Rusya'dan Finlandiya’ya misilleme! 20 yıl sonra bir ilk yaşandı...
Ukrayna savaşında Rus oreduları saldırılarını ülkenin doğusunda yoğunlaştırdı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Rus kuşatması altındaki Azovstal Demir Çelik Fabrikası’nda bulunan askerlerin kurtarılması için Türkiye’nin arabulucu olacağını söyledi. Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya başvuru yapması halinde misilleme yapmak zorunda kalacağını duyurmuştu. Alınan karar sonrası Rus devlete ait firma, "Bu durum istisnai ve yirmi yılı aşkın ticaret tarihimizde ilk kez oldu" dedi. Maliye Bakanı Serhiy Marchenko, “Ukrayna ekonomisinin uzun bir savaşı sürdürmesi zor olacak” dedi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 75 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna, Donets nehrini geçmeye çalışan Rus askerlerini pusuya düşürdü
Ukrayna-Rusya savaşında 80. güne girildi. Ülkede şiddetli çatışmalar sürerken bölgeden son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.
Inter RAO’nun Finlandiya’daki iştiraki RAO Nordic Oy’dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Rusya’dan elektrik ithal ederek Finlandiya’ya temin ettiği belirtildi.Şirketin gerçekleştirdiği elektrik teslimatları için 6 Mayıs’tan bu yana ödeme almadığına işaret edilen açıklamada, bu durumun, şirketin 20 yıllık ticari tarihinde ilk defa yaşandığı vurgulandı.
BBC'nin haberine göre ödemelerin yapılmaması nedeniyle şirketin Rusya’dan elektrik temin edemediği bilgisine yer verilen açıklamada, “Bu nedenle, 14 Mayıs’tan itibaren Rusya’dan elektrik ithalatını durdurmak zorundayız. Durumun yakında düzelmesini ve Rusya ile elektrik ticaretinin tekrar başlamasını umuyoruz.” ifadelerine yer verildi.
'YİRMİ YILI AŞKIN TİCARET TARİHİMİZDE İLK KEZ OLDU'
Finlandiya’nın elektrik dağıtım şirketi Fingrid’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rusya yerine İsveç’ten elektrik ithal edileceği ve ülkede elektrik tedarikine ilişkin sorun yaşanmayacağı belirtildi. Böylece Rus operatör Finlandiya'ya elektrik tedarikini askıya alacak. Rus devlete ait firma, "Bu durum istisnai ve yirmi yılı aşkın ticaret tarihimizde ilk kez oldu" dedi.
NE OLMUŞTU?
Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya başvuru yapması halinde misilleme yapmak zorunda kalacağını duyurmuştu. Kremlin'den gelen sert açıklamalar, Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanının, ülkenin "derhal" NATO üyesi olması gerektiğini söylemesi üzerine yapıldı.
Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak bir açıklama yaparak, önümüzdeki birkaç gün içinde bu konuda bir karar beklediklerini söylediler.Finlandiya'nın NATO üyeliği seçeneğini değerlendirmesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gündeme geldi. Finlandiya, Rusya ile 1.300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Şimdiye kadar doğu komşusunun tepkisini almamak için NATO'nun dışında kaldı.
Finlandiya, NATO konusunda kararını, parlamento ve diğer üst düzey siyasi figürlerin değerlendirmesi sonrasında Pazar günü resmen açıklayacak. İsveç de benzer bir kararı aynı gün açıklayacağını söyledi.
NATO TARAFTARLIĞI ARTTI
Bu iki İskandinav ülkesi bugüne dek tarafsızlıklarını korumuştu. Finlandiya kamuoyunda NATO üyeliği için destek yıllardır yüzde 20-25 seviyelerinde seyrediyordu. Ancak Ukrayna'nın işgalinin ardından, son kamuoyu yoklamaları bu desteğin yüzde 76'ya yükseldiğini gösteriyor.
Rusya, iki ülkeyi uzun süredir devam eden askeri bağlantısızlık politikasını terk etmemeleri konusunda uyardı ve aksi halde bazı karşı önlemler almakla tehdit etti.Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçlayarak "Buna sen sebep oldun" dedi. NATO üyeliği için kriterlerden biri demokratik olma şartı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki ülkeyi de memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.
İNGİLTERE İLE GÜVENLİK ANLAŞMASI
İngiltere de İsveç ve Finlandiya ile güvenlik anlaşması imzaladı. Anlaşma, saldırıya uğrama halinde İngiltere ile bu ülkeler arasında karşılıklı yardımı öngörüyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson Çarşamba günü iki ülkeyi ziyaretinin ardından anlaşmaları imzaladı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile yapılan basın toplantısında iki lider, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle, karşılıklı işbirliğinin "çok daha önemli" hale geldiğini vurguladı.
Ukrayna’nın Mültecilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, “Türkiye, demir çelik fabrikasında bulunmaya devam eden bine yakın askerimiz için Rus tarafıyla arabulucu olmayı kabul etti. Ukrayna, fabrikada sadece yaralı askerler değil, tüm ordu personelinin sağ salim tahliye edilmesi için çabalıyor. Türkiye’nin arabuluculuğunda Rus tarafıyla Azovstal’daki askerlerimiz karşılığında elimizdeki esir Rus askerleri takas etmeye hazırız. Moskova ile anlaşma yapmaya hazırız” dedi.
RUSYA: TESLİM OLSUNLAR
Rus kuvvetlerinin yerle bir ettiği Mariupol şehrinde Azovstal fabrikasına sığınan sivil halkın kurtarılması için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Uluslararası Kızıl Haç örgütü geçtiğimiz hafta insani koridor açılmasını sağlamıştı. 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen tahliyede 400 sivilin hayatı kurtarılmıştı. Fabrikada kalan Ukrayna askerleri konusunda taviz vermeyeceğini ilan eden Kremlin, “Siviller dışında fabrikada mevzilenen Ukrayna askerlerinin oradan sağ çıkmalarının tek yolu var. Silahlarını bırakarak bize teslim olmaları gerek” açıklaması yapılmıştı.
Ukrayna Maliye Bakanı Serhiy Marchenko ülke ekonomisi hakkında açıklamada bulundu. Bakan Marchenko, “Ukrayna ekonomisinin uzun bir savaşı sürdürmesi zor olacak. Savaş 3 veya 4 aydan uzun sürerse ülkede büyük vergi artışları gibi kararlar alınabilir” dedi.
Bakan Marchenko, Ukrayna’nın ABD’den gelecek yardım paketini beklediğini belirterek, “ABD’den mali yardım haberi aldık. Bu iyi bir haber ama ABD yardım paketinin içeriği ne olacak ve ne zaman gelecek bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kyrylo Budanov ise, Rusya-Ukrayna savaşının kırılma noktasının ağustos ayında olmasını ve çatışmaların çoğunun yıl sonuna kadar bitmesini beklediğini açıkladı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki liderin 75 dakika süren görüşmesine ilişkin açıklama ise Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit'ten geldi. Açıklamada, iki liderin görüşmede Ukrayna konusunu ele aldığı kaydedildi. Başbakan Scholz’un 11 Mayıs'ta Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin’e Ukrayna'da devam eden savaşı ve savaşı sona erdirme çabalarını dile getirdiği aktarıldı. Ayrıca Alman Şansölye'nin Mariupol'daki savaşın sonuçları göz önüne alındığında en kısa sürede bir ateşkese varılması, insani durumun iyileştirilmesi, diplomatik bir çözüm bulunmasını isteğini ilettiği belirtildi.
İngiltere hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine ve aile üyelerine yönelik yeni yaptırımları açıklayarak, Putin'in finansal ağının hedef alındığını söyledi.
İngiltere hükümeti, Ukrayna'daki saldırıları nedeniyle bugün Rusya'ya yeni yaptırım kararı alındığını duyurdu. İngiltere'nin son yaptırımlarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski eşi ve kuzenleri de dahil olmak üzere Putin'in finans ağını hedef aldığı belirtildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bugünkü yaptırımlar, Putin'in yakın çevresindeki aile üyelerini ve finansörlerini izole ederken, Ukrayna'ya yönelik anlamsız işgalini sürdüren Putin üzerindeki baskıyı artırıyor" denildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss yaptığı açıklamada, "Putin'in lüks yaşamını destekleyen ve yakın çevresindeki gölgeli ağı ifşa ediyor ve hedefliyoruz. Ukrayna galip gelene kadar Putin'in saldırganlığına yardım ve yataklık eden herkese yaptırım uygulamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Yaptırım uygulananlar arasında Putin'in eski eşi Lyudmila Ocheretnaya, Putin'in kuzenleri Igor Putin, Roman Putin, Mihail Shelomov ve akrabası Mihail Putin'in yer aldığı belirtildi. Yaptırım uygulananlar arasında ayrıca Putin ile yakın bir ilişkisi olduğu iddia edilen ve özel Rus medya şirketi olan Ulusal Medya Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Alina Kabaeva ve büyükannesi Anna Zatseplina, Putin'in yakın arkadaşı Alexander Plekhov ve Mikhail Klishin, Vladimir Kolbin, Viktor Khmarin, Yuri Shamalov'un yer aldığı belirtildi. İngiltere hükümeti, Rusya'ya yönelik yaptırımlar çerçevesinde hakkında yaptırım kararı aldığı kişilere varlık dondurması ve seyahat yasağı uyguluyor.
Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılardan bu yana İngiltere'nin net küresel değeri toplamda 117 milyar sterlinin üzerinde olan Rus oligarkların hedef alındığını belirterek, binden fazla kişiye ve 100 kuruma yaptırım uygulandığını açıkladı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkenin doğusundaki Seversky Donets nehrini geçmeye çalışan Rus askerlerinin girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.
Rus askerlerinin tanklar, piyade savaş araçları ve zırhlı personel taşıyıcıları da dahil olmak üzere onlarca araçla nehri geçmeye başladığı, bu sırada Ukrayna kuvvetlerinin nehre önceden kurulan duba köprüsünü havaya uçurduğu belirtildi. Pusuya düşürülen Rus ordusunun onlarca askerini ve aracını kaybederek ağır zayiata uğradığı ifade edildi.
Rus ordusunun amacının nehri geçerek Luhansk bölgesindeki Lysychansk kentini kuşatmak olduğu aktarıldı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun asker kayıplarını telafi etmek için büyük ihtimalle Siversky Donets nehrine yeniden konuşlanacağı uyarısında bulundu.