Gazete Vatan Logo

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika! Avrupa kırmızı alarma geçti: Rusya NATO'nun dibindeki üssü vurdu...

Ukrayna, Rus ordusuna direnmeye devam ederken bölgede sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. ABD, Rusya'nın büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna'yı işgalinde Çin'den silah ve yardım istediğini iddia etti. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4'üncü turu çevrim içi başladı. Moskova'nın askeri üsse gerçekleştirdiği füze saldırısı Polonya'da paniğe sebep oldu.

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika! Avrupa kırmızı alarma geçti: Rusya NATO'nun dibindeki üssü vurdu...

Dünyanın gözü Ukrayna-Rusya savaşında. Çatışma bölgesinde kritik gelişmeler yaşanıyor, işte saat saat gelişmeler...

 

23.56: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi’nin İtalya’nın başkenti Roma’daki görüşmesinin 7 saat sürdüğü ve ABD’nin Çin’e Rusya'ya yardım etmesi halinde ortaya çıkacak olumsuz sonuçları ilettiği bildirildi.

23.45: Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrina Vereşuk, oluşturulan tahliye koridorlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün 14 Mart’ta oluşturulan 10 tahliye koridorundan sadece 7’si tamamlandı” dedi. Söz konusu tahliyeler ile yaklaşık 4 bin kişinin güvenli bölgelere sevk edildiğini aktaran Vereşuk, “Kiev bölgesinde 2 bin 28, Gostomel’den 400, Vorzel’den 620, Dmitrivka’dan 100, Peremohka’dan 800, Lugansk bölgesinden bin 780, Kuzey Donetsk’ten 600, Papana’dan 210, Şehirske’den 76 ve Rubejna’dan 480 kişi tahliye edildi” dedi.

Haberin Devamı

22.33: Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu.

22.30: Rusya’da yayın yapan Kanal 1 televizyonunun canlı yayını sırasında bir kişi, "savaşa hayır" yazılı pankart açtı. Kanal 1 televizyon kanalında haber bülteni yayınlandığı sırada bir kişi, sunucu Ekaterina Andreeva’ın arkasına geçerek "savaşa hayır" yazılı pankart açtı. Pankartta, "Savaşı durdurun. Propagandaya inanmayın. Size burada yalan söylüyorlar" ifadelerine yer verildi.

21.55: Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasını talep etti.

20.50: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarında ormanda gizlenen Rus tankını imha etti. Başkent Kiev yakınlarında konuşlanan ve saldırı hazırlığı içinde olan bir Rus tankının ormanda gizlendiği Ukrayna ordusu tarafından tespit edildi. İnsansız hava aracı sayesinde konumu belirlenen Rus tankı, vurularak imha edildi.

20.30: Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme talebinde bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

20.46: AGİT Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, ABD'nin New York kentinde yıllık AGİT-BM işbirliği toplantısında konuştu. Rau, Rusya'ya Ukrayna'ya saldırmadan önce Rusya sınırları yakınında NATO varlığı konusundaki tüm şüphelerine ilişkin görüşme teklif edildiğini belirtti. Rusya'nın zamana oynadığını, icraatlarının bir maske olduğunu ileri süren Rau, Rusya'nın sebepsiz ve haksız tam ölçekli saldırganlığının Avrupa'da barış döneminin tarihe geçmesine sebep olduğunu ifade etti. Mevcut krize barışçıl çözüm bulmak için Rusya'yı anlamlı ve kalıcı diyaloğa çağıran Rau, Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri ve sivil altyapıyı hedef almasını "devlet terörü" olarak nitelendirerek, "Rusya'nın altyapıyı, aralarında hastane ve okulların da bulunduğu sivil tesisleri bombalaması terör eylemidir" dedi.

20.10: ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyamo, CNBS televizyonuna verdiği demeçte, Rusya'ya komple bir ticari ambargonun masada olduğunu söyledi. Adeyamo, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'nın uluslararası sulara erişiminin engellenmesi, nikel, uranyum ve titanyuma yönelik yasakların da gündemde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

19.39: Slovakya, Rusya’nın Bratislava Büyükelçiliği'nde görevli 3 Rus diplomatı sınır dışı etti. Slovakya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verildiği aktarılarak, sınır dışı kararının istihbarat servisinden gelen bilgiler doğrultusundan alındığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, "Dışişleri Bakanlığı, aynı zamanda Rusya Federasyonu Büyükelçiliği temsilcilerinin Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’ne uygun olarak faaliyetlerini gerçekleştirmelerini şiddetle tavsiye ediyor" denildi.

18.31: IMF yaptığı açıklamada, Ukrayna ekonomisinin savaş uzarsa yüzde 35 kadar daralarak çökebileceğini ve çatışmanın küresel gıda güvenliğini de tehlikeye atabileceğini söyledi.

18.10: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya işgalinin 19’uncu gününde halka seslenerek, “19 gündür kahramanca direniyoruz” ifadelerini kullanarak, “Düşmana öyle kayıplar verdiriyoruz ki nerden yardım alacaklarını bilemiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

17.50: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin 16 Mart’ta ABD Kongresi’ne hitap edeceği bildirildi.

17.17: Ukrayna: Rusya ile görüşmelere salı gününe kadar ara verildi.

16.23: Japonya hükümeti yerel kripto para borsalarından Rusya ve Belarus kuruluşları ile Moskova'nın Ukrayna saldırılarının ardından yaptırım uygulanan kişilerle olan işlemlerin durdurulması talebinde bulundu.

16.15: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk tahliyelerle ilgili yaptığı açıklamada, “İşgalciler tahliyelerin güvenliğiyle ilgili üzerlerine düşen görevleri ve sözleri yerine getirmiyor” dedi.


HARKOV'A RUS SALDIRISI: 11 ÖLÜ

16.12 Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda bulunan Harkov’da sivil yerleşimleri vurmasının ardından 11 çocuğun hayatını kaybettiği, 40’tan fazla sivilin de yaralandığı açıklandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürerken, sivil can kayıpları da artmaya devam ediyor. Rusya’nın bugün vurduğu Ukrayna'nın doğusunda yer alan Harkov’da çok katlı binalar bombalandı. Olay yerine gelen sağlık personelleri ve arama kurtarma ekiplerinin müdahalelerinin ardından enkaz altında kalan siviller çıkartıldı. İlk belirmelere göre 11 çocuk hayatını kaybetti, 40’tan fazla sivil ise yaralandı.

Bölgede bulunan 50'den fazla eğitim kurumu da zarar gördü.

MİKOLAYİV'DE 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

15.54: Rusya’nın Ukrayna’nın Mikolayiv bölgesinde sivil yerleşim alanlarına yönelik bombardımanda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Rusya’nın Ukrayna’nın Mikolayiv bölgesinde bulunan Snihurivka kentine yönelik saldırıda can kaybı açıklandı. Yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamada 2 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 3’ü sivil, 7’si askeri personel 10 kişinin de yaralandığı kaydedilen açıklamada, yaralıların hastanede tedavi altına alındığı aktarıldı.

KİEV'DE RUS ROKETİ İMHA EDİLDİ: 1 ÖLÜ

15.53: Kiev’de Ukrayna ordusu tarafından imha edilen Rus roketine ait parçalarını düşmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti.

Rusya’nın Ukrayna saldırıları devam ediyor. Rusya’ya ait bir roket, Ukrayna ordusu tarafından imha edilmesinin ardından parçalara ayrılarak Kurenivka bölgesine düştü. Şiddetli bir patlamayla caddeye savrulan parçalar nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı. Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, roket parçalarının düştüğü anda caddede bulunan bir otobüste ve çevredeki birçok yapıda büyük hasar meydana geldiğini açıkladı.

RUSYA VE UKRAYNA HEYETLERİ4'ÜNCÜ KEZ BİR ARAYA GELDİ

15.51: Rusya ve Ukrayna heyetleri, bugün müzakerelerin 4’üncü turu için online olarak bir araya geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 19’uncu gününde heyetler bugün yeniden müzakere masasına oturdu. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak bugün online olarak gerçekleştirilen müzakerelerin dördüncü turuna ilişkin açıklama yaptı. Her iki tarafın da görüşlerini ifade ettiğini belirten Podolyak, “İletişim sağlanıyor ama çok zor. Anlaşmazlık siyasi sistemlerin çok farklı olmasından kaynaklanıyor” dedi.

15.42: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya saldırılarına karşı NATO’yu uyararak, “Hava sahamızı kapatmazsanız Rus füzeleri NATO topraklarına da düşecek” dedi.

15.41: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani ve Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

15.05: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani ile yaptığı basın toplantısında, “Astana formatındaki görüşmelerin yapılmasını umuyoruz” dedi.

15.04: Ukrayna’da yaşanan savaş dolayısıyla Türkiye’ye gelen Ahıska Türklerine Türkiye kucak açtı. Ukrayna'da savaş bölgesinden alınan Ahıska Türklerinin otobüslerle Türkiye'ye getirildi. 295 kişilik ilk kafile Kapıkule’den giriş yaptı.

14.35: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna ordusu tarafından havada imha edilen Rus roketinin parçaları, kentteki binaların üzerine düştü.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları sürerken, Rus birlikleri sivil yerleşimleri bombalamaya devam ediyor. Rusya tarafından bu sabah saatlerinde Başkent Kiev’de atılan roketlerden biri Ukrayna ordusu tarafından imha edildi. Havada imha edilen roketin parçalara ayrılmasının ardından Kurenovka semtinde bulunan binaların üzerine roket parçaları düştü. Binada oturan Ukraynalılar panik halinde evlerini boşaltırken, binanın camlarının ve duvarlarının yıkıldığı görüldü.

14.15: Rusya’nın Ukrayna’nın Donetsk Bölgesi’nde bulunan Kramatorsk’da sivil yerleşimleri bombalamasının ardından 2 sivil hayatını kaybetti.

14.11: Polonya Sınır Koruma Teşkilatı, ülkeye giriş yapan Ukraynalı mülteci sayısının 1 milyon 720 bine ulaştığını açıkladı.

14.03: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych, Mariupol’a yönelik bombardımanda 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’nın güneyinde bulunan Mariupol’e yönelik saldırısında can kaybı açıklandı. Ukrayna Devlet başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych, Mariupol bombardımanında 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyerek, “Ordumuz, orada başarılı oluyor. Dün, Mariupol’de bir başka saldırıyı önledi. Ruslar, şehirden dışarı püskürtüldü” ifadelerini kullandı. Arestovych, “Resmi verilere göre 2 bin 500 kişi hayatını kaybetti” dedi.

13.14: İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından Ukrayna'daki duruma ilişkin paylaşılan istihbarat raporunda, Ayrım gözetmeyen Rus bombardımanı ve hava saldırıları yaygın yıkıma neden oluyor. Birleşmiş Milletler (BM), Rus işgalinin başlamasından bu yana halihazırda 1663 sivil kayıp olduğunu bildirdi denildi.

13.03: Rusya, Ukrayna’nın doğusunda bulunan Harkov ve Donetsk'teki sivil yerleşim alanlarını vurmaya devam ediyor.

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı saldırılar 19 gündür devam ederken, Rusya'nın stratejik askeri noktalar haricinde sivil alanları da hedef alması sonucu birçok kişi hayatını kaybediyor. Rusya'nın bugün vurduğu Ukrayna'nın doğusunda yer alan Harkov ve Donetsk bölgelerinde de çok sayıda sivil yerleşim alanı zarar gördü. Donetsk’te şehir merkezini hedef alan Rusya, Harkov’da ise vatandaşların yaşadığı çok katlı binaları bombaladı. Olay yerine gelen birçok kişi ve arama kurtarma ekibi göçük altında kalan insanlara ulaşmaya çalışıyor. Saldırılar sonrası, can kaybı ya da yaralılara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

13.00: Başkent Kiev yakınlarındaki Antonov uçak fabrikasının Rus güçlerince vurulduğu öğrenildi. Kent yönetimi Telegram üzerinden saldırıyı duyururken, kurtarma ekiplerinin bölgeye intikal ettiği açıklandı.

Haber portalı strana.news de fabrika üzerinde dumanların yükseldiğini gösteren fotoğraf ve videolar paylaştı. Antonov fabrikasında kargo ve yolcu uçaklarının üretildiği belirtiliyor.

Kiev kent yönetimi Ukrayna vatandaşlarından bir kez daha siren seslerini duyduklarında güvenli bölgelere gitmelerini istedi.

12.46: Rusya, Ukrayna’nın Mikolayiv bölgesinde sivil yerleşim alanlarını vurdu.

Rusya, Ukrayna’daki sivil yerleşim yerlerini vurmaya devam ediyor. Ukrayna’nın Mikolayiv bölgesinde de gece saatlerinde sivil yerleşimlerin bombalanmasının ardından bölgede birçok yerleşim alanı zarar gördü. Saldırının ardından Mikolayiv Belediye Başkanı Vitaliy Kim, “Yine bizi vurdular. Snihurivka şehrine hava saldırısı düzenlendi. Orda şebeke problemi yaşanıyor. Şebekeniz çekmiyorsa başka operatöre geçmeyi deneyin. Sorunu düzeltmeye çalışıyoruz. Bizler çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

12.32 : En az 35 kişinin öldüğü füze saldırıları, Pazar günü Yavoriv'de işgal başlamadan NATO ülkeleri tarafından eğitim için kullanılan üssü hedef aldı. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marcin Przydacz, işgalci Rus ordusunun sınıra yalnızca 10 kilometre mesafedeki bir Ukrayna askeri üssünü vurmasının NATO'ya bir mesaj olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Przydacz, Rus füzelerini 'son derece provokatif' olarak tanımladı ve NATO'yu tehdit eden bir girişim yaşandığını aktardı: "Ruslar bu askeri üssün Polonya sınırına çok yakın olduğunu kesinlikle biliyorlardı. Ruslar hiç kuşku yok ki neyi vurduklarından haberdardı ve NATO'yu tehdit etmek istediler... NATO'yu tehdit eden bir mesaj vermek istediler. Putin yaşadığımız dünyayı yok etmeye çalıştığı için hem benim ülkem hem de başka birkaç ülke, kendisini tehdit altında hissederek korkuyor."

Rusya ise söz konusu üste yabancı savaşçıların eğitim gördüğünü ve füze saldırısında yüzlercesinin öldüğünü ileri sürdü.

12.19: Rusya ve Ukrayna arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerden biri olan Donetsk'te yaşayan Türk aileler, Lviv'den kalkan otobüslerle Türkiye'ye getirilmek üzere yola çıktı.

12.00: Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4'üncü turu çevrim içi başladı.

UKRAYNA: RUSYA 12 BİNDEN FAZLA ASKERİNİ KAYBETTİ

11.51: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın saldırıların başlangıcından bu yana kaybettiği askeri personel ve teknik araç kayıplarını açıklayarak, “Rusya, 12 binden fazla askerini kaybetti” dedi.




Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları 19 gündür aralıksız devam ederken iki ülke tarafından da kayıplar verildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın kayıplarına ilişkin yeni bir açıklama yayınladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Rusya, Ukrayna’da 12 binden fazla askeri personel, bin 249 adet zırhlı askeri araç, 617 askeri nakil aracı, 77 uçak, 150 topçu sistemi, 60 yakıt tankeri, 90 helikopter, 34 hava savunma sistemi, 8 İnsansız Hava Aracı, 389 tank, 64 çok namlulu roketatar ve 3 gemi kaybetti” denildi.

11.47: Tayvan Ekonomi Bakanı Wang Mei Hua, Tayvan'ın en büyük bilgisayar üreticisi Asus'un Rus pazarından ayrılma kararını uygulayabileceğini vurguladı.

11.30: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk bugün yapılacak tahliyelere ilişkin bilgi vererek, “İnsani yardım konvoyuna yapılan engelleri kaldırmaya çalışacağız” dedi.

11.12: Rus birliklerinin ilerleyişini sürdürdüğü başkent Kievde kadın ve çocukların tahliyeleri sürüyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, kurtarma ekipleri, kolluk kuvvetleri, doktorlar ve Ukrayna Kızılhaç Derneği gönüllülerinin Brovary bölgesindeki vatandaşları tahliye ettiklerini duyurdu. Bölgede savaştan etkilenenler için psikolojik destek ve gıda yardımı da yapıldığı belirtildi.

RUS ORDUSU APARTMANI VURDU: 2 ÖLÜ, 12 YARALI

10.54: Rus birlikleri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan 9 katlı bir apartmanı vurdu. Bombardıman sonucu çıkan yangında 3 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı.

ANTONOV UÇAK FABRİKASI BOMBALANDI

10.46: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan Antonov uçak fabrikası Rusya tarafından bombalandı.




Rusya, 19 gündür saldırı gerçekleştirdiği Ukrayna’da askeri ve sivil hedefleri vurmaya devam ediyor. Başkent Kiev’in Svyatoshin metro istasyonunda bulunan ve ülkenin tek uçak fabrikası pozisyonunda olan Antonov, Rusya tarafından bombalandı. Kiev Belediyesinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İşgalciler, Kiev’de bulunan çok katlı bir binayı ve Antonov’un fabrikasını hedef aldı. Bombalamanın yapıldığı yerde itfaiye ekipleri, sağlıkçılar ve diğer ekipler olaya müdahale ediyor” denildi.

RUSYA KİEV'DE YERLEŞİM YERLERİNİ VURDU

10.22: Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gece saatlerinde sivil yerleşim alanlarını vurması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken, Rusya yerleşim alanlarını de vurmaya devam ediyor. Rus ordusunun gece saatlerinde Kiev’deki Obolon semtinde yine sivil yerleşim yerlerini vurmasının ardından çok katlı bir binada yangın çıktı. Konuya ilişkin Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, "14 Mart sabah saatlerinde Kiev’in Obolon semtinde çıkan yangına ilişkin bir ihbar aldık. Yapılan incelemeler sonucunda binaya top mermisinin düştüğü ve yangının bu sebeple çıktığı anlaşıldı. Ekiplerimiz 9 araç 35 personel ile olaya müdahale etti. 500 metrekarelik alan zarar gördü. Göçük altından 15 kişi çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti. 9 kişi ise hastaneye kaldırıldı. Bölgede bulunan 63 kişi güvenli yerlere tahliye edildi. Arama kurtarma çalışmaları hala devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

09.51: Rusya Savunma Bakanlığı, savaş boyunca Ukrayna ordusuna ait 3 bin 920 hedefin yok edildiğini açıkladı.

09.46: Kiev şehir yönetimi kentteki Antonov uçak fabrikasının Rus güçleri tarafından bombalandığını söyledi.

09.27: Pazartesi sabahı Kiev'in kuzeybatısındaki bir konuta top mermisinin isabet etmesi sonucu iki kişinin öldüğü ve üç kişinin de yaralandığı bildirildi. Açıklama Ukrayna Acil Servisi'nden geldi.

24 SAATTE 100 BİN SİVİL UKRAYNA'DAN AYRILDI

08.21: Son 24 saatte 100 bin sivil Ukrayna'dan ayrıldı. BM verilerine göre, Ukraynalı mültecilerin sayısı 2.7 milyona yükseldi.

08.15: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi gündemdeki tazeliğini korurken, Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi'nin konu hakkında temaslarda bulunmak üzere Türkiye'yi ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret edeceği bildirildi. Japon basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre hafta sonu Türkiye ve BAE'ye gitmesi beklenen Hayashi'nin, 2 ülkeden de üst düzey hükümet yetkilileri ile bir araya geleceği belirtildi. 

07.50: ABD, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşayan vatandaşlarının acil şekilde kentten ayrılmalarını isteyen bir uyarı yayımladı. Kiev Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından paylaşılan uyarıda, Amerikalıların kara yoluyla şehirden çıkmaları istendi ve sınır kapılarının açık olduğu hatırlatıldı.

ABD'li gazeteci Brent Renaud, Pazar günü Kiev yakınlarındaki İrpin'de Rus işgalciler tarafından vurularak öldürüldü. Saldırıdan yaralı olarak kurtulan diğer gazeteciler, Rus birliklerinin kendilerine doğrudan ateş açtığını söylüyor.

