Gazete Vatan Logo

Parnasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Parnasizm Temsilcileri Kimlerdir?

Parnasizm 19. yüzyılda edebiyat alanında kendini göstermiş ve etkili olmuş bir akımdır. Fransa'da ortaya çıkmıştır ve adını ilk kez 1860 senesinde ortaya çıkmış olan Modern Parnas dergisinden almıştır. 

Parnasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Parnasizm Temsilcileri Kimlerdir?

Parnasizm Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Parnasizm, romantizm akımına tepki olarak doğmuştur. Özellikle de Emile Zola'nın realizminden etkilenen bu akım düşsel imgeler ile hayalciliğe tamamıyla karşı çıkmıştır. Pozitivim bilimi 19. yüzyılda güçlenince Parnasizm ortaya çıkmıştır. En önemli özellikleri arasında ruhani ögeleri ve metafiziği reddetmesi vardır.

Bu özellikleri ile sonraki dönemde ortaya çıkacak olan Dadaizm ve Fütürizm ile de benzerlikler taşımaktadır. Parnasizm akımında farklı türlerde şiirler yazılsa da en çok sone türünde eserler yazılmıştır. Şiirlerde bilimsellik ön plandadır ve konular ayrıntılı bir biçimde tasvir edilmiştir. Parnasizm akımında neyin anlatıldığı değil daha çok nasıl anlatıldığı önemlidir.

Bu nedenle de Parnasizm akımının içerikten daha çok üsluba önem verdiğini söylemek mümkündür. Parnasizm akımında sanat için sanat görüşü vardır ve 19. yüzyılda etkili olmuş bir edebiyat akımı olarak kabul edilir.

Parnasizm Temsilcileri Kimlerdir?

Yahya Kemal: Eski şiirin rüzgarıyla, Kendi gök kubbemiz

Haberin Devamı

Tevfik Fikret: Haluk'un defteri, Rübab-ı şikeste

Ali Ekrem Bolayır: Şiir demeti, Baria

Cenap Şahabettin: Evrak-ı leyal, Tiryaki sözler, Evrak-ı ayyam

Celal Sahir Erozan: Beyaz gölgeler, Siyah kitap

Hüseyin Suat Yalçın: Lanei melal

Ali Fuat Ozansoy: Elhan-ı vatan, Fani teselliler

Ahmet Hikmet Müftüoğlu: Çağlayanlar, Haristan

Jose Maria de Heradia: Antik şiirler, Tutku, Toplu şiirler ve soneler

Theodore de Banville: Prensesler

François Coppee: Kayıp çocukluk, Gençliğin romanı

Parnasizm Kurucusu Kimdir?

Parnasizm akımının kurucusu olarak bilinen kişi Theophile Gautier'dir. Theophile Gautier, Fransa'nın Tarbes kentinde 30 Ağustos 1911 yılında doğmuştur. Şiir, tiyatro, öykü ve roman kaleme almış olan Gautier ayrıca ünlü bir gazetede editörlük yapmıştır. Fransa'da Romantizm akımına karşı çıkan ilk kişilerden olan Theophile Victor Hugo'nun yazdığı eserleri de sert bir dil ile eleştirmiştir.

İlk şiirleri 20'li yaşlarındayken birçok dergide yayımlanmıştır. Türk edebiyatında da birçok isim yazdıklarında Theophille Gautier'den etkilenmiştir. Bu isimlerin başında da Servet-i Fünun dönemi şairlerinden olan Tevfik Fikret ile Ahmet İhsan yer alır. Bu isimler Parnasizm akımının etkisinde birçok şiir kaleme almışlardır ve tüm gelenekçi şiir türlerine de karşı çıkmışlardır.

Haberin Devamı

Parnasizm ve Sembolizmin Farklı Özellikleri Nelerdir?

Parnasizm akımında insan duygularına önem verilmez fakat sembolizm akımında daha çok insanın iç dünyasına yönelme olmuştur. Parnasizm gördüğünü gördüğü gibi anlatır fakat sembolizm görülenin insanlar üzerinde yarattıklarına da önem verir. Bu nedenle sembolizm duygulara da önem vermiştir.

Parnasizmde dış gerçek daha önemli görülür, sembolizmde ise önemli olan insanın iç dünyasıdır ve dışarda görünen her şeyi insanlar üzerindeki etkisi önemsenir. Parnasizm ve sembolizm akımları arasında özellik bakımından birçok farklılık vardır.