Tuz Tüketimi

Tuz Tüketimi

Son dakika Tuz tüketimi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Tuz tüketimi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Tuz tüketimi haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Tuz Tüketimi

haberleri sayfasında son dakika yaşanan tuz tüketimi gelişmeleri de dahil olmak üzere 456 tuz tüketimi haberi bulunmuştur. Tüm tuz tüketimi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Dünyada en çok tüketen ülkeyiz! Dikkat bu gıdalardan uzak durun
Dünyada en çok tüketen ülkeyiz! Dikkat bu gıdalardan uzak durun Ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda bulunan kalp ve damar hastalıkları, bazı risk faktörlerine göre hareket edince önlenebiliyor. Sağlıklı beslenme ve egzersizin koruyucu olduğu bilinirken; tuz tüketiminin azaltılmasına da önem vermek gerekiyor. Çünkü fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon ve kalp yetersizliği ihtimalini artırıyor. Prof. Dr. Aydın Yıldırım, “Dünya Kalp Günü” nedeniyle kalp ve damar hastalıklarını önleme konusunda neler yapılabileceği hakkında bilgi verdi.
28.09.2023 Sağlık
Uzmandan tuz tüketimi için uyarı yapıldı
Uzmandan tuz tüketimi için uyarı yapıldı Tuz tüketimi için önemli uyarı yapıldı. Diyetisyen Cemre Kamalı, ödem probleminin herkesin zaman zaman karşılaştığı bir sorun olduğunu söyleyerek, "Bedeninizde, ayaklarınızda, bileklerinizde hissettiğiniz şişlik, yüzüğünüzün parmağınızı sıkması gibi durumlar ödemin işaretidir. Tuz tüketiminin fazla olması vücutta ödeme neden olan etmenlerin başında gelmektedir" dedi.
16.07.2023 Sağlık
Türkiye'de kişi başı tüketilen tuz miktarı 3 gram azaldı
Türkiye'de kişi başı tüketilen tuz miktarı 3 gram azaldı Türkiye'de tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik olarak 2010 yılından itibaren uygulanan ve ulusal program çerçevesinde yürütülen çalışmalar sonuç vermeye başladı. İlk olarak günlük tüketilen ana besin maddesi ekmeğe katılan tuz miktarı düşürülürken, lokantalardaki masalarda bulunan tuzlukların da kaldırılması sağlandı.
4.05.2023 Sağlık
Yüksek tansiyonu anından düşürüyor, kan basıncını düzenliyor! Hepsi vitamin, potasyum, folat ve magnezyum kaynağı...
Yüksek tansiyonu anından düşürüyor, kan basıncını düzenliyor! Hepsi vitamin, potasyum, folat ve magnezyum kaynağı... Yüksek tansiyona iyi geliyor, kalp sağlığını koruyor. Tam bir potasyum, folat ve magnezyum kaynağı, yüksek derecede magnezyum ve lif içerdiği için kan basıncını düzenlemede çok etkili oluyor. Hipertansiyon, fiziksel ve psikolojik etkenler dolayı ortaya çıkıyor. Bunlarından başında stres, beslenme alışkanları ve tuz tüketimi gibi nedenler geliyor. Hipertansiyonu doğal yöntemlerle de kontrol altına almak mümkün. Peki Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Yüksek tansiyon nasıl düşer ve düşürülür? Hipertansiyon neden olur? Limon ve ayran yüksek tansiyona iyi gelir mi? İşte yüksek tansiyona iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler...
22.06.2022 Sağlık
Çocuklarda hipertansiyon belirtilerine dikkat edilmeli
Çocuklarda hipertansiyon belirtilerine dikkat edilmeli Hipertansiyon hastalığının çocukluk döneminde ortaya çıkabildiğini belirten Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu Övünç Hacıhamdioğlu, “Geceleri uyanıp idrara gitmek, uç organlarda (el, ayak gibi) soğukluk, yürüme sırasında kalça ya da bacaktaki bir ağrıdan dolayı aksama, çarpıntı, terleme, ateş basması hissi gibi belirtiler hipertansiyona bağlı yakınmalar olabilir. 3 yaşını doldurmuş tüm çocuklara sağlık kontrolleri sırasında tansiyon ölçümü de yapılması çok önemlidir” dedi.
