Gazete Vatan Logo

Çiçek aşısı en son hangi yıl yapıldı, çiçek aşısı ne zaman kalktı? Çiçek aşısı izi nasıl olur?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile çiçek aşının geliştirilmesine ilişkin görüş alışverişi yapıldığını söyledi. Söz konusu gelişmelerin ardından “Çiçek aşısı en son hangi yıl yapıldı, çiçek aşısı ne zaman kalktı? Çiçek aşısı izi nasıl olur?” soruşlarına yanıt aranmaya başlandı.

Çiçek aşısı en son hangi yıl yapıldı, çiçek aşısı ne zaman kalktı? Çiçek aşısı izi nasıl olur?

TBMM'de nöbetçi bakan uygulaması kapsamında milletvekilleriyle bir araya gelen Bakan Koca, basın mensuplarına açıklama yaptı. Koca, maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de görülüp görülmediğine ilişkin, "Yeni bir tedirginlik alanı oluşturmamak kanaatindeyim. Maymun çiçeği ile ilgili bugüne kadar bizde görülen vaka olmadı. Olduğunda bunu açıklamış ve bildirmiş oluruz ve bu hastalığın bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Çünkü damlacık enfeksiyonuyla bulaşmadığını, daha çok yakın temas ile bulaştığını biliