Bucha vahşeti dünyayı dehşete düşürdü! İşte katliamın baş şüphelisi: Ukrayna her yerde onu arıyor...
Dünyanın dikkatle takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşında 41. güne girildi. Buça'daki katliam görüntüleri ile ilgili dünyayı dehşete düşüren yeni bir iddia geldi. Ukraynalı araştırmacılar katliamın arkasındaki ismi belirlediklerini duyurdu. Rus ordusuna ağır kayıplar verdiği belirtilen Ukraynalı keskin nişancı ilk defa gün yüzüne çıktı. Ağır kayıplar veren Rusya’nın ülkede gizli seferberlik ilan ettiği ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia edildi.

Rusya'nın Bucha kentinde sivillere karşı yaptığı katliam dünyayı dehşete düşürdü. ABD, Rusya’ya yaptırımların artırılacağını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Kremlin, hepimizin açıkça görebildiklerini temelsiz ve utanmaz bir şekilde inkar etti" dedi. İşte savaş bölgesinde yaşanan saat saat gelişmeler...

17.44
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne yaptığı hitabında, Rus ordusunun Ukrayna’nın Bucha kentinde kadın ve çocukları öldürdüğünü belirtti.

17.30
Rus birliklerinden temizlenen bölgelerde savaşın ardından meydana gelen yıkım görüntülendi. Rus ordusunun Kiev bölgesinden çekilmesinin ardından başkente 30 kilometre mesafede bulunan Stoyanka’da da savaşın izleri ortaya çıktı. Kentte birçok yerleşim yeri ağır hasar alırken, kentte birçok iş yerinin de kullanılamaz hale geldiği ve çok sayıda iş yerinin de yağmalandığı görüldü.

17.17
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın Bucha kentinden paylaşılan görüntülerle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu, Avrupa'nın on yıllardır tanık olmadığı dayanılmaz bir vahşettir” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 6-7 Nisan’da Ukrayna kriziyle ilgili gerçekleşecek olan Dışişleri Bakanları toplantısının öncesinde basın toplantısı düzenledi. Rusya’nın önümüzdeki haftalarda daha fazla saldırı düzenleyebileceğini belirten Stoltenberg, “Şimdi yeniden gruplanmak, yeniden silahlanmak için Kiev'de önemli bir askeri hareket görüyoruz. Odaklarını doğuya kaydırıyorlar. Önümüzdeki haftalarda, Doğu ve Güney Ukrayna'da daha fazla Rus saldırısının tüm Donbass'ı almaya ve işgal altındaki Kırım'a bir kara köprüsü oluşturmaya çalışmasını bekliyoruz. Bu, savaşın çok önemli bir aşamasıdır” dedi.

“Sivilleri hedef almak savaş suçudur”
Ukrayna’daki dehşet verici görüntüler hakkında da konuşan Stoltenberg, "Bucha ve diğer yerlerde öldürülen sivillerin korkunç görüntülerini hepimiz gördük. Bu, Avrupa'nın on yıllardır tanık olmadığı dayanılmaz bir vahşettir. Sivilleri hedef almak ve öldürmek bir savaş suçudur. Bu vahşetin sorumluları adalete teslim edilmelidir. NATO müttefikleri, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ceza Mahkemesi aracılığıyla yürütülen soruşturmaları destekliyor" açıklamasında bulundu. NATO’nun Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğini de söyleyen Stoltenberg, "Müttefikler, tanksavar silahları, hava savunma sistemleri ve diğer teçhizatlar da dahil Ukrayna'ya daha fazla destek sağlamaya kararlı. Müttefikler ayrıca insanı yardım ve mali yardımları artırdı" diye konuştu.

NATO’nun siber güvenlik yardımı sağlamaya çalışacağını kaydeden Stoltenberg, "NATO ayrıca, Ukrayna'nın kimyasal ve biyolojik tehditlere karşı korunmasına yardımcı olmak için siber güvenlik yardımı ve ekipmanı sağlamaya çalışacak" ifadelerini kullandı. Stoltenberg ayrıca, "Gürcistan ve Bosna-Hersek dahil Rusya'nın tehditlerine ve müdahalelerine karşı savunmasız olan NATO'nun diğer ortakları için de daha fazlasını yapmaya karar vereceğimizi umuyorum" dedi.

“Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba katılacak”
Finlandiya, İsveç, Gürcistan ve Avrupa Birliği’nin masada olacağı toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın da katılacağını bildiren Stoltenberg, "Perşembe günü Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da bize katılacak. Kiev'in Moskova ile müzakereleri de dahil olmak üzere en son gelişmeler hakkında bizi bilgilendirecek" diye konuştu. NATO’nun Asya-Pasifik ortaklarıyla işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini de söyleyen Stoltenberg toplantıya Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Kore Cumhuriyeti’nin katılacağını ekleyerek, “Çin'in Rusya'nın saldırganlığını kınamak istemediğini ve ulusların kendi yolunu seçme hakkını sorgulamak için Moskova'ya katıldığını görüyoruz. Otoriter güçlerin kurallara dayalı uluslararası düzeni geri plana ittiği bir dönemde, demokrasilerin bir arada durması ve değerlerimize sahip çıkması daha da önemlidir. Dolayısıyla, NATO'nun Asya-Pasifik ortaklarımızla silah kontrolü, siber, hibrit ve teknoloji gibi alanlar dahil işbirliğini derinleştirme konusunda anlaşmaya varacağımızı umuyorum. Birlikte daha yakın çalışmak hepimizi daha güvenli ve emniyetli hale getirecek” dedi.

16.30
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürüyor. Dün Mikolayiv’de hedef alınan çocuk hastanesinin görüntülerini yayınlayan Mikolayiv Valisi Vitaliy Kim, "Gizli(!) çocuk hastanesine yapılan saldırı anı" ifadelerini kullandı. Görüntülerde, hastane bahçesinde bulunan bir ambulansa bomba isabet ettiği ve ardından dumanların yükseldiği görülüyor.

16.26
Rus saldırılarından en çok etkilenen kentlerinin başında yer alan Mikolayiv’de Bölge Savcısı Artiom Dykhtyarinka vatana ihanet suçundan gözaltına alındı. Ukrayna gizli servisi tarafından uzun süre takip altına alınan Bölge Savcısı Artiom Dykhtyarinka’nın, yasadışı faaliyetlerine ilişkin kanıtları içeren bir cep telefonu, bilgisayar ve ekipmanlarına el konuldu. Sorgulama sırasında gerçekleştirdiği yasadışı faaliyetlerini itiraf etmesinin ardından Ukrayna ordusu tarafından savcının itiraf görüntüsü yayınlandı.

15.47
Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaşta, Ukraynalı sivil halkın öldürüldüğüne ilişkin yeni görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. Ukrayna’nın Kiev bölgesindeki Bucha kentinde bir sivilin Rus ordusu tarafından vurulma anları ortaya çıktı. İnsansız hava aracı ile kaydedilen görüntülerde, sokakta yürüyen bir Ukraynalının tanktan ateş edilerek vurulduğu görüldü.

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Bucha, Irpin ve Gostomel gibi Kiev bölgesinde bulunan şehirlerdeki sivil ölümlere ilişkin yaptığı açıklamada, "Saldırıların ilk gününden beri Ukrayna halkına karşı yapılan soykırım için savcılık ve istihbarat makamları beraber çalışıyor. Kiev bölgesinden 410 sivilin cesedi çıkarıldı. Bunlardan 140 tanesi ben ve diğer uzmanlar tarafından incelendi. Kolluk kuvvetleri çalışıyor ve Rusya’nın savaş suçlarını belgeliyor" ifadelerini kullanmıştı.Rusya ise Kiev bölgesinde kaydedilen cansız beden görüntülerinin kurmaca olduğunu iddia etmeye devam ediyor.

15.21
Rusya’nın Ukrayna’da saldırıları sürerken, Ukrayna ordusu tarafından da Rus birliklerine operasyon düzenlenmeye devam ediyor. Ukraynalı askeri birlikler, Rus askerlerinin bulunduğu konvoya insansız hava aracıyla saldırı gerçekleştirdi. Saldırının ardından Ukraynalı askerler tarafından çekilen imha görüntüsü yayınlanırken operasyonda imha edilen zırhlı askeri araç ve askeri personele ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın 24 Şubat-5 Nisan arasındaki Rus ordusunun kayıplarına ilişkin yaptığı açıklamada, 18 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğü, 676 tank ve 1858 zırhlı askeri aracın da imha edildiği bildirilmişti.

15.15
Fransa’da Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, Ukrayna'da savaş suçu işlendiği iddiasıyla 3 farklı olay hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. Savcılık, söz konusu olayların 25 Şubat ve 16 Mart tarihleri arasında Ukrayna’nın güneyinde bulunan Mariupol’de, 1 Mart ve 12 Mart arasında Kiev bölgesinde olan Gostomel’de ve 24 Şubat’tan itibaren ülkenin kuzeyinde bulunan Çernihiv’de işlendiği öne sürdü. Açıklamada Ukrayna’da çatışmalarda yer almayan sivillere yönelik kasıtlı saldırılar, sivillerin hayatta kalması için vazgeçilmez olan nesnelerden kasıtlı olarak yoksun bırakılması veya sivil mülke yönelik kasıtlı saldırılar, hırsızlık, yıkım ile somutlaşan savaş suçlarının işlenmiş olabileceği belirtildi.Fransız savcılığı 16 Mart’ta, Fransız-İrlandalı bir gazeteci olan Pierre Zakrzewski'nin 14 Mart'ta çatışmalarda Kiev yakınlarında öldürülmesine ilişkin soruşturma başlatmıştı.

14.00 UKRAYNA HER YERDE ONU ARIYOR
Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısında yer alan Bucha'da Rus güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından çok sayıda sivilin cansız bedenlerinin bulunmasının yankıları sürüyor.

Dünya tabiri caizse pazar gününden beri Ukrayna'dan gelen görüntülerin şoku içerisinde.

Yüzlerce sivilin elleri arkadan bağlı cansız bedenlerinin bulunması üzerine Ukrayna harekete geçti ve katliamın arkasındaki kişiyi belirlemek için çalışma başlattı.

Kiev istihbarat kaynakları, bölgeyi işgal eden 64. Motorlu Piyade Tugayı'nın komutanı Yarbay Azatbek Omurbekov'u baş şüpheli olarak belirledi.

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, Ukraynalı araştıtmacılar Omurbekov'un birliğinin bölgede bulunduğunu kanıtladı.

Aynı habere göre, Rus-Ukrayna Savaşı hakkında bilgilendirmek için kurulan gönüllü bir girişim olan InformNapalm, bu iddiasını kanıtlayacak delilleri ise henüz açıklamadı.

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Kiev bölgesindeki şehirlerde sivillere ait 410 cansız bedene ulaşıldığını açıklarken Zelenski kentte yaşanılanları soykırım olarak tanımladı.

MOSKOVA SUÇU ABD VE NATO'YA ATTI
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Bucha kasabasındaki ölü sivillerin görüntülerinin ABD tarafından Rusya'yı suçlama planının bir parçası olarak servis edildiğini duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Maria Zakharova devlet televizyonuna verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı;'Provokasyonun ustaları kimlerdir? Elbette ABD ve NATO.'

Söz konusu görüntülerin Rusya'nın itibarını lekeleme planının bir parçası olduğunu öne süren Zakharova, bu iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Tüm iddiaları kategorik olarak reddediyoruz" dedi.Peskov, Rus "Savunma Bakanlığı'ndaki uzmanların sahte video ve çeşitli sahte işaretler tespit ettiğini" söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Bucha kentinde ortaya çıkan görüntülere ilişkin, "Bucha’daki durum bir sahte saldırı, kurgulanmış görüntüleri sosyal medyada Batı ve Ukrayna yaydı” dedi.

13.43
Rus ordusu, havadan stratejik füzeler ile Ukrayna’ya ait hedefleri vurmaya devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, gece saatlerinde Karadeniz'deki savaş gemilerinden ateşlenen Kalibr tipi seyir füzeleri ile Ukrayna askeri hedeflerinin vurulduğu bildirildi. Açıklamada, “Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna'nın askeri altyapısına hassas güdümlü silahlarla füze saldırısı gerçekleştirdi. Karadeniz Filosu'nun Karadeniz'deki küçük bir gemisinin mürettebatı, Ukrayna topraklarında belirlenmiş kara hedeflerine 7 Kalibr seyir füzesi fırlattı” denildi. Rus savaş gemisinin adı verilmezken, Karadeniz’in hangi noktasından seyir füzelerinin fırlatıldığı ve Ukrayna’nın hangi kentlerindeki hedeflerin vurulduğu konusunda bilgi verilmedi.

13.34
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile beklenen görüşmenin gerçekleşmeme ihtimalinin olduğunu işaret ederek, "Bucha’daki trajediden sonra bile Rusya ile müzakereler devam etmeli. Ancak Devlet Başkanları görüşmesi olmayabilir" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, savaşın son durumuna yönelik Ukrayna basınına açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile beklenen görüşmeye dair, "Bucha’daki trajediden sonra bile Rusya ile müzakereler devam etmeli. Ancak Devlet Başkanları görüşmesi olmayabilir. En zoru da onların neler yaptığını bilerek, düşman olduklarını kabul edip görüşmeye imkan bulmak, görüşmede bir çözüm yolu bulmak ve bu çözümde toprak kaybetmemek" ifadelerini kullandı.

