Son dakika mühendislik haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan mühendislik ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını mühendislik haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan mühendislik gelişmeleri de dahil olmak üzere 4.437 mühendislik haberi bulunmuştur. Tüm mühendislik haberleri aşağıda listelenmiştir.
Bakan Kurum: 11 kentte 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut inşa edilecekÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 kentte 650 bin konut inşa edileceğini kaydederek, "Yeni konutlarımızı, yeni iş yerlerimizi, yeni hayat alanlarımızı; akademisyenlerimizin, iş insanlarımızın, STK’larımızın, vatandaşlarımızın görüşlerini, fikirlerini alarak inşa ediyoruz. Yeni şehirlerimizi Türkiye Ulusal Risk Kalkanı modeline uygun olarak fay hattından uzak bölgelere, en sağlam zeminlere, en uygun mühendislik uygulamalarıyla inşa edeceğiz" dedi.
Golden Horn Robotics Team’den büyük bir başarı daha!18 farklı liseden teknoloji meraklısı 25 gencin oluşturduğu ve Demirören Medya’nın 2 yıldır sponsor olduğu Golden Horn 8159, dünyanın en prestijli robot turnuvası First Robotics Competition Istanbul Regional’da robot performansı ile yarı finallere çıkmanın yanı sıra turnuvanın en prestijli ödüllerinden olan ve NASA Sponsorluğunda verilen Engineering Inspiration Award’u kazanarak yine gururlandırdı.
Bu elektrikli otomobili 16 yaşındaki gençler kullanabilecekBursa'nın İnegöl ilçesinde altı sanayicinin bir araya gelerek oluşturduğu elektrikli otomobil projesi Amperino'nun yeni tasarımı dikkat çekti. 3 kişilik ilk elektrikli mikro otomobil olarak adlandırılan tasarım Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven tarafından paylaşıldı. Amperino'nun 150 kilometre yol gidip, kullanıcısına park sorunu da yaşatmayacağına dikkat çeken Yakup Canseven; seri üretimine 2025 yılında başlanacak otomobili A2 ehliyeti ile 16 yaşındaki gençlerin kullanabileceğini söyledi. Amperino heyeti Ankara'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ı ziyaret edip projenin son aşamasını aktardılar. Bakan Varank da her yerli ve milli projede olduğu gibi Amperino'ya destek vereceklerini bildirdi.
Demirören Medya Lisesi öğrencilerinden robotik yarışmada büyük başarıLiseler arası robot yarışmasına katılan Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencilerinin de üyesi olduğu ‘Pars Robotcs takımı’ İstanbul’da gerçekleşen bölgesel finallerde ‘Excellence in Engineering’ ve ‘Finalist’ ödülüne layık görüldü. Uluslararası yarışmada büyük bir başarı sergileyen ve ABD’deki final için bekleme listesinde olan takımın gelecek hedefi ise finallerde Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek.
Rönesans'ta üst katlar neden arkaya devrildi? İnceleme sonuçları açıklandıKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, depremde Hatay'da yıkılan Rönesans Rezidans'ta yaptıkları incelemelere ilişkin, “Hatay’da gördüğümüz Rönesans binasında bodrum ve üstteki 1 ile 2 katın hiç hasar almadığını, ama yetersiz bindirme boylarından dolayı, üst katların arkaya doğru devrildiğini gördük” dedi.
İnşaat demirine görünmez bandrol basılacak! Resmen ilan edildiBinaların en kritik malzemesi olan demire görünmez bandrol basılacak. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, inşaat demirinin üretiminden kullanımına kadar geçen tüm aşamalarını kayıt altına alacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) kurulacak. TMMOB İnsaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, konuyla ilgili merak edilenleri açıklayarak yeni sistem ile ilgili bilgi verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruzCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde açılan Bor Karbür Üretim Tesisi'nin dünyanın sayılı işletmelerinden biri olacağına dikkat çekerek, "Bu tesis sayesinde Türkiye sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmek ile kalmıyor; aynı zamanda ülkemiz dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir oyuncu haline gelecek" dedi.
Gelibolu Eceabat kaç km? Gelibolu Eceabat arası kaç saat olacak?Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türk milletinin destansı bir destan yazdığı Çanakkale'de Gelibolu-Eceabat yolunun açılacağını duyurdu. Yolun bölünmüş yol standardına yükseltilmesi ile Çanakkale Savaşları'ndan kalma Gelibolu Tarihi Alanı'na hızlı, güvenli ve konforlu bağlantı sağlanacağını, seyahat süresinin 20 dakika kısalacağını belirtti.
