Gazete Vatan Logo

Enes Bin Malik Kimdir? Sahabe Enes Bin Malik'in Özellikleri Nelerdir?

Enes bin Malik Hz. Muhammed'in (sav) en sevdiği sahabelerden biridir. 10 yaşından itibaren Hz. Muhammed'in (sav) yanında olmuş ve evine yalnızca akşamları gitmiştir.

Enes Bin Malik Kimdir? Sahabe Enes Bin Malik'in Özellikleri Nelerdir?

Enes Bin Malik'in dünyaya gelmesi Hz. Muhammed'in (sav) Mekke'den Medine'ye hicret ettikten 10 yıl sonra olmuştur. Enes Bin Malik o dönemlerde Ensar'dan Hazrec kabilesinin bir mensubuydu. Ekşi bakla toplaması ile bilinir ve Hz. Peygamber (sav) tarafından Ebu Hamza künyesi verilmiş olmasıyla da tanınır. Hz. Muhammed'e (sav) on yıl hizmet etmiş olan Enes bin Malik'e birçok kişi Hadimü'n Nabi olarak hitap ederdi.

Enes Bin Malik Kimdir?

Enes Bin Malik Hz. Muhammed'i (sav) çok sever ve onun için üstün bir çaba gösterirdi. Genelde herkesten önce kalkardı ve mescide gider, Resulullah'ın burada ihtiyaç duyacağı her şeyi hallederdi. Hz. Muhammed (sav) oruç tuttuğunda ona sahur hazırlar ve onunla beraber sabah namazını da kılardı. Her zaman peygamber efendimizin (sav) yanında olmuştur, akşam olduğu zaman eve gitmiştir. 

Sahabe Enes Bin Malik'in Özellikleri Nelerdir?

Enes Bin Malik 10 yaşından itibaren ölümüne kadar hep Resulullah'ın yanında olmuş ve onun hizmetinde bulunmuştur. Bu sayede onun her şeyini bilir hale gelmiştir. Hz. Muhammed (sav) bu sahabesini çok sever ve ona her zaman özel olarak dualar ederdi. Onunla beraber bütün savaşlarda yer almış, ona karşı gelenlerin de her zaman karşısında olmuştur. Bir rivayete göre Sahabe Enes Bin Malik herhangi bir hareketinden sonra Hz. Peygamber'e (sav) hiçbir zaman bunu neden yaptın dememiştir. Hakkındaki hadislerden birinde 'küçüklerimize şefkat, büyüklerimize de saygı göstermeyen bizden değildir' yazmaktadır. 

Haberin Devamı

Enes Bin Malik Hadisleri Nelerdir ve Lakabı Nedir?

Enes Bin Malik 10 yaşından itibaren her zaman Hz. Muhammed'in (sav) yanında yer almıştır ve en fazla hadis rivayet edilen kişilerden olmuştur. Enes bin Malik kendisinden tam olarak 2286 hadis-i şerif rivayet etmiştir. Uzun bir süre Hz. Muhammed'in (sav) yanında olan Enes bin Malik hem çok güçlü bir hafızaya sahipti hem de çok zekiydi. Genelde Enes Bin Malik'in hadisleri hep Hz. Muhammed'in (sav) hal ve hareketleri ile ilgili olmuştur. Lakabı ise çok hadis rivayet eden anlamındaki el-müksirün olarak bilinir. Çünkü Enes bin Malik ile ilgili rivayetler ve hadisler oldukça fazladır. Hz. Peygamber (sav) Enes bin Malik'i çok sever ve ona her zaman özel olarak dua ederdi.

Haberin Devamı

Enes Bin Malik'in Vefatı

Hz. Enes Peygamberin hizmetkarı anlamına gelen Hadim-i Nebevi unvanına sahiptir ve yüzden daha fazla yer dolaşmıştır. Peygamber efendimizden (sav) gördüğü ve duyduğu her şeyi Müslümanlara iletmiş ve bunları yazıya dökmüştür. Hicretin 93. yılında yüz yaşından daha büyükken Basra'da vefat etmiştir. Bu sayede Basra'da vefat eden en son Sahabi olma özelliğine de sahip olmuştur.