Gazete Vatan Logo

Çavuşoğlu, Irak Meclisi'nin Başika kararını değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ile Başika krizi hakkında açıklamada bulundu

Çavuşoğlu, Irak Meclisi'nin Başika kararını değerlendirdi

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

"Irak'ın açıklaması iyi niyetli değil. Irak'ın terörle mücadelesine destek veriyoruz. Irak içindeki iç siyasetteki sorunlar nedeniyle böyle oldu. Bizim tavrımız nettir. Biz güçlü istikrarlı bir Irak istiyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğüne bağımsızlığına önem veriyoruz. Buradaki diğer kamplarımızın tek amacı yerel güçleri eğiterek DAEŞ'e karşı kaybedilen toprakların geri alınmasıdır. DAEŞ'e karşı Suriye'de nasıl destek veriyorsak orada da vermek istediğimizi söylüyoruz."

"Irak'a nasıl baktığımızı ne düşündüğümüzü Bağdat yönetimine ulaştırdık. Venezuela'da görüştüğüm Irak Dışişleri Bakanı ile bir kere daha paylaştım. Bunları aşacağımızı düşünüyoruz. İyi niyetli olumlu çabalarımızı devam ettireceğiz"

'BM DE BİZ DE BAŞARISIZ OLDUK'

"Suriye'deki ateşkesle ilgili çok toplantı yaptık. Kerry ile ayaküstü görüşmemizde bunu değerlendirdik. Her seferinde kararlar aldık ancak hiçbirinde uygulamayı göremedik. Eşbaşkanlık yapan ülkeler var. Her seferinde ateşkesin rejim ve onu destekleyen güçler tarafından ihlal edildiği açıkça ortada. İnsani yardımlar konusunda BM de biz de başarısız olduk. Engellemelerden dolayı. Bu önümüzde çıkan son fırsat olabilir. Biz çözümü tercih ediyoruz. Bu çabalarımızı sıklaştırdık. Ancak artık kozmetik toplantılar ve görüşmeler istemiyoruz.

