Gazete Vatan Logo

5 puan destek primi nedir, ne demek? Çalışan EYT emeklisi işverene 5 puan destek primi ne kadar?

AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu açıkladı. EYT ile emekli olan çalışanlar için işverene 5 puan destek primi verilecek. Peki, 5 puan destek primi nedir, ne demek? İşverene 5 puan destek primi ne kadar?

5 puan destek primi nedir, ne demek? Çalışan EYT emeklisi işverene 5 puan destek primi ne kadar?

AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, cuma günü Emeklilikte Yaşa Yakılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemesine son şeklinin verildiğini açıklayarak “Prim gün sayısını dolduran kendi mevzuatı çerçevesinde emekli olabilecek” dedi. Öte yandan prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak. Yaş şartı kalkıyor. Çalışan EYT emeklisi için 5 puan destek primi verilecek.

5 PUAN DESTEK PRİMİ NEDİR, NE DEMEK?

5 puanlık teşvik primi normal standartlarda 4A çalışan yani SSK’lı çalışan personellerde kesintiler işçiden yüzde 15 kesiliyor. İşverenden yüzde 22.5 kesiliyor. Toplamda yüzde 37.5 prim kesintisi var. 

Hazine tarafından gerekli şartlar sağlanırsa yüzde 5 prim indirimi alıyor ve işveren maliyeti yüzde 17.5’e indirmiş oluyor. Emekli olup da çalışma hayatı içerisinde kalırsa emekliden sosyal güvenlik destekleme primi kesiliyor. 

İşverenlerin prim bildirgesini yasal kanuni süre içerisinde vermesi lazım. Sigorta primiyle ilgili SGK’ya borcunun olmaması lazım, ilgili dosyada idari para cezası almaması lazım. Sahte ve kayıt dışı çalışanın olmaması lazım. 

Haberin Devamı

İşyerinin 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlardan olmaması,

Yapılan işin 2886 sayılı Kanun, 4734 sayılı Kanun ve 4734 sayılı Kanunun 3.maddesi kapsamında veya uluslararası anlaşmalara istinaden alım ve yapım işlerinden olmaması,

Aylık prim ve hizmet belgeleri veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde 05510 kanun numarası seçilmek suretiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi,

Tahakkuk eden primlerin yasal süresi içerisinde ödenmesi,

İşyerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yasal ödeme süresi geçmiş prim, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması, bulunmakla birlikte bu borçların yapılandırılmış ya da taksitlendirilmiş olması,

Yapılandırılmış ya da taksitlendirilmiş borçların zamanında ve düzenli bir şekilde ödeniyor olması,

Kayıtdışı sigortalı çalıştırılmaması ya da sahte sigortalı bildiriminde bulunulmaması.

Haberin Devamı

YÜZDE 5 PRİM İNDİRİMİNİN MALİYET NE KADAR?

2022 senesinde yüzde 5’lik teşvik 323 lira 51 kuruşa tekabül ediyor. Bunun üst rakamı olan 7.5 katına kadar çalışan personelde 2 bin 426 lira 63 kuruşluk rakama ulaşıyor.