Gazete Vatan Logo

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika haberleri... Ukrayna'dan Türkiye ve ABD teklifi!

Ukrayna ile Rusya arasındaki kanlı savaş 14. gününe girdi. Dünyanın yakından takip ettiği savaş bölgesinden son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Ukrayna'ya hava gücü sağlamak için Polonya'nın sunduğu plana Washinhton'dan veto geldi. Kuşatmanın sürdüğü Harkiv'de bir günde 27 kişi ölürken, Gürcistan'ın eski Savunma Bakanı Irakly Okruashvili, diğer Gürcü gönüllülerle birlikte Ukrayna'ya geldi. Ukrayna'da iktidarda olan Halkın Hizmetkarları Partisi, ülkenin egemenliğinin korunması yeni güvenlik garantilerini gündeme getirdi.

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika haberleri...  Ukrayna'dan Türkiye ve ABD teklifi!

Rus ordusu Ukrayna topraklarını bombalamaya devam ediyor. Dünyadan Ukrayna'ya destek yağarken Rusya'ya bir çok alanda uygulanan yaptırımlara yenileri ekleniyor. İşte savaş bölgesinden gelen son dakika haberleri...

01.13: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev, Sumi, Enerhodar, Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinden sivillerin tahliyesi için 6 insani yardım koridoru oluşturacaklarını bildirdi

00.54: Kiev'de siren sesleri yeniden yükseliyor.

00.37: Rusya’nın sivillerin tahliyesine yönelik başlattığı ateşkes rejimi sırasında Energodar, Dniprorudny ve Vasilyevka'dan yaklaşık bin kişi tahliye edildi.

23.54: Rusya’ya ait savaş uçağı Ukrayna’nın Jitomir kentine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 2 hastane ve 1 ev hasar aldı.

23.48: Avrupa Birliği (AB) Rusya'ya yönelik yaptırım listesini genişletti. AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, ''Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehlikeye atan veya tehdit eden eylemler için 160 kişi daha listeye alındı'' ifadesi kullanıldı. Açıklamada, ''Listelenen kişiler Rusya Federasyonu'nda özellikle metalurji, tarım, ilaç, telekom ve dijital endüstrilerde önemli bir gelir kaynağı sağlayan kilit ekonomik sektörlerde yer alan 14 önde gelen oligark ve iş adamı ve aile üyelerini içerir'' denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada ayrıca, "Rusya Federasyonu ile Donetsk Halk Cumhuriyeti arasında ‘Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması’ ve ‘Rusya Federasyonu ile Lugansk Halk Cumhuriyeti arasında Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması’nın hükümet kararlarını onaylayan Rusya Federal Konseyi'nin 146 üyesi yaptırım listesine eklendi'' ifadeleri kullanıldı.
Yaptırım listesine eklenen son isimlerle birlikte AB'nin Rusya’da yaptırım uyguladığı kişi sayısı 862 kişi ve 53 kuruluşa ulaşt

23.50: Pentagon Sözcüsü John Kirby, “ABD Ukrayna'ya savunma sunma konusunda alternatif seçeneklere bakıyor bunlar için müttefiklerle çalışıyor" dedi.

23.56: Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı saldırılarda can kayıpları artmaya devam ediyor. Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, 24 Şubat-9 Mart tarihleri arasında Rusya’nın 12 bin asker, 120 top atış sistemi, 81 helikopter, 482 zırhlı araç, 317 tank, 3 gemi, 28 hava savunma sistemi, 7 insansız hava aracı, 60 yakıt tankeri ve 49 uçak kaybettiği aktarıldı.

Haberin Devamı

ZELENSKİY: SAVAŞ ANCAK BÖYLE BİTER

23.41: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 14’üncü gününde devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Alman basınına konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebini yineleyen Zelenskiy, “Her müzakere amacımda Rusya ile savaşı bitirmek var ve ben bazı adımlar atmaya hazırım. Uzlaşma elbette olmalı ama bu ülkeme ihanet çizgisinde olmamalı. Ayrıca karşı tarafta buna hazır olmalı. Bu durumdan ancak bu şekilde çıkabiliriz. Ayrıntıları henüz konuşamayız. Başkanlar arasında henüz doğrudan bir temasımız olmadı. Ancak başkanlar düzeyindeki görüşmelerden sonra bu savaşı sonlandırabiliriz” dedi. Daha önce Rusya’nın öne sürdüğü Donbass’taki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığının tanınması ve Kırım’ın Rus topraklarında görülmesinin kabulü gibi şartlar hakkında konuşan Zelenskiy, “Bunlar benim verebileceğim kararlar değil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

23.16: Ukrayna’nın Rus saldırısı altındaki kentlerinden biri olan Irpin’den sivillerin tahliyesine devam edilirken, Irpin Belediye Başkanı Aleksandr Markuşin tahliyelere yarın da devam edeceklerini duyurdu.

22.35: Çekya hükümeti, NATO'nun doğu kanadının güçlendirilmesi kapsamında Slovakya'ya 650 asker göndermeye karar verdi.

22.02: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e seslenerek, “Bu savaşı durdur. Kuvvetlerini geri çek. Diplomasiye dön” dedi.

21.44: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de siren sesleri yükseliyor.

21.35: Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Ukrayna’daki bazı milliyetçi grupların Çernobil Nükleer Santrali’nin elektrik hatlarına ve trafolarına saldırdığını iddia etti.

21.09: Rus ordusu tarafından düzenlenen hava saldırısında vurulan Ukrayna’nın Mariupol kentinde bulunan çocuk ve doğum hastanesinde 17 kişinin yaralandığı bildirildi. Donetsk Valisi Pavel Kirilenko yaptığı açıklamada, yaralılar arasında hastane personeli ve yeni doğum yapan hastaların bulunduğunu aktararak, enkaz altında kalanları arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

20.40: Ukrayna’nın Mıkolayiv kentinde Rus ordusunun düzenlediği hava saldırısında sivil yerleşim yeri vuruldu. Saldırıda müstakil bir ev hedef alınırken, evin vurulduğu anlar yakınlardaki bir evden saniye saniye kaydedildi.

20.10: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerini elektrik hatlarını ve Çernobil Nükleer Santrali'ni besleyen trafoyu vurmakla suçladı. Moskova Yönetimi, Ukrayna'yı "tehlikeli bir provokasyona" başvurmakla itham etti.

20.05: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “İngiltere ve ABD, Putin'e karşı koalisyon kurmak için uluslararası çabalara öncülük etti” dedi. Truss'un açıklamaları şöyle: Putin başarısızlığa uğraması gerekiyor. Bunun için yanıtımız da daha hızlı olmalıyız. Yaptırımlarımızı katlamalıyız. Ukrayna'ya savunma ekipmanları göndermeye devam etmeliyiz. Putin başarısızlığa uğrayan kadar dinlenmeyeceğiz. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Ukrayna hava sahasının korumanın en iyi yolunun Ukrayna’ya hava savunma silahları sağlamak olduğunu açıkladı.

19.49: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefon görüşmesinde sivil tahliyelerin engellenmesinden Ukraynalı milliyetçi grupları sorumlu tuttu.

19.49: ABD Dışişleri Bakanı Blinken canlı yaptığı açıklamada, "Rusya ve Belarus'a açılan insani koridorlar saçmalık' olduğunu ifade etti.

19:45: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılar görüyoruz ve bu bir savaş suçu.

19.16: Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde yerel saat 11.22 itibariyle elektriğin kesildiğini ve jeneratörlerin devreye girdiği bildirilmişti. Çernobil Nükleer Enerji Santrali Müdürü Valeriya Seydi yaptığı yazılı açıklamada, nükleer santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra tükeneceğini ve soğutma sisteminin çalışmayacağından dolayı santralin riske gireceğini açıkladı. Seydi, “Soğutma için kullandığımız dizel yakıt 48 saat sonra tükeniyor. 48 saat sonra santralin güvenliğini tamamen kaybetmiş olacağız. Merkezden edindiğimiz bilgilere göre santraldeki elektrik kesintisinin sebebi, elektrik akımı sisteminde yaşanan bir arıza. Bu sorunun giderilmesi tamir edilebilmesi için acilen bir koridor oluşturulmalı” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise yaptığı açıklamada, “Santralin soğutma sistemini çalıştıran jeneratörün dizel yakıtı 48 saat içerisinde bitecek ve daha sonra radyasyon sızıntısı riski başlayacak” dedi.

19.16: Çernobil Nükleer Enerji Santrali Müdürü Valeriya Seydi, nükleer santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra tükeneceğini ifade ederek, “48 saat sonra santralin güvenliğini tamamen kaybetmiş olacağız” dedi.

19.15: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, NATO ülkelerinden Ukrayna’ya MİG-29 tipi savaş uçaklarının gönderilmesine karşı olduğunu ifade etti.

18.42:Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Mariupol’daki çocuk ve doğum hastanesine düzenlediği hava saldırısı sonrasında, “Hava sahasını hemen kapatın! Cinayetleri durdurun!” dedi. 

17.59: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, yarın Antalya’da görüşeceği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yapılacak görüşmeye değinerek, “Elimiz güçlü şekilde masaya oturacağız” dedi.

Dışişleri Bakanlığının aracılığıyla Ukrayna ve Rusya’nın Dışişleri Bakanları, Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından bu yanan ilk kez yarın Antalya’da bir araya gelecek. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, görüşme için ciddi hazırlık içinde olduklarını belirterek, Lavrov’un masaya Rus propagandasıyla değil olumlu taleplerle geleceğini düşündüğünü açıkladı.

Rusya karşısında masada ellerinin güçlü olduğunu ifade eden Kuleba, "Merhabalar Sayın Ukraynalılar. Rus meslektaşım Lavrov ile görüşmeye hazırlanıyoruz. Görüşmemiz yarın olacak olumlu sonuçlar alabilmek için şu anda ciddi hazırlıklar içerisindeyiz. Bu görüşmeden çok üst sonuçlar beklemiyoruz. Ancak mümkün olduğu müddetçe çaba göstereceğiz. Amacımız ateşkes, işgal edilen toprakların geri kazandırılması ve insani koridorlar. Askerlerimiz, Devlet Başkanımız ve yaptırımlar sayesinde elimiz güçlü şekilde masaya oturacağız. Biz çok güçlüyüz ve çok şey talep edeceğiz. Lavrov’un Rus propagandasıyla değil olumlu taleplerle geleceğini düşünüyorum. Yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullandı.

17.26: Ukrayna’nın Zaparojiy bölgesindeki Energodar şehrinde halk, Ukrayna hükümetine destek amaçlı gösteri düzenledi.




Ukrayna halkı, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 14. gününde Rus ordusuna karşı hükümete destek vermeye devam ediyor. Halk, Ukrayna hükümetine destek vermek amacıyla Zaporijya Nükleer Santrali’nin bulunduğu Energodar şehrinde toplandı. Ellerinde Ukrayna bayraklarıyla Rusya karşıtı sloganlar atan halk, protestonun ardından olaysız şekilde dağıldı.

17.17: Ukrayna'nın Odessa kentinde halk, Rusya'nın denizden çıkarmasına karşı sahile kum torbalarıyla barikat kurmaya devam ederken, bazı torbaları da araçlara yükleyerek kent merkezine taşıyor.

17.00: Rusya’nın saldırılarından kaçan Ukraynalı sivillerin Polonya sınırında bulunan Medika Sınır Kapısı'ndan geçişleri devam ediyor. Savaş sırasında başkent Kiev’de bulunan Engin Keleş, ailesi ve çocuklarıyla Ukrayna-Polonya arasındaki sınır kapısında kavuştu. 

