Gazete Vatan Logo

Eğitim anlayışı alt üst oldu!

Uzmanlardan korkutan uyarı

Derste tahtanın fotoğrafını çeken, öğretmenin anlattıklarını kayıt cihazına kaydeden, öğrenciler el yazısını unutuyor. Uzmanlar: Yeni bir eğitim anlayışı geliştirmek şart...

Bilgisayar, cep telefonu, tablet, akıllı tahta... 21’inci yüzyılda hayatımızı değiştiren teknolojik gelişmeler eğitim sistemini de sil baştan yeniden yarattı. Derste tahtanın fotoğrafını çeken, öğretmenin anlattıklarını kayıt cihazına kaydeden öğrenciler, el yazısını unutmak üzere. Artık hesap makinesi kullanmadan dört işlem yapamayan kuşaklar yetişiyor.

Araştırmaya yöneltmek yetmiyor

Son derece hızlı ve kolay erişilen bilgi zihinde yer bulamıyor. Uzmanlara göre eğitim sisteminde köklü bir değişiklik şart. Öğrencilerin bilgiye ulaşmasını sağlamakla yetinmeyen, sentez ve analiz yeteneklerini geliştirmeyi hedefleyen bir pedagojik reform gerekiyor.

Çocuklar derste sıkılıyor

Atılım Üniversitesi Eğitim Teknolojileri ve Pedagojisi Ofisi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hasan U. Akay: “Öğrenciler bilgiye çaba harcamadan ulaşınca bilginin değeri azalıyor. Artık 50 dakika ders işlenince çocuklar bıkıyor. Çünkü teknoloji daha çabuk veriyor bilgiyi.”

İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül: “ Öğrenciden çaba istemiyoruz. Okullarda öğrencilere copy-paste öneriliyor. Halbuki bilgiye madem bu kadar çabuk ulaşabiliyoruz. O zaman daha fazla katkı sunmalı öğrenciler. Bu istenmiyor. Bilginin kavranması, eleştirilmesi, başka bilgilerle karşılaştırılması istenmiyor. ”

Öğrenciler ne diyor:

Her şey elimin altında

Can Yalçın (11) 5. sınıf öğrencisi: “Akıllı okul ve bilgisayar yardımıyla ödevlerimi hazırlıyorum. Yine de kitaplardan yararlanıyorum ama ilerleyen zamanlarda kitaplar önemi kaybedecek gibi görünüyor. Çünkü tablet bilgisayar ile her şey elimizin altında.”

Tabletim hem kitap hem defter

Lara Selin Seyahi (11) 5. sınıf öğrencisi: “Kitaplardan yararlanıyorum fakat tablet ve bilgisayardan ödevlerimi yapıyorum. Tablet bilgisayarım hem kitap hem de defter. Kaynak olarak internetten yararlanıyorum.”

Eve gidince dinlerim

Bu yöntemi daha çok üniversite öğrencileri kullanıyor. Kürsüde ders anlatan hocalarının söylediklerini not almak yerine, sınavdan önce dinlerim diyerek ses kayıt cihazlarına veya telefonlarına kaydediyor. Bu yöntem klasik ders anlayışını tarihe gömmek üzere.

‘Kopyala, yapıştır, değiştir’ ödev tamam

Artık ilkokul çağına kadar inen bir yöntem haline gelen ‘kopyala-yapıştır’ teknolojinin eğitimdeki en zararlı uzantısı kabul ediliyor. Öğrenciler ödev konularını arama motorunda bulup, kopyalayıp yapıştırıyor. Bir iki düzeltmeden sonra ödev hazır. Ancak bazı hocalar bu yönteme karşı tedbirli. Arama motorunda gelenle aynı cümleler ödevde de yer alırsa sıfırı basıyorlar. Bu durumu bilen öğrenciler artık ödevi bir editör gibi hazırlıyor.

Tabletin canı sağolsun

Öğrencilerin yaygın olarak kullandığı Fatih Projesi ile de devlet okullarına dağıtılan tabletler hem defter hem de kitap özelliği taşıyor. Öğrenciler, notlarını tablete yazabiliyor. Öğretmenin tahtaya yazdıklarının tabletle fotoğrafını çekmek de çok kullanılan bir yöntem.

İnteraktif dershane

Bazı dershaneler, öğrencilerine sadece derste değil, evde de yardımcı oluyor. Tablet bilgisayarlarla, dersin içeriğinin eve götürülmesini sağlıyor. İnteraktif olarak hazırlanan sorular evden cevaplanıyor.


4+4+4’ün yedi aylık karnesi zayıf

BU öğretim yılında hayata geçirilen 4+4+4 sisteminin 7 aylık karnesine müfettişler düşük not verdi. Tüm Eğitim Müfettişleri Derneği tarafından hazırlanan raporda çarpıcı tespitler var: 60 - 72 aylık öğrencilerin aynı sınıfta bulunması sorun kaynağı. Teneffüs saatlerinin kısıltılması öğrencileri olumsuz etkiledi. Orta okullarda branş öğretmenlerinin eksik olması öğretim kalitesini olumsuz etkiledi.

*Kıvanç EL ANKARA



Haberin Devamı