Sahabe

Sahabe

Son dakika sahabe haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan sahabe ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını sahabe haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Sahabe

haberleri sayfasında son dakika yaşanan sahabe gelişmeleri de dahil olmak üzere 147 sahabe haberi bulunmuştur. Tüm sahabe haberleri aşağıda listelenmiştir.
Peygamberimizin Üç Aylar duası: Üç ayların başlangıç duaları! Recep ayının ilk günü duası, ibadetleri...
Peygamberimizin Üç Aylar duası: Üç ayların başlangıç duaları! Recep ayının ilk günü duası, ibadetleri... Üç Ayların başlangıcıyla birlikte okunacak dualar araştırılmaya başlandı. 11 Ocak 2024 Perşembe günü idrak edilecek Regaip Kandiliyle birlikte mübarek Üç Aylar başlıyor. Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan Üç Aylarda Peygamberimizin duaları da müslüman zihinler de uyanmaya başladı. Sahabe efendimizin Hz. Muhammed (s.a.s) efendimizden öğrendiği Üç aylar duaları Recep ayının başlamasıyla birlikte gündemdeki yerini aldı. "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayı" hadisiyle birlikte Üç ayların önemi de arttı. İşte Üç ayların başlangıç duaları...
11.01.2024 Gündem
Hz. Hızır kimdir? Hızır nasıl görünür, görevleri nelerdir?
Hz. Hızır kimdir? Hızır nasıl görünür, görevleri nelerdir? İslam'da en fazla bilinen sahabeler arasında Hz. Hızır yer almaktadır. Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra birtakım hadislerde de Hz. Hızır'dan bahsedilmektedir. Hz. Musa döneminde yaşayan bir sahabe olan Hz. Hızır, aynı zamanda Hadır ismiyle de bilinmektedir. Hızır ismi Arapçadan gelmekle birlikte yeşilliği bol olan anlamı bulunmaktadır.
11.05.2023 Dini Bilgiler
Nas Felak Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri! Felak Nas Suresi okumanın yararları ve faziletleri
Nas Felak Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri! Felak Nas Suresi okumanın yararları ve faziletleri Felak ve Nas sureleri sahip olduğu faziletleri bakımından gündelik hayatta okunması tavsiye edilen sureler arasında yer alır. Peki, Felak Nas Suresi okumanın yararları ve faziletleri neler? Nas ve Felak suresi ne için okunur? Nas suresinin okunuşu ve anlamı ne? İşte Nas Felak Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri!
4.05.2023 Sureler
Zilzal Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri! Zilzal Suresi okumanın yararları ve faziletleri
Zilzal Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri! Zilzal Suresi okumanın yararları ve faziletleri Medine döneminde inen Zilzal Suresi 8 âyettir. Zilzâl, sarsıntı, deprem anlamına geliyor. Sûrede kıyamet kopması sırasındaki şiddetli yer sarsıntısının ardından kıyamet gününde yaşanacak olan sıkıntı ve dehşet verici haller anlatılıyor. Ayrıca dünyada işlenen hayır veya şerrin karşılığının âhirette ödül veya ceza olarak alınacağı bildiriliyor. Peki, Zilzal Suresi okumanın yararları ve faziletleri neler? İşte Zilzal Suresi Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri!
4.05.2023 Sureler
Sahabelerin meslekleri! Hangi sahabe ne iş yapardı? Peygamber efendimiz üç kişiyi işaret etti!
Sahabelerin meslekleri! Hangi sahabe ne iş yapardı? Peygamber efendimiz üç kişiyi işaret etti! Sahabelerin meslekleri merak ediliyor. Ramazan ayının gelişiyle birlikte başta Peygamber efendimiz olmak üzere Asr-ı Saadet'te yaşayan sahabelerin hayatları da araştırılıyor. İslam'ın yayılmaya başladığı ilk dönemlerde ismi ön plana çıkmış Hz. Ömer, Hz. Ebubekir, Hz. Osman ve Hz. Ali halifelerimiz olmak üzere sahabelerin ne iş yaptığı müslümanların bilmesi gereken konuların başında geliyor. Peki hangi sahabe ne iş yapardı?
24.03.2023 Gündem
Peygamber efendimiz o sahabe yüzünden Allah tarafından uyarılmış!
Peygamber efendimiz o sahabe yüzünden Allah tarafından uyarılmış! Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) İslam'ın yayılmaya başladığı dönemlerde Mekke'nin ileri gelenlerine dini davette bulunuyordu. Oldukça hassas bir görüşme esnasında Peygamber efendimiz İslam nuruyla şereflenmesini istediği bu zenginlere önem veriyordu. Ancak görüşme esnasında yanına engelli bir sahabe geldi ve ondan Kur'an okumasını istedi. Ancak İslam peygamberi ona kaşlarını çattı ve sırtını döndü. Her mimik ve hareketi vahiy denetiminde olan Hz. Muhammed bu olay sonrası bir sureyle uyarıldı. Peki gözleri görmeyen ve Peygamber efendimizin Allah tarafından şiddetli bir uyarısına sebep olan sahabe kimdir?
24.03.2023 Gündem
Bilal-i Habeşi gibi işkence gördü! Meleklerin defnettiği sahabe kimdir?
Bilal-i Habeşi gibi işkence gördü! Meleklerin defnettiği sahabe kimdir? İslam'un nuruyla nurlanan sahabelerin hayatları vatandaşların merak konusu olmaya devam ediyor. Mekke'de doğan İslam güneşi zamanla tüm dünyayı sardı. İlk müslümanlardan olan pek çok sahabenin hayatları da ibretlik. Bilal-i Habeşi gibi kızgın güneş altında işkence gören sahabe aynı zaman da Allah'ın lütfuna mazhar oldu. Peki meleklerin defnettiği sahabe kimdir?
19.03.2023 Gündem
FETÖ iddianamesinde şok eden detaylar ortaya çıktı! İstanbul'u üçe bölmüşler
FETÖ iddianamesinde şok eden detaylar ortaya çıktı! İstanbul'u üçe bölmüşler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ’nün ‘güncel yapılanmasına’ ilişkin iddianame hazırlandı. Örgütün kullandığı şifreler ve kodlamalara yer verilen iddianamede “Yüzme Kursuna Yazılmak” ifadesinin yurt dışına çıkış, “Kurs Fiyatı” ifadesinin ise yurt dışına çıkış yapmak amacıyla harcanması planlanan para için kullanılan tabirler olduğu kaydedildi. Öte yandan örgüt üyeliği suçundan ceza talep edilen 29 sanık iddianame çerçevesinde önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlanacak.
12.01.2023 Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hayvan barınağındaki vahşet görüntülerine sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hayvan barınağındaki vahşet görüntülerine sert tepki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası, Büyükşehir Yatırımları ve Afşar Barajı ile yapımı tamamlanan diğer tesislerin toplu açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Konya'daki köpeklere eziyet görüntüleri hakkında '2 vicdansızın sebep olduğu görüntüleri ne yazık ki üzüntüyle takip ettik' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Haklarında adli ve idari tahkikat başlatılan sorumlular tutuklanmış bir daha benzeri görüntülerin yaşanmaması için gereken tedbirler alınmıştır" ifadelerini kullandı.
26.11.2022 Siyaset
En yakın kandil ne zaman? 2022 Mevlit Kandili ne zaman idrak edilecek? Mevlit Kandili önemi ve yapılması gereken ibadetler!
En yakın kandil ne zaman? 2022 Mevlit Kandili ne zaman idrak edilecek? Mevlit Kandili önemi ve yapılması gereken ibadetler! Kandil günleri Müslümanlarca mübarek sayılıp kutlanan ve ibadetler geçirilen özel gecelerdir. Diyanet İşleri Başkanlığı da 2022 kandil günlerinin de içinde olduğu dini günler takvimini her yıl yayımlıyor. 2022 yılı içinde Regaip, Miraç ve Berat kandilleri idrak edildi. Hz. Peygamber’in doğumu münasebetiyle kutlanana Mevlid kandili de ekim ayında idrak edilecek. Peki, En yakın kandil ne zaman? Mevlit Kandili ne zaman idrak edilecek? Mevlit Kandili neden kutlanır? Mevlit kandilinde neler yapılır? İşte detaylar…
5.10.2022 Gündem
Enes Bin Malik Kimdir? Sahabe Enes Bin Malik'in Özellikleri Nelerdir?
Enes Bin Malik Kimdir? Sahabe Enes Bin Malik'in Özellikleri Nelerdir? Enes bin Malik Hz. Muhammed'in (sav) en sevdiği sahabelerden biridir. 10 yaşından itibaren Hz. Muhammed'in (sav) yanında olmuş ve evine yalnızca akşamları gitmiştir.
23.08.2022 Dini Bilgiler
2022 Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili’nde ne oldu, önemi ne? Diyanet dini günler takvimi ve 2022 Mevlid kandili tarihi!
2022 Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili’nde ne oldu, önemi ne? Diyanet dini günler takvimi ve 2022 Mevlid kandili tarihi! Müslüman alemi için büyük öneme sahip dini günlerin başında Mevlid Kandili geliyor. Hz. Peygamber’in doğumu vesilesiyle Mevlid Kandili’nin denk geldiği hafta Mevlid-i Nebi yani kutlu doğu haftası haftası olarak kutlanıyor. Peki, 2022 Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili’nde ne oldu, önemi ne? Mevlid Kandili'nin anlamı ve önemi!
21.08.2022 Dini Bilgiler
Daha fazla dayanamadılar! Bir ilde vatandaşlar yağmur duasına çıktı
Daha fazla dayanamadılar! Bir ilde vatandaşlar yağmur duasına çıktı Diyarbakır’da yaşanan kuraklık isyan ettirdi. İlde yağışların az olması sebebiyle vatandaşlar yağmur duasına çıktı. Alimler ve Medreseler Birliği Genel Sekreteri Muhammed Özer, “Bin kişiyle yağmur duası yapacağız. İnşallah rabbim dualarımızı kabul eder ve yağmur yağar” ifadelerini kullandı.
24.04.2022 Yaşam
Diyarbakır’daki turist sayısında artış beklentisi
Diyarbakır’daki turist sayısında artış beklentisi Diyarbakır’da pandemiye rağmen 2021 yılında turist sayısında yüzde 50 artış yaşandığını ifade eden Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “2022 yılında bu sayının çok daha fazla artacağını öngörüyoruz. Buna dönük çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda bölgede huzur, güven ve mutluluğumuz, İstanbul, Ankara, İzmir'de neyse o” dedi.
10.02.2022 Ekonomi
Regaip Kandili nedir, niçin kutlanır? Regaip Kandili’nde ne oldu, Diyanet’e göre önemi ne?
Regaip Kandili nedir, niçin kutlanır? Regaip Kandili’nde ne oldu, Diyanet’e göre önemi ne? Regaip kandili nedir, o gün ne oldu? Mübarek Ramazan ayının habercisi Regaib Kandili geldi çattı. Müslümanlar tarafından kutsal olan üç ayların ilki Recep ayının içinde bulunan Regaip Kandili aramaları şimdiden arttı. Regaip kandilinin önemi ve anlamını sorgulayanlar arama motorlarına yöneldi ve Regaip kandili nedir, niçin kutlanır? Regaib Kandili’nde ne oldu, Diyanet’e göre Regaip Kandilinin önemi ne? Sorularına yanıt arıyor.
3.02.2022 Gündem
Kurban bayramı Arefe Günü mesajları! Anlamlı, dualı, hadisli Arefe mesajları!
Kurban bayramı Arefe Günü mesajları! Anlamlı, dualı, hadisli Arefe mesajları! Milyonlar Kurban Bayramı arefesinde bayramı müjdelemek ve bayrama dualarla girmek için sevdiklerine Arefe Günü mesajları gönderiyor. Kurban Bayramı'nın anlam ve önemine işaret eden güzel sözler, mesajlar, ayetler ve mesajlar sıklıkla araştırılan konuların başında geliyor. Biz de bayram arefesinde sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel Kurban bayramı Arefe Günü mesajlarını derledik. İşte Anlamlı, dualı, hadis ve Arefe mesajları...
19.07.2021 Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan canlı yayında flaş faiz çıkışı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan canlı yayında flaş faiz çıkışı! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT özel yayınında gündemdeki gelişmeler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Merkez Bankası başkanıyla görüştüm. Bizim faizleri düşürmemiz şart. Onun içinde Ağustos-Temmuz aylarını bulacağız ki faiz düşmeye başlasın." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma günü Zonguldak'ta petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin müjde vereceğini bildirdi.
2.06.2021 Siyaset
Diyanet hatim duası! Hatim duası nasıl yapılır? Kadir gecesi hatim duası (Arapça ve Türkçe okunuşu)
Diyanet hatim duası! Hatim duası nasıl yapılır? Kadir gecesi hatim duası (Arapça ve Türkçe okunuşu) Kur'an-ı Kerim'i hatmetmek isteyenler, Hatim duası ile ilgili araştırmalarını hızlandırdı. Makbul faziletlerden biri olan Hatim duası, Diyanet tarafından da resmi olarak kabul görmüştür. İbn Kesîr Peygamber efendimizin (a.s)'in Kur'an-ı Kerim'i hatmettikten sonra Hatim duası okuduğunu rivayet etmiştir. Peki, Hatim duası nasıl yapılır? İşte Diyanet Hatim duası
8.05.2021 Gündem
Ramazana özgü sünnetlerden itikaf başlıyor! İtikaf nedir? Ramazanın son 10 günü itikaf nasıl yapılır?
