllık 1100 kilovatsaat (kWh) olarak belirledi. Buna göre, aylık olarak yaklaşık 116 TL’nin üzerinde elektrik faturası ödeyen vatandaşlar, serbest tüketici olma hakkını kazanarak internet aboneliğini değiştirir gibi elektrik tedarikçisini değiştirip, seçtiği elektrik şirketinin belirlediği tarifeleri kullanabilecek. Serbest tüketici, tedarikçiyle kurduğu ikili anlaşmada fiyat, faturalama sıklığı, ödeme kanalları, güvence bedeli ve diğer sözleşme şartlarını serbestçe belirleyebiliyor. Bu kapsamda, serbest tüketiciler için en önemli avantaj düşük fiyattan elektrik kullanımı olarak öne çıkıyor. İşte elektrik faturasıyla ilgili flaş detaylar...
2.04.2022 Ekonomi
Kiracılara müjde! Ev sahiplerine kötü haber geldi, değişiyor, süre uzatılıyor, zam sınırlaması...
Kiracılara müjde! Ev sahiplerine kötü haber geldi, değişiyor, süre uzatılıyor, zam sınırlaması... Fırsatçı ev sahibine 'dur' deniliyor. Fahiş kira artışlarının önlenmesi için harekete geçildi. Uzun süredir artan kira fiyatları gündemdeki yerini koruyordu. Öyle ki büyük şehirlerde en düşük kira fiyatları asgari ücret sınırına dayandı. Her geçen gün artan fiyatlar vatandaşları ekonomik olarak zorlamaya başladı. Artan fiyatlardan dolayı gelirini artırmak isteyen mülk sahipleri ise kiracısını çıkarmanın ve evini yüksek bedeller ile yeniden kiraya vermenin yollarını aramaya başladı. Ancak artık o kadar kolay olmayacak. Türkiye genelinde yüzde 40'a varan oranlarda artan kiralar ve ev sahiplerinin "evden çık" baskısı Meclis gündemine de taşındı. Geçici zam sınırlaması, tavan getirilmesi ve 5 yılı dolan kiracıdan rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması talep ediliyor. İşte ev kiralarında fiyatları kafasına göre artıran fırsatçılara karşı atılacak adımlar.
17.03.2022 Ekonomi
Tüketici Haklarına ilişkin teklif Meclis'te!
Tüketici Haklarına ilişkin teklif Meclis'te! Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. Devre tatil satışlarında yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla devre tatil sözleşmelerinin kapsamı ile düzenleme usul ve esaslar açıklığa kavuşturulmakta, ön ödemeli devre tatil satışı yasaklanıyor.
8.03.2022 Ekonomi
İnternet üzerinden alışveriş yapanlar dikkat! Yeni yöntem ifşa oldu, icra takibi...
İnternet üzerinden alışveriş yapanlar dikkat! Yeni yöntem ifşa oldu, icra takibi... İnternet üzerinden alışveriş yapan herkesi ilgilendiren uyarı! Bu mesajlara dikkat! Binlerce kişiyi böyle dolandırdılar. 'Hukuk bürosu' adı altında gönderilen SMS'lerde 'icra takibi' yalanıyla dolandırıcılık yapıldığı ortaya çıktı. Avukat Kadir Köstekçi, böyle mesajla karşılaşıldığında avukata ya da baroya gidilerek, bilgi alınmasının doğru olacağını belirtti.
6.02.2022 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Tüketici Hakları ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki tüketici hakları haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.