Uzmanlardan uyarı: Artçılar yeni inşaatlara engel değil! Zemin sağlam seçilmeliDeprem bölgesinde artçı sarsıntılar devam ederken, inşaat çalışmalarının başlatılması tartışmalara yol açtı. Uzmanlar ise zeminin doğru seçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden Prof. Dr. Tekin Gültop, zemin mukavemetinin çok önemli olduğunu söyledi. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu da "Eğer sağlam bir yer seçip inşaat alanı oluşturursak jeolojiye önem vererek yerleşim alanı seçersek inşaatı etkilemez" dedi.
Deprem bölgesinde yıkılan binalarda dere kumu kullanılmış! 3 hata tespit edildi: 'Akılalmaz yanlışlar'Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu'nun, TÜBİTAK çağrısıyla deprem bölgesinde yaptığı incelemede yıkılan ve ağır hasar gören binalarda dere kumu kullanıldığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Kadıoğlu, "Yıkılan binaların betonunda kullanılan agregalarında (betonun ham maddesini oluşturan karışım) hemen hemen tamamı dere kumu kullanılmış" dedi. Öte yandan deprem bölgesinde incelemelerde bulunan KOSTÜ Rektörü ve aynı zamanda AFAD Deprem Danışma Kurul Üyeliği de yapmış olan Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise, "Biraz üzülerek söylüyorum, temel mühendislik bilgisinin dahi yeteceği hususlarda akılalmaz yanlışlar olmuş." ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesinde yıkılan binalarda dere kumu kullanılmış!Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu'nun, TÜBİTAK’ın çağrısıyla deprem bölgesinde yaptığı incelemede yıkılan ve ağır hasar gören binalarda dere kumu kullanıldığı ortaya çıktı.
Fabrikalarda deprem seferberliği! Meslek liseleri de katıldıKahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için Organize Sanayi Bölgeleri de seferber oldu. Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çatısı altında faaliyet yürüten meslek lisesi ve sanayiciler, depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için üretim kapasitelerin üstünde çalıştı. Kimi üreticiler 1 artı 1 konteyner üretti, kimi su arıtma sistemi ihtiyacını karşıladı. Deprem bölgesindeki jeneratör ihtiyacının önemli bir kısmını da yine Yalova Makine İhtisas OSB karşıladı. Dayanışmaya meslek lisesi öğrencileri de “soba” ile katıldı.
'Yapılarda sismik izolatörlerin 50 yıllık ömrü var'Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sertaç Tuhta, sismik izolatörlerin kullanım ömrünün 50 yıllık olduğunu belirtip, “İzolatörün projelendirme aşamasında belirlenen sönüm oranı ve periyodunun üstyapı ile uyumlu olarak düzenlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde izolatör yapıya faydadan çok zarar getirebilecektir” dedi.
Bakan Kurum: Bundan sonra oluşabilecek tüm risklere karşı bir kalkan oluşturacağızÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, “13 farklı bilim kurulu oluşturduk, Her bir kurulumuzu oluştururken; kendi meslek dallarına ilişkin daha etkin oldukları ve yeterlilikleriyle öne çıktıkları alanlarda belirledik. Kurullarımızın görev alanlarını risk alanları, afet öncesi yapılması gerekenler, afet uyarı sistemleri, afet sonrası yapılacaklar, yeni teknolojiler gibi birçok alanda belirlemiş olduk ve her bir kurulumuzda ilgili bakanlıklardan, kurumlarımızdan arkadaşlarımız da sürece katkı sağlıyor. Bu deprem değil bundan sonra ülkede oluşabilecek tüm risklere karşı bir kalkan oluşturacağız” dedi.
İzmir için depreme hazırlık uyarısı! 'Gömülü faylara dikkat'Kahramanmaraş merkezli depremler, kentlerin olası bir deprem durumuna karşı ne kadar hazırlıklı olup, olmadığı konusunu gündeme getirdi. İzmir için de kent merkezi orta nokta olmak üzere 100 kilometre yarıçaplı bir dairenin içindeki her diri fayın kenti etkileyeceğini ve fayların 6.5- 7 üzerinde deprem üretme potansiyeli olduğunu dile getiren uzmanlar, sorunlu yapıların bir an önce güçlendirilmesi veya yıkılıp, binaların güvenli alanlarda yapılması gerektiğine dikkati çekti.
Prof. Dr. Bekler: Artık depremi bekliyoruz, umarım iyi karşılarızDeprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, beklenen Marmara depremiyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Bazı gelişmeler olduğuna dikkati çeken Bekler, “Bunun zamanını tabii bilemiyoruz ama şimdiye kadar bizim bütün hazırlıkları bitirmiş olmamız gerekiyordu. Artık depremimizi bekliyoruz. Bir şekilde bu depreme bir misafir gözüyle bakmıyoruz ama deprem kapımızı bir kere çalacak. Umarım iyi karşılarız” dedi.
