Gazete Vatan Logo

En yakın kandil ne zaman? 2022 Mevlit Kandili ne zaman idrak edilecek? Mevlit Kandili önemi ve yapılması gereken ibadetler!

Kandil günleri Müslümanlarca mübarek sayılıp kutlanan ve ibadetler geçirilen özel gecelerdir. Diyanet İşleri Başkanlığı da 2022 kandil günlerinin de içinde olduğu dini günler takvimini her yıl yayımlıyor. 2022 yılı içinde Regaip, Miraç ve Berat kandilleri idrak edildi. Hz. Peygamber’in doğumu münasebetiyle kutlanana Mevlid kandili de ekim ayında idrak edilecek. Peki, En yakın kandil ne zaman? Mevlit Kandili ne zaman idrak edilecek? Mevlit Kandili neden kutlanır? Mevlit kandilinde neler yapılır? İşte detaylar…

En yakın kandil ne zaman? 2022 Mevlit Kandili ne zaman idrak edilecek? Mevlit Kandili önemi ve yapılması gereken ibadetler!

Mevlid, Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir geceleri mislümanlar tarafından mübarek sayılıp kutlanan özel gecelerdendir. Mevlid kandili rebîülevvel ayının on ikinci, Regaib receb ayının ilk cuma, Mi‘rac aynı ayın yirmi yedinci, Berat şâban ayının on beşinci, Kadir ise ramazan ayının yirmi yedinci gecesi idrak ediliyor. 2022 yılının sonuna yaklaşırken pek çok kişi de en yakın kandil gününün ne zaman olduğunu araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı müslümanların özel gün ve gecelerinin bulunduğu dini günler takvimini her yıl yayımlıyor. Peki, En yakın kandil ne zaman? Mevlit Kandili ne zaman idrak edilecek? Mevlit Kandili neden kutlanır? Mevlit kandilinde neler yapılır? İşte detaylar…

EN YAKIN KANDİL NE ZAMAN?

İslam alemi için önemli olan kandil günleri Mevlid, Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir geceleridir. Şubat ayında Regaip ve Miraç kandili, mart ayında da berat kandili idrak edildi. En yakın kandil Mevlid kandilidir. Mevlüt Kandili ekim ayında idrak edilecek.  

MEVLİT KANDİLİ NE ZAMAN?

Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen mevlid kelimesi, İslâm kültüründe özellikle Hz. Peygamber’in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı dini günler takvimine göre, Mevlit Kandili 7 Ekim Cuma Günü idrak edilecek.

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in doğduğu gecedir. Doğum günü farklı mezhepler tarafından kutlanır. Mevlid Kandili için ilk kutlama, hicretten üç yüz elli yıl sonra Mısır’da Şii Fatımi Devleti tarafından yapılmıştır. Sünniler Rebiülevvel ayının 11’inci geceyi 12’nci güne bağlayan gece, Şiiler ise 17’nci geceyi 18’inci güne bağlayan geceyi Mevlid Kandili olarak adlandırırlar. Bu tarihler arasındaki haftaya da Kutlu Doğum Haftası denilir.

Kandili olarak adlandırılmasının sebebi ise; Osmanlı padişahlarından 3. Selim zamanından itibaren kutlamaların kandil yakılarak kutlanmasından gelir.

MEVLİD KANDİLİ'NDE OKUNACAK DUALAR VE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER!

Sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:

Haberin Devamı

Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Peygamber Efendimize (sav) salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Haberin Devamı

Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va"z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk"a niyazda bulunulmalı.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Haberin Devamı

Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefonla aranarak tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

MEVLİD KANDİLİ DUASI

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed'e ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle ) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Ya Rabbi

Ey her şeye gücü yeten Allahım. Efendimiz'i düşünmekle hayatın hiç kimseye nasip olmayan tadını ve varlığın bitmeyen zevkli maceralarını duyarız. Duyarız imanın yenilmez gücünü, Duyarız Müslümanlığın kahramanlık olduğunu, duyarız doğruluğun paha biçilmez kıymetler ihtiva ettiğini, duyarız iffet ve ismetin, meleklerinkine denk insan tabiatının bir buudu haline geldiğini. Nolur bu ve benzeri nice güzellikleri daha derince ve engince bütün insanların ruhlarına duyur Ya Rabbi!

Allâhım

Acizlikten, üzüntüden, tasadan, kederden, korkaklıktan, kabir azâbından, cehennem ateşinden sana sığınırız. Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi!