Gazete Vatan Logo

Mahkeme 'akıl' arıyor!

85 yaşındaki kayınpederiyle evlenince...

Mahkeme 'akıl' arıyor!

Günnur Özgen adlı kadının 85 yaşındaki kayınpederiyle emekli maaşı için evlendiği iddiasıyla açılan dava ‘akıl sağlığına’ takıldı. Adli Tıp 12 yıl önce ölen kayınpederin akıl sağlığını araştıracak.

Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde oturan 85 yaşındaki Selahattin Özgen, eşi Semiha Özgen 1997 yılında ölünce yaşamaya başladı. 1999’da felç olan Selahattin Özgen’in küçük oğlu 60 yaşındaki Bahadır Özgen, iddiaya göre babasının emekli maaşını alabilmek için bir plan yaptı. Bahadır Özgen o dönem 39 yaşında olan nikahsız yaşadığı eşi Günnur Güllüler’i resmi nikah kıydırarak babasıyla evlendirdi. Nikahı, ilçeye bağlı Darıpınar Köyü muhtarı 8 Ağustos 2000’de kıydı. Selahattin Özgen, gelini ile evlendikten 4 ay sonra 85 yaşında öldü.

Bir süre sonra evlilik nedeniyle ölen kişinin çocukları arasında tartışma çıktı. Kardeşlerden inşaat mühendisi 64 yaşındaki Salih Arpat Özgen, 2001 yılında Mersin 2. Aile Mahkemesi’ne ’Evliliğin hukuken sakat ve geçersiz olduğunun tespiti ve iptali’ istemiyle dava açtı.

Mahkeme reddetti

Kayınpederi ile emekli maaşı için evlendiği iddia edilen Günnur Özgen, mahkemede eşi Bahadır’ın kendisine nikah kıymaması nedeniyle zorunlu olarak kayınpederi ile evlendiğini söyledi. Mahkeme 23 Ekim 2008’de kardeş Özgen’in dava açmaya yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle, evliliğin iptali istemini reddetti.


Davacı Salih Arpat Özgen, karara itiraz etti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Bozma kararının gerekçesinde ‘evlendikten 4 ay sonra ölen Selahattin Özgen’in, yaşı ve akıl sağlığı itibarıyla bu evliliği yapabilecek durumda olmadığı iddiası’nın araştırılması istendi. Dosyayı yeniden ele alan Mersin 2. Aile Mahkemesi, ’Selahattin Özgen’in evlilik sırasında evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunup- bulunmadığı hususunda rapor düzenlenmesi için dosyanın İstanbul Adli Tıp’a gönderilmesine’ karar verdi.

Tanıyanların ifadesi alınacak

Davayla birlikte 12 yıl önce ölen bir kişinin akıl ve ruh sağlığının yerinde olup olmadığının nasıl tespit edileceği tartışması gündeme geldi. Hukukçular, ölen bir kişinin akıl sağlığının ancak dosyadaki tanık ifadeleri ve diğer bilgilerle belirlenebileceğini söyledi. Uzmanlara göre mezarın açılarak veri aranması söz konusu olmayacak.

Haberin Devamı