Gazete Vatan Logo

Tevfik Fikret Eserleri Nelerdir? Tevfik Fikret Eserlerinin Özellikleri...

Tevfik Fikret, Servet-i Fünun yazarlarından biridir. Tevfik Fikret eserlerinde ağır ve süslü bir dil kullanılır.

Tevfik Fikret Eserleri Nelerdir? Tevfik Fikret Eserlerinin Özellikleri...

Tevfik Fikret, özellikle de Servet-i Fünun döneminde birçok eser kaleme almıştır. Tevfik Fikret'in eserleri Sis, Yeşil Yurt, Şermin, Hasta Çocuk, Millet Şarkısı, Rübab-I Şikeste, Tarih-İ Kadim, Haluk'un Defteri, Verin Şu Zavallılara, Bir İçim Su, İnanmak İhtiyacı ve Ferda'dır.

Balıkçılar, Doksan Beşe Doğru ve Han-I Yağma da Tevfik Fikret'in eserleri arasındadır. Süslü ve ağır bir dil kullanan Tevfik Fikret, eserlerini parnasizm etkisi ile yazmıştır. 

Tevfik Fikret Eserlerinin Özellikleri...

Tevfik Fikret'in şiirlerinde genel anlamıyla karamsarlık hakimdir. Şiirlerinde tamlamalara ve yabancı sözcüklere oldukça fazla yer vermiştir. Dil genelde konuşma bölümlerinde sadedir, tasvirlerde ise oldukça ağırdır.

Divan edebiyatı ile tamamen bağlarını koparmıştır ve batı edebiyatı, özellikle de Fransız edebiyatını kendine örnek almıştır. Tarihe, kutsal değerlere ve bütün dinlere düşmandır. Dinlerin tutum ve davranışlarını beğenmese de Allah'ı (CC) kabul etmektedir. 

Tevfik Fikret Edebi Kişiliği

Süslü ve ağır bir dil kullanan Tevfik Fikret şiirleri ile ön plana çıkan bir şairdir. Edebi hayatının iki aşamada incelenmesi mümkündür. Tevfik Fikret edebi hayatının birinci döneminde sanat sanat içindir anlayışını desteklemiş ve eserlerini de bu doğrultuda yazmıştır. Edebi hayatının ikinci döneminde ise sanat toplum içindir düşüncesini benimsemiş ve eserlerini yazmaya devam etmiştir.

Haberin Devamı

Tevfik Fikret ilk dönem edebiyat anlayışını genel anlamı ile parnasizm etkisinde sürdürmüş ve eserlerini de bu akım etkisinde yazmıştır. İkinci dönemde ise daha çok özgürlük ve uygarlık temalı eserler ile devam ettirmiştir. 

Tevfik Fikret Eserlerine Dair Önemli Bilgiler

Hasta çocuk ismindeki manzum öyküsü kafiye tartışmalarının yapıldığı dönemde yazılmış ve Servet-i Fünun anlayışının kafiye tercihine yönelik olarak kaleme alınmıştır. Bu eserde bahsettiği hasta çocuk oğlu Haluk'tur. 

Tabiat şiirlerinde ressamlığın etkilerine de rastlanır.

Tevfik Fikret'in en meşhur aşk şiiri tesadüf şiiridir.

Şiirlerine eski gelenek ile başlamış ve Nazmi mahlası ile kaleme almıştır.

Haberin Devamı

Önemli felsefi şiirleri arasında Gayya-ı vücud, ukde-i hayat, tefekkür, perde-i teselli Fikret şiirleri vardır.