Gazete Vatan Logo
BursaBursa'ya dev fabrika geliyor! 774 milyon TL yatırımla kurulacak, çok sayıda kişi için iş fırsatı oluşturacak

Bursa'ya dev fabrika geliyor! 774 milyon TL yatırımla kurulacak, çok sayıda kişi için iş fırsatı oluşturacak

Bursa'ya dev fabrika geliyor! 774 milyon TL yatırımla kurulacak, çok sayıda kişi için iş fırsatı oluşturacak

Bursa’da kurulacak dev sanayi tesisi, yüzlerce kişiye iş kapısı olacak. 774 milyonluk yatırım, istihdamla birlikte bölge ekonomisine de canlılık getirecek.

Haberin Devamı

Kuraklık tehdidiyle her geçen yıl daha da küçülen İznik Gölü’nün kıyısına karton üretim tesisi kurulması için hazırlıklar hız kazandı. Tepki çeken projeye dair imar planları askıya çıkarılırken, bölge “Özel Endüstri Bölgesi” ilan edildi.

Türkiye'nin önemli içme suyu kaynaklarından biri olan İznik Gölü’nün yanı başında kurulmak istenen karton fabrikasına ilişkin süreçte yeni bir gelişme yaşandı. Varaka Kağıt Sanayi A.Ş. tarafından hayata geçirilmesi planlanan dev üretim tesisi için imar planları askıya çıkarıldı. Projenin tam da “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” sınırlarında yer alması tartışmaları alevlendirirken, kamuoyundan yükselen itirazlar devam ediyor.

PLANLAR ASKIYA ÇIKTI, YAPILAŞMA SERBEST

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Orhangazi ilçesi Örnekköy Mahallesi'ndeki 108 Ada 2-3-4-5-6-8 ve 10 numaralı parsellerde yapılması planlanan karton fabrikası için hazırlanan 1/100.000 çevre düzeni planı, 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000 uygulama imar planı değişikliklerini askıya çıkardı.

Askıya çıkan plana göre, yapılaşma için emsal değeri 1.50 olarak belirlendi, yükseklik sınırı kaldırıldı ve yapıların teknolojik ihtiyaçlar doğrultusunda inşa edilmesinin önü açıldı. Parsel cephe genişliği ise en az 30 metre olarak belirtildi.

Haberin Devamı

 Bursaya dev fabrika geliyor 774 milyon TL yatırımla kurulacak, çok sayıda kişi için iş fırsatı oluşturacak

ÇED İZNİ TARTIŞMALI, BÖLGE ENDÜSTRİ ALANI İLAN EDİLDİ

Bursa Hakimiyet gazetesinden İsmail Karaduman'ın haberine göre; proje için daha önce verilen ÇED Olumlu ve “ÇED Gerekli Değil” kararları, çevre savunucuları tarafından yargıya taşınmış, Bursa Barosu tarafından da dava açılmıştı. Ancak süreç devam ederken 2023 yılı Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bölge "Özel Endüstri Bölgesi" ilan edildi.

Bursaya dev fabrika geliyor 774 milyon TL yatırımla kurulacak, çok sayıda kişi için iş fırsatı oluşturacak

GÖLÜN KIYISINDA 774 MİLYON TL’LİK YATIRIM

2023’teki proje dosyasına göre tesis, 121 bin metrekarelik kapalı alan üzerine inşa edilecek. 774 milyon TL yatırım bedeliyle kurulması planlanan fabrika, üç vardiyada 750 kişilik istihdam sağlayacak.

Tesisin tam kapasiteyle çalışması halinde, yılda 56.160 ton oluklu mukavva ve 40.560 ton karton kutu üretileceği bildirildi. Üretilen kartonların, Türkiye’nin ithal ettiği mukavvanın %10’unu karşılaması bekleniyor.

ENERJİ GES’TEN, ÖMÜR 70 YIL

Fabrikanın enerji ihtiyacı çatıya kurulacak güneş enerji sistemi (GES) ile karşılanacak. Üretim için gerekli olan buhar, elektrikli sistemle çalışan 3 buhar kazanı aracılığıyla sağlanacak. Firmanın planına göre tesis, gerekli bakımlarla 50 yıl, teknolojik güncellemelerle ise 70 yıla kadar faaliyet gösterebilecek.

Haberin Devamı

SANAYİ KUŞATMASI GÖLÜ TEHDİT EDİYOR

Varaka Kağıt, projenin yer aldığı bölgenin çevresinde 1973’ten bu yana çok sayıda sanayi tesisinin bulunduğunu hatırlatarak, alanın sanayi açısından yeni olmadığını savunuyor. Ancak uzmanlar, İznik Gölü’nün giderek çekilen sularının, çevresel baskılarla birlikte geri dönüşü olmayan zararlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.