"Farklı ülkeler farklı garantiler sunuyor"
Zelenskiy, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine garantör olmak isteyen ülkelerin farklı teklifler sunduğunu belirterek, "Biz henüz garanti sağlayanlara yönelik tam bir cevap almadık" dedi. Ukrayna'nın şu anda Fransa, ABD, Almanya, Türkiye, İngiltere ve Polonya gibi ülkelerle güvenlik garantilerini tartıştığını söyleyen Zelenskiy, "Bize her şeye hazır olan ciddi aktörler, 24 saat silah temin edecek ülkelere ihtiyacımız var. Yaptırımları derinlemesine çalışmış, yaptırımlarda söz sahibi ve muhtemel bir Rus saldırısında aynı saniyede yaptırımları devreye sokabilecek ülkelere ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Savaş suçlarının araştırılması için eylem planı hazırlanacak
Kiev bölgesindeki sivillerin infaz edilmesine yönelik sorulan bir soruyu yanıtlayan Zelenskiy, "Halkımıza işkence eden suçlularla ilgili iç davamız var. Bilgi toplamaya başlıyoruz. Tüm bu insanları arayacağız" diyerek Avrupa Birliği ile ortak bir soruşturma ekibi oluşturulması konusunda anlaştığını kaydetti. Ukrayna kolluk kuvvetleri ile birlikte farklı ülkelerin savcılarının savaş suçlarını araştıracağını söyleyen Zelenskiy, Ukrayna'da "vahşete" karışan suçluları bulmak ve cezalandırmak için bir prosedür hazırlanacağını aktardı. Zelenskiy, "Bu prosedürü hazırlayacağız, bir eylem planı olacak. Bunu açıkça yapacağız, bu yüzden bu suçluları nasıl bulacağımızı gizli tutmanın bir anlamı yok" dedi.

"Bu sorunun 20 yılda çözülmesini istemiyorum"
Zelenskiy, Ukrayna Başsavcısı ve Devlet Başkanlığı Ofisinden birer kişinin yer aldığı özel bir komisyon kurulacağını söyleyerek, "Çünkü bu sürecin nasıl ilerlediği hakkında bilgi almak benim için çok önemli. Bu sorunun 20 yılda çözülmesini istemiyorum. Bulunacak mekanizmanın çok etkili olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Ne yazık ki çok sayıda suç kanıtı var ve bunlar daha sonra ortaya çıkacak"
Kimsenin bu süreci geciktirmeye taraf olmadığını vurgulayan Zelenskiy, "Ne yazık ki çok sayıda suç kanıtı var ve bunlar daha sonra ortaya çıkacak" ifadelerini kullanarak, Melitopol, İzyum ve diğer bölgelerde yaşananlara dikkat çekti. Zelenskiy, "Oralarda neler olduğunu hayal bile edemiyoruz" dedi.

13.09
Almanya ve Fransa’nın ardından İtalya da ülkesinden Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Mario, Rusya Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi ile görüşerek, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaşın ardından ortaya çıkan güvenlik endişeleri nedeniyle İtalya’daki 30 diplomatın sınır dışı edildiğini açıkladı.Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü Mariya Zaharova ise İtalya’nın Rus diplomatları sınır dışı etme kararına ilişkin, “Gerekli yanıt verilecektir” açıklamasını yaptı.

12.41
Japonya hükümeti, Ukrayna ve ülkeden kaçan savaş mağdurlarını kabul eden komşu ülkelere 100 milyon dolarlık ek acil insani yardım sağlama kararı aldığını duyurdu. Japonya'dan gidecek yardım tıp ve ilk yardım, geçici barınakların inşası, günlük ihtiyaçlar ve yiyecekler dışında Ukrayna'nın tarım üretiminin canlandırılması ve Rus saldırısından kalan kalıntıların ve patlamamış mayınların temizlenmesine harcanacak.

Japonya hükümeti ilk olarak 11 Mart'ta, Rusya'nın savaş başlattığı Ukrayna'daki krize destek olmak amacıyla 100 milyon dolar değerinde acil insani yardım sağlama kararı almıştı. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, 24 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen G7 zirvesinde ise 100 milyon dolarlık ek destek vermeye hazır olduklarını duyurmuştu. Japonya, daha önce aralarında kurşun geçirmez yelek ve kaskların da bulunduğu savunma ve yardım malzemelerini Öz Savunma Kuvvetleri'ne (SDF) ait bir kargo uçağıyla Ukrayna'ya göndermiş, ayrıca Ukrayna'dan kaçan savaş mağdurlarına kapılarını açmıştı.

12.14
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in sözcüsü Eric Mamer, Leyen ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmek için Kiev'e gideceğini belirtti.Mamer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Başkan Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Cumartesi günü Varşova'da düzenlenecek "Ukrayna İçin Ayağa Kalk etkinliği" öncesinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmek üzere bu hafta Kiev'e gidecek" dedi.

12.03
Ukrayna Valiliği’nin basın servisinden yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu’nun saldırılarından 431’den fazla çocuk etkilendi. Resmi verilere göre, bugün itibariyle 165 çocuk hayatını kaybetti ve 266 çocuk da yaralandı” ifadeleri kullanıldı. Mariupol, Çernihiv, Luhansk ve Kiev bölgelerinde operasyonların devam ettiği için can kaybı sayısının net olmadığı da belirtildi. Kiev bölgesinde 77, Donetsk bölgesinde 78, Harkov bölgesinde 61, Çernihiv bölgesinde 49, Mikolayiv bölgesinde 35, Luhansk bölgesinde 31, Zaporijya bölgesinde 22, Herson bölgesinde 29, başkent Kiev’de 16, Sumi bölgesinde 16, Jitomir bölgesinde 15 çocuğun savaştan etkilendiği aktarıldı.

12.00
Milli Savunma Bakanı Akar, gazetecilerin Ukrayna’daki tahliye çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. "Mariupol’deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz” açıklaması hatırlatılarak son durumun sorulması üzerine Bakan Akar, “Ukrayna’ya insani yardımların ulaştırılması, bunun yanı sıra Ukrayna’daki başta Türk vatandaşlarımız olmak üzere diğer ülke vatandaşlarının da emniyetle Türkiye’ye tahliyesini sağlamak maksadıyla Rusya ve Ukraynalı yetkililerle koordineli olarak çalışmalarımız devam ediyor. Kısa zaman içerisinde olumlu gelişmeler bekliyor, temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

11.57
Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada saldırılarda Rus ordusunun ağır kayıplar verdiği belirtilerek, “Rus ordusuna ait bin 969 tank ve zırhlı araç imha edildi” denildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, operasyonların son durumuna ilişkin yeni bir açıklama yayınladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun savaşın başından bu yana çok fazla askeri personel ve teknik araç kaybettiğini belirterek, “Rus ordusuna ait 125 uçak, 91 helikopter, 398 insansız hava aracı, 226 uçaksavar füze sistemi, bin 969 tank ve diğer zırhlı araçlar, 214 çoklu roket sistemi, 852 top atış sistemi, bin 873 özel araç imha edildi” denildi.

11.51
Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 50 kilometre mesafede yer alan ve Rus ordusundan temizlenen Borodyanka'nın son hali, savaşın acı izlerini taşıyor. Saldırıların ardından sivillerin yaşadığı binalar kullanılamaz hale gelirken, iş yerlerinde de büyük hasar oluştu. Yolların ise imha edilen tankların enkazıyla dolu olduğu görüldü.

11.33
Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısında yer alan Gostomel'in son hali, Rus ordusunun bıraktığı büyük hasarı gözler önüne serdi. Yoğun bombardımanların hedefi olan bölgede evler harabeye döndü. Altyapıda büyük hasar meydana geldiği göze çarparken, park halindeki sivil araçların da hurdaya döndüğü görüldü. Yoğun çatışmaların yaşandığı ve dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An-225 tipi "Mriya" adlı uçağın vurulduğu havaalanından geriye ise enkaz yığını kaldı.

11.28
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk, bugün itibarıyla ülkenin doğusunda 7 ayı insani koridorun açılacağını duyurdu. Vereşuk, Mariupol, Berdyansk ve Tokmaktan Zaporijyaya, 3 ayrı insani koridorun yanı sıra Severodnetsk, Lısıçansk, Popasna ve Girskeden Bahmut kentine 4 ayrı koridorun açık olacağını belirtti. Öte yandan Vereşuk, Berdyansk-Ziparojiye güzergahında Uluslararası Kızılhaç Komitesinin (ICRC) de eşlik ettiği toplam 22 otobüsün belirlenen bölgelerden kalkış yapacağını duyurdu.

11.05
Ukrayna’nın ünlü askeri taburu Azov, Mariupol kentinin son halini havadan görüntüledi. Mariupol Belediyesi görüntüleri, "Mariupol’deki 40 günlük cehennem" ifadeleriyle paylaştı. Hayalet kente dönen Mariupol'de çok sayıda yapının yıkıldığı ve birçoğundan da dumanların yükseldiği görüldü.

10.58
Rus ordusunun Ukrayna’nın Kiev bölgesi ve çevresinden çekilmesinin ardından alanda inceleme yapan Ukrayna birlikleri, çok sayıda zırhlı araç ve tankı ele geçirdi. Ele geçirilen tank ve araçlar Kiev'e götürüldü. Hasarlı olan bazı tanklar ise bulunduğu noktaya yakın yerlerde halkın da yardımıyla tamir edilmeye çalışıldı. Bazı siviller, imha edilen tankların önünde zafer pozu vererek fotoğraf çekindi.

Irpin ve Bucha kentlerinde de birçok imha edilmiş tank bulundu. Tanklarda inceleme yapan Ukrayna askerleri, çok sayıda Rus askerinin cansız bedeniyle karşılaştı. Bir kısmı tanınmayacak halde olan cesetler toplanıyor.

10.03
Japonya hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın iş adamlarına yönelik baskıyı artırmak amacıyla Rusya'ya lüks malların ihracatını yasakladı. Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi ise Polonya seyahati dönüşünde 20 Ukraynalı savaş mağdurunu hükümet uçağıyla Japonya’ya getirdi.