Haberin Devamı

Biz isteriz ki Irak istikrarını ve güvenliğini tesis etsin ve bu tür terör örgütlerini ülkesinde barındıramasın esasen Irak'ın içinde bulunduğu bu tablo ve bölünmüşlük bölgedeki ülkelerle olan ilişkilerini de etkiliyor ve Maliki'nin mezhepçi politikaları Irak'taki bugünkü tabloyu oluşturmuştur. Irak'ta istikrar ve güçlü bir yönetim olsaydı DAEŞ gibi bir terör örgütü küçük bir grupla, göreceli olarak Musul ve Irak'ın diğer toprakları diğer bölgedeki topraklarını işgal edemezdi."
"BAŞİKA KAMPI IRAK YÖNETİMİNİN BİLGİSİ DAHİLİNDE KURULDU"
"Şimdi bizim amacımız ne?" sorusunu soran Bakan Çavuşoğlu, "Biz her şeyden önce Irak'tan kaynaklanan DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerine yönelik uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı da kullanarak tedbirleri almak durumundayız. Diğer taraftan Irak'ın terörle mücadelesine destek veriyoruz. Başika Kampı yeni kurulmadı. Başika Kampı Irak yönetiminin bilgisi dahilinde kuruldu ve o bölgede DEAŞ'a karşı yerel güçlerin eğitilmesi amacıyla hayata geçirildi. Bağdat yetkilileri gelip bu kampı ziyaret ettiler hatta maddi destek de verdiler geçmişte. Neden birden bire bu oldu? Biraz önce söylediğim Irak içindeki iç siyasetteki sorunlar sebebiyle" şeklinde konuştu.
"IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE HERKESTEN DAHA FAZLA ÖNEM VERİYORUZ"
Türkiye'nin tavrının son derece net olduğuna dikkat Çeken Çavuşoğlu, "Biz güçlü, istikrarlı bir Irak istiyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına çok önem veriyoruz, herkesten daha fazla önem veriyoruz. Irak'ın bölünmesi ya da istikrarının bozulması her şeyden önce Türkiye'nin çıkarlarına değil tam tersi bizim çıkarlarımızla çelişir, çatışır. Diğer taraftan buradaki Başika Kampı ve diğer kamplarımızın tek amacı var, yerel güçleri eğiterek-donatarak, DEAŞ'e karşı kaybettikleri toprakları, Irak topraklarının geri alınmasıdır" açıklamasın bulundu.
"BAŞİKA KAMPI'NDAN SADECE 750'DEN FAZLA DEAŞ UNSURUNU ÖLDÜRDÜK"
Türkiye'nin IŞİD'e karşı yapılan operasyonlara Suriye'de destek verdiği gibi Irak'ta da destek vermek istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Başika Kampı'ndan sadece 750'den fazla DEAŞ unsurunu, teröristini biz öldürdük. Buradan bile ciddi destek veriyoruz. Yani burada iç siyasi kaygılardan dolayı Irak'ın bu tür politikalar ortaya koyması komşuluk ilişkilerimizi ve dostluğumuza yakışmaz, bağdaşmaz. Biz mezhepçi bir Irak da görmek istemiyoruz. Irak halkının tamamını kardeş olarak görüyoruz. Sunniymiş, Şiiymiş, Türkmen, Arap, Kürt bizim için fark etmez veya diğerleri azınlıklar da var. O nedenle biz Irak'a Irakla olan ilişkilerimize önem veriyoruz. Irak'a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Ve Irak'ın istikrarı, güvenliği, sınır bütünlüğü için üzerimize düşen görevi yapacağız ve her türlü desteği de vereceğiz" şeklinde konuştu.
"BUNLARI AŞACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ"
"Biz iç siyasetten kaynaklanan bu tür alınan kararların geçici olacağını düşünüyoruz" diyen Bakan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu düşüncelerimizi davet ettiğimiz, Bakanlığıma davet ettiğimiz Irak'ın Ankara Büyükelçisiyle de paylaştık Irak'a nasıl baktığımızı, ne düşündüğümüzü bu vesileyle Irak-Bağdat yönetimine de ulaştırdık. Bu düşünceleri esasen Venezuela'da görüştüğüm Irak Dışişleri Bakanı Caferi ile de bir kere daha paylaşma fırsatı bulmuştum. Ama biz bunları aşacağımızı düşünüyoruz. İyi niyetle yaklaşımımızı, olumlu yaklaşımımızı ve çabalarımızı devam ettireceğiz."
"BURADA BARIŞI TESİS EDEBİLİRİZ"
Eğer tekrar bir araya geleceksek, bugün Kerry ile bunu değerlendirdik tekrar kararlar alacaksak gerçekten anlamlı görüşmeler yapmamız lazım. Kozmetik toplantıların, burada alınan kararların uygulanmayan kararların bir faydası yok. Son zamanlarda biz iki ülke sadece Rusya ve Amerika yok bu işin içinde başka ülkeler de var, başka aktörler de var. Hepsi ile görüşmemiz gerekiyor, hepsinin de katkısını almamız gerekiyor. Hepsiyle eğer yapıcı rol üstlenirse gerçekten burada barışı tesis edebiliriz, siyasi dönüşümü sağlayabiliriz. En iyi çözüm siyasi çözümdür.
"BU ÖNÜMÜZE ÇIKAN SON FIRSAT OLABİLİR"
İran'la son zamanlarda görüşüyoruz, Rusya ile ikili görüşmelerimiz, Katar'la Suudi Arabistan'la ve bölgedeki diğer ülkelerde görüşmelerimiz devam ediyor. Bir taraftan telefon diplomasisini devam ettiriyoruz, Fransa'yla İngiltere'yle Boris Johnson geldi Ankara'ya onunla da görüştük. Burada önemli aktörler olarak gerçekten bu sefer bir şeyler yapmamız lazım yani bu esasen önümüze çıkan son fırsat olabilir. Aksi takdirde burada sivil savaş, çatışmalar, zulüm, ölümler uzun süre daha devam edebilir. Bunu mu tercih edeceğiz? Bir çözümü mü tercih ediyoruz? Tabii ki çözümü tercih ediyoruz. O sebeple bu günlerde bu çabalarımızı biraz daha sıklaştırdık ama artık kozmetik toplantılar ve görüşmeler istemiyoruz biz."

Haberin Devamı