16.55: Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, “Müzakere masasına oturulduğunda Rusya’nın yaptıkları silinmeyecek” dedi.

16.32: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi üyeleri ve oligarklardan oluşan 160 kişinin yaptırım listesine alınacağını duyurdu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı yaptırımların sıkılaştırılmasına karar verildiğini açıkladı. Leyen, bu kapsamda Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi üyeleri ve oligarklardan oluşan 160 kişinin yaptırım listesine alındığını belirtti. Rusya'ya deniz seyrüsefer ve telsiz haberleşme teknolojisi ihracatının da yasaklanacağını aktaran Leyen, kripto varlıkların yaptırım listesine alınacağını, ayrıca Belarus bankacılık sektörüne de yaptırım uygulanacağını ifade etti.

AB tarafından Rusya'ya yönelik alınan son kararla birlikte yaptırım listesinde şu anda toplam 862 kişi ve 53 kuruluş yer alıyor.

15.58: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba yaptığı açıklamada, Rusya'nın Mariupol'da 400 binden fazla kişiyi rehin tutmaya devam ettiğini belirterek, "Yaklaşık 3 bin yeni doğan bebek ilaç ve gıdadan yoksun" dedi.

15.50: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü.

ÇERNOBİL'DE 48 SAATLİK GÜÇ KALDI

15.45: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Çernobil Nükleer Santralini besleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek 48 saat sonra soğutma işlemlerinin durarak radyasyon sızıntısı olacağını açıkladı.

15.40: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna'daki son durum da ele alındı. 

15.26: Rus saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da Kiev Klasik Orkestrası, gece boyu siren seslerinin yükseldiği Bağımsızlık Meydanı'nda "Özgür gökyüzü" mesajıyla konser verdi.

ZELENSKİY: DÜŞMANI KENDİ SİLAHLARIYLA YENECEĞİZ

14.52: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı son açıklamada, “Düşmanı kendi silahlarıyla yeneceğiz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 14. gününde yeni bir açıklama yayınladı. Ukrayna ordusu tarafından çatışma sahasında Rusya ordusuna ait ganimetlerin ele geçirildiğini ifade eden Zelenskiy, “Düşman tankları, zırhlı araçlar ve mühimmatlar artık savunmamız için çalışacak. İşgalciler için daha aşağılayıcı ne olabilir? Düşmanı kendi silahlarıyla yeneceğiz” dedi.

Zelenskiy, Rus askerlerine de seslenerek, “Hala hayatta kalma şansın var. Yaklaşık iki haftalık direnişimiz size pes etmeyeceğimizi gösterdi. Çünkü burası bizim evimiz. Bunlar bizim ailelerimiz ve çocuklarımız. Toprağımızı geri alana kadar savaşacağız. Öldürülen tüm insanlarımız ve çocuklarımız için bunu yapacağız. Komutanlarınız size Ukrayna'da hala bir şansınız olduğunu söylediklerinde inanmayın. Burada seni hiçbir şey beklemiyor. Esaret hariç, ölüm hariç. Sen bizim canımızı alıyorsun ve kendi canını veriyorsun” ifadelerini kullandı.

“Birlikteliğimiz bizim gücümüzdür”
Ukrayna içindeki bazı grupların Rusya’ya karşı savaşmaktan vazgeçtiğine yönelik bilgiler aldıklarını söyleyen Zelenskiy, “Son sözlerim bizim birliğimizle ilgili. Birlikteliğimiz bizim gücümüzdür. Ukrayna’da bazı grupların artık savaşmayacağına dair sinyaller alıyoruz. Kendi çıkarları için, kişisel çıkarları için çalışıyorlar. Bazı politikacıların Rusya ile temas kurmak için çabaladığı sinyalleri alıyoruz. Bazıları yeniden bölünme için çalışıyor. Sadece söylemek istediğim bir şey var. Ne yaptığınızı biliyorum. Eğer bir girişim daha görürsem, savaş zamanlarında olması gerektiği gibi karşılığı hızlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy ayrıca Polonya ve kendilerine destek veren Batı ülkelerine teşekkür ederek, “Dünyanın nasıl tepki verdiğini zaten gördünüz” dedi.

