Kayıtdışı

Kayıtdışı

Son dakika Kayıtdışı haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Kayıtdışı ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Kayıtdışı haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Kayıtdışı

haberleri sayfasında son dakika yaşanan kayıtdışı gelişmeleri de dahil olmak üzere 711 kayıtdışı haberi bulunmuştur. Tüm kayıtdışı haberleri aşağıda listelenmiştir.
Bakan Şimşek: Enflasyonu düşürmek için kararlı adımlar atacağız
Bakan Şimşek: Enflasyonu düşürmek için kararlı adımlar atacağız Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında bir konuşma yaptı. Şimşek enflasyonu düşürmek için kararlı adımlar atılacağını söyledi. Öte yandan Şimşek "Tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdik, yakında bazı hususları paylaşacağız ve gereken adımları atacağız" açıklamasında bulundu.
26.04.2024 Ekonomi
'POS çalışmıyor IBAN’a at' diyen işletmeciler şimdi yandı! Bakanlık artık ceza kesecek
'POS çalışmıyor IBAN’a at' diyen işletmeciler şimdi yandı! Bakanlık artık ceza kesecek Bakanlık harekete geçti. Kazancını bütünüyle kayıtdışı bırakan mükellefler için yeni bir çalışma başlatıldı. Vergi müfettişleri vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine kredi kartı ödemesi kabul etmeyip IBAN’a havale isteyenlere ceza yazmaya hazırlanıyor. Buna göre banka hesapları üzerinde çalışarak parayı takip eden vergi müfettişleri hesabına sürekli farklı kişilerden havale gelen banka hesabı sahiplerine cezalı tarhiyatlar uygulayacak.
13.04.2024 Ekonomi
Bakan Şimşek'ten KDV açıklaması: Saha denetimleri yapılacak
Bakan Şimşek'ten KDV açıklaması: Saha denetimleri yapılacak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Temel ihtiyaç ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltmak için uygulanan düşük KDV oranlarını istismar ettiği tespit edilen firmalara yönelik saha denetimleri yapılacak" dedi.
8.04.2024 Ekonomi
Sigara paketlerinde yeni dönem! Artık fiyatı da yazacak
Sigara paketlerinde yeni dönem! Artık fiyatı da yazacak Sigara, puro, sigarillo, nargilelik tütün gibi tütün mamüllerinin üretimi ve ticaretini düzenleyen yönetmelikte değişikliğe gidiliyor.
16.03.2024 Ekonomi
Bakan Şimşek CNN Türk'te açıkladı: Küresel rüzgar bizi destekleyecek
Bakan Şimşek CNN Türk'te açıkladı: Küresel rüzgar bizi destekleyecek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk'te Gece Görüşü programında Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlıyor.
7.03.2024 Ekonomi
Emeklilik, tazminat ve işsizlik maaşını etkiliyor! Zaman aşımı 5 yıl
Emeklilik, tazminat ve işsizlik maaşını etkiliyor! Zaman aşımı 5 yıl Çalışanların iş kanunundan doğan haklardan yararlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi olarak çalışıyor olması gerekiyor. Çalışılan dönemde yaşanan sağlık sorunları nedeniyle rapor almak isteyen çalışan SGK'sız olarak çalışıyorsa ne ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilir, ne de rapor alma hakkına sahip olabilir. Öte yandan kayıtdışı çalışılan dönem emeklilik sürecine de ilave edilmiyor. Peki SGK'sız çalışanlar ne yapmalı? İşte konun detayları...
7.03.2024 Çalışma Hayatı
27 yatak konularak kiralanan eve polis geldi kiracı apar topar kaçtı
27 yatak konularak kiralanan eve polis geldi kiracı apar topar kaçtı Avcılar'da ev sahibinin kaçak çalıştığı iddia edilen emlakçı aracılığıyla kiraya verdiği 4 katlı binanın 2 katındaki daire tahliye edildi. Dairenin bulunduğu adrese giden polis ekipleri kapıyı çalmasına rağmen cevap alamadı. Dairede kalanların valizleriyle evden ayrıldığı öğrenildi.
5.03.2024 Gündem
Devlet hastanesinde kayıt dışı estetik skandalı
Devlet hastanesinde kayıt dışı estetik skandalı Diyarbakır'da Bismil Devlet Hastanesi'nde kayıt dışı burun estetiği yapıp hastalardan para aldığı belirlenen 2'si doktor, 4 kişi gözaltına alındı.
21.11.2023 Gündem
Fiyatlar zirveye çıktı sahte zeytinyağı uyarısı geldi! Gerçeği koklayarak, tadarak anlaşılabilir mi?
Fiyatlar zirveye çıktı sahte zeytinyağı uyarısı geldi! Gerçeği koklayarak, tadarak anlaşılabilir mi? Fiyatların yükselmesiyle zeytinyağı sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
21.11.2023 Gündem
Kredi kartı gitti IBAN geldi! Alışverişte yeni dönem başladı
Kredi kartı gitti IBAN geldi! Alışverişte yeni dönem başladı Alışverişte yeni bir dönem başladı. Geçmişte nakit olarak yapılan market, manav alışverişleri kredi kartının hemen herkes tarafından kullanılması ile birlikte yaygınlaşmıştı. Ancak kredi kartı dönemi de artık kapanıyor. Tüketiciler IBAN ile ödeme yapmaya başladı. Esnaf, bankaların fahiş POS komisyonları ve uzun geri ödeme süresi nedeniyle IBAN ile ödeme almaya başladı. Manavdan kasaba, kuaförden doktora her yerde kasa yanına IBAN'lı tabelalar asıldı. Ancak IBAN ile ticaretin kayıtdışı riski var.
5.09.2023 Ekonomi
Turistin tercihi kiralık evler oldu, oteller boş kaldı! 'Nokta atışı denetim yapacağız'
Turistin tercihi kiralık evler oldu, oteller boş kaldı! 'Nokta atışı denetim yapacağız' Antalya’da turizmciler, “Yabancı turiste kayıtdışı olarak kiraya verilen evler denetlensin” çağrısında bulundu. Vali Ersin Yazıcı, “Hem emniyet teşkilatına hem de vergi dairesine talimat verdim. İhbar olursa denetimi nokta atışı yaparız” dedi.
8.08.2023 Gündem
Giyilmiş, sahte ürün tuzağı! İnternetten 'orijinal’ etiketiyle satılıyor
Giyilmiş, sahte ürün tuzağı! İnternetten 'orijinal’ etiketiyle satılıyor Son dönemde artan basit e-ticaret siteleri sahte ve kopya ayakkabı ticaretine boyut atlattı. Yerli üreticinin kâbusu olan kopya üretim hız kazandı. Normalde 4-5 bin lira olan ayakkabılar ‘ithal ve orijinal’ etiketiyle, sahte görsel kullanılarak 800-900 TL’den satılıyor. Oysa tüketiciye sahte, bozuk, yanlış hatta giyilmiş ayakkabı teslim ediliyor. Üstelik iade etmek istediğinizde site sizi her yerden engelliyor.
1.04.2023 Gündem
5 puan destek primi nedir, ne demek? Çalışan EYT emeklisi işverene 5 puan destek primi ne kadar?
5 puan destek primi nedir, ne demek? Çalışan EYT emeklisi işverene 5 puan destek primi ne kadar? AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu açıkladı. EYT ile emekli olan çalışanlar için işverene 5 puan destek primi verilecek. Peki, 5 puan destek primi nedir, ne demek? İşverene 5 puan destek primi ne kadar?
30.01.2023 Emekli
Cep telefonu alacaklar dikkat! Geri sayım başladı, yeni fiyatları açıklandı
Cep telefonu alacaklar dikkat! Geri sayım başladı, yeni fiyatları açıklandı Cep telefonu almayı düşünen herkes ilgilendiren gelişme! Yılın son aylarında üst segment akıllı telefon turizmi patlama yaptı. Kayıt dışı cep telefonlarını kayıt altına almak isteyenler, IMEI alabilmek için sınırlara akın etti. Konuyla ilgili ise uzmanlardan önemli uyarılar geldi.
27.12.2022 Ekonomi
SGK hepsini iptal etti, paraları geri isteyecek! Sahte olduğu anlaşıldı!