Japonya'da hükümet, Ukrayna'ya yönelik saldırılar ve son olarak gündeme gelen soykırım iddiaları nedeniyle dünyanın tepkisini çeken Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları yürürlüğe koydu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın zengin iş adamlarına yönelik baskıyı artırmak amacıyla Rusya'ya lüks malların ihracatı bugün itibarıyla yasaklandı. 49 bin dolar ve üzeri otomobiller, 4 bin 900 dolar ve üzerindeki motosikletler, 330 dolar ve üzerindeki lüks alkollü içkiler dahil 19 ürünü kapsayan kısıtlamanın daha önce yürürlüğe giren hem sivil hem de askeri kullanım amacı olan ürünler olarak bilinen çift kullanımlı mallara yönelik satış yasağına ek olarak uygulanacağı belirtildi.

20 mülteci daha kabul edildi
Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın özel temsilcisi olarak mülteciler konusunda temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz hafta Polonya'ya giden Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, bugün beraberindeki 20 Ukraynalı mülteci ile birlikte Tokyo'ya döndü. Polonya'nın başkenti Varşova'dan kalkan hükümete ait uçak, bugün öğlen saatlerinde Haneda Havalimanı'na iniş yaptı. Ülkeye gelen yeni mültecilerin Covid-19 testine tabi tutulduktan sonra hükümet tarafından belirlenen barınma tesislerine yerleştirileceği öğrenildi.

Bugüne kadar Ukraynalı 404 savaş mağdurunu ülkeye kabul eden Japonya hükümeti, Rusya'ya karşı G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği dahil uluslararası toplumun yanında yer alarak bir dizi yaptırımı da yürürlüğe koymuştu. Gelişmelerin ardından Tokyo-Moskova ilişkileri gergin bir döneme girmişti.

07.50 RUS ASKERLERİNE KABUSU YAŞATTI
Rus askerlerine karşı Ukrayna güçlerinin en güvendiği birimlerin başında ise keskin nişancı bölüğü geliyor. Rus ordusuna ağır kayıplar verdiği belirtilen Ukraynalı keskin nişancı ilk defa gün yüzüne çıktı. Kimliği açıklanmayan, 'Kömür' kod adı ile tanıtılan keskin nişancı ulusal kahraman ilan edildi.

Dünya, 'Kömür' olarak bilinen Ukraynalı keskin nişancıyı konuşuyor. Gerçek adı henüz açıklanmayan gizemli keskin nişancı, Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından dünyaya tanıtıldı.

KİMLİĞİ GİZLİ TUTULUYOR... KOD ADI: KÖMÜR
Savaşın en sıcak bölgelerinde görev aldığı belirtilen 'Kömür' ile ilgili bilinen tek şey 2017 yılında Ukrayna deniz kuvvetlerine katıldığı ve o tarihten itibaren ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ta Rus yanlısı ayrılıkçılarla savaştığı.

Kimliğini korumak için yüzü kısmen fotoğraflarla kapatılan 'Kömür'ün Rus ordusu arasında da kötü bir şöhreti olduğu belirtiliyor.Ülke basınında yer alan haberlere göre, Ukraynalı keskin nişancılar Rus ordusuna ağır kayıplar verdiriyor.

Kadın keskin nişancı İkinci Dünya Savaşı'nda 309 Nazi'yi öldürdükten sonra 'Ölüm Leydisi' lakabını alan Ukraynalı efsanevi keskin nişancı Lyudmila Pavlichenko'ya benzetiliyor. Pavlichenko, bugüne kadarki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul ediliyor.

PUTİN'İN ÖLÜM MELEĞİ KAÇAMADI
Ukrayna silahlı kuvvetleri, geçtiğimiz hafta siviller de dahil 40 Ukraynalıyı öldüren 'Baghera' kod adlı Irina Starikova'nın yaralı olarak yakalandığını açıklamıştı.

'Putin'in ölüm meleği' olarak anılan iki çocuk annesi Irina Starikova ilk yakalandığında gerçek kimliğine ilişkin birçok iddia ortaya atılmıştı.Daha sonra rahibe ve Sırbistan asıllı olduğu iddia edilen Starikova'nın aslen Donetsk'li olduğu ve Donbas bölgesindeki Rus yanlısı isyancılar adına savaştığı öğrenildi.

Ukrayna savaşında cephede yaralandıktan sonra arkadaşları tarafından ölüme terk edilen ve Ukrayna sağlık yetkilileri tarafından tedavi edildikten sonra gözaltına alınan kadının 2014'ten beri Ukrayna'da arandığı belirtildi.

KARI KOCA 140 KİŞİYİ ÖLDÜRMÜŞLER
41 yaşındaki Starikova'nın Belarus'tan kaçan ve birçok suçtan aranan 43 yaşındaki Alexander Ogrenich ile evli olduğu ortaya çıktı. Alexander Ogrenich 'Aka Gorynych' yani 'Slav ejderhası' ismiyle biliniyor.