PESKOV: ABD RUSYA'YA EKONOMİK SAVAŞ İLAN ETTİ

14.49: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin son aldığı yaptırım kararlarına ilişkin, “ABD, Rusya'ya ekonomik savaş ilan etti” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından ABD tarafından yeni yaptırım haberleri gelmeye devam ederken, son olarak ABD Başkanı Joe Biden Rus petrol ve doğalgazının alımının durdurulduğunu açıklamıştı. ABD’nin bu girişimlerini yorumlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "ABD, Rusya'ya kesinlikle ekonomik savaş ilan etti ve bu savaşı yürütüyor. Evet, fiili olarak böyle” dedi.

Biden’ın aldığı kararların analize muhtaç olduğunu vurgulayan Peskov, “ABD'nin kararı Moskova tarafından ciddi şekilde etraflıca düşünülecek. Başkan Biden tarafından açıklanan kararlar, gerçekten de son derece derin bir analizi hak ediyor. Rusya ne yapacak? Rusya, bu durumda kendisi için faydalı olanı yapacak. Çıkarlarımızı koruyoruz ve her şeyi çıkarlarımıza tamamen uygun bir şekilde yapacağız” diye konuştu.

"ABD’nin Rusya'ya yaptırım baskısına tüm dünyayı dahil etmeye çalıştığı düşünüldüğünde Moskova'nın bu saldırılarda kaybetmemesinin ihtimalleri nelerdir?" sorusuna yanıt veren Peskov, "Çıkarlarımıza en uygun olanı yapmamız gerektiği" dedi.

“Görüşmeyi bekleyelim”
Antalya’da düzenlenecek Demokrasi Forumu’nda bir araya gelecek olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’nın görüşmesinden beklentilerin ne yönde olduğu sorusu üzerine Peskov, “Dışişleri bakanlarının yapacağı görüşmeye gelirsek bu müzakere sürecinin devamıdır, çok önemlidir. Olayların önünden gitmeyelim. Görüşmeyi bekleyelim” karşılığını verdi.

14.47: Türkiye’den gönderilen yardımları Ukrayna’daki ekipleriyle mağdurlara ulaştıran Kızılay, bağışlarla desteklerini katlıyor.

Gıda, hijyen, tıbbi malzeme ve barınma malzemeleri gibi yardımları Ukrayna’ya ulaştırmaya devam eden Kızılay, bir yandan da mağdurlar için yardım kampanyası yürütüyor. Türk Eczacıları Birliği de bölgede oluşan sağlık malzemesi ve ilaç ihtiyacı için ilk etapta hazırladığı tam donanımlı 100 paramedik çantayla Kızılay’a katkı sağladı.

14.44: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’daki nükleer santrallerin ele geçirilmesine ilişkin, “Nükleer santraller, Ukraynalı milliyetçi grupların nükleer provokasyonuna karşı alındı" dedi.

14.12: Zaporjiya Nükleer Santralinin bulunduğu Enerhodar kentinde kadın ve çocukların tahliyesine başlandığı açıklandı.

Enerhodar Belediye Başkanı Dmytro Orlov bugün yaptığı açıklamada tahliyeler için otobüslerin geldiğini, kadın ve çocuklara öncelik verileceğini belirterek vatandaşların yanlarına çok az eşya almasını tavsiye etti.  

