Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Scholz'u kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Scholz'u kabul etti

Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Scholz, resmi ziyarette bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Scholz, Esenboğa Havalimanı'nda törenle karşılandıktan sonra Anıtkabir'e geçti.

Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine gelen Scholz, çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektiren Scholz, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak, "Modern Türkiye’nin kurucusu büyük Avrupalı devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’e derin saygıyla. Bu gibi zor dönemlerde Türk ve Alman halkları arasındaki bağlılık özel bir değere sahip" yazdı.



Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Scholz, ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Scholz'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

Karşılama töreninde, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Scholz, tören kıtasını 'Merhaba asker' diyerek selamladı. Heyetlerini birbirine sunan Erdoğan ve Scholz, Türkiye ve Almanya bayrakları önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberin Devamı

Törende TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı. Karşılama töreninin ardından Erdoğan ve Scholz, baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti.

TÜRKİYE'YE İLK ZİYARET

Almanya'da 16 yıl süren Angela Merkel döneminin ardından başbakanlık koltuğuna oturan Olaf Scholz, Türkiye'ye ilk ziyaretini bugün gerçekleştiriyor. Ziyaretin öncelikli gündeminde Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler yer alırken, görüşmede iki ülke ilişkilerinin tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi ve Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin ilerletilmesi konusunun da ele alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Scholz arasındaki ilk görüşme, 30-31 Ekim 2021 tarihlerinde Roma'da düzenlenen G20 zirvesi marjında gerçekleşti. Erdoğan, o dönem başbakanlık görevini sürdüren Merkel ve yeni koalisyon hükümetini kurmak için müzakereleri sürdüren Scholz ile birlikte görüşmüştü. Erdoğan, daha sonra aralık ayında göreve başlamasının ardından Scholz'u telefon görüşmesi ile tebrik etmiş, yeni dönemde de iki ülke ilişkilerinde sağduyunun ve stratejik bakışın hâkim olmaya devam edeceğine inandığını belirtmişti.

Haberin Devamı

ANA GÜNDEM SAVAŞ

Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için diplomatik girişimlerini sürdüren Almanya Şansölyesi Scholz, en son 12 Mart'ta Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Scholz'un Ankara'ya yapacağı ziyaretin, hem bu kritik görüşmenin hem de geçtiğimiz hafta Antalya'da Rusya-Ukrayna dışişleri bakanlarını bir araya getiren zirvenin sonrasında gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Scholz'un Ankara'yı ilk ziyaretinde ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili gelişmelerin gündemde olması bekleniyor.

Görüşmelerde ayrıca ikili ilişkileri geliştirecek adımlar ve bölgesel konuların tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi, Türkiye-AB ilişkilerinin katılım perspektifini esas alan olumlu gündem çerçevesinde ilerletilmesi konusunun ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Erdoğan, şubatta Senegal'a yaptığı ziyaret sırasında Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile de bir araya gelmişti. Görüşme, Türk şirketleri tarafından yapılan Senegal Stadyumu'nun açılış töreni sırasında gerçekleşmişti. Şansölye Scholz, koltuğu Merkel'den devraldıktan sonra ilk dış ziyaretlerini AB'nin önde gelen ülkeleri ile ABD ve İsrail'e yapmıştı.