Ogrenich'in 2014 yılında ayrılıkçıların sözde istihbarat birimine başkanlık ettiği ve buradaki çatışmalarda 100 kişiyi öldürdüğü iddia ediliyor. Bu da çiftin 140'tan fazla can aldıkları anlamına geliyor.

02.04
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna’nın Bucha kentinde yaşanan katliama karşı kayıtsız kalmayacaklarını ifade ederek, Ukrayna’ya desteğin devam edeceğini ve Rusya’ya yaptırımların artırılacağını bildirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Ukraynalı sivillere karşı Bucha kentinde gerçekleştirdiği katliama ait görüntülerin korkunç olduğunu belirterek, “Şimdi kayıtsız kalma zamanı değil, Ukraynalılar vatanlarını cesurca savunurken ABD de onlara askeri, insani ve ekonomik açıdan destek olmaya devam edecek” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Ukrayna’dan gelen güvenlik desteği taleplerini yerine getirmek için 24 saat boyunca çalıştığını ifade eden Sullivan, önümüzdeki günlerde ABD ve müttefik ülkelerden Ukrayna’ya daha fazla askeri destek gönderilmesini beklediğini ifade etti. Sullivan ayrıca, bu hafta Beyaz Saray’ın Rusya’ya yeni ekonomik yaptırımlar açıklayacağını bildirdi.

Konuşmasının sonunda üç gerçeğe vurgu yapan Sullivan, Rusya’nın askeri gücünü kullanarak egemen Ukrayna’yı işgal etmeye ve topraklarına el koymaya, Ukrayna ordusunun ve halkının cesurca ve etkin bir şekilde anavatanlarını savunmaya ve ABD’nin ise sonuna kadar Ukrayna’nın yanında yer almaya devam edeceğini aktardı.

Biden, Rusya’ya yaptırımların artacağını belirtmişti
ABD’nin Delaware eyaletinden başkent Washington DC'ye dönen ABD Başkanı Joe Biden ise, gazetecilere verdiği demeçte, Bucha’daki vahşeti “savaş suçu” olarak nitelendirmiş, "Putin'e savaş suçlusu dediğim için eleştiri aldığımı hatırlarsınız. İşin aslı Bucha'da olanları gördünüz. Bu beni haklı çıkartıyor. O bir savaş suçlusu” demişti.

Bucha'da olanları “soykırım” olarak kabul edip etmediğinin sorulması üzerine Biden, "Hayır. Bence bu bir savaş suçu" ifadelerini kullanmış, Rusya’ya yönelik daha fazla yaptırımı kısa süre içinde açıklayacağını aktarmıştı.

01.46
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD'nin Ukrayna'daki savaş suçlarına dair kanıtları toplamak ve analiz etmek için oluşturulacak çok uluslu bir savcı ekibi desteklediğini açıklarken, “Kremlin, hepimizin açıkça görebildiklerini temelsiz ve utanmaz bir şekilde inkar etti" dedi.

Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarının belgelenmesi için ABD, çok uluslu bir savcı ekibinin oluşturulmasını destekliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukraynalı yetkililerin talebi üzerine Ukrayna'daki savaş suçlarına dair kanıt toplamak, korumak ve analiz etmek için bölgeye gidecek olan çok uluslu bir savcı ekibini desteklediğini aktardı.

Price, Ukrayna’daki zulümlerin sorumlularının da kendilerine emir verenler gibi hesap vermeleri gerektiğini ifade ederek, ABD’nin elindeki raporlara dayanarak Ukrayna’da yaşanan vahşeti askerlerin tek başına yapmadığını, bu vahşetin daha geniş ve rahatsız edici bir şekilde yapıldığını öne sürdü.

Price, “Rus güçleri son birkaç gün içinde geri çekilirken, dünya Kremlin'in Bucha ve Kiev yakınlarındaki diğer şehirlerdeki vahşetinin korkunç görüntüleri karşısında şok oldu. Çoğu elleri bağlı olan sivil, görünüşe göre sokaklarda, diğerleri ise toplu mezarlarda infaz edildi” dedi.

"İşkence, tecavüz ve sivillerin aileleriyle birlikte infaz edildiğine dair güvenilir raporlar görüyoruz" ifadelerini kullanan Price, "Putin'in güçlerinin daha fazla sivili yaralamak için hedeflerinde başarısız olduktan sonra geri çekilirken harap olmuş bölgelerde istikrarı ve toparlanmayı yavaşlatmak için geride bıraktığı kara mayınları ve bubi tuzaklarına dair raporlar ve görüntüler var” dedi.

“Kremlin, hepimizin açıkça görebildiklerini temelsiz ve utanmaz bir şekilde inkar etti"Price, "Kremlin, başkalarını kendi iğrenç eylemleriyle suçlama konusundaki uzun geçmişine uygun olarak, Bucha'da ve Kiev bölgesinin kurtarılmış kasabalarında hepimizin açıkça görebildiklerini temelsiz ve utanmaz bir şekilde inkar etti" dedi.