RUS ORDUSU EKMEK KUYRUĞUNDAKİLERİ VURDU

14.08: Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna'daki savaşla ilgili yürüttükleri soruşturma kapsamında 3 Mart Perşembe günü Çernigiv'de ekmek ve yiyecek kuyruğuna girmiş sivillerin bulunduğu küçük meydana arka arkaya 8 bombanın bırakıldığını belirterek bu saldırı sonucunda 47 kişinin hayatlarını kaybettiklerini doğruladı. Örgüt, bu olayın bir savaş suçu olduğunu vurguladı.

13.12: Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna’da sığınakta doğan 5 günlük minik kız bebek, Edirne’nin Kapıkule Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Türkiye’ye geldi.

13.00: Fransa, Avrupa Birliği üyelerinin Rus liderler ve oligarkları hedef alan yeni yaptırımlar için anlaşmaya vardığını duyurdu. Ukrayna işgaline karşılık hayata geçirilecek yeni yaptırım paketinde, üç Belarus bankasının SWIFT sisteminden çıkarılması da var.

AB'nin yeni yaptırımları, kripto paralar konusunda soruları da netleştiriyor ve deniz taşımacılığı sektörünü de hedef alıyor.

AB liderleri, yaptırım paketini resmen onaylayacak.

12.54: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna savunmasına dair edindiği istihbarat raporunda Harkiv, Chernihiv, Sumy ve Mariupol şehirlerinin Rus kuvvetleri tarafından kuşatılmış durumda olduğu ve ağır Rus bombardımanına maruz kalmaya devam ettiği belirtildi.

12.37: Rusya ordusunun dün Ukrayna'nın Sumi kentine gerçekleştirdiği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 22’ye yükseldi.

12.35: Ukrayna'daki işgalin belirlenen plana göre ilerlediğini savunan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova tarafından 'özel askeri operasyon' olarak adlandırılan işgalin hedefleri arasında Vladimir Zelenskiy yönetimini devirmenin yer almadığını ileri sürdü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "ABD Ukrayna'daki biyolojik programını açıklamalı" ifadesini kullandı.

Rus Dışişleri Bakanlığı ayrıca, savaşın başlangıcından bu yana 140 bin Ukraynalının işgalden kaçarak Rusya'ya sığındığı bilgisini verdi.

12.24: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Ukrayna'daki 2 uçağı ve Rus limanlarındaki gemiler ile ilgili önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler beklediklerini söyledi.

12.06: Ukrayna ordusu, tanksavar sistemi Javelin ile Rus tankını vurdu.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını 14 gündür sürdürüyor. Ukrayna ordusu, Ukrayna topraklarında bulunan bir Rus tankını tanksavar sistemi Javelin ile imha etti.

11.56: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell dün yaptığı basın açıklamasında Ukrayna'daki savaşta gazetecilere yönelik saldırıların endişe yarattığını belirterek Ukrayna'da bulunan CNN TÜRK Ekibine yapılan saldırıya dikkat çekti.

11.34: Ukrayna topraklarında ilerleyen Rus tankında, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) bayrağının asılı olduğu görüldü.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını 14 gündür sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanlığına göre zırhlı araçlardan oluşan konvoy, ilerleyişini sürdürüyor. Konvoydaki V işaretli bir tankta ise Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) bayrağı asılı olması dikkat çekti.

11.22: Ukrayna'da sivil halk, Rusya'nın başlattığı savaşa karşı ülkelerini savunmak için silah eğitimi alıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlatmasının üzerinden 14 gün geçti. Rus ordusu, başta Ukrayna'nın başkenti Kiev olmak üzere birçok noktayı vurmaya devam ediyor. Ukrayna ordusu da tüm imkanlarıyla başkent ve diğer kentleri savunuyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, eli silah tutan herkesi orduya katılmaya veya şehirlerini savunmaya çağırmış ve birçok kentte halka silah dağıtılmıştı.