Akdeniz'de tsunami ve deprem açıklaması! Herkes bu kente dikkat çekiyorJeoloji Profesörü Selim İnan, Türkiye'de yaklaşık 500 tane haritalanmış fay olduğunu belirterek, "Adana'daki faylar enerji üretse dahi öyle 6,5'u geçecek bir deprem olmaz. Akdeniz'de büyük bir tsunami olacağını düşünmüyoruz. Denizin içinde geçen fayda meydana gelebilecek bir depremde belki ufak çaplı tsunami olabilir" dedi.
Prof. Dr. Şen: İstanbul'da nüfus azaltılmalı, afet koordinasyonu yapay zekayla yapılmalıİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, olası İstanbul depremine hazırlık için, nüfus azaltma planının gündeme alınması ve afet koordinasyonunun yapay zeka ile yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Şen, "İstanbul'u yeterince büyüttük boş yer kalmadı. Deprem sonrası çadır kuracak yerimiz bile kalmadı. İstanbul'da bir an önce nüfus azaltma planını gündeme almalıyız. Afet koordinasyonunu yapay zekayla yapabiliriz. Deprem fay kuşaklarını, deprem olacak fayların aktivitesini, akustik sistemleri inceleyip, bunlardan modeller oluşturup, bu verileri yapay zeka sistemleriyle makinaya öğretip, daha sonra bu verilerden yararlanabiliriz" dedi.
Uzman isim uyardı: İkinci depremi beklemiyorduk, artçılar 2 yıla kadar uzanabilirJeoloji Profesörü Selim İnan, Türkiye'de her yıl 24 binden fazla deprem olduğunun altını çizerek, "Buna alışık olmalıyız. Biz Doğu Anadolu fayında büyük bir deprem bekliyorduk ama ikinci depremi beklemiyorduk. Her büyük depremde olduğu gibi artçılar bunda da olacaktır. Çok büyük bir fay kırıldığı için artçılar minimum 1,5 yıl, belki 2 yıla kadar uzanabilir" dedi.
Doç. Dr. Erdil: Sismik izolatör her binaya uygulanacak bir teknik değilVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Erdil, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi ek bina inşaatının sismik izolatörünün çalıştığını, Malatya Doğanşehir Şehit Esra Köse Başaran Devlet Hastanesi'nde uygulamada bazı hatalar yapıldığı için duvarlarda hasar oluştuğunu belirtti. Sismik izolatörün önemli bir teknoloji olduğunu, özel tekniklerin konuyu bilen uzmanlar tarafından uygulanması gerektiğine dikkat çeken Erdil, "Kaş yaparken göz çıkartmamak gerekiyor. Her binaya uygulanacak bir teknik değil. Bunun sınırları var. Sismik izolatörlerde bina basınç altında durmak zorunda" dedi.
Dünyanın en uzun dairesel metro hattı açıldıSovyetler Birliği’nin ilk yer altı sistemi olarak 1935’te açılan Moskova Metrosu’na eklenen yeni hat, 1 Mart itibarıyla çalışmaya başladı. Dünyanın en uzun dairesel metro hattı, şehirde yaşayan 1,2 milyon kişiyi yürüme mesafesinde bir metro istasyonuna kavuşturdu. Şehrin kalbindeki dairesel metro hattı Koltsevaya kapsamındaki trafik sıkışıklığını gidermek ve genel olarak Moskova'daki trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla tasarlandı.
Marmara için çifte deprem uyarısı! Uzman isim açıkladıİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, ABD'de bulunan San Andreas ve Garlock fermuar fay sisteminin Doğu Anadolu ve Elbistan fermuar tipi fay hattına benzediğini söyledi. Marmara'nın da fermuar tipi fay hatlarına sahip olduğunu belirten Şen, "Dolasıyla burada da çiftli deprem, yani son depremlerimiz gibi olabilir" dedi.
Depremde yıkıcı etki gerçeği! Hatay’a 50 saniye sonra ulaşmışKahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7’lik ilk depremde kırılan fayın çok uzun olması nedeniyle yaklaşık 50 saniye sonra İskenderun ve Hatay civarında büyük enerji boşalımları olduğu ortaya çıktı. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Serkan Irmak, yıkıcı dalgaların bölgeye 50 saniye sonra ulaştığını ifade ederek, iyi bir erken uyarı sisteminin insanlara 30-40 saniyelik bir vakit kazandırabileceğini söyledi.
Mühendislik ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki mühendislik haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.