SGK hepsini iptal etti, paraları geri isteyecek! Sahte olduğu anlaşıldı! SGK harekete geçti ve tek tek tespit edilip hepsi iptal edildi. Emekli olabilmek ve sigortanın sunduğu sağlık desteklerinden ücretsiz yararlanmak için çalışmadığı halde sigortalı olarak gösterilen "hayalet çalışanlara" yönelik denetimler arttırıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçen yıl yapılan denetimlerde, 3 bin 230 iş yerinin sahte olduğu belirlenirken, bu tabela iş yerlerinin çalışanı olarak gösterilen 106 bin kişinin sigortalılığı iptal edildi. Ödenen emekli aylıkları, iş göremezlik ödenekleri, analık ve emzirme ödenekleri ile sağlık kuruluşlarında yapılan sağlık harcamalarının tamamı faiziyle beraber geri iadesi talep edilecek.
21.09.2022 Çalışma Hayatı
Gayrimenkul sektöründe yeni dönem! Köpük fiyatlar düşecek, ilanlar silinmeye başladı
Gayrimenkul sektöründe yeni dönem! Köpük fiyatlar düşecek, ilanlar silinmeye başladı Ev alacak ya da kiralayacak olanları doğrudan ilgilendiriyor. Konut sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Kiralık ve satılık ev fiyatlarındaki fahiş artış ile ilgili harekete geçildi. Özellikle büyükşehitlerde en düşük kira bedeli asgari ücretle yarışır hale gelmişti. Satılık konut fiyatları ise astronomik rakamlara ulaşmıştı. Hükümet toplumun büyük kesimi ilgilendiren konu ile ilgili harekete geçti. Dijital denetim başladı. Emlak fiyatlarındaki manipülasyonu önleme amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğle internet ortamında yayımlanan ilanlar takibe alındı. Düzenleme ile birlikte sitelerden günlük silinen ilan sayısı ikiye katlandı.
3.06.2022 Ekonomi
4.272 TL ödeniyor! 30 gün içerisinde başvuran alıyor, en az 6 ay...
4.272 TL ödeniyor! 30 gün içerisinde başvuran alıyor, en az 6 ay... Tüm çalışanları kayından ilgilendiriyor. SGK tarafından her ay ödeniyor. 2.137 TL ile 4.272 TL arasında ödeme yapılıyor. Bu ödemeler en az 6 ay, en fazla 10 ay boyunca devam ediyor. 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvuru yapılması gerekiyor. İşsizlik maaşı çalışanların işten çıkartılması durumunda çalışılan süreye ve çalışırken alınan maaş miktarına göre belirleniyor. İşsizlik maaşı alırken yeni bir iş bulanan kişinin maaşı kesiliyor. Ancak işsizlik maaşından yararlanma hakkı devem ediyor. Aynı kişi yeni işinden de ayrılması durumunda işsizlik maaşı ödemesine kalınan yerden devam ediliyor.
29.05.2022 Çalışan Hakları
Ev alıp satacaklar dikkat! Tapu harcı ödemesi ile ilgili flaş gelişme, ücret ödenmiyor, 5 yıl...
Ev alıp satacaklar dikkat! Tapu harcı ödemesi ile ilgili flaş gelişme, ücret ödenmiyor, 5 yıl... Ev alıp satacakları çok yakından ilgilendiriyor. Tapu harcı ile ilgili kritik detay ortaya çıktı. 5 yıl sınırı bulunuyor. Ev fiyatlarındaki fahiş artış hız kesmenden devam ederken ev alma planı yapanlar için önemli bir uyarı yapıldı. Tapu harcı ödemesi yapılırken pek çok kişi bu yola başvuruyor. Düşük tapu harcı ödemek isteyenler evin değerini düşük gösteriyor. Böylece kar sağlamak mümkün. 2 milyonluk bir evi 1 milyon olarak tapu kayıtlarına geçmesi ile 40 bin lira daha az tapu harcı yatırılmış oluyor. Ancak bu durum bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Cezai yaptırımı bulunuyor. Maliye tarafından hesaplara aktarılan tutarlar yakından takip ediliyor ve cezai yaptırım ortaya çıkıyor. Ayrıca tapu harcının düşük gösterilerek satın alınan bir mülk sonrasında yeniden satılma sürecinde de değer kaybına uğruyor.
17.05.2022 Ekonomi
Ayçiçek yağı, şeker, tütün ürünleri, alkollü içecek fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama!
Ayçiçek yağı, şeker, tütün ürünleri, alkollü içecek fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama! Hazine ve Maliye Bakanlığı, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele, KDV indirimlerinin etiketlere yansıyıp yansımadığını kontrol etmek ve kayıtdışı ekonomiyle etkin mücadele amacıyla yaklaşık 30 sektörde saha denetimi yaptı.
18.04.2022 Ekonomi
3 bin 972 lira maaş ödeniyor! İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor! 6,8 ,10 ay ve...
3 bin 972 lira maaş ödeniyor! İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor! 6,8 ,10 ay ve... Çalışan herkes için geçerli. İşçi işveren milyonlar merak ediyor. 30 gün süresi var kaçıran yanar. Çalışana en az 1.986 lira net işsizlik maaşı bağlanıyor. En yüksek işsizlik maaşı da net 3 bin 972 lira.İşverenin haksız bir sebeple işçiyi işten çıkarması veya işçinin haklı sebeple iş akdini feshetmesi halinde devlet 10 aya kadar işçiyi koruyan bir ödeme yapıyor. Buna ‘işsizlik ödeneği (maaşı)’ deniyor. İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için işçinin son 3 yılda en az 600 prim günü bulunması ve son 120 gün hizmet akdi ile çalışması gerekiyor. Ayrıca iş akdinin feshinde işçinin kendi istek ve kusurunun bulunmamasına da bakılıyor.
16.04.2022 Çalışan Hakları
Çekçekçiler belediye işçisi oluyor! Kimlik ve üniforma zorunluluğu geliyor
Çekçekçiler belediye işçisi oluyor! Kimlik ve üniforma zorunluluğu geliyor Sokaktan atık toplayarak geçinen onbinlerce kişiyi ilgilendiren mevzuat çalışmasında sona gelindi. Taslak düzenlemeye göre, kimlik ve üniforma ile resmiyet kazanacak olan atık toplayıcılar, ilçe belediyelerine bağlı, kontenjan dahilinde faaliyet gösterecek.
9.04.2022 Ekonomi
SGK'dan yeni karar! Sosyal Güvenlik Kurumu resmen duyurdu, maaş kesintisi, geriye dönük ödeme ve...
SGK'dan yeni karar! Sosyal Güvenlik Kurumu resmen duyurdu, maaş kesintisi, geriye dönük ödeme ve... SGK harekete geçti. Yüz binlerce vatandaşı ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tek tek tespit ediyor. Tespitin ardından işlemler başlıyor. Maaş kesintisi ile karşılaşan vatandaşlar bulunuyor. SGK bu kişilerden geriye dönük ödeme de talep ediyor. 4 binden fazla kişinin maaşı anında kesildi. Denetimler sürüyor, maaş kesintileri de yapılmaya devam edecek. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kayıtdışı istihdamı engellemek için yapılan çalışmalar devam ediyor. Sigortası yapılmadan çalıştırılan binlerce kişi tespit edildi. Bu kişilerin sigortası yapılarak geriye dönük primlerinin de ödenmesi sağlandı. Kayıtdışı olarak çalışan ya da primlerinin eksik ödendiğini düşünen vatandaşların bu durumu SGK'ya bildirmesi büyük önem taşıyor. Sigortasız olarak çalışanlar işten çıkartıldıklarında kıdem ve ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklara sahip olamıyor. Ayrıca sigorta primi yatırılmadığı için bu kişilerin emeklilik süreleri de uzuyor. Diğer yandan Sosyal Güvenlik Kurumu sadece kayıtdışı istihdamın peşine düşmüyor aynı zamanda haksız yere maaş ödemesi alanlar da SGK'nın radarında. Yetim aylığı alanlara evlendiklerinde bu aylık artık ödenmiyor. Fakat boşanma durumunda yetim aylığı yeniden bağlanıyor. Bu durumu fırsata çevirmek isteyenler ise anlaşmalı boşanma yoluna gidiyor. Hileli boşanma ile SGK'dan yeniden maaş alanlar bu durumun tespit edilmesi durumunda maaş kesintisi ve geriye dönük ödeme ile karşılaşıyor.
13.03.2022 Çalışma Hayatı
SGK'dan son dakika kararı! Resmen duyuruldu, maaşlar anında kesiliyor
SGK'dan son dakika kararı! Resmen duyuruldu, maaşlar anında kesiliyor Sosyal Güvenlik Kurumu harekete geçti. SGK'dan son dakika kararı! Binlerce kişinin maaşı kesildi. Maaş kesintisi kararının detayları belli oldu. Benzer durumda çok sayıda kişi bulunuyor. SGK tek tek tespit ediyor. Maaş kesintileri devam edecek. Sosyal Güvenlik Kurumu anne ya da babası ölen kız çocuklara maaş bağlıyor ve evlenene kadar kız çocuklarına aylık ödenmeye devam ediyor. Evlenenlerin yetim aylığı kesiliyor. Ancak boşanma durumunda yeniden yetim aylığı alma imkanı doğuyor. Yetim kalan ve maddi imkanı yetersiz olanlar için sağlanan bu hak pek çok kişi tarafından suistimal ediliyor. Maaş almak için sahte boşanma davaları açılıyor. Kağıt üzerinde boşanan çiftler birlikte yaşamaya devam ediyor. Bu gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu'na şikayetler geliyor. Gelen bildirimleri değerlendiren SGK sahte olarak boşanan ve yetim aylığı alanların maaşlarını kesiyor. Ödenen aylıklar da faizi ile birlikte geri istenebiliyor.
2.03.2022 Ekonomi
SGK zamlı şekilde geri alıyor! Asgari ücretle ilgili flaş detay! Düşük maaştan sigorta ödeyen yanar! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!
SGK zamlı şekilde geri alıyor! Asgari ücretle ilgili flaş detay! Düşük maaştan sigorta ödeyen yanar! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. SGK primlerini düşük maaştan ödeyen işveren yanar. E-devlet üzerinden takip edilebiliyor. Çalışanların önemli bir bölümünün sigortası yapılıyor, ancak SGK'ya gerçek ücretleri üzerinden değil, asgari ücretten bildiriliyor. Yani çalışan 6 bin TL maaş alıyor fakat SGK'ya 5.004 TL'den bildiriliyor. Bunun yanında çalışanların maaşlarının asgari ücret kadarı bankadan, kalanı ise elden ödeniyor. Beş ve daha fazla çalışanı bulunan işverenler, ücretleri bankadan ödemek zorunda. Bu nedenle ücretlerin asgari ücret kadarı bankadan, kalanı elden ödeniyor. Bu şekilde işveren ortada herhangi bir delil bırakmadan çalışanını düşük maaştan sigortalı göstermiş oluyor. Çalışanlar işverenlerin kendileri adına sigorta primini yatırıp yatırmadıklarını ve hangi ücret üzerinden sigortalı gösterildiklerini E – Devlet üzerinden sık sık takip etmeliler. Bu kontrolü yaparak durumu fark edip gerekli önlemleri alabilirler. Bu durumu fark eden çalışan işverene ihtar çekebileceği gibi ALO 170 ve CİMER gibi şikayet kanallarını da kullanabilir. Şikayet kanallarını kullanırken isim verilmesi zorunlu olmadığı için çalışan işini de riske atmamış olacaktır.
11.02.2022 Çalışan Hakları
SGK'ya hemen başvurun! Sosyal Güvenlik Kurumu bildirim sonrası harekete geçiyor, e-Devlet'ten kontrol edin ve...
SGK'ya hemen başvurun! Sosyal Güvenlik Kurumu bildirim sonrası harekete geçiyor, e-Devlet'ten kontrol edin ve... SGK'lı milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Pek çok kişi farkında değil. Ancak e-Devlet üzerinden kontrol edildiğinde ortaya çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na telefon, ,internet ya da dilekçe yolu ile müracaat edilebiliyor. Başvuru sonrası SGK işlem başlatıyor. İşveren için cezai yaptırımı bulunuyor. Sigortasız işçi çalıştırmak yasak olsa da bazı işverenler prim ödemekten kurtulmak için bu yola başvurabiliyor. SGK'ya başvuru yapılması halinde, işverenin kayıtdışı personel çalıştırdığının kanıtlanması durumunda ceza yükümlülüğü doğuyor. Bunun dışında sigorta primlerinin eksik ödenmesi, çalışana mobbing uygulanması, eksik ücret, hasız yere iş akdinin sonlandırılması gibi durumlarda çalışan yasalardan kaynaklanan haklarını kullanabilir. İşte SSK'lı işçilerin hak kaybı yaşadıklarında yapması gerekenler...
17.01.2022 Çalışan Hakları

Benzer Haber Etiketleri

Kayıtdışı ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki kayıtdışı haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.