Ülkenin birçok noktasında olduğu gibi Lviv'de de halk silahlandı. Kentte bulunan bir sinema salonunda kadın, erkek her yaştan kişilere dağıtılan kalaşnikofların kullanımı konusunda eğitimler veriliyor. Siviller silahların sökülüp takılmasından nişan almaya kadar birçok konuda eğitim alıyor.

10.26: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün Türkiye'ye gideceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretine dair yeni bir açıklama yaptı. Sözcü Zaharova, Dışişleri Bakanı Lavrov'un Uluslararası Diplomatik Forumu için bugün Antalya'ya gideceğini ve Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüşmesinin burada gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.

09.41: Ukrayna'nın Lviv kentinde birçok ünlü oyunun sergilendiği Les Kurbas Tiyatrosu, savaştan kaçan Ukraynalı siviller için sığınma merkezi oldu.

08.08: Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya mahsur kalan 230 Pakistanlı öğrenciyi taşıyan Pakistan Uluslararası Havayolları'na (PIA) ait Boeing-777 tipi yolcu uçağı Pakistan'ın başkenti İslamabad'a ulaştı. Polonya'nın Pakistan Büyükelçisi Maciej Pisarski ise İslamabad Uluslararası Havalimanı'nda Pakistanlı öğrencileri karşıladı.

07.55: Rusya'nın Ukrayna işgalinde üçüncü haftaya girilirken, sayıları 2 milyonu aşan sivil savaştan kaçarak başka ülkelere sığındı. Çocukları Kurtarın organizasyonu, Ukrayna'yı terk edenlerin arasında 800 bin çocuk bulunduğunu bildiriyor.

UKRAYNA'DAN TÜRKİYE VE ABD TEKLİFİ

07.40: Ukrayna'da iktidarda olan Halkın Hizmetkarları Partisi, ülkenin egemenliğinin korunması yeni güvenlik garantilerini gündeme getirdi.

Partiden yapılan açıklamada, Türkiye olası garantör ülkeler arasında sayıldı.

"NATO, en azından gelecek 15 yıl Ukrayna'yı almaya hazır olmayacak, bunu açıkça belli etti" denilen açıklamada, Ukrayna'nın güvenliğinin zemini sağlam bir anlaşma ile garanti altına alınması gerektiği vurgulandı.

Türkiye'nin yanında ABD ve komşu bazı ülkelerin, garantör olarak askeri, ekonomik ve siyasi alanda Ukrayna'yı koruyabileceği kaydedildi.

Parti açıklamasında Rusya'nın da bu garantilere imza atması ve Ukrayna'nın egemenliğini yasal olarak tanıması gerekliliği vurgulandı.

ABD'DEN POLONYA'YA PATRİOT FÜZESİ

07.32: ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Sözcüsü Yüzbaşı Adam Miller, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında ABD ve NATO müttefiklerine yönelik herhangi bir tehdide karşı koymak adına Polonya'ya 2 adet Patriot hava savunma sistemi füze bataryası göndereceğini duyurdu.

07.12: Ukrayna başkenti Kiev'de yeniden siren sesleri yankılandı

5 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

07.10: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko, Ukrayna'nın Sumi kentinden alınan yaklaşık 5 bin kişinin tahliyesinin tamamlandığını belirterek, tahliye edilenlerin arasında Türk vatandaşlarının da bulunduğunu duyurdu.

07.00: Ukrayna'ya hava desteği sağlamak için Polonya'nın elindeki MiG-29 jetlerini Ukrayna'ya vermesi ve bunun karşılığında Varşova'ya F-16 satılması görüşmeleri sonuçsuz kaldı.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, hükümetinin tüm MiG-29 jetlerini derhal ve ücretsiz olarak Ramstein hava üssüne yerleştirmeye ve onları Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin emrine vermeye hazır olduğunu söyledi.

Polonya uçakları ABD üzerinden dolaylı olarak Ukrayna'ya göndermeye yeşil ışık yaktı ancak Pentagon bu planın 'sürdürülebilir' olmadığını belirterek teklifi reddetti.

