Gazete Vatan Logo

Hz. Hızır kimdir? Hızır nasıl görünür, görevleri nelerdir?

İslam'da en fazla bilinen sahabeler arasında Hz. Hızır yer almaktadır. Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra birtakım hadislerde de Hz. Hızır'dan bahsedilmektedir. Hz. Musa döneminde yaşayan bir sahabe olan Hz. Hızır, aynı zamanda Hadır ismiyle de bilinmektedir. Hızır ismi Arapçadan gelmekle birlikte yeşilliği bol olan anlamı bulunmaktadır.

Hz. Hızır kimdir? Hızır nasıl görünür, görevleri nelerdir?

Hz. Musa döneminde yaşayan ve kendisine ilahi bilgi öğretilen Hz. Hızır'ın soyunun, Hz. Adem'in çocuklarından Kabil'in soyundan geldiği düşünülmektedir. Birçok hadiste adı geçtiğinden, zaman içerisinde adeta mitolojik karaktere bürünmüş bulunmaktadır.

 HZ HIZIR KİMDİR?

Genelde insanların en zor anında, insanlara yardım ettiğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra başka bir inanışa göre kıyamet zamanında Deccal'in yalanlarını yüzüne vuracak kişi olmaktadır.

Allah'ın salih kulu olan Hz. Hızır, büyük hikmete ve mistik bilgiye sahip bir kimse olarak tarif edilmektedir. Çeşitli tevatürlerde İranlı mitolojik kral Feridun, Türk mitolojisinde İlyas ve Makedonyalı Büyük İskender ile birlikte anılmaktadır. Ortak noktalarının ölümsüzlük sırrına erişmiş karakterler olduğu düşünülmektedir. Hadis rivayetlerinden birinde Hz. Hızır'ın kuru bir yere oturduğunda o yerin hemen yeşillendiği anlatılmaktadır.

HZ HIZIR NASIL GÖRÜNÜR?

Hz. Hızır insanlara aksakallı veya tanıdığı biri gibi görünmektedir. Hz. Hızır darda olan insanlara yardım etmek için gelmektedir. Yardımın yanı sıra ilmi bir bilgiyi öğretmek için geldiğine de inanılmaktadır. Allah'ın bazı kullarına Hz. Hızır gönderilmektedir. Darda kalanlara denizde İlyas Aleyhisselam, karada Hz. Hızır'ın yardım edeceği riyavet olunmaktadır.

Haberin Devamı

Hz. Hızır'ın insanlara nasıl görüneceği ile ilgili kesin bir tarif bulunmamaktadır. Sohbet etmek veya yardımcı olmak istediği kişiye insan suretinde görünen Hz. Hızır, kişinin sevmediği biri suretinde bile gelebilmektedir. İnsanların kalbi ne kadar sevgi doluysa, Hz. Hızır'ı hissetmeleri ve tanımaları o kadar kolay olmaktadır.

Hz. Hızır aynı kişi suretinde ikinci kez görünmemektedir. Namazını aksatmadan cemaatle birlikte kılanların mutlaka Hz. Hızır'ı göreceğine inanılmaktadır. Birçok yaşanmış hadise göz önüne alındığında, insanların Hz. Hızır ile birlikte olduklarını anlamadığı görülmektedir. Hz. Hızır'a her daim dualarında yer veren kişiler, Hz. Hızır'ı görme lütfuna nail olmaktadır.

HZ HIZIR GÖREVLERİ NELERDİR?

Hadislerde belirtildiği üzere Hz. Hızır mitolojik karaktere bürünerek çeşitli zamanlarda insanların karşısına çıkmaktadır. Kıyamete kadar yaşamaya devam edecek olan Hz. Hızır, inanan kişilerin zor durumlarında bir anda ortaya çıkarak sıkıntılarını gidermektedir. Bazı kaynaklardaysa, kıyamete yakın zamanda ortaya çıkarak insanları Allah'ın yolundan saptırmaya çalışan Deccal'in yalanlarını gün yüzüne çıkaracak olmaktadır.

Haberin Devamı

Olağanüstü özellikleri olan Hz. Hızır, insanlara yardımcı olan kutlu kişi olarak bilinmektedir. Kılıktan kılığa girebileceği gibi doğadaki varlıklara söz geçirmektedir. İnsanlara göründüğünde kendini tanıtmadığı sürece kimse onun gerçek kimliğini bilememektedir. Aç olduğunu söyleyip iyilik ile karşılık verenleri ödüllendirmektedir. Yaraları iyileştiren ilaçlar yapmasının yanı sıra savaşlarda kurt kılığına bürünerek komutana veya öndere görünmektedir. Kimi zaman kör olarak tarif edilen Hz. Hızır, gönül gözüyle görmektedir.