Gazete Vatan Logo

Roman Nedir, Özellikleri Nelerdir? Roman Türü Yazarları Ve Örnekleri...

Edebiyat alanı içerisinde en yaygın türün roman olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü roman türünde oldukça fazla eser verilmiştir. Tabi halen roman türünde eserler verilmeye devam etmektedir. Özellikle romanların farklı içeriklere sahip olmaları son derece dikkat çekicidir. Bunun yanında roman yazarı olan kişiler belirli özelliklere göre eserler verirler. Ortaya çıkan eserlerin roman türü içerisinde değerlendirilmesi için belirli kriterler vardır. 

Roman Nedir, Özellikleri Nelerdir? Roman Türü Yazarları Ve Örnekleri...

Roman Nedir, Özellikleri Nelerdir? 

Yaşanabilecek veya yaşanmış olayların, insan bağlarının ve psikolojik unsurların yer ile zamana bağlı olarak anlatıldığı düz yazılara roman denir. Özellikle insanı en iyi şekilde anlatan edebi türün roman olduğunu söylemek doğru olur. Roman kelimesi Latince olarak 'Roma dili' şeklinde karşımıza çıkar. Buradan türetilen roman kelimesi edebi türde genel anlamda kullanılmaya başlanmıştır. 

Roman için birçok farklı örnek görmek mümkündür. Çünkü oldukça yaygın bir tür karşımızda yer almaktadır. Özellikle bu alanda eser veren kişi sayısının az olmadığını söyleyebiliriz. Roman yazarları tüm dünyada sürekli eser vererek insanların beğenilerine sunarlar. Roman özellikleri şöyledir;

- Yaşanması muhtemel olan veya yaşanmış olaylar işlenir. 

- Hikayelere kıyasla daha uzundurlar. 

- Romanlar konularına göre farklı türlere ayrılırlar. 

- Gözlem daha çok ön plandadır. 

- Romanda yer alan kahramanlar tüm yönleriyle ele alınırlar. 

- Romanlarda yazarların kurguları ön planda yer almaktadır. 

Haberin Devamı

Roman yazmak isteyen kişiler yukarıda yer alan özelliklere dikkat ederek hareket ederler. Böylelikle roman yazarı olarak birçok kişi karşımıza çıkar. 

Roman Türü Yazarları ve Örnekleri

Romanlar türlerine göre farklı kategorilere ayrılırlar. Buna görede romanın türü ve yazarı ortaya çıkar. Roman türleri için çalışan yazarların verdiği eserler özelliklerine göre ayrılr. Böylelikle eserler ve örnekler doğru bir şekilde belirlenmiş olur. Roman türlerine örnekler ve yazarları şu şekildedir;

Dünya edebiyatının ilk romanı: Miguel de Cervantes - Don Kişot

Türk edebiyatında ilk roman: Şemsettin Sami - Taaşşuk-ı Talat-ı Fitnat

Psikolojik roman: Dostoyevski - Suç ve Ceza

Macera romanı: Daniel Defoe - Robinson Crusoe

İlk tarihi roman: Namık Kemal - Cezmi

Fantastik roman: J. K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı 

Roman türünün en güzel yanı çok sayıda konu bulma şansı olmasıdır. Çünkü roman yazmaya yarayan oldukça çok unsur bulmak mümkündür. Türk ve Dünya edebiyatı içerisinde her türden çok sayıda roman bulma şansı vardır. 

Haberin Devamı

Romanın Bölümleri

Romanda yer alan bölümler üç aşamaya ayrılmıştır. Bu bölümler giriş, gelişme ve sonuç şeklindedir. Ayrıca bu bölümler sırayla serim, düğüm ve çözüm olarak da söylenebilir. 

Roman ve Hikaye Arasındaki Farklar

Romanda anlatılanlar hikayeye göre daha uzundur. Romanda yer alan kişi sayısı hikaye de yer alanlara göre fazladır. Ayrıca romanda yer alan kişiler oldukça detaylı şekilde aktarılırlar. Romanda yer alan zaman dilimi hikayeye göre daha geniştir.