Gazete Vatan Logo

Fırtına can aldı!

Yurdun büyük bir kısmı aniden gelen fırtınaya teslim oldu. İşte detayları...

ŞİDDETLİ LODOSTA ŞARAMPOLE DEVRİLEN MOTOSİKLETİN SÜRÜCÜSÜ ÖLDÜ

Denizli’nin Çal İlçesi’ne bağlı Kaplanlar Köyü’nde çiftçi 28 yaşındaki İsmail Karagönlü, motosikletiyle seyir halindeyken, şiddetli lodos nedeniyle dengesini kaybetti ve aracıyla savrulup şarampole uçtu. Karagönlü, olay yerinde öldü.

Kaza, bugün saat 09.00 sıralarında meydana geldi. İsmail Karagönlü, yönetimindeki 20 NE 197 plakalı motosikletiyle köye doğru gittiği sırada şiddetli lodos nedeniyle aracın kontrolünü yitirdi. Kontrolden çıkıp savrulan motosiklet, şarampole yuvarlandı. Kazayı görenler, sağlık ve jandarma ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık görevlileri, Karagönlü’nün yaşamını yitirdiğini belirledi. Kaza sırasında yakındaki tarlada çalışan köylüler de motosikletin lodos nedeniyle savrulduğunu ve şarampole yuvarlandığını belirtti. Olay yerinde yapılan incelemenin ardından Karagönlü’nün cesedi, Çal Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

KONYA'DA KUM FIRTINASI

Konya’da saatteki hızı 75 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle Konya- Ankara ve Konya- Ereğli karayolunda kum fırtınası nedeniyle kazalar meydana geldi ve ulaşım aksadı.

Öğle saatlerinde şiddetini artıran rüzgar zaman zaman fırtınaya dönüştü. Konya- Ankara ve Konya- Ereğli karayollarında kum fırtınası nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. Görüş mesafesinin yer yer sıfıra düşmesi nedeniyle meydana gelen 2 kazada 8 kişi hafif yaralandı. Bazı bazı kesimlerde araçlar kısa süreli mahsur kalırken, trafik ekipleri sürücüleri uyardı

ANKARA

Ankara'da saatteki hızı 60 km'yi bulan fırtına nedeniyle İbn-i Sina Hastanesi'nin Büyük Acil Servisi'nin çatısı uçtu. Olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Ankara'nın bazı semtlerinde fırtına nedeniyle binaların çatıları uçtu, ağaçlar devrildi.

AFYONKARAHİSAR’DA FIRTINA ÇATILARI UÇURDU

Afyonkarahisar’da hızı saatte 100 kilometreye kadar çıkan rüzgar, bazı binaların çatılarına zarar verdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ndeki Kocatepe Hayvan Hastanesi’nin çatısı, fırtına nedeniyle uçtu. Çatıdan çıkan malzemeler ise kampüsün çeşitli yerlerine dağıldı. Kocatepe Hayvan Hastanesi’nin yanında kampüsün altyapı işleri yürüten işçiler, fırtına nedeniyle çatının zarar gördüğünü söyledi.




KÖYCEĞİZ GÖLÜ’NDE DEV DALGALAR

MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi’nde etkili olan lodos fırtınası nedeniyle Köyceğiz Gölü’nde dev dalgalar oluştu. Sahildeki kafeteryalar dalfalardan hasar gördü.

Köyceğiz’de sabah saat 08.00’de başlayan ve saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan lodos yaşamı felç etti. İlçede elektrikler kesilirken özellikle Köyceğiz Gölü’nde büyük dalgalar meydana geldi. Dalgalar sahildeki kafeteryalarda hasara yol açtı, sandalye ve masalar havalarda uçuşurken, brandalar yırtıldı. Asırlık ağaçların dalları koptu.


KÖYDE SAMANLIK YANGINI

Ortaca İlçesi Akıncı Köyü’nde de Özay Çakır adlı vatandaşa ait samanlık alev aldı. Ayfer Çakır, evin önündeki ocakta odun yakmak isterken, fırtına nedeniyle sıçrayan kıvılcımlar samanlığı tutuşturdu.

Ortaca İtafiyesi’nin müdahalesi ile yangın büyümeden söndürülürken, yan taraftaki ahırda bulunan üç büyükbaş hayvan dumandan etkilendi.

Meteoroloji yetkilileri, fırtının etkisinin akşamüstü azalacağını ve yerini yağmura bırakacağını belirtti.