07.45: İngiltere, Ukrayna'ya 500 jeneratör daha göndermeye hazırlanıyor. Başbakan Boris Johnson, söz konusu enerji üreticilerin sığınaklar ve hastanelerde kullanılacağı bilgisini verdi.

07.35: Rusya, Instagram’a erişimi kesti. Bir sivil toplum kuruluşu olan ve internete uygulanan blokajları takip eden Netblocks internet sitesi, attığı tweetinde Instagram’a erişimin Rusya’daki servis sağlayıcılar tarafından kesildiğini aktardı.

Facebook’a erişim de daha önce kesilmişti, ancak Instagram ülkede daha popüler.

Cuma günü Rus hükümeti Instagram’a 14 Mart itibarıyla kısıtlama getireceğini açıklamıştı.

Rusya bu kararını Meta şirketinin kullanıcılara Rusya karşıtı mesaj atmasına izin vermesinin ardından aldı.

06.26: ABD, Rusya'nın büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna'yı işgalinde Çin'den silah ve yardım istediğini öne sürdü.

ABD'li yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri teçhizat istemek için Çin'e dönmesinin hayli olası olduğu görüşünde.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, bugün İtalya'nın başkenti Roma'da Çin'in üst düzey diplomatı Yang Jiechi ile görüşecek olan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pekin'i, Moskova'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle kapsamlı yaptırımlardan kaçmasına yardım edilmesinin sonuçları olacağı konusunda uyaracak.

06.16: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştüğünü duyurdu.

06.01: Rusya’dan yola çıkan üçüncü ayçiçeği yağı yüklü gemi, İstanbul Boğazı’ndan geçerek Mersin Limanı’na doğru yol aldı.

05.39: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştüğünü belirterek, ikili görüşmenin detaylarına değindi. Blinken'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını kınadığını aktaran Price, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna halkına ve hükümetine sürekli destek sunmak adına ve Rusya'nın Ukrayna'nın kentlerine yönelik devam eden ve artan sivil ölümlerine neden olan saldırılarını kınamak adına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü. Blinken ve Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tercih ettiği savaşı durdurmak için devam eden diplomatik çabaları tartıştı. Blinken, Kremlin'in devam eden acımasız saldırganlığına karşı savunmada ABD'nin Ukrayna ile kararlı dayanışmasını yineledi" ifadelerini kullandı.

04.47: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önce ABD Başkanı Joe Biden ile daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaparak Rusya'ya yeni yaptırımları ele aldı.

02.25: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy son yaptığı halka sesleniş konuşmasında, NATO’ya net mesajlar gönderdi. Zelenskiy, "Ve şimdi tekrar ediyorum. Eğer semalarımızı (Ukrayna Hava Sahası) kapatmazsanız, Rus füzelerinin sizin bölgenize, NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir" dedi.

02.10: Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya’nın yakın zamanda Odessa’ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "Karadeniz’de 3-4 gün önce Rus paraşütçü birlikleri inecekti. Fakat hava şartlarından dolayı Sivastopol’e dönmek zorunda kaldılar. Fakat şimdi oradan geri dönüyorlar. Odessa ve bölgesinde paraşütçü asker inişi planlıyorlar. Odessa’da neler olduğunu ve kontrolün bizde olduğunu anlıyoruz. Onları karşılamak için bekliyorlar. Çernigov ve Kiev bölgelerinde olduğu gibi" ifadelerini kullandı. Danilov, Ukrayna askerlerinin Rus paraşütçü birliklerini karşılamak için hazır olduklarını ifade etti.

02.04: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ülkede daha önce kısıtlanan sosyal medya uygulaması Instagram'ın tamamen kapatıldığını duyurdu.

00.11: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un müzakerelerin dördüncü turuna ilişkin açıklamasından hemen sonra Ukrayna tarafı da görüşmenin yarın yapılacağını ancak çevrimiçi müzakerelerin aralıksız her gün devam ettiğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak, “Tekrar söylüyorum. Video konferans üzerinden müzakereler her gün aralıksız devam ediyor. Gruplar sürekli çalışıyor. Sorunların çok oluşu fazla zaman istiyor. 14 Mart Pazartesi yeniden müzakere gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.