01.17
Rusya’nın kuşatması altındaki Ukrayna’nın Mariupol’de 100 Türk vatandaşının tahliye beklediği bildirildi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk yaptığı açıklamada, "Yunanistan vatandaşları bir şekilde tahliye edildi. Mart ayı başlarında tahliyeler daha mümkündü. Bir kısım Türk vatandaşı da tahliye edildi. Mariupol’de tahliye bekleyen yabancılar ve Ukraynalılar bizim için tahliye için aynıdır ve aynı imkanlara sahiptirler. Şimdi Mariupol’de tahliye bekleyen 100 Türk vatandaşı kaldı. Erdoğan Türk ve Ukrayna vatandaşlarının özellikle de çocukların ve kadınların tahliyesi için söz verdi" ifadelerini kullandı.

Rusya, Erdoğan’ın talebi üzerine Mariupol’de insani koridor açmıştı
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından 2 Nisan’da yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den talebi doğrultusunda Mariupol'daki sivillerin ve yabancı vatandaşların tahliyesinde tam yardım sağlanmasına karar verildiği bildirilerek, dün Moskova Mariupol'dan Berdyansk'a insani koridor açılacağı, hareket yolunda "sessizlik rejimine" sıkı bir şekilde uyulacağının garanti edildiği kaydedilmişti.

00.59
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı saldırıların ardından savaşın insanlar üzerindeki etkisini ortaya koyan gelişme yaşandı. Ukrayna’da doğan 2 bebeğe ABD yapımı anti-tank füzesi Javelin’in adı verildi.

Konuya ilişkin açıklama Ukrayna Adalet Bakanlığı, "Yeni doğan çocuklara aileler isim seçerken aile adetlerini, popülerliği ve dini, milli ya da siyasi değerleri göz önünde bulundururlar. Bazılarının isim seçiminde ise savaş önemli bir rol oynadı. Kiev şehrinde yeni doğan kız çocuğuna Javelina, Vinitsa bölgesinde doğan erkek çocuğuna ise Yan Javelin ismi verildi” denildi.

00.20
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından ABD ve Avrupa’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen Rus oligarklara yaptırımlar devam ediyor. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ekiplerinin İspanya Sivil Muhafızları ile birlikte yaptıkları operasyonda bu sabah Rus oligark Viktor Vekselberg’in Mallorca Adası’nda demirli bulunan lüks yatına el konuldu.

İspanya Sivil Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Putin ile yakın ilişkisi olan Vekselberg’e Avrupa Birliği (AB) tarafından herhangi bir yaptırım kararı bulunmadığı ancak ABD’de vergi kaçırma, kara para aklama ve Tango adlı yatın mülkiyetini gizlemek amacıyla belgede sahtecilik suçlarından kendisine soruşturma açıldığı belirtilerek, operasyonun ABD’li makamların talebi üzerine gerçekleştirildiği bildirildi.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Rus oligark Vekselberg hakkında üç yıldır tutuklama kararı bulunduğu bildirilerek, Rus oligarkın 2011 yılında satın aldığı bilinen Tango adlı yatın mülkiyetini paravan şirketler ile ABD hükümetinden gizlemeye çalışması nedeniyle 6 Nisan 2018 tarihinde hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, ABD hükümetinin, Rus hükümetine yakın bir ismin mal varlığına ilk kez el koyduğu aktarılarak, bunun son olmayacağı ve Rus hükümetinin haksız savaşına destek veren herkesten hesap sorulacağı ifade edildi. Vekselberg’in Tango adlı lüks yatının 78 metre uzunluğunda ve 90 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor.

Avrupa’da birçok Rus oligarka ait yata el koyulmuştu
İspanya’da daha önce Rus oligarklara ait olduğu bildirilen Crescent, Valerie ve Lady Anastasia adlı yatlara, İtalya’da, Rus milyarder Andrey Malniçenko’nun 578 milyon dolar değerindeki lüks yatına, Fransa’da, Igor Sechin’in 88 metrelik Amore Vero adlı yatına, İngiltere’de ise ismi gizli tutulan bir Rus oligarka ait olan Phi adlı yata el koyulmuştu.

00.00
Ukrayna’da ağır kayıplar veren Rusya’nın ülkede gizli seferberlik ilan ettiği ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia edildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 7 düşman saldırısı geri püskürtüldü. 2 zırhlı araç ve 43 otomobil, 3 adet savaş uçağı, 1 helikopter ve 2 seyir füzesi imha edildi. Ayrıca Rusya’da gizli seferberlik ilan edildi ve para karşılığında tecrübeli 60 bin asker alımı planlanıyor. Askerler, Krasnador bölgesi, Perm bölgesi, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Inguşetya ve Kalmıkya’dan seçilecek" ifadeleri kullanıldı.