YALVAÇ’TA FIRTINA MİNARE YIKTI, ÇATILARI UÇURDU, 1 KİŞİ YARALANDI

ISPARTA’nın Yalvaç İlçesi’nde sabah saatlerinde etkili olan fırtına nedeniyle bir caminin minaresi yıkıldı, pek çok ev ve işyerinin çatısı uçtu. Çatıdan uçan kiremitin başına isabet ettiği 41 yaşındaki Kezban Öztürk ağır yaralandı.

Yalvaç’ta saateki hızı 70 kilometreye ulaşan fırtına yaşamı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Büyüklü Beldesi’nde bugün saat 10.30 sıralarında Yanaraklı Mahallesi Camii’nin minaresi yıkıldı. Aynı saatlerde beldeye bağlı Altıkapı Köyü Cami’nin de şerefesi uçarak elektrik tellerinin üzerine düştü. Tellerin kopması nedeniyle bölgede elektrikler kesildi.

Fırtına, Yalvaç ilçe merkezinde de etkili oldu. İlçe merkezindeki bir fırının bacası ve çatısı rüzgarın etkisiyle uçarak çocuk parkına düştü. Parkta kimsenin bulunmaması olası can kaybı ve yaralanmaları önledi.

Merkeze bağlı Yarıkkakya Köyü’nde ise bir kömür ocağının şantiyesinin çatısı, park halindeki araçların üzerine uçtu. 4 aracın tavanı çöktü, camları kırıldı.

Merkeze bağlı Celeptaş Köyü’nde ise çatılardan uçan kiremitler dışardakilere zor anlar yaşattı. Çatıdan uçan kiremitin başına isabet ettiği Kezban Öztürk ağır yaraladı. Öztür, kaldırıldığı Yalvaç Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Isparta Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, ilçede akşam saatlerinde kuvvetli yağış beklediklerini, fırtınanın şiddetini yağışla birlikte kaybedeceğini belirtti. Yetkililer, vatandaşları sel baskınlarına karşı da dikkatli olmaları konusunda uyardı.

KOCAELİ

Kocaeli’deki şiddetli lodos nedeniyle İzmit Körfezi’ndeki deniz otobüsü ve Eskihisar-Topçular feribot seferleri iptal
edildi.

İl genelindeki şiddetli rüzgar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Deniz Ulaşım Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren deniz otobüslerinin İzmit, Körfez, Karamürsel ve Körfez seferlerinin karşılıklı olarak iptaline yol açtı.

Öte yandan, Gebze-Yalova arasında çalışan Eskihisar-Topçular feribot seferleri de kuvvetli lodos dolayısıyla iptal edildi.

YALOVA

Kuvvetli fırtına Yalova'da hayatı olumsuz etkiledi.

Fırtına nedeniyle şehir merkezi ve Paşakent Mahallesi'nde çok sayıda binanın çatısı uçtu.Özden Mahallesi'nde ise bir villanın çatısı, Esvet ve Sabri Aytaşman Süs Bitkileri Anadolu Meslek Lisesi'nin bahçesine düştü. Uçan çatıdan sıçrayan parçalar, bu sırada bahçede bulunan gençlerden 10. sınıf öğrencisi Veysi Savuk'un beline isabet etti. Hafif yaralanan Savuk, okula gelen sağlık ekibi tarafından Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bu arada, Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, fırtına nedeniyle yüzlerce seranın zarar gördüğünü ve oda olarak kriz masası oluşturduklarını bildirdi.

İZMİR

İzmir’de Saat 09.00 sıralarında başlayan ve saatteki hızı 60 kilometreyi bulan fırtına ve sonrasında oluşan sağanak yağış, kentin bazı bölgelerinde hayatı kısmen felç etti. Fırtınayla birlikte bazı ağaçlar devrilirken, yağmur nedeniyle de yollar da su birikintileri oluştu, maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Körfezdeki yüksek dalgalar nedeniyle vapur seferleri aralıklarla iptal edildi. Fırtına ve yağmurdan İzmirliler de tüm hazırlıklarına rağmen zor anlar yaşadı. Havadaki çöl tozu nedeniyle yağmur özellikle ilk dakikalarda çamurlu yağdı.

DÜZCE’DE FIRTINA MİNARE VE AĞAÇLARI DEVİRDİ

DÜZCE’de fırtına minare ve ağaçları devirdi. Üzerie ağaç düşen bir cip cip hasar gördü.

Kentte bu sabah saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli rüzgar frtınaya dönüştü. Düzce Valiliği önünde ve Stadyum Caddesi’nde ağaçlar devrildi. Park halindeki 81 DP 070 plakalı cipin üzerine ağaç devrildi. İtfaiye ekipleri tarafından ağaç kaldırılırken, araçta hasar meydana geldi. Fiskobirlik kavşağında devrilen bir ağaç nedeniyle trafik etkilenirken, ağaç kepçe ile kaldırıldı.

Fırtına sırasında Çay Mahallesi’nde bulunan Çay Camii’nin minaresi bahçeye devrildi. 12 Kasım 1999’daki depremde yıkılan minarenin yerine çelik konstrüksiyondan yapıldığı belirtilen minare vinç ile kaldırıldı.

LODOS, BURSA VE YALOVA’YI DA VURDU

ŞİDDETLİ lodos Bursa ve Yalova’da da yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Yalova ve Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nden İstanbul’a yapılması gereken feribot ve deniz otobüsü seferleri, karşılıklı olarak iptal edildi. Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde lodos nedeniyle alabora olan teknedeki bir kişiyi jandarma son anda kurtardı.

Bursa’da saatteki hızı 86 kilometreye kadar çıkan Lodos nedeniyle Gemlik İlçesi’nde alabora olan motordaki bir kişiyi son anda boğulmaktan jandarma kurtardı. Orhangazi İlçesi’nde de bazı evlerin çatıları uçtu yol uzun süre trafiğe kapandı. Örnekköy’de bulunan köy camisinin minaresinin bir kısmı devrilip çatıya saplandı. Direklerin yıkılması sonucu ilçeye uzun süre elektrik verilemedi.

Yalova’da ise saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Paşaköy’deki kalıcı konutlardaki bazı evlerin çatılar uçtu. Kent merkezinde kırılan ağaçlar otomobillerin üzerine düştü.

Kötü hava koşulları nedeniyle Yalova ve Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nden bugün İstanbul’a yapılması gereken feribot ve deniz otobüsü seferleri, karşılıklı olarak iptal edildi.

110 KİLOMETRE HIZA ULAŞAN FIRTINA KOCAELİ’DE ÇATILARI UÇURDU, AĞAÇLARI DEVİRDİ

ŞİDDETLİ fırtına nedeniyle Kocaeli’de denizdeki tekneler batma tehlikesi geçirirken, aralarında bir okulun da bulunduğu binaların çatıları uçtu, ağaçlar devrildi, işyerlerinin santalyeleri ve diğer eşyaları çevreye savruldu.

Kocaeli Meteoroloji Müdürlüğü tesbitlerine göre hızı saatte 110 kilometreye kadar ulaşan fırtıına önce lodos olarak başladı, daha sonra daha da şiddetlenerek karayele dönüştü. İzmit Körfezi’nde deniz suyu alışılmışın dışında kabarırken, batıdan doğuya doğru olan baskı nedeniyle İzmit Körfezi’ndeki deniz suyu yaklaşık 1,5 metre yükseldi ve iskeleler su altında kaldı. İzmit Körfezi’ndeki büyük gemiler de demir tarama tehlikesiyle karşı karşıya kalırken sahil şeridindeki Gölcük, Değirmendere, Karamürsel gibi bölgelerde sandallar parçalandı. İzmit Bayındırlık Konutları‘nda bulunan 30 Ağustos İlköğretim Okulu’nun çatısı da uçtu. İzmit’te kent merkezinde Bulvar Mevkii’nde bir binanın çatısının uçması nedeniyle 1 kişi yaralandı. Gölcük İlçesi’nde de birçok binanın çatısı hasar gördü, ağaçlar, araçların üzerine devrildi. Bazı semtlerde elektrik tellerinin kopması nedeniyle elektrikler kesildi. Sahil şeridinde bulunun çay bahçesi ve diğer işyerlerinin sandalya ve güneşlik gibi eşyaları çevreye saçılırken, bazı ev ve işyerlerinin de camları kırıldı.

Meteoroloji yetkilileri fırtınanın aralıklı olarak yarın da devam edebileceğini belirterek, bölgede akşam saatlerinde de şiddetli yağış beklendiğini bildirdi.

KEPSUT’TA ÇATILAR UÇTU, AĞAÇLAR DEVRİLDİ

BALIKESİR’in Kepsut İlçesi’nde etkili olan sağanak yağmur ve lodos fırtınası hayatı felç ederken, çatıları uçurdu ve ağaçları devirdi.

İlçede bugün saat 12.00 sıralarında başlayan sağanak yağmur ve lodos fırtınası hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Kepsut L Tipi Cezaevi’nin ziyaretçi kabul binasının çatısı uçtu. Çatı parçalanarak yere düştü. Cezaevi bölgesinde park halindeki 7 araçta maddi hasar meydana geldi. Çatının bir bölümü de çocuk bahçesindeki kaykayların üzerine düştü. Olay sırasında şans eseri dışarıda hiç kimsenin olmaması, can kaybı ve yaralanmayı önledi. Fırtına bazı ağaçların devrilmesine neden oldu, yer yer elektrik kesintileri yaşandı ve telefon telleri koptu.

KARABÜK’TE ORMAN YANGINI

KARABÜK’ün Safranbolu İlçesi’ne bağlı Toprakcuma Köyü’nde ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla büyüdü.

Saat 12.30 sıralarında başlayan yangına müdahale edilirken, Karabük Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, yangının 100 hektarlık alanda etkili olduğunu, 3 köyün boşaltıldığını, çevre illerden yardım istendiğini söyledi.

ŞARKİKARAAĞAÇ’TA FIRTINA NEDENİYLE 4 KİŞİ YARALANDI

ISPARTA’nın Şarkikaraağaç İlçesi’nde sabah saatlerinde etkili olan fırtına nedeniyle 4 kişi yaralandı.

Şarkikaraağaç’ta bugün saat 10.00 sıralarında başlayan ve saatteki hızı 120 kilometreye ulaşan fırtına, hayatı olumsuz etkiliyor. Fırtına nedeniyle pek çok ev ve işyerinin çatısı uçtu, elektrik telleri koptu. Uçan çatıların üzerine düştüğü iki otomobilde maddi hasar meydana gelirken, Şarkikaraağaç-Beyşehir Karayolu ise devrilen ağaçlar nedeniyle yaklaşık 1 saat trafiğe kapandı.

İlçe merkezinde uçan çatı parçalarının başına isabet ettiği 66 yaşındaki Kazım Özkan’ın sağ kulağı koptu. Yine ilçe merkezinde rüzgarın uçurduğu kiremitleri düzeltmek için 2 katlı binanın çatısına çıkan 56 yaşındaki Ayten Sürücü’yü ise rüzgar uçurdu. Metrelerce havalanan Sürücü, tekrar çatıya düşerek ağır yaralandı. Merkeze bağlı Armultu Köyü’nde ise hortum çıktı. Hortumun içine alarak döndürdüğü ve daha sonra metrelerce yükseklikten yere savrulan 30 yaşındaki Celal Toprak’ın sağ ayağı kırıldı. Arak Köyü’nde ise rüzgarın çatılardan uçurduğu kiremitin başına isabet ettiği 41 yaşındaki Mustafa Akça, ağır yaralandı. Yaralılar Şarkikaraağaç Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı.

Isparta Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, saatteki hızı 120 kilometreye ulaşan rüzgarın insan yaşamını olumsuz yönde etkilediğini belirtti, can güvenliği için vatandaşlara dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

İlçede fırtına nedeniyle elektriklerin de kesik olduğu, en az 2 gün ilçenin büyük kısmına elektrik verilemeyeceği kaydedildi.

KORKUTELİ’DE ÇATISI UÇAN OKULDA EĞİTİME 2 GÜN ARA VERİLDİ

ANTALYA’nın Korkuteli İlçesi’ne bağlı İmecik Köyü’ndeki Erkut Traktör İlköğretim Okulu’nun ek derslik binasının çatısı, lodos fırtınasında, sabah öğrenciler derste olduğu sırada uçtu. Okulda eğitim ve öğretime bugün ve yarın için 2 gün ara verildi.

Antalya’nın Korkuteli İlçesi’nde dün gece yarısı başlayan ve bugün sabah saatlerinde etkisini artıran fırtına, çatıların uçmasına, ağaçların devrilmesine, devrilen ağılın altında kalan küçükbaş hayvanların telef olmasına yol açtı.

İmecik Erkut Traktör İlköğretim Okulu’nda öğrencilerin derste olduğu sırada, ek dersliklerin bulunduğu binanın çatısı uçtu. Öğrencilerin okul bahçesinde olmamaları muhtemel ölüm veya yaralanmaların önüne geçti. Çatının uçması üzerine okul yöneticileri velileri okula çağırarak, öğrencileri velilerin eşliğinde evlerine gönderdi.

Olayın ardından İmecik Köyü’ne giden Kaymakam Erkan Karahan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Halim İzgi, okulda ve köyde incelemelerde bulundu. Kaymakam Erkan Karahan, İmecik Köyü’ndeki bazı evlerde küçük çaplı hasarlar oluştuğunu, hasar tespit çalışmalarına kısa sürede başlanacağını söyledi. Kaymakam Karahan, köydeki ilköğretim okulunun bugün ve yarın için tatil edildiğini belirtti. Köydeki telefon tellerinin de koptuğunu anlatan Kaymakam Karahan, hava koşulları düzenlendiğinde onarım çalışmasının başlayacağını açıkladı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Halim İzgi de okulun çatısının uçması nedeniyle öğrenci ve öğretmenlerin zarar görmediğine değinerek, okuldaki hasarın tespiti için Antalya’dan bilirkişi gönderileceğini kaydetti.

Bu arada, fırtına nedeniyle bazı köy evlerinde hasar oluşurken, boşta duran bir traktör römorkü sürüklenerek, alçak bir ahırın damına yaslandı. Bazı ağaçların devrilmesine yol açan fırtınada, Feryadi Küçüksolak’a ait ağılın fırtının etkisiyle yıkılması sonucu 8 küçükbaş hayvan telef oldu.

İmecik Köyü sakinlerinden Ömer Şahin, fırtınadan zarar görmeyen ev kalmadığını, köy camisinde de fırtına nedeniyle hasar oluştuğunu anlattı.

ÖDEMİŞ’TE FIRTINADAN ÇATILAR UÇTU, AĞAÇLAR DEVRİLDİ

İZMİR’in Ödemiş İlçesi’nde etkisini gösteren fırtına nedeniyle bir evin uçan çatısı caddeye düştü, bir kişi hafif yaralandı, 20 ağaç devrildi.

Ödemiş İlçesi’nde sabah saatlerinde başlayan yağmur ve fırtına, ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle bazı evlerin çatılarından kopan parçalar, çevreye savruldu. Bir evin çatısı uçtu ve Ordu Caddesi’ne düştü, bir kişi hafif yaralandı. Okul ve hastane bahçeleri ile caddelerdeki 20 ağaç devrildi. Fırtına, öğle saatlerinde etkisini yitirdi. Şans eseri ölen ya da ciddi şekilde yaralanan olmazken, belediye ekipleri fırtına nedeniyle yola saçılan bina çatı parçalarını topladı.

ŞİDDETLİ RÜZGAR SERADAKİ NAYLONLARI KARAYOLUNA SÜRÜKLEDİ

KARAMAN’da karpuz serasının üstüne örtülen yaklaşık 50 bin metrekare naylon, saatteki hızı 50 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle karayolunu kaplayınca trafik akışı güçlükle sağlandı.

Zaman zaman şiddetini artıran lodos nedeniyle merkeze bağlı Yollarbaşı Beldesi yakınındaki 60 yaşındaki Durmuş Arılı’ya ait 75 dekarlık karpuz serasının üzerine örtülü olan 50 bin metrekaralik naylon uçtu. Karaman- Konya karayoluna uçan naylon nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı. Bunun üzerine trafik ekipleri, naylonları bıçakla parçalayarak yolun kenarına aldı.

FIRTINA, GÖLBAŞI’NDA DA ETKİLİ

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’nde de etkisini gösteren fırtına, bir apartmanın çatısını uçururken, 6 elektirik direğini de devirdi. Devrilen direklerden birine askeri, bir diğerine ise sivil araç çarptı. Kazalarda can kaybı ve yaralanma olmadı. Mogan Gölü’nde ise sular 5 metreye kadar yükseldi.

Gölbaşı Seymenler Mahallesi’nde bir apartmanın çatısı uçarken, önünde bulunan 2 otomobili hasar gördü. İncek Mahallesi’nde ise 6 elektrik direği yıkıldı. İncek TED kavşağında yıkılan elektrik direğine 06 TBJ 56 plakalı askeri araç çarptı. Yıkılan bir elektrik direğine çarpan otomobilde ise maddi hasar meydana geldi. Mogan Gölü’ndeki sular ise 4-5 metrelik dalgalarla kıyıya vurdu. Binalarda asılı birçok pankart ve afiş de yırtıldı.

Haberin Devamı