16.05.2022 Sağlık
Sahurda yapılabilecek kolay tarifler! Sahurda ne yenir? İşte sahurda pratik yemekler
Sahurda yapılabilecek kolay tarifler! Sahurda ne yenir? İşte sahurda pratik yemekler Her sene gelen Ramazan ayı Müslüman aleminde büyük bir sevinç ile karşılanıyor. Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere iki farklı vakit bulunuyor. Özellikle sahur vakti geldiğinde pek çok kişi iftar ve sahur arasındaki sürenin kısa olması nedeniyle yemek yeme konusunda kararsız kalıyor. Ancak uzmanlar uzun süren açlık saatleri nedeniyle mutlaka sahur yapılması konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki, Sahurda ne yemeli? Sahura yapılabilecek pratik yemekler neler? Sahurda ne yapsam diyorsanız, işte sahurda yapılabilecek kolay tarifler!
30.03.2022 Ramazan
Oruç tutacaklar için uyarılar! 'Yemeklerde fazla yağ tüketmeyin'
Oruç tutacaklar için uyarılar! 'Yemeklerde fazla yağ tüketmeyin' Müslümanların dört gözle beklediği Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç tutmayı planlayanlar sağlık sorunları nedeniyle endişe duyanlar için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerilerde bulundu. Brokoli ve karnabahar tüketimini öneren Saraçoğlu, mercimek ve ıspanak gibi yemeklerde fazla yağ tüketilmemesi gerektiğini, çayın ise belirli miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtti.
28.03.2022 Sağlık
Böbrekleri bitiriyor, inme riskini artırıyor! Kalp yetmezliği, hipertansiyon, osteoporoz, obezite..
Böbrekleri bitiriyor, inme riskini artırıyor! Kalp yetmezliği, hipertansiyon, osteoporoz, obezite.. Kan basıncını artırarak kalp yetmezliği, kalp büyümesi ve kalp krizine neden oluyor, böbreklerde hasara yol açıyor. İnme riskini artırıyor, hipertansiyonu tetikliyor. Kemik yapısının zayıflamasına, kırılganlığının artmasına ve basit düşmelerin bile kırıkla sonuçlanmasına neden oluyor. Akciğer ödemine yol açıyor , fazla tüketimi protein kaçağına neden oluyor. Uzmanların tüm uyarılarına karşın bir türlü önü alınamayan aşırı tuz tüketimi sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyor! İçerdiği minerallerle dozunda yani günlük ortalama 5 gram tüketildiğinde önemli faydaları bulunan tuzun fazla tüketildiğinde vücuda verdiği 6 önemli zararı, Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya açıkladı.
19.03.2022 Sağlık
Tuz ile ilgili uyarı geldi! Bir çay kaşığı...
Tuz ile ilgili uyarı geldi! Bir çay kaşığı... İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hatice Karagöz; günlük tuz tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirterek; "Türkiye’de tuz kullanımı çok yüksek oranlarda, günlük maksimum önerilen tuz kullanım miktarı 5 gram olması gerekirken Türk Hipertansiyon Derneği'nin yaptığı çalışmalarda bu oranın maalesef 18 grama kadar çıktığı gösterilmiştir. Oysa fazla tuz, hastalıklara zemin hazırlıyor" dedi.
18.03.2022 Sağlık
Bu alışkanlıklar uyku sorunlarına sebep oluyor!
Bu alışkanlıklar uyku sorunlarına sebep oluyor! Türkiye Uykuder Genel Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, pandemi ve gelişen teknolojiyle birlikte uyku bozukluklarının arttığına dikkati çekerek, bu durumun birçok hastalığa da davetiye çıkardığını söyledi.
17.03.2022 Sağlık
Günlük tuz tüketimi ne kadar olmalı?
Günlük tuz tüketimi ne kadar olmalı? Sofra tuzu olarak bilinen sodyum klorür, yiyeceklere lezzet vermesinin ve ürünlerin raf ömrünü uzatmasının yanı sıra vücuttaki asit baz dengesinin sağlanmasında önemli rol oynuyor. Fazla tüketilen tuzun vücutta su tuttuğunu ve ödeme neden olduğunu belirten uzmanlar, insan vücudunun normal işlevlerini yapabilmesi için günde 5 gram yani bir çay kaşığı kadar tuz alınmasının yeterli olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, önemli bir tuz kaynağı olduğu için peynir tüketimine dikkat edilmesini ve paketli ürünlerdeki etiketlerin de mutlaka okunmasını tavsiye ediyor.
16.03.2022 Sağlık
Az su içenler dikkat! İdrar yolu enfeksiyonu gelişme riski daha yüksek!
Az su içenler dikkat! İdrar yolu enfeksiyonu gelişme riski daha yüksek! Halk arasında idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinen “böbrek iltihabı” veya “böbrek enfeksiyonu” tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Böbrek iltihabının etkilerinin genellikle bakteri ve virüs kaynaklı olduğunu söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Böbrek enfeksiyonuna yol açan bakterilerin büyük bir bölümü bağırsaklarda bulunan ve sindirime yardımcı olan mikroorganizmalardır. Vezikoüreteral reflü yani mesanedeki idrarın böbreklere doğru geri kaçmasına yol açan anomali, böbrek taşları, at nalı böbrek, gelişmemiş küçük böbrek, polikistik böbrek gibi böbreklerinde doğumsal anomaliler bulunanlar, az su içen, kabızlık çeken, idrarını tutan kişilerde de böbrek enfeksiyonun gelişme riski oldukça yüksek” açıklamasında bulundu.
15.03.2022 Sağlık
Kandaki mineral dengesini bozuyor, böbreğin düzgün çalışmasını engelliyor! Fazlası zararlı...
Kandaki mineral dengesini bozuyor, böbreğin düzgün çalışmasını engelliyor! Fazlası zararlı... Kandaki mineral dengesini bozuyor, bununla birlikte böbreğin düzgün çalışmasını engelliyor. Fazla tüketilmemesi büyük önem taşıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, böbrek rahatsızlıklarının tedavi ve önleme yöntemleri hakkında bilgi vererek, “Fazla tuzdan kaçının, çok tuzlu yiyecekler kandaki mineral dengesini bozarak, böbreğin düzgün çalışmasını zorlaştırabilir” uyarısında bulundu.
14.03.2022 Sağlık
Kronik böbrek yetmezliğine neden oluyor! Diyabet ve hipertansiyon...
Kronik böbrek yetmezliğine neden oluyor! Diyabet ve hipertansiyon... Diyabet ve hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliğinin yüzde 60 oranında en önemli sebepleri olarak öne çıkıyor. Tuz tüketimi artıkça hipertansiyon riski de artarken, Pratisyen Hekim Dr. Rana Ömürova, tuz kısıtlaması, düzenli egzersiz ve kilo verme gibi yaşam tarzı değişikliklerinin kronik böbrek yetmezliğini önlemede etkili olduğunu söyledi.
13.03.2022 Sağlık
Resmen vücudu zehirliyor! Böbrekleri tamamen bitiriyor, günde bir çay kaşığından fazlası...
Resmen vücudu zehirliyor! Böbrekleri tamamen bitiriyor, günde bir çay kaşığından fazlası... Sağlık için büyük tehlike oluşturuyor. Günde en fazla bir çay kaşığı kadar tüketmek gerekiyor. Aşırı tuz tüketimi sebebiyle Türkiye'deki her iki kişiden birinin 50 yaşından itibaren tansiyon hastalığına yakalandığını belirten SEAH Böbrek Nakli Başkanı Doç. Dr. Hamad Dheir, bu durumun genel sağlık ve kronik böbrek hastalığı açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.
10.03.2022 Sağlık
“Böbrek sağlığınız için bu kurallara dikkat edin”
“Böbrek sağlığınız için bu kurallara dikkat edin” Üroloji Uzmanı Dr. Yusuf Gençten, dünyada her 10, ülkemizde ise her 7-8 kişiden birinin kronik böbrek hastası olduğunu belirterek, hastalığın sessizce ilerlediğini kronik böbrek yetmezliği geliştiğini belirtti.
7.03.2022 Sağlık
Bu kan grubunda daha sık görülüyor! İlk belirtiler şişkinlik ve hazımsızlık!
Bu kan grubunda daha sık görülüyor! İlk belirtiler şişkinlik ve hazımsızlık! Mide kanseri meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra en sık rastlanan 4. kanser türü. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon, ülkemizde de 20 bin kişiye mide kanseri tanısı konuyor. Erken dönemde çoğunlukla herhangi bir şikayete neden olmadan sinsice ilerlediği için tehlikeli kanserler arasında yer alıyor. İlk dikkat çeken belirtileri de genellikle karın ağrısı, yemekten sonra gelişen hazımsızlık ve şişkinlik oluyor. Ancak yakınmaların ‘mide ülseri’ veya ‘gastrit’ hastalıklarından kaynaklandığı düşünülerek sorun ihmal edilebiliyor, bu durum da tedavide gecikmeye yol açabiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erman Aytaç, mide kanseri için 12 önemli risk faktörünü anlattı.
24.02.2022 Sağlık
Sadece beslenmeyle o sorun çözülüyor!
Sadece beslenmeyle o sorun çözülüyor! Dünya üzerinde iyot eksikliği problemi yaşayan 30 milyon insan olduğunu ve bu durumun beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Murat Hakan Terekeci, “İyot eksikliğinin önlenmesi için beslenmeye dikkat edilmesi gereklidir. Brokoli, turp, şalgam, kara lahana, ıspanak, soya fasulyesi, karnabahar gibi besinleri iyot eksikliği olan bireyler kullanmamalıdır. Balık, taze meyve ve sebze, deniz yosunu ve süt ve süt ürünleri ise iyot bakımından zengin gıdalardır” dedi.
3.12.2021 Sağlık
Meniere hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir? Meniere hastalığı diyeti nasıl yapılır?
Meniere hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir? Meniere hastalığı diyeti nasıl yapılır? İç kulakta aşırı basınç nedeni ile oluşan Meniere hastalığı, ; kulak çınlaması, beklenmedik ani vertigo atakları ve işitmede azalma belirtileri ile ortaya çıkıyor. Meniere hastalığı tam ve kesin olarak tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Peki, Meniere hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir? Meniere hastalığı diyeti nasıl yapılır? İşte meniere hastalığı hakkında merak edilenler…
16.02.2022 Sağlık
Böbrek sağlığını koruyan 10 öneri
Böbrek sağlığını koruyan 10 öneri Genellikle böbreklerin görevinin vücutta oluşan zararlı ve atık maddeleri, fazla sıvıyı idrar yoluyla süzerek dışarı atması olduğu bilinir. Oysa bunların dışında böbrekler kan basıncını düzenler, kan hücrelerinin üretimi için gereken hormonları salgılar, su ve mineral dengesini sağlar ve vücuttaki D vitaminini aktif hale getirir. D vitamininin aktif hale gelmesiyle kalsiyum-fosfor metabolizmamız düzenlenir ve böylelikle sağlıklı kemik yapımız oluşur. Dolayısıyla böbrekle ilgili olumsuz bir durum tüm vücudumuzu etkiliyor. Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkök, böbrek sağlığını korumanın önemi ve korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
10.06.2021 Sağlık
Yazın ideal kilo için 8 altın öneri
Yazın ideal kilo için 8 altın öneri Yaz mevsimi yaklaşırken hızlı zayıflamak, daha ince görünmek amacıyla şok diyetlere başvuranlar dikkat! İdeal vücut ağırlığına gelmenin ve bunu korumanın bazı temel kuralları olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, yazın ideal kilo için 8 kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
25.05.2021 Sağlık
Başınız ağrıyor ve dönüyorsa dikkat! Her 3 kişiden birinde var!
Başınız ağrıyor ve dönüyorsa dikkat! Her 3 kişiden birinde var! Kalp krizini tetikliyor, beyin damarlarında anevrizmaya (baloncuk) yol açtığı için inmeye neden oluyor, böbrek fonksiyonlarını ve görmeyi bozuyor... Hayati risk taşıyan bu sağlık sorunlarına yol açan bu faktör, yüksek tansiyon! Ülkemizde her üç kişiden biri yüksek tansiyon hastası. Üstelik sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı giderek daha fazla kişinin tansiyon sorunu yaşaması anlamına geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, hiçbir belirti olmasa bile tedavi edilmeyen yüksek tansiyonun vücuda hasar verdiğine dikkat çekerek “Yüksek tansiyon özellikle kalp, damar sistemi, göz, beyin ve böbrekler üzerinde olumsuz etkilere sahip. Beyin damarlarında anevrizmaya, kalp yetersizliği ve kalp krizi riskinde artışa yol açabiliyor. Bu nedenle yüksek tansiyon yaşayan herkesi, yaşam tarzını mümkün olan en kısa sürede değiştirmek zorundadır. Doğru beslenme ve egzersiz ile stresten uzak kalmak her şeyden önce gelir.” diye konuşuyor.
15.05.2021 Sağlık
Potasyum içeren tuzlara dikkat
Potasyum içeren tuzlara dikkat Beslenme ve tuz tüketimine bağlı olarak gelişen diyabet ve hipertansiyonun böbrek yetmezliğine kadar gidebilen sonuçlar doğurabildiğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, önemli uyarılarda bulundu. Potasyum içeren tuzlara dikkat çeken Prof. Dr. Kantarcı, özellikle böbrek yetmezliği olan diyaliz hastaları ve organ nakli hastalarının bunları kesinlikle kullanmaması gerektiğini söyledi.
11.05.2021 Sağlık
Ramazan'da iftar ve sonrasında en çok yapılan 10 hata!
Ramazan'da iftar ve sonrasında en çok yapılan 10 hata! Ramazan'da iftarda ve sonrasında yapılan bu hatalara dikkat! Uzmanlar oruçta beslenme ve yaşam alışkanlıklarına dikkat etmeyen kalp hastalarının ritim bozukluğu, kan basıncında ani yükselmeye bağlı gelişen kalp krizi ve felç gibi ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor. Peki, Ramazan'da kalbe zarar veren alışkanlıklar neler? Hangi yiyecekler kalbe zarar veriyor? İşte Ramazan'da asla yapmamanız gereken kalbi yoran 10 önemli hata...
20.04.2021 Ramazan
Günlük tuz tüketimi 5 gramı geçmesin
Günlük tuz tüketimi 5 gramı geçmesin Diyetisyen Eda Balcı, günlük tuz tüketiminin 5 gramı geçmemesi gerektiğini belirterek Türkiye’de 18-19 gram tuz tüketildiğini söyledi. Fazla miktarda tüketilen tuzun sağlığa çok zararlı olduğunu hatırlatan Balcı, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 gramdan fazla tuz tüketiminin başta kalp hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları olmak üzere, diyabet, obezite ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığında artış olduğunu bildirmiştir” dedi.
13.03.2021 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri

Tuz Tüketimi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki tuz tüketimi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.