Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor
Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor Korona pandemisinin etkileri bitmeden ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. İnsandan insana kolay bulaşmayan hastalığın yeni belirtilerinin tespit edildiğini kaydeden Doç. Dr. Tuğba Sarı, “Çiçek aşısı maymun çiçeği hastalığına karşı koruma sağlıyor. Özellikle 1980 yılından önce bu çiçek aşısıyla aşılananların yüzde 85’nin bu hastalığa karşı korunduğunu biliyoruz” dedi.
13.08.2022 Sağlık
Prof. Dr. Ceyhan'dan 'çiçek aşısı' açıklaması! 'Çoğaltmaya kalktık, olmadı'
Prof. Dr. Ceyhan'dan 'çiçek aşısı' açıklaması! 'Çoğaltmaya kalktık, olmadı' Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85 etkili olduğu belirtilen çiçek virüsü aşısının 1972'de görülen son vakanın ardından dünyada üretiminin yasaklandığını söyledi. Ceyhan, 1990'da Körfez krizinde Saddam Hüseyin'in çiçek virüsünü biyolojik silah olarak kullanacağı iddiası üzerine ABD ve Batı Avrupa ülkelerinin çiçek aşısı üretmeye başlamasıyla aşıyı sakladıklarının ortaya çıktığını belirtti. Türkiye'de o yıllarda kendisinin de içinde bulunduğu komisyon kurulduğunu belirten Ceyhan, "O zaman Refik Saydam'da çiçek aşısının çok az miktarda saklandığını söylediler sonra onu çoğaltmaya kalktık, çoğalmadı; çünkü canlı değildi virüs. Şu anda ABD ve Batı ülkelerinin birkaç tanesi bu aşıyı geliştirip çoğaltabilme imkanına sahip" dedi.
24.05.2022 Gündem
Çiçek aşısı yapılıyor mu, maymun çiçeğinden korur mu? Çiçek aşısı Türkiye'de en son ne zaman yapıldı?
Çiçek aşısı yapılıyor mu, maymun çiçeğinden korur mu? Çiçek aşısı Türkiye'de en son ne zaman yapıldı? Çiçek aşısı yapılıyor mu, Çiçek aşısı Türkiye'de en son ne zaman yapıldı? İsrail, İsviçre ve Avusturya'da maymun çiçeği virüsüne bağlı yeni vakalar tespit edildi. Bu vakalarla birlikte dünya çapında vaka bildiren ülke sayısı 16'a yükseldi. Maymun çiçeği hastalığı İngiltere'de görüldükten sonra hızla yayıldı, şu an 150'de monkeypox virüsü tespit edildi. Peki, Çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu, Çiçek aşısı nedir?
23.05.2022 Sağlık
Çiçek aşısı kansere karşı!
Çiçek aşısı kansere karşı! Çiçek aşısı olmuş kişilerde, karaciğer kanserine karşı direnme ihtimali 2 kat artıyor.
17.11.2011 Sağlık