Gazete Vatan Logo

İran tehidine karşı Türk-İsrail-Arap hilali!

İsrail’i tanımayan Suudi Arabistan ve BAE de işbirliği yaptı

İran tehidine karşı Türk-İsrail-Arap hilali!

İngiliz Sunday Times gazetesinin iddiası: İran’ın nükleer saldırısına karşı, Türkiye ve 4 Arap ülkesinin İsrail ile ‘Savunma hilali’ kurdular.

Ortadoğu’nun en büyük sorunlarından birisi olan İsrail devleti kurulduğundan beri Mısır ve Ürdün dışında hiçbir Arap ülkesi tarafından tanınmıyor. Ancak İran’ın nükleer saldırı tehdidinin, Türkiye, dört Arap ülkesi ve İsrail’i Şii Tahran rejimine karşı savunma paktı kurmaya götürdüğü öne sürüldü. İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye, İsrail’le birlikte bir füze savunma sistemi kurma konusunda anlaştı. 4+1 şeklinde tanımlanan bu savunma paktına ‘Ortadoğu Ilımlılar Hilali’ adı verildiği belirtildi.

Radar kurulacak

ABD’nin aracılığıyla kurulan paktta, 4 Arap ülkesi ve Türkiye’deki uzmanlar, İsrail ile koordineli çalışacak. Bu kapsamda İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da radar istasyonları kuracak. Daha sonra Türkiye, diğer arap ülkelerindeki radarlarda internet üzerinden anlık olarak erişime sahip olacak. İsrail bunun karşılığında da Tahran yönetiminden gelecek olası bir balistik füze saldırısında gelişmiş Arrow füze savunma sistemiyle gönderilen füzeyi imha edecek. İsrail ayrıca ülke çapında kurduğu füze savunma sistemini Ürdün’ü kapsayacak şekilde genişletecek. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin diplomatik olarak İsrail’i tanımadığına dikkat çeken gazete, “Bu iki Arap ülkesinin ve Mavi Marmara yüzünden ilişkileri bozulan Türkiye’nin bu pakta yer alması dikkate değer” yorumu yaptı. Gazeteye konuşan İsrailli bir yetkili, “Obama, İran’ın nükleer tesislerini vurma konusunda isteksiz. Bu yüzden İran’ı caydırmak için Amerikalılar bölgesel pakt kurmak için çabalıyor” dedi. İran basını ise Sunday Times gazetesinin haberini, “İran-Şii hilalina karşı yeni bir hilal kuruluyor” diye verdi.

İsrail’in Türkiye’ye Arrow teklifi

Sunday Times, İsrail’in Arrow füzelerini Türkiye’ye vermek istediğini öne sürmüştü. Mavi Marmara tazminatını konuşmak için Ankara’ya gelen Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Amidror’un Ankara Akıncı Üssü’nü İsrail jetlerinin kullanımı karşılığında Arrow füzeleri vermek istediğini yazmıştı. Ankara haberi yalanlamıştı.


1000 km’den hedef füzeyi vuruyor

1000 kilometre menzile sahip Arrow 2 füzeleri, 2003’ta yapılan testlerde gerçek Scud füzelerine karşı tam 7 kez başarıyla denendi. Kendi radar sistemine sahip füzelerin her biri 3 milyon dolar.

Haberin Devamı