Gazete Vatan Logo

Brüksel'de tarihi zirve! NATO'dan flaş Ukrayna kararı...

Brüksel'de düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası ortak bildiri yayınlandı. Bildiride "Rusya'nın sivillere yönelik saldırısını güçlü bir şekilde kınıyoruz. Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor" ifadeleri yer aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de alınan kararları açıkladı. NATO'nun 4 muharebe gücü daha konuşlandıracağını duyurdu..

Brüksel'de tarihi zirve! NATO'dan flaş Ukrayna kararı...

Rusya-Ukrayna savaşı gündemi ile toplanan NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi bugün Brüksel'de gerçekleştirildi. Zirve sonrası liderlerden ortak bildiri yayınlandı. NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'nin ardından yayınlanan ortak bildiride, "Çin de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Şartı'nda yer alan egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları delmesine yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz. Çinli yetkililerinin son zamanlarda yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz ve Çin'i, Kremlin'in özellikle savaş ve NATO hakkındaki yanlış söylemlerini büyütmeye son vermeye, çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmaya davet ediyoruz" denildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında, “NATO liderleri Ukrayna’ya daha fazla destek vermeye karar verdi. NATO kimyasal, biyolojik ve nükleer tehditlerden korumak için Ukrayna’ya ekipman sağlayacak. Bugün NATO liderleri Çin’e Rusya’ya destek olmaması konusunda çağrıda bulundu. Çin Rusya’ya ekonomik ya da askeri destekte bulunmamalı.” dedi.

Haberin Devamı

4 MUHABERE GÜCÜ DAHA KONUŞLANDIRILACAK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg şöyle devam etti; "4 muharebe gücü daha konuşlandıracağız. Avrupalı müttefiklerimiz ve Kanadalılar da çabalarını arttırdı. Buna eşi benzeri görülmemiş 5 uçak gemisi grubu da dahil. Karada çok daha fazla askerimiz olacak ittifakın Doğu kanadında. Yüksek hazırlıkta tutacağız bunları. Havada ise daha fazla jet kullanacağız. Denizde ise uçak gemisi gruplarımız olacak. Ciddi sayıda savaş gemimiz olacak. Siber güvenliğimizi de kuvvetlendireceğiz. Bugün müttefik liderler Ukrayna'ya daha fazla destek vermeyi de kabul etti.Müttefikler Ukrayna'ya ciddi askeri teçhizat sağlıyor. Ekonomik ve insani yardım da vereceğiz. Bu savaşın daha da büyümesini engellemek zorundayız. Bu daha ölümcül ve yıkıcı sonuçlara yol açar. Müttefikler diğer risk altındaki ortaklara desteğimizi arttırmada da mutabık kaldık.

Haberin Devamı

Ukrayna halkı cesaretle direniyor, biz de onların yanındayız. Başkan Zelenskiy, askeri yardımın artırılmasını talep etti, NATO da daha fazla yardım kararı aldı.Bugün NATO liderleri Çin’e Rusya’ya destek olmaması konusunda çağrıda bulundu. Çin Rusya’ya ekonomik ya da askeri destekte bulunmamalı. Pekin, barışçıl çözüm için diplomatik nüfuzunu kullanmalı. Belarus’u bir suç ortağı olarak işgale destek vermeyi bırakmaya çağırıyoruz.NATO liderleri savunma yatırımlarını arttırmakta anlaştı. Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir. Bunun geniş çaplı sonuçları olacaktır. Bu hem Ukrayna halkını etkileyecek hem de bölgedeki NATO ülkelerini tehdit edecek duruma yol açacaktır. Kimyasalların çevreye yayılması tehlikesi ortaya çıkacaktır. Rusya’nın geçmişte Suriye’de kimyasal silahlar kullanılmasına destek olduğunu da biliyoruz. NATO kimyasal, biyolojik ve nükleer tehditlerden korumak için Ukrayna’ya ekipman sağlayacak. Pekin'in bu krizdeki rolüne değindik. Liderler Çin'e, Rusya'nın savaşını desteklememesi için çağrı yaptı. Pekin, hatırı sayılır nüfuzunu iyiye kullanmalı. İttifak ayrıca Belarus'a işgal ortaklığını sonlandırma çağrısı yaptı.İşgalin başlangıcından bu yana bir ay oldu. Ne yazık ki güvenlik ücretsiz değil, daha fazlasını yapmak daha fazlasına mal olacak. Burada NATO'nun caydırıcılık kapasitelerini uzun vadede yeniden ayarlıyoruz dedik. 4 yeni muharebe grubu kuracağımızı duyurduk. Uzun vadeli bir plan. Başkan Putin'in işgali güvenliğimizi uzun vadeli olarak değiştirdi. Artık yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Eller tutulabilir haberler gördük sivillere yönelik askeri saldırılar olduğuna dair.Çin'e mesajımız şu; dünyanın geri kalanına katılmalı ve bu vahşi savaşı kınamalı. Bugün birçok farklı konuyu ele aldık. Mesajımız şu: Birlikte durmalıyız ve Ukrayna'ya destek vermeliyiz. Bu savaşın tam teşekküllü bir savaş haline gelmemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

KİMYASAL SİLAH KULLANIMI SAVAŞIN DOĞASINI DEĞİŞTİRİR

Haberin Devamı

Müttefikler sahaya, Ukrayna'ya asker gönderilmeyeceğini söyledi. Endişeleniyoruz. Rusya'nın Ukrayna'da bahane yaratmaya çalıştığını görüyoruz. Bunun başkalarını suçlama yolu olduğunu biliyoruz. Burada Ukrayna'ya, NATO müttefiklerine iddialar asılsızdır. Kimyasal silah kullanımı savaşın doğasını değiştirir. Büyük çaplı etkileri olur, çok da tehlikeli olur. Ukrayna halkını etkiler, NATO üyesi ülkelerin halklarını da tehdit edebilir. Rusya'nın daha önce kimyasal maddeler kullandığını biliyoruz. Bu savaşın derhal bitirilmesinin önemini de gösteriyor.

NATO KİMYASAL SAVUMA UNSURLARINI DEVREYE SOKTU

Müttefikler teçhizat verme konusunda da mutabık kaldı. Burada tespit için teçhizatlar var. Tıbbi destek ve korunmak için de var. Risk yönetimi gibi konularda da eğitimler vereceğiz. Üst düzey yetkilimiz, NATO'nun kimyasal savunma unsurlarını devreye soktu.Zelenski'yi hepimiz dikkatlice dinledik. Duygu dolu mesajını dinledik. NATO müttefikleri ciddi bir destek veriyor. Silah, uçakları düşürmelerine yarayan sistemler veriyoruz buna İHA'lar, SİHA'lar da dahil. Müttefikler elinden geleni yapıyor. Bizim bir yükümlülüğümüz var. Bu çatışmanın tam teşekküllü bir savaşa dönmesini önlememiz lazım. Bu yüzden dürüst olmalıyız bu konuda. Zaten teçhizat teslim ediyoruz, bu bir cevap aslında. Zaten bu sayede Rusya işgaline karşı direniyorlar."

 

Krizin başından beri savaşın sonlandırılmasına dönük mekik diplomasisi yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gün içinde başta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olmak üzere ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson gibi liderlerle ikili görüşmeler yapması planlanıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DRAGİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin ardından İtalya Başbakanı Mario Draghi ile bir araya geldi.Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve sonrası İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüştü. Görüşmeye iki ülkenin temsil heyeti de eşlik etti.




Zirveye katılmak için Brüksel’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Zirvesi öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili bir görüşme gerçekleştirmişti.

 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Zirveye katılmak için Brüksel’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Karargahı'na geçti. Erdoğan, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.



Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne katılmak için Brüksel’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Karargahı'na geçti. Erdoğan, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Kritik zirveye katılan devlet başkanları aile fotoğrafında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Macron ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası aile fotoğrafında katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fotoğraf çekimi sırasında en ön sırada İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yanında yer aldı. Erdoğan, çekim öncesi liderlerle el sıkışarak kısa süreli sohbet etti.

ZELENSKİY: BİZİ FOSFOR BOMBALARIYLA VURDULAR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “20 binden fazla tankınız var ve bundan yüzde birini vermenizi, satmanızı istedik ama net cevap alamadık. Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç bir şey. Biz sadece yaşamak istiyoruz” dedi.



Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırılar aralıksız devam ederken, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde liderler bir araya geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de toplantıya online bağlanarak bir konuşma yaptı. Ukrayna’ya 24 Şubat’tan bu yana binden fazla roketin atıldığının altını çizen Zelenskiy, “Kiev’den, başkentten selamlar. NATO’da değiliz ancak hem kendi değerlerimizi hem de sizin değerlerinizi savunuyoruz. Bu değerleri bir aydır kahramanca savunuyoruz. Rusya 10 yılda yeterince askeri birliğini ve ordusunu topladı. Ölümler için çılgınca paralar yatırdılar. Ukrayna binlerce ölümle, yıkılan binalarla ve göç eden insanlarıyla direniyor. Bazı vatandaşlarımız NATO ülkelerinde bulunuyor. Bir ay içinde binden fazla roket attılar ve yüzden fazla uçuş gerçekleştirdiler” ifadelerini kullandı.




Defalarca kez yardım çağrısında bulunduğunu ama NATO’nun yardıma yanaşmadığını ifade eden Zelenskiy, “24 Şubat’ta size hava sahamızı kapatmanız için başvurmuştum. Net bir cevap sizden duyamadık. Ukrayna roketlere karşı güçlü silahlara sahip değil. Biz onlardan daha az sayıda hava aracına sahibiz ve bundan dolayı Ruslar toplu yıkımlara yönelik saldırılar yapabiliyor. Ukrayna ordusu eşit ve adil olmayan şartlarla bir aydır direniyor. Sizin elinizde bin tane uçak var ancak biz bir tanesini bile alamadık. 20 binden fazla tankınız var ve bundan yüzde birini vermenizi, satmanızı istedik ama net cevap alamadık. Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç bir şey. Biz sadece yaşamak istiyoruz. NATO’yu suçlamıyoruz. Bunlar sizin roketleriniz, sizin bombalarınız değil” şeklinde konuştu.



Ukrayna ordusunun hangi standartlarda olduğunu herkesin gördüğünü ifade eden Zelenskiy, “Bu sabah bizi fosfor bombalarıyla vurdular. Çocuklar ve yetişkinler öldü. Eğer istediğimiz silahları verirse NATO bizi Rus işgalinden koruyabilir. NATO, Rusya’nın Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını biliyor ve Rusya’nın saldırısından korkuyor. Ruslar, Baltık ülkelerine ve Polonya’ya kadar gidecek. Size dürüst olacağım, Budapeşte Memorandumu topraklarımızda işe yaramadı. Size yardımlarınızdan dolayı minnettarız. Bize elinizdeki uçaklardan ve tanklardan yüzde birini verebilirsiniz. Bu silahlar bizde olduğunda size ve bize yüzde yüz güvenlik garantisi verecek. Böyle bir direnişten sonra bize hiçbir zaman ordumuzun NATO standartlarında olmadığını söylemeyin. Bizim standartlarımızın ne olduğunu gösterdik. NATO da insanların güvenliği için neler yapabileceğini gösterebilir. Ukrayna somut adımlar, somut güvenlik garantisi bekliyor. Bizim şartlarımız artık masada. Bize destek verenlere teşekkür ederim. Yaşasın Ukrayna” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

YÜRÜTTÜĞÜ DİPLOMASİ TRAFİĞİNİ ANLATACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede hem NATO’nun birlik ve dayanışması hem de bundan sonraki dönemde müttefikler arasındaki ilişkilerin hangi temel ilkeler üzerine bina edilmesi gerektiğiyle ilgili önemli mesajlar verecek.

Erdoğan, ayrıca görüşeceği liderlere Türkiye’nin savaşın sonlandırılmasına dönük çabalarının yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili bilgi verecek. Türkiye’nin istikrar, barış ve müzakere için bugüne kadar sürdürdüğü çabaları paylaşacak olan Erdoğan, zirvede Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde gündeme gelen 6 maddeyle ilgili de atılabilecek adımlar hakkında mevkidaşlarıyla görüş alışverişinde bulunacak.


 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik ediyor.