Hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasağı ve kısıtlaması mı geliyor? Son dakika kararı, resmen değişti! Tüm Türkiye'de başladı, 'Vaka tsunamisi...'
Hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasağı ve kısıtlaması mı geliyor? milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor. Yasaklarla ilgili korkutan açıklama geldi. Omicron varyantı, görüldüğü ülkelerde bir ay içinde baskın virüs haline geliyor. Yılbaşı öncesi karar verildi. Resmen açıklandı. Yasak, kısıtlama ve kapanma... Bar, restoran ve kafeler kapatılacak. Koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayıları artışa geçti. 'Omicron (Nu)' varyantıyla ülkeler peş peşe yeni yasak kararlarını açıklıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında haftalık bilim kurulu toplantısı yapıldı. Toplantı sonrası son dakika açıklamalarda bulunan Bakan Koca, 5 madde ile yeni gelişmeyi resmen açıkladı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Omikron'un daha bulaşıcı olması, Delta ile aynı anda dolaşımda olması, bunun bir vaka tsunamisine yol açmasından oldukça endişeliyim" dedi. İşte haberin detayları...

Sağlık Bakanlığı tarafından 29 Aralık koronavirüs tablosu, vaka, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı.

Son 24 saatte yapılan 366 bin 363 testte 36 bin 684 vaka tespit edildi. 142 kişi hayatını kaybederken, 25 bin 638 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerine göre; son 24 saatte yapılan 366 bin 363 testte 36 bin 684 vaka tespit edildi. Koronavirüs nedeniyle 142 kişi hayatını kaybederken, 25 bin 638 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.

18 yaş ve üzeri nüfusun aşılanması verilerinde 1'inci doz Türkiye ortalaması yüzde 91,62, 2'nci doz ortalaması yüzde 83,01 olarak ölçüldü. Ayrıca, 1'inci dozda 56 milyon 867 bin 625, 2'nci dozda 51 milyon 527 bin 171 ve 3'üncü dozda 18 milyon 341 bin 323 olmak üzere toplam 130 milyon 571 bin 857 aşı uygulandı.

En az 2 doz aşı olan kişi sayısının en yüksek olduğu iller; Ordu, Osmaniye, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Bartın olurken, 2 doz aşı yapılan kişi sayısının en az olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ oldu.

'KAYIPLARIMIZIN ARTMA İHTİMALİNİ GÜÇLENDİRİYOR'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Vaka sayılarında yaşanan artışla birlikte, hastalığa yakalananlar arasında ileri yaştakilerin, kronik rahatsızlığı olanların sayısı da yükselecek. Bu durum, kayıplarımızın artma ihtimalini güçlendiriyor. Risk grubundakiler daha dikkatli olmalı, hatırlatma dozlarını yaptırmalıdır" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferansla toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ardından yazılı açıklama yaptı.

OMİCRON HIZLA BULAŞIYOR
Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun salgının seyri, Omicron varyantının etkisi, aşılama programı ve Turkovac aşısının kullanıma alınması gündemi ile toplandığını kaydetti. Son haftada günlük vaka sayılarındaki artışın belirginleştiğini aktaran Koca, "Vaka sayılarındaki artışın temel sebebi kapalı ortamlarda geçiren sürenin artması ve Omicron varyantının hızla bulaşıyor olmasıdır. Vaka sayılarındaki artış hastaneye yatışlara yansımamıştır.

Benzer şekilde son dönemde hastalığa yakalananlarda zatürre oranında bir artış görülmemiştir. Bu konu yakından takip edilmektedir. Omicron varyantının hızlı bulaşıyor olması tedbirlerde değişikliğe sebep olmamaktadır. Daha hızlı bulaşan bu yeni varyanta karşı kişisel tedbirlerin önemi son derece artmıştır.

Maske kullanımı hastalığın kişiye bulaşmasını değil hasta kişinin hastalığı başkasına bulaştırmasını engellemeye yaramaktadır. Maske kullanmak karşımızdaki kişiyi korumak için büyük bir sorumluluktur" ifadelerini kullandı.

"Kapalı ortamlarda geçirilen süreyi mümkün olan en kısa süre olarak tutmalı, kesinlikle maske kullanımından taviz verilmemelidir" diyen Koca, devamında şunları kaydetti:

"Aşılama programımız sayesinde toplumumuzda önemli ölçüde aşılanma sağlanmıştır. Yeni durum için aşıların hatırlatma dozunun önemi son derece artmıştır. Tüm vatandaşlarımızı vakit geçirmeden hatırlatma dozlarını olmaya ısrarla davet ediyoruz.

Yerli aşımız Turkovac yarından itibaren şehir hastanelerimizden başlayarak uygulanacaktır. Hatırlatma dozunu yerli aşımızla yaptırmak mümkün. Önceki aşılarınızın türü ne olursa olsun hatırlatma dozunuzu Turkovac ile olabilirsiniz."

ÜLKELER YASAK KARARLARINI AÇIKLIYOR
Öte yandan artan koronavirüs vakaları ve Omicron varyantı nedeniyle Avrupa ülkeleri peşe peşe yasak kararlarını açıklıyor.

Avrupa'nın diğer ülkelerinde de yeni önlemler duyuruldu. Almanya'da birçok eyalette spor salonları, yüzme havuzları, gece kulüpleri ve sinemalar yeniden kapatılacak. İnsanların bir araya gelmesi ise aşı olmaları şartıyla en fazla 10 kişiyle sınırlandırılacak. Futbol maçları gibi büyük çaplı etkinlikler de seyircisiz düzenlenecek.

Yunanistan'da da 3 Ocak'tan itibaren bar ve restoranlara saat 12'ye kadar mekanı kapatma zorunluluğu getirilecek. Masalar ise altı müşteriyle sınırlı olacak. Kamusal alanda maske takma zorunluluğu da genişletilirken marketlerde ve toplu taşıma araçlarında FFP-2 denilen yüksek korumalı maskelerinden takılması gerekecek.

MAĞAZALARI KAPATTI
Omicron’un etkisi ABD’de de hissediliyor. ABD Başkanı Joe Biden, hızlı bir vaka artışına karşı hazırlıklı olduklarını belirterek “Hazırlıklıyız ve insanların hayatını kurtarmak için neyin gerekli olduğunu biliyoruz” dedi. ABD’li teknoloji şirketi Apple ise artan Kovid vakaları nedeniyle New York’taki mağazalarını kapatma kararı aldı. Ülkede uçuşlarda yaşanan sıkıntılar da devam ediyor.

Öte yandan salgın hızlanırken dün ABD’de semptom göstermeyen Kovid hastalarının karantina sürelerinin kısaltılması kararı alındı. Karantina süresi 10 günden 5 güne düşürülürken, devam eden 5 günde maske takılması gerektiği açıklandı.

YARINDAN İTİBAREN YASAK!
Yunanistan'da Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 3 Ocak 2022'den itibaren geçerli olması planlanan kısıtlamaların, vaka sayısındaki hızlı artış nedeniyle yarından itibaren başlayacağı bildirildi.

İSRAİL'DEN FLAŞ KARAR
İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 55 ülkeye yönelik seyahat yasağının kaldırılacağı belirtildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, koronavirüs salgının seyrine göre sokağa çıkma kısıtlamasının alınabilecek tedbirler arasında olduğunu ifade etti.

Olaf Scholz adına toplantıya dair açıklamalarda bulunan Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Scholz'un 7 Ocak'ta eyalet başbakanlarıyla gerçekleştireceği koronavirüs toplantısına kadar halkın yüzde 80'inin aşılanmış olmasını istediğini duyurdu.

Başbakan Scholz'un tatil döneminde herkesin sorumluluk içinde hareket etmesini istediğini aktaran Hebestreit, "Bununla birlikte Kasım ayında açıklanan 30 milyon hatırlatma dozu (üçüncü doz) hedefine yıl sonuna kadar ulaşmayı bekliyoruz" dedi.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında Koronavirüs salgınının son durumunu değerlendirdi.

Ghebreyesus, aşılanmamış olanların her iki mutasyonda da ölme riskinin aşılanmış kişilere göre çok daha yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Ghebreyesus, "Omikron o kadar hızlı hareket ediyor ki aşıya ek olarak enfeksiyon dalgasını önlemek, sağlık çalışanlarını ve sistemlerini korumak ve çocukları okulda tutmak için halk sağlığı sosyal önlemlerine de ihtiyaç var" dedi.

ANİ ARTIŞLARA YOL AÇIYOR
Ghebreyesus, "Şu anda Delta ve Omikron, vakaları rekor rakamlara çıkaran iki tehdit ve bu da yine hastaneye yatışlarda ve ölümlerde ani artışlara yol açıyor" ifadelerini kullanarak mutasyonlara dikkat çekti.

Omikron'un daha bulaşıcı olması, Delta ile aynı anda dolaşımda olması, bunun bir vaka tsunamisine yol açmasından oldukça endişeliyim" diyen Ghebreyesus, "Bu, çöküşün eşiğindeki bitkin sağlık çalışanları ve sağlık sistemleri üzerinde muazzam bir baskı oluşturmaya devam ediyor ve oluşturmaya devam edecek.

Toplu müdahaleyi iyileştirmezsek bu virüs gelişmeye ve sağlık sistemlerimizi tehdit etmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, sağlık sistemleri üzerindeki baskının yalnızca hastaneye yatmayı gerektiren yeni Covid-19 hastaları nedeniyle değil, aynı zamanda çok sayıda sağlık çalışanının hastalanmasından kaynaklandığını belirtti.

"194 ÜYE DEVLETTEN 92'Sİ YÜZDE 40 AŞILAMA HEDEFİNİ TUTTURAMADI"
G7 ve G20'de ülke liderlerine 2021 sonuna kadar nüfusların yüzde 40'ını, 2022'nin ortasına kadar yüzde 70'inin aşılanmasını sağlamalarını söylediğini belirten Ghebreyesus, "194 üye devletten 92'si yüzde 40 hedefini tutturamadı.

Bunun nedeni, yılın büyük bir bölümünde düşük gelirli ülkelere giden sınırlı tedarik, son kullanma tarihine yakın ve şırıngalar gibi kilit öneme sahip parçaları olmadan gelen sonraki aşıların birleşimidir" dedi.

Yaklaşık 20 ülkede tedarik zinciri ve dağıtım sorunlarının da olumsuz etkisinin olduğunu belirten Ghebreyesus, "Yüzde 40'ı yapılabilirdi. Bu sadece bir utanç değil, hayatlara mal oldu ve virüse kontrolsüz dolaşım ve mutasyon fırsatı verdi" şeklinde konuştu.

HÜKÜMETLERE AŞI VE ÜRETİCİLERE AŞI TEDARİKİ ÇAĞRISI
Ghebreyesus, hükümet ve endüstri liderlerini, hem tutarlı tedarik sağlayarak hem de aşıların insanlara fiilen ulaşmasına yardımcı olarak aşı eşitliği konusunu ele almaya çağırdı.

Ghebreyesus, "Zengin ülkelerin ve üretim sektörünün liderlerini Alfa, Beta, Gama, Delta ve şimdi de Omikron'dan ders almaya ve dünya nüfusunun aşılanmasında yüzde 70 oranına ulaşmak için birlikte çalışmaya çağırıyorum" dedi.