Pentagon basın sekreteri John Kirby, 'Polonya ve diğer NATO müttefiklerimizle bu konu ve sunduğu zorlu lojistik zorluklar hakkında istişare etmeye devam edeceğiz, ancak Varşova'nın önerisinin sürdürülebilir olduğuna inanmıyoruz' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland ise Varşova'nın kararının Washington'a önceden danışılmadığını söyledi.

Nuland, ABD'nin Polonya'ya Patriot Hava Savunma Sistemi konuşlandırmayı planladığını belirtirken, Türkiye'nin de Montrö Sözleşmesi kapsamında savaş gemilerinin geçişine izin vermeyerek 'güçlü adımlar' attığını ifade etti.

06.36: Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin, Rus işgaline karşı savaşmak için Ukrayna'ya gelen yabancılara vatandaşlık verileceğini duyurdu.

06.00: Ukrayna Genelkurmay Başkan Yardımcısı Kyrylovska Timoşenko, Sumy'den yaklaşık 5 bin kişinin tahliye edildiğini ve bin aracın şehri terk ettiğini söyledi.

05.57: Birleşmiş Milletler, Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'da en az 474 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

Açıklamada 'Kaydedilen sivil kayıpların çoğu, ağır topçu ve çok namlulu roket sistemleri ile füze ve hava saldırıları da dahil olmak üzere geniş etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandı' ifadelerine yer verildi.

05.49: Ukraynalı yetkili Sergey Bolvinov, Harkiv'de bir günde 27 kişinin öldüğünü duyurdu. Bolvinov, Rus işgalinin başlamasından bu yana kuşatma altındaki şehirde 5'i çocuk olmak üzere toplam 170 sivilin öldürüldüğünü söyledi.

04.10: Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Gürcistan'ın eski Savunma Bakanı Irakly Okruashvili, diğer Gürcü gönüllülerle birlikte Ukrayna'ya geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada 'Okruashvili Rus işgalci güçlerine karşı savaşmamıza yardım etmek için Gürcü gönüllülerle birlikte Ukrayna'da' denildi.

04.00: Rusya, Ukrayna'nın güneyinde çatışmaların yaşandığı kentlere Kırım'dan zırhlı trenlerle ağır silahlar gönderdi.

03.10: Rusya, Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir askeri kışlaya savaş uçakları ile roket saldırısı düzenlerken, Harkov kentindeki bir askeri üsse ise hava saldırısı düzenleyerek askeri üssü tamamen imha etti.

02.40: Macaristan, Rusya'ya yönelik olası doğalgaz ve petrol yaptırımlarını desteklemeyeceğini açıkladı.

02.05: Fitch, Rusya'nın kredi notunu 'B'den 'C'ye düşürdü.

02.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkene yaptığı saldırılara yönelik "savaş" ibaresi kullanmayan Birleşmiş Milletler'e (BM) tepki gösterirken, konuşmasında ABD'nin Rusya'ya yönelik petrol yaptırımına karşı ABD Başkanı Joe Biden'a minnettar olduğunu belirten Zelenskiy, "ABD, işgalcileri önemli ölçüde zayıflatacak bir adım attı. Bu karar için ABD Başkanı Joe Biden'a şahsen minnettarım" dedi.

01.55: NATO, Savunma Bakanları'nın Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak 16 Mart tarihinde video konferans yoluyla olağanüstü bir toplantı düzenleyeceklerini duyurdu.

00.20: Rusya Merkez Bankası, döviz cinsinden hesabı bulan müşterilerinin en fazla 10 bin dolar para çekebileceğini açıkladı. Ayrıca bankaların vatandaşlara yabancı para birimi satmaları ikinci bir karara kadar yasaklandı. Rusya Merkez Bankası'nın açıkladığı kararlara göre; müşterilerin hesaplarında hangi yabancı para birimi bulunursa bulunsun, para çekmelerde ödeme dolar ile yapılacak.