Ramazana özgü sünnetlerden itikaf başlıyor! İtikaf nedir? Ramazanın son 10 günü itikaf nasıl yapılır? Geçen yıl Kovid-19 tedbirleri nedeniyle camilerde ifa edilemeyen itikaf, bu ramazanda il ve ilçelerdeki mülki amirliğin onay vermesi durumunda müftülüklerin belirlediği camilerde yapılabilecek. Ancak salgın nedeniyle Müslümanlar evin bir odasında itikafa da girebiliyor. Peki, İtikaf nedir, ne zaman yapılır? İtikaf ibadeti nedir? İtikafa girmek nedir? İtikafa nasıl niyet edilir? Ramazanın son 10 günü itikaf nasıl yapılır? İşte itikaf ibadeti ile ilgili detaylar...
2.05.2021 Ramazan
Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu? Oruçluyken adet olunca ne yapılır?
Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu? Oruçluyken adet olunca ne yapılır? Adet dönemi pek çok kadın için oldukça zorulu bir süreçtir. Adet döneminde kadınların pek çoğu ağrı ve kramplarla mücadele etmek zorunda kalır. Bu dönemde kadınların pek çoğu ilişki ve dini görevler gibi pek çok durumdan uzak durur. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte adet dönemi ile ilgili sorular pek çok kişinin merak ettiği soruların başında geliyor. Özellikle oruçluyken adet olma durumu, orucun bozulup bozulmayacağına ilişkin sorular için sıklıkla dini kaynaklara başvuruluyor. Sıklıkla 'Oruçluyken adet olursan oruç bozulur mu? Oruçluyken adet olursak ne yapmalıyız?' soruları araştırılıyor. İslam'da adet döneminin bir kadını, Ramazan ayında olsun ya da olmasın dini görevlerden geçici olarak serbest bıraktığı biliniyor. Peki, Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu? Adet olunca oruç tutulur mu, tutmaya devam edilir mi? Adet sonrası kahverengi akıntı orucu bozar mı? Oruçluyken adet olunca ne yapılır? Oruçluyken adet olursa ne yapılmalı? İşte adet dönemi ve oruç ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği cevaplar...
17.04.2021 Ramazan
Ramazanda sofralarda lüks ve israftan kaçınılmalı
Ramazanda sofralarda lüks ve israftan kaçınılmalı Kur'an Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, ramazan ayında sofralarda lüks ve israftan kaçınılması gerektiğine işaret etti.
13.04.2021 Ramazan
Regaip Kandili orucu kaç gün tutulur 2021? Regaip Kandili orucu hangi gün, nasıl, tek tutulur mu?
Regaip Kandili orucu kaç gün tutulur 2021? Regaip Kandili orucu hangi gün, nasıl, tek tutulur mu? Regaip Kandili orucu hangi gün, kaç gün tutulur? Regaip Kandili'nde oruç tutmanın fazileti nedir? Regaip Kandili çarşambayı perşembeye bağlayan gece idrak edilecek. Bu yıl Regaip Kandili 18 Şubat tarihinde idrak edilecek. Regaib Kandiline saatler kala, kandil ile ilgili aramalar arttı. İşte Regaib Kandili orucu hakkında merak edilenler…
17.02.2021 Gündem
8 Haziran Peygamberimizin vefatı - Veda Hutbesi metni
8 Haziran Peygamberimizin vefatı - Veda Hutbesi metni Miladi takvime göre 8 Haziran Hz. Muhammed (S.A.V)’in ölüm yıldönümü. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hicri takvime göre 12 Rebiu’levvel pazartesi günü hicretin 10’uncu yılında, miladi takvime göre ise 8 Haziran 632’de vefat etti. Arabistan'ın tamamını fethederek Müslüman hakimiyetindeki tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece Kur'an'ın yanı sıra öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dini inancın temelini oluşturan Hz. Peygamber, Müslümanlar tarafından Hz. Âdem, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tektanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olmuştur. 8 Haziran Peygamberimizin vefatı ve Veda Hutbesi metni...
8.06.2020 Gündem
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, gençlerle video konferans yöntemiyle görüştü
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, gençlerle video konferans yöntemiyle görüştü Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Gençlerimiz, milletimize ve insanlığa hizmet etme idealine sahip olmalıdır” dedi.
9.05.2020 Gündem
Cuma namazı evde kılınır mı, Diyanet ne diyor? Cuma farz mı?
Cuma namazı evde kılınır mı, Diyanet ne diyor? Cuma farz mı? Corona virüs tedbirleri kapsamında camilerin kapatılmasıyla birlikte çoğu kişi cuma namazı ile ilgili aramalar gerçekleştiriyor. 'Bugün cuma namazı var mı?' 'Cuma namazı evde kılınır mı?' 'Evde tek başına cuma namazı kılınır mı?' 'Cuma namazı tek kılınır mı?' soruları internette sıklıkla aratılıyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın cuma namazı ile ilgili açıklaması...
3.04.2020 Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Sahabe ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki sahabe haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.