Höyük

Höyük

Son dakika höyük haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan höyük ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını höyük haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Höyük

haberleri sayfasında son dakika yaşanan höyük gelişmeleri de dahil olmak üzere 118 höyük haberi bulunmuştur. Tüm höyük haberleri aşağıda listelenmiştir.
Milliyet Arkeoloji'de Antiokheia'dan Antakya'ya yolculuk
Milliyet Arkeoloji'de Antiokheia'dan Antakya'ya yolculuk Milliyet Arkeoloji Dergisi, 2023 yılında yaşanan deprem felaketin yıl dönümünde, bu ay okurlarına Hatay özel sayısını sunuyor
17.02.2024 Gündem
Tam 2 bin 600 yıllık! Din tarihini derinden sarsacak keşif
Tam 2 bin 600 yıllık! Din tarihini derinden sarsacak keşif Amasya’daki Oluz Höyük kazılarında Med Krallığı dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 2 bin 600 yıllık sunak keşfedildi. Geç Frig dönemine ait Kubaba sunağını daha önce aynı alanda bulduklarını hatırlatan Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, "Hem Med, hem de Pers döneminde ateş kültüne ait sunak ve tapınakların ortaya çıkması Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisini derinden sarsacak gibi görünüyor” dedi.
21.11.2023 Kültür Sanat
İşte dünyanın en eski boncukları! Siirt'te Türbe Höyük'te bulundu
İşte dünyanın en eski boncukları! Siirt'te Türbe Höyük'te bulundu Siirt’te kazı çalışmalarında 5 bin yıllık olduğu tespit edilen dünyanın en eski boncukları bulundu.
6.06.2023 Kültür Sanat
Kazı çalışmasında ortaya çıktı! 5 bin yıllık oyunun gizemi çözülemiyor
Kazı çalışmasında ortaya çıktı! 5 bin yıllık oyunun gizemi çözülemiyor Siirt’teki Başur Höyük’te 2013’te başlayan kazılarda 39 taşı bulunan 5 bin yıllık oyun gizemi çözülemiyor. Uzman Arkeolog Abdurrahman Demir, oyunun asıl oynandığının hala gizemini koruduğunu belirterek, “Benzer eserler ışığında bir karşılaştırma yaptığımızda, sistem olarak 4 domuzun, 4 köpeğin olması, göz şeklinde olması, pramidal taşların olması ve mermi benzeri taşların olmasıyla bunun zaten bir zeka oyunu olduğunu da aslında gösteriyor" dedi. İşte detaylar...
12.01.2023 Yaşam
Şef Ömür Akkor kimdir? MasterChef konuğu Gastronomi ödüllü Ömür Akkor nereli, kaç yaşında, evli mi? Hayatında merak edilenler, biyografisi ve kitapları!
Şef Ömür Akkor kimdir? MasterChef konuğu Gastronomi ödüllü Ömür Akkor nereli, kaç yaşında, evli mi? Hayatında merak edilenler, biyografisi ve kitapları! Şef Ömür Akkor kimdir, nereli, kaç yaşında, evli mi? Şef, seyyah ve yazar Ömür Akkor, MasterChef'e konuk olarak katılınca hakkında yapılan aramalar da arttı. Anadolu ve Türk mutfağını anlatan kitaplarıyla dikkat çeken Şef Ömür Akkor aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde Gastronomi Ödülü’ne layık görülmüştü. İşte MasterChef konuğu Gastronomi ödüllü Ömür Akkor’un biyografisi ve yazdığı kitaplar…
20.12.2022 Televizyon
Türkiye merkezli tarihi DNA araştırmasında ilginç sonuçlar
Türkiye merkezli tarihi DNA araştırmasında ilginç sonuçlar Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki Ilıpınar höyüğünde 15 yıl süren arkeolojik kazılarda antropolog olarak buluntuları inceleyen Songül Alpaslan-Rodenberg’in de içinde olduğu Anadolu merkezli antik DNA projesinin sonuçları, dünyanın saygın bilim dergilerinden Science’de 25 ve 26 Ağustos’ta yayımlandı.
8.09.2022 Kültür Sanat
Adana'da tarihin seyrini değiştirecek keşif! Mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm...
Adana'da tarihin seyrini değiştirecek keşif! Mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm... Adana'da tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesinden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurovadaki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
18.06.2022 Yaşam
Bilim dünyasını şaşırtan keşif! Beyin ameliyatı ile ilgili şok gerçek ortaya çıktı
Bilim dünyasını şaşırtan keşif! Beyin ameliyatı ile ilgili şok gerçek ortaya çıktı Dünyanın ilk beyin ameliyatı 10 bin 500 yıl önce Aksaray’da yapıldı. 10 bin 500 yıllık yerleşim yeri olan Aşıklı Höyük'te genç bir kadına yönelik gerçekleştirilen ameliyatın ardından kadının 10 gün daha yaşadığı bilimsel olarak tespit edilirken, müzede sergilenen kafatası görenleri şaşırtıyor.
20.03.2022 Bilim ve Teknoloji
Samsun'da 18 bin arkeolojik eser sergilenmeyi bekliyor
Samsun'da 18 bin arkeolojik eser sergilenmeyi bekliyor Samsun'da, 6 yıl önce yapımına başlanan ancak ekonomik gerekçelerle bir süren durdurulan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi inşaatı, tekrar başladı. Projenin tamamlanması ile çoğu depolarda tutulan 18 bin arkeolojik ve etnografik eser, müzede sergilenecek.
10.02.2022 Kültür Sanat
“Sur’larda diriliş başlıyor”
“Sur’larda diriliş başlıyor” Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, “Sur’larda Diriliş Başlıyor” mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmalarına devam ediyor.
24.12.2021 Kültür Sanat
Adıyaman’da ortaya çıktı! 4 bin yıllık...
Adıyaman’da ortaya çıktı! 4 bin yıllık... Adıyaman’da, Atatürk Barajı'nın suyunun çekildiği bölgede 4 bin yıllık olduğu belirtilen höyük ortaya çıktı.
15.12.2021 Kültür Sanat
Türkiye ve Kırgızistan’daki bin yıllık mezarlıklarda aynı defin geleneği
Türkiye ve Kırgızistan’daki bin yıllık mezarlıklarda aynı defin geleneği Amasya'da Oluz Höyük ve Harşena Kalesi’nde 11 yıldır sürdürülen arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular, düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, Oluz Höyük kazılarında bulunan bin yıllık Türk mezarlığı ile Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak mezarlığında ölülerin aynı geleneklerle defnedildiğinin tespit edildiğini söyledi.
7.12.2021 Kültür Sanat
Roma dönemine ait parfüm şişesi bulundu
Roma dönemine ait parfüm şişesi bulundu Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Taşlıgeçit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmasında Roma Dönemi'ne ait parfüm şişesi ile hayvan iskeletleri ve insan uzuvları ve yüzlerce küp parçası bulundu. Daha önce bölgenin Demir Çağı'na tarihlendirildiğini belirten Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, "Bu kazılarımızla birlikte çıkan buluntular ile buranın Roma dönemine ait çok önemli kompleks yapısına ulaştık" dedi.
26.11.2021 Kültür Sanat
Diyarbakır'da bulundu! Tarihi aydınlatacak keşif, 3 farklı tabaka...
Diyarbakır'da bulundu! Tarihi aydınlatacak keşif, 3 farklı tabaka... Diyarbakır'daki Amida Höyük'te sürdürülen kazıda 3 farklı katmanda yangın izine rastlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle, kazı çalışmalarını sürdüren Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, "Yanık tabakaları milattan önce 6500 ile 5500 yılları arasındaki tarihtedir" dedi.
24.10.2021 Kültür Sanat
Satala'da Urartu savaşçısının bronz kemeri bulundu
Satala'da Urartu savaşçısının bronz kemeri bulundu Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde bulunan, Roma’nın 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürdüğü Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda; Urartu döneminden kalma, üzerinde baş tanrı Haldi ile bitki ve hayvan sembollerinin yer aldığı savaşçılara ait bronz kemer ile galeri, seramik parça ve taş figürlere ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, "Satala Antik Kenti günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar uzanan geçmişe sahip” dedi.
14.10.2021 Kültür Sanat
Bakan Ersoy: Göbeklitepe'nın ismi değişmeyecek
Bakan Ersoy: Göbeklitepe'nın ismi değişmeyecek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'daki Karahantepe kazı alanında incelemelerde bulundu. Burada Göbeklitepe'nin adının değişeceği iddiaları için de konuşan Ersoy "Herhangi isim değişikliği yok" dedi.
24.09.2021 Kültür Sanat
Tekstil tarihine ışık tutan kazı
Tekstil tarihine ışık tutan kazı Denizli'de 6 yıl önce kazı çalışmalarına başlanan Ekşi Höyük'te bulunan 8600 yıl öncesine ait, kemikten iğne ve ip eğirmeye yarayan ağırşaklar, Denizli'nin tekstil tarihine ışık tutuyor.
19.08.2021 Yaşam
Burdur'da kamyonet devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Burdur'da kamyonet devrildi: 1 ölü, 1 yaralı Burdur'da kamyonetin devrilmesi sonucu sürücü hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı.
11.08.2021 Gündem
DNA 10 bin yıl önceki toplulukların geleneklerine ışık tuttu
DNA 10 bin yıl önceki toplulukların geleneklerine ışık tuttu ODTÜ ve Hacettepe üniversitelerinin öncülüğünde 11 ülkeden 57 bilim insanı, aynı yapıya gömülen insanlardan aldıkları DNA analizleri, eski topluluklarda kan bağının yanı sıra farklı "sosyal akrabalık" türlerinin de olabileceğini ortaya çıkardı.
15.04.2021 Bilim ve Teknoloji
Erken Tunç Çağı’na ait höyük turizme kazandırılacak
Erken Tunç Çağı’na ait höyük turizme kazandırılacak Bayburt’ta, birinci derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenen alanda 3 yıl önce yürütülen kurtarma kazısında tespit edilen Erken Tunç Çağı’na ait oda ve koridorların olduğu höyük turizme kazandırılacak.
15.02.2021 Kültür Sanat
Türkiye'nin en büyük kazısında 6 ayda 2 bin parça eser ortaya çıkarıldı
Türkiye'nin en büyük kazısında 6 ayda 2 bin parça eser ortaya çıkarıldı Kütahya'da aralıklarla 1989 yılından bu yana sürdürülen Seyitömer Höyüğü kurtarma kazısında son 6 ayında 2 binin üzerinde tarihi eser ortaya çıkarıldı. Çoğunluğu kadınların oluşturduğu 250 kişilik ekip ve 50 uzmanın görev aldığı kazılarda 5 bin yıllık tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarılırken, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve kazının bilimsel danışmanı Nazan Ünan, kazının Türkiyenin günümüzdeki en büyük kurtarma kazısı olduğunu söyledi.
9.11.2020 Kültür Sanat
Oylum Höyük'te Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Günü düzenlendi
Oylum Höyük'te Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Günü düzenlendi Erken hasatta soğuk sıkım yöntemi uygulandığında yoğun aroması, baharatlı tadı ve kokusu ile eşsiz bir lezzete ulaşan Kilis Yağlık Zeytini için tanıtım günü düzenlendi.
17.10.2020 Yaşam
Van'da 5 bin yıllık heyecanlandıran keşif!
Van'da 5 bin yıllık heyecanlandıran keşif! Van'ın Gürpınar ilçesindeki İremir Höyüğü'nde bu yıl başlatılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait buluntulara rastlandı.
9.10.2020 Kültür Sanat
Van'da 5 bin yıl öncesine ait yaşamın izleri bulundu
Van'da 5 bin yıl öncesine ait yaşamın izleri bulundu Van'ın Gürpınar ilçesindeki İremir Höyüğü'nde bu yıl başlatılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait buluntulara rastlandı.
9.10.2020 Bilim ve Teknoloji
Hatay'daki kazıdan 3500 yıllık iskelet çıkarıldı
Hatay'daki kazıdan 3500 yıllık iskelet çıkarıldı Aççana Höyük/Antik Alalah Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında 8 yıl önce bulunan 3500 yıllık iskeletin, Orta Asya kökenli bir kadına ait olduğu tespit edildi.
21.08.2020 Bilim ve Teknoloji

Benzer Haber Etiketleri

Höyük ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki höyük haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.