Gazete Vatan Logo

Trajedi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Trajedi Örnekleri Ve Temsilcileri Nelerdir?

Edebiyat, birçok türü içerisinde bulunduran oldukça geniş bir dünyadır. Yüz yıllar öncesinden beri edebiyat insan hayatında vardır. Birçok farklı türde kendini ve başarısını gösteren, günümüzde hala eserleri ve sanatları ile hatırlanan yazarlar vardır.

Trajedi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Trajedi Örnekleri Ve Temsilcileri Nelerdir?

Bu yazarların her biri kendine uygun tarzda ve türde eserlerini vermiş, vermeye de devam etmektedir. Bu türlerden biri de trajedidir. Trajedi, bir edebiyat türü olmasının yanı sıra bir tiyatro türü olarak da bilinir. İlk trajedi örnekleri, milattan önce 6. yüzyılda ortaya çıkmıştır. 

Trajedi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Trajedi, ilk olarak milattan önce 6. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Ortaya çıktığı yer ise elbette eski Yunan edebiyatıdır. Kendinize özgü birçok kuralı ve özellikleri olan trajedi, seyirciyi ya da okuru ciddi şekilde etkileme özelliğine de sahiptir.

En klasik ve genel tanımıyla, yüceltilmiş ve kusursuz bir kahramanın birden acınacak bir hale gelmesini, duygusallık ve acıma duygularını güçlü şekilde uyandıracak bir halde seyirciye sunulmasıdır.

Aslında amacı seyirciye bu gerçekliği göstererek gereksiz tutku ve hırslardan arınmalarını sağlamaktır. Trajedi, 17. yüzyılın başlarında Fransa'da hızlı bir şekilde yükselişe geçmiştir. 19. yüzyıl sonlarına kadar da etkisi sürmüştür. Trajedinin temel özellikleri şunlardır:

Haberin Devamı

Mitolojik ya da tarihi konular içerir.

Koro mutlaka olmalıdır. Yaşlılar ya da kadınlardan oluşur.

Erdem, ahlak ve onur temel kuralıdır.

Sıradan insanlar kahraman olarak yer almaz. Tanrı, tanrıça, kral gibi soylu ya da mitolojik kişilerdir. 

Bait ve sıradan halk üslubu kullanılmaz.

Laubali değil, ciddi bir havada geçer.

Üç birlik kuralının uygulanması önemlidir. Yani yer, zaman ve konuya yer verilir. 

Acı veren şiddet olayları sahnede gösterilmez, yalnızca sözlerle anlatılır.

Kaba ve argo cümleler, kelimeler kullanılmaz.

Kusursuz bir olay örgüsü, anlaşılabilir bir sıralamada anlatılır.

Şarkı ve dans ile yapılan korolar, son derece önemlidir. 

Ara verilmeden oynanır.

Trajedi son derece etkili ve insanlara dokunmayı başaran bir türdür. Bu yüzden gerçekten başarılı kişiler tarafından kaleme alınan ve sergilenen eserlerdir.

Trajedi Örnekleri ve Temsilcileri Nelerdir?

Tarih boyunca trajediye oldukça fazla yer verilmiştir. 17. ve 19. yüzyıl arasında ise zirvede olmuştur. En iyi bilinen ve tarihe adını yazdıran trajedi temsilcileri olarak Sophokles ve Aiskhylos ile Eski Yunandaki Racine, Euripidies, Pierre Corneille gösterilebilir. Örneğin bir katilin idama mahkum edilmesi ya da bir bebeğin öldürülmesi evet üzücü olaylardır.

Haberin Devamı

Ancak trajedi olarak adlandırılmaz. Bunun trajedi halinde sahnelenebilmesi için, bebeğini kaybeden anne açısından olay anlatılmalı ya da idama mahkum edilen katil açısından olay sergilenmelidir. Tüm yönleriyle bu şekilde ele alınan konular, kesintisiz şekilde ve harika olay örgüsü ile sahnelenir.

Bu durumda seyirciyi oldukça fazla etkileyen ve seyircide birçok önemli duyguyu aynı anda uyandıran bir durum gerçekleşir. Trajedi, günlük hayatın gerçeklerini ve tutkunun zararlarını en iyi şekilde gösterme yöntemidir.