Edebiyat

Edebiyat

Son dakika Edebiyat haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Edebiyat ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Edebiyat haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Edebiyat

haberleri sayfasında son dakika yaşanan edebiyat gelişmeleri de dahil olmak üzere 3.869 edebiyat haberi bulunmuştur. Tüm edebiyat haberleri aşağıda listelenmiştir.
Sibel Bilgiç kimdir? 90’lı yıllara damga vuran Sibel Bilgiç’in yaşam öyküsü ve Mehmet Ali Yılmaz aşkı
Sibel Bilgiç kimdir? 90’lı yıllara damga vuran Sibel Bilgiç’in yaşam öyküsü ve Mehmet Ali Yılmaz aşkı 90'lı yıllara damgasını vuran şarkıcı Sibel Bilgiç, eski bakan Mehmet Ali Yılmaz’ın ölümüyle yeniden merak konusu oldu. Alışamadım şarkısıyla dillere pelesenk olan Sibel Bilgiç kimdir, kaç yaşında, şu an ne iş yapıyor? İşte Sibel Bilgiç’in son hali ve
24.04.2024 Magazin
Uzman isim uyardı! Kültür aktarım tehlikede
Uzman isim uyardı! Kültür aktarım tehlikede Doğu Karadeniz'de göç olgusuna yönelik çalışmalara yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Mine Gözübüyük Tamer, Doğu Karadeniz'de kırsaldan kentlere doğru göç hareketliliğinin artması, bölgede demografik yapının değişmesine neden olduğunu vurguladı. Tamer, "Kültürel kimliğin ve yerel değerlerin kaybı söz konusu olabilir" dedi.
1.04.2024 Gündem
Türk edebiyatının mihenk taşı Adana yazın dünyasına ilham veriyor
Türk edebiyatının mihenk taşı Adana yazın dünyasına ilham veriyor Medeniyetler beşiği olarak kabul edilen Çukurova bölgesi, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra kültürel zenginliği ile de ön plana çıkıyor. Bu topraklardan doğan yazarlar, ulusal sınırları aşıp dünya çapında üne kavuştu. Çukurova’nın bereketli toprakları birçok filme, diziye, romana konu olurken pek çoklarımız hayatının bir döneminde Adana hikayeleri ile tanıştı. Yaşar Kemal’in İnce Memed’i ile sıradan bir köy çocuğunun 'kurtarıcı'ya dönüşmesini soluksuz okurken, Orhan Kemal’le Cemile ve Necati arasındaki saf aşka ortak olduk. Çukurova’nın kokusunu iliklerimize kadar hissettik.
27.03.2024 Adana
Adana'nın tanınmış ünlüleri kimlerdir?
Adana'nın tanınmış ünlüleri kimlerdir? Türkiye’nin güzide şehirlerinden birisi de Adana. Halkı, sıcağı, doğası, yemekleri ile dünya çapında tanınan bir yer olmasının yanı sıra tarih boyunca da ünlü şahsiyetlere de  ev sahipliği yapmıştır. 
23.03.2024 Adana
Adanalı yazardan bir şehir fantezisi... Bereketli toprakların yeni edebiyatçısı Ünal: 'Kemal'lerin izinden gitmek istiyorum
Adanalı yazardan bir şehir fantezisi... Bereketli toprakların yeni edebiyatçısı Ünal: 'Kemal'lerin izinden gitmek istiyorum Muzafferin Ölüm Uykusu kitabının yazarı Zekeriya Ünal Çukurova'nın bereketli topraklarının yeni nesil yazarları arasında dikkat çekiyor. Yazım serüvenine öyküyle başlayan Ünal, " Yeni öyküler yazmak, yeni kitaplar yayınlamak ve daha çok okura ulaşmak istiyorum. Yaşar Kemal’lerin, Orhan Kemal’lerin doğduğu bu bereketli topraklarda yeni bir edebiyatçı olarak onların izinden gitmek niyetindeyim." diyor.
21.03.2024 Adana
MHP'nin 14. Olağan Büyük Kurultayı! Bahçeli: DEM'lenmiş siyasiler gibi olamayız
MHP'nin 14. Olağan Büyük Kurultayı! Bahçeli: DEM'lenmiş siyasiler gibi olamayız MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Ülkümüzden dönersek, yeni yüzyıla Türkiye'nin damgasını vurmazsak, bölücü teröristlere taviz verirsek gök girsin, kızıl çıksın" dedi.
17.03.2024 Gündem
Yaşar Kemal ölümünün 9. Yılında anılıyor! Çukurova'nın çeltik tarlalarından dünyaya
Yaşar Kemal ölümünün 9. Yılında anılıyor! Çukurova'nın çeltik tarlalarından dünyaya İnce Memed, Orta Direk, Binboğalar Efsanesi, Ağrı Dağı Efsanesi, Sarı Sıcak ve Tek Kanatlı Bir Kuş'un da aralarında olduğu çok sayıda esere imza atan Yaşar Kemal ölümünün 9 yılında anılıyor.
29.02.2024 Adana
Beyoğlu’nda 40 yıldır sahaflık yapan İşli: İyi bir kitap okuru olmak gerekiyor
Beyoğlu’nda 40 yıldır sahaflık yapan İşli: İyi bir kitap okuru olmak gerekiyor Beyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Hiç kitap okumadan ve kitaba ilgi duymadan iyi bir sahaf olmanın mümkün olmadığını söyleyen İşli, “Dükkanı kapattıktan sonra kitapla ilgisini kesmek dükkanı açtığı zaman ise kitapla ilgili olmak çok yanlış ve sizi mesleki açıdan kötüye götüren bir durum. Sahafın sabrı, zamanı ve deposu olacak. Çünkü kitap daima çoğalan bir şey” dedi.
22.02.2024 Gündem
Cemre düştü mü 20 Şubat 2024? İlk cemre düşünce ne olur, hava ısınır mı? Cemre düşmesi nedir?
Cemre düştü mü 20 Şubat 2024? İlk cemre düşünce ne olur, hava ısınır mı? Cemre düşmesi nedir? Cemre düşünce ne olur, cemre düşmesi nedir? Halk arasında baharın müjdeleyicisi olarak bilinen cemrenin ilki havaya düştü. Cemrenin ikincisi 26-27 Şubat'ta suya, üçüncüsü 5-6 Mart'ta toprağa düşecek.  Orta Asya'dan Arap coğrafyasına, Çin'den Yunanistan'a pek çok kültürde, yılın neredeyse aynı günleri, cemrelerin düşerek ya da yükselerek havayı, toprağı ve suyu ısıttığı tarihler olarak kabul ediliyor. Peki, ilk cemre düşünce hava ısınır mı, kar mı yağar?
20.02.2024 Gündem
Tevfik Fikret Eserleri Nelerdir? Tevfik Fikret Eserlerinin Özellikleri...
Tevfik Fikret Eserleri Nelerdir? Tevfik Fikret Eserlerinin Özellikleri... Tevfik Fikret, Servet-i Fünun yazarlarından biridir. Tevfik Fikret eserlerinde ağır ve süslü bir dil kullanılır.
9.02.2024 Yaşam
Trajedi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Trajedi Örnekleri Ve Temsilcileri Nelerdir?
Trajedi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Trajedi Örnekleri Ve Temsilcileri Nelerdir? Edebiyat, birçok türü içerisinde bulunduran oldukça geniş bir dünyadır. Yüz yıllar öncesinden beri edebiyat insan hayatında vardır. Birçok farklı türde kendini ve başarısını gösteren, günümüzde hala eserleri ve sanatları ile hatırlanan yazarlar vardır.
4.02.2024 Gündem
Toplumcu Gerçekçi Yazarlar Kimlerdir? Toplumcu Gerçekçi Yazarların Eserleri Nelerdir?
Toplumcu Gerçekçi Yazarlar Kimlerdir? Toplumcu Gerçekçi Yazarların Eserleri Nelerdir? Toplumcu gerçekçi akımı 1. yüzyılın ilk çeyreğinde hem sinema hem de edebiyat alanında ortaya çıkmıştır. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi adı ile bilinen bu akım edebiyatta özellikle hikaye ve şiir gibi pek çok türü de kapsamaktadır. Bu anlamda Türk Edebiyatında pek çok yazara rastlamak da mümkündür.
4.02.2024 Gündem
Tanzimat Dönemi Nedir? 1. Ve 2. Tanzimat Dönemi Özellikleri Nelerdir?
Tanzimat Dönemi Nedir? 1. Ve 2. Tanzimat Dönemi Özellikleri Nelerdir? Tanzimat dönemi Osmanlı devleti için yenilikçi bir dönem olarak kabul edilmektedir. Tanzimat dönemi 1839 ile 1876 seneleri arasında 37 yıllık bir süreci kapsamaktadır.
4.02.2024 Gündem
Süleyman Çelebi Kimdir, Eserleri Nelerdir? Süleyman Çelebi'nin Özellikleri Nelerdir?
Süleyman Çelebi Kimdir, Eserleri Nelerdir? Süleyman Çelebi'nin Özellikleri Nelerdir? Süleyman Çelebi, Osmanlı dönemi alimleri arasında gösterilmektedir. Orhan Gazi döneminde doğmuş olan Süleyman Çelebi'nin hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Kimi kaynaklara göre Şeyh Mahmud Efendi'nin torunu olmaktadır. 1346-1351 tarihleri arasında doğmuş olan Süleyman Çelebi'nin ölüm tarihi 1422 olarak bilinmektedir. Gençliğinde Bursa'da iyi bir eğitim aldığı düşünülmektedir.
4.02.2024 Gündem
Servet-İ Fünûn Dönemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Servet-İ Fünûn Temsilcileri Kimlerdir?
Servet-İ Fünûn Dönemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Servet-İ Fünûn Temsilcileri Kimlerdir? Servet-i Fünun 1896-1901 seneleri arasında ortaya çıkmış bir edebiyat dönemidir. Bu dönemde sanat sanat içindir anlayışı benimsenmiş ve edebiyat batıya yaklaştırılmıştır. 
4.02.2024 Gündem
Yazar Alev Alatlı'ya veda... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ablaların ablasını uğurluyoruz
Yazar Alev Alatlı'ya veda... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ablaların ablasını uğurluyoruz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar ve mütefekkir Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakka, ablaların ablasını uğurluyoruz. Bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız bir hanımefendiydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" dedi.
3.02.2024 Gündem
Alev Alatlı hayatını kaybetti! Bakan Koca duyurdu
Alev Alatlı hayatını kaybetti! Bakan Koca duyurdu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, "Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, 'Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz' demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım" ifadelerini kullandı. Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek.
2.02.2024 Gündem
Saf Şiir Nedir, Özellikleri Nelerdir? Saf Şiirin Temsilcileri Ve Örnekleri Nelerdir?
Saf Şiir Nedir, Özellikleri Nelerdir? Saf Şiirin Temsilcileri Ve Örnekleri Nelerdir? Edebiyatta yer alan birçok farklı şiir türü bulunmaktadır. Saf şiirde edebiyatta oldukça önemli bir yere sahiptir. Öz şiir olarak da bilinmekte olan saf şiirde estetik planların son derece ön planda tutulduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. Saf şiir türlerinde ahenk ve üslup oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Saf şiir, özellikle milli edebiyat döneminin şiir anlayışında önemli bir yere sahiptir. 
1.02.2024 Gündem
Roman Nedir, Özellikleri Nelerdir? Roman Türü Yazarları Ve Örnekleri...
Roman Nedir, Özellikleri Nelerdir? Roman Türü Yazarları Ve Örnekleri... Edebiyat alanı içerisinde en yaygın türün roman olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü roman türünde oldukça fazla eser verilmiştir. Tabi halen roman türünde eserler verilmeye devam etmektedir. Özellikle romanların farklı içeriklere sahip olmaları son derece dikkat çekicidir. Bunun yanında roman yazarı olan kişiler belirli özelliklere göre eserler verirler. Ortaya çıkan eserlerin roman türü içerisinde değerlendirilmesi için belirli kriterler vardır. 
1.02.2024 Gündem
Yazar Mario Levi son yolculuğuna uğurlandı
Yazar Mario Levi son yolculuğuna uğurlandı İstanbul sevgisiyle tanınan ve sayısız eser kaleme alan yazar ve iletişim eğitmeni Mario Levi son yolculuğuna uğurlandı.
1.02.2024 Gündem
Parnasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Parnasizm Temsilcileri Kimlerdir?
Parnasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Parnasizm Temsilcileri Kimlerdir? Parnasizm 19. yüzyılda edebiyat alanında kendini göstermiş ve etkili olmuş bir akımdır. Fransa'da ortaya çıkmıştır ve adını ilk kez 1860 senesinde ortaya çıkmış olan Modern Parnas dergisinden almıştır. 
1.02.2024 Gündem
Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi
Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
1.02.2024 Gündem
Noktalı Virgül Nedir, Ne İşe Yarar? Noktalı Virgül Kullanımı Ve Özellikleri...
Noktalı Virgül Nedir, Ne İşe Yarar? Noktalı Virgül Kullanımı Ve Özellikleri... Noktalama işaretleri, bir yazının anlam bütünlüğü içermesine olanak sağlayan ve kullanımı açısından önem teşkil eden en önemli dilbilgisi kurallarından biridir. Noktanın, virgülün, soru işaretinin, bir cümlenin neresinde kullanılması gerektiğinin bilinmesi şarttır. Gazete ve dergi yazıları, edebiyat ürünleri, haber programları ve hatta günlük yazışmalarda bile imla kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
1.02.2024 Gündem
Metafor Ne Demek, Nasıl Yapılır? Metaforum Özellikleri Ve Örnekleri Nelerdir?
Metafor Ne Demek, Nasıl Yapılır? Metaforum Özellikleri Ve Örnekleri Nelerdir? Orijinali "Metaphore" şeklinde yazılan sözcük, ilk kez M.Ö 5. yüzyılda, Antik Yunan şairleri tarafından kullanılmıştır. Eğretileme, istiare ve ödünçleme kelimeleriyle eş anlamlı olan metafor, edebiyat dışında felsefe, tarih ve mantık gibi bilim dallarında da sıklıkla kullanılmaktadır. 
31.01.2024 Gündem
Klasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Klasizm Temsilcileri Kimlerdir?
Klasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Klasizm Temsilcileri Kimlerdir? Klasizm edebiyat akımı 17.yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır ve 19. yüzyılın başına kadar etkili olmuştur. Klasizm sanat akımı ise Barok sanatına tepki olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. 
30.01.2024 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Edebiyat ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki edebiyat haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.