Son dakika Edebiyat haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Edebiyat ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Edebiyat haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan edebiyat gelişmeleri de dahil olmak üzere 3.912 edebiyat haberi bulunmuştur. Tüm edebiyat haberleri aşağıda listelenmiştir.
Adana Kültür Yolu Festivali sergilerine yoğun ilgiT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ilk durağı olan Adana’da festival kapsamında açılan sergiler sanatseverlerin akınına uğruyor. Adanalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği sergiler, 13 Nisan 2025 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Kırşehir'de keşfedilen yeni bir böcek türüne eşinin ismini verdi! 'Linç edileceğimi bilerek bu kararı verdim'Dr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfettiği yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Kırşehir'de arazi çalışmaları sırasında yeni bir böcek türü keşfedildi. Doç. Dr. Mahmut Erbey tarafından toplanan örnekler önce Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ndeki Entomoloji Laboratuvarı'na getirildi, ardından konunun uzmanı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı'nda görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel'e gönderildi. Demirel ise yeni böcek türüne eşinin adı olan "Emine" ismini verdi. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı.
Zeus Tapınağı eski ihtişamına kavuşacakMuğla'nın Milas ilçesinde bulunan Zeus Lepsynos Tapınağı'ndaki sütunlar restore edilerek, depreme dayanıklı hale getiriliyor.
Van Gölü Havzası’nda 45 yılın yağış rekoru! Kar yağışı yerini yağmura bıraktıVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü Havzası’nda geçen yıl yağış rekoru kırıldığını söyledi. Havzaya 45 yılda ortalama 382 milimetre civarında yağış düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "2024 yılı havza açısından yağışın yeterli derecede olduğu, yani 45 yıllık ortalamanın üzerinde gerçekleştiği bir yıl oldu. Yaklaşık 482 milimetrelik bir yağış gerçekleşti ve bu yağışlar da bahar aylarında düşmüş” dedi.
Hasankeyf'te bin 600 yıllık gözyaşı şişesi bulundu! 'Ölen kişinin eşi gözyaşlarını bu şişeye damlatıp mezara koyuyordu'Batman'da 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ilçesindeki kazı çalışmalarında Geç Roma Dönemi’ne ait 1600 yıllık gözyaşı şişesi bulundu. Kazı Başkanı ve Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal, gözyaşı şişelerinin Hristiyanlık öncesi dönemlere ait bir inanış olduğunu ifade ederek, “Rivayet odur ki: kişi öldüğü zaman arkasında kalan eşi gözyaşlarını bu şişeye biriktirmekte ve eşinin mezarına bırakmaktadır. O yüzden gözyaşı şişesi olarak adlandırılmaktadır" dedi.
İsrail ateşkesi bozdu, Gazze'yi vurdu! Siviller hayatını kaybettiİsrail ordusu tek taraflı olarak ateşkese son vererek Gazze'de Hamas'a ait hedeflere kapsamlı bir hava saldırısı başlattı. Saldırılarında en az 200 kişi hayatını kaybetti. Hamas, Netanyahu ve hükümetinin ateşkesi bozmaya karar verdiğini rehineleri bilinmeyen bir duruma soktuğunu açıkladı.
Alaçatı Ot Festivali'ne sayılı günler kaldı! ‘Bu yılın yöresel ürünü ‘Kaya Koruğu'Çeşme Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Alaçatı Ot Festivali 14’üncü kez kapılarını açıyor. Bu yıl 17-20 Nisan arasında meraklılarıyla buluşmaya hazırlanan gastronomi festivalinin lansmanı Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli tarafından İstanbul’da yapıldı. Farklı coğrafyalarından yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlaması beklenen festivalin bu seneki teması ‘Toprak, zaman ve tat’ olarak belirlendi. Festivalin Ege bölgesi için önemli olduğunu söyleyen Başkan Denizli, “Sadece bölgemiz için değil Türkiye için önemli bir festival. Hem turizmcilerimiz açısından hem bölgedeki işletmecilerimiz hem de yerel üreticilerimiz açısından çok önemli. Toprak mirasımızı gelecek nesillere aktarmayı anlattığımız özellikle Ege otlarının ön planda olmasını hedeflediğimiz bir festival” dedi.
Salda Gölü Bilim Merkezi yaz başında açılacakBurdur'da Salda Gölü'nde kurulan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Salda Gölü Bilim, Eğitim ve Doğa Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (SALDA-BİLMER) birkaç ay sonra açılması planlanıyor.
Üniversiteli olma hayali 70 yaşında gerçek oldu: Evde oturup Azrail'i mi bekliyeyim?Artvinli 70 yaşındaki Menşure Sönmez, ortaokul ve liseyi açıktan bitirdikten sonra hayalini kurduğu üniversite eğitimini, Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünü kazanarak gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyor.
Bitmeyen aşkın hikayesi: Yaralı sevdaŞiirler, denemeler ve hikâyelerle edebi yolculuğuna başlayan yazar Mert Can Şahin’in zamanın ötesinde bir sevdayı anlatan romanı, ‘Yaralı Sevda’ raflardaki yerini aldı.
Gaziantepli bankacının motifli halı ve kilimlere olan merakı koleksiyona dönüştüGaziantep’te yaşayan Ali Sulu, bakırcılık yaptığı dönemde köylerden topladığı rengarenk yün halı ve kilimleri iş yerinde muhafaza ederek bu kültürün yaşatılmasına katkı sağlıyor. Köylerden halı, kilim ve el dokuması ile üretilen ürünleri toplamaya başlayan Sulu’nun bu merakı zaman içerisinde koleksiyona döndü.
'Karadeniz’in Zeugması'nda 'Bronz Filtre' gün yüzüne çıkarıldıKarabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Karadeniz’in Zeugması olarak bilinen Hadrianopolis Antik Kenti'ndeki kazılarda, antik dönemde içecekleri süzmek ve daha konforlu bir içim sağlamak için kullanılan 'Bronz Filtre' gün yüzüne çıkarıldı.
İnci Taneleri'nde sır perdesi aralandı! Azem karısını kimin öldürdüğünü açıklıyorKanal D’nin reyting rekortmeni dizisi ‘İnci Taneleri’nde sır perdesi aralanıyor. İkinci sezonunda da izleyicileri ekran başına kilitleyen dizide ilk günden bu yana gizemini koruyan sır aydınlanıyor. Yılmaz Erdoğan’ın canlandırdığı Azem’in karısını kimin öldürdüğü yeni bölümde ortaya çıkacak
Çocuklar hayal etti ağabeyleri yaptı! Kastamonu'da Okula gelen öğrenciler değişim karşısında şaşkına döndüKastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü 3. sınıf öğrencileri, proje ödevi kapsamında ilkokul öğrencilerinin hayalindeki sınıfı yarıyıl tatilinde hazırladı. Proje sorumlularından Samet Aksoy ise çocukların kalbine dokunan bir çalışma olmasını istediklerini belirterek şunları kaydetti: "Çocuklarla ilgili bir projem olsun, onların kalbine dokunan, mutluluğuna ortak olan bir proje olsun istedim. Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki arkadaşlarla sohbet ederken onlara projemden bahsettim. Onlar da çocuklarla ilgili resim çizelim ama onların istediği şeyler olsun dediler. Öğrenciler sınıfını hayal etti. Biz de duvarları onların hayalinde olduğu gibi resmetmeye başladık. Öğrencilerin hayal ettiği sınıfı arkadaşlarımızla birlikte oluşturduk."
İngiltere'de yüksek lisans yaptı, memleketine dönüp TKDK'den aldığı hibe desteği hayatını değiştirdiBirçok genç okuduğu bölümde çalışmak istemiyor. Hayallerinin peşinden gidenlere ise devlet elin uzanıyor. 28 yaşındaki Hatice Atak, Türkiye'deki lisans eğitimini tamamlayıp İngiltere'de yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamasının ardından yurda dönen genç kadın, devlet desteklerini araştırmaya başladı. TKDK'ye hibe başvurusunda bulundu. Başvurusunun olumlu sonuçlanmasının ardından hayatı tamamen değişen Atak, "Kadınlara ilham olmak istiyorum." diyerek kendi hikayesini anlatıyor.
Edebiyat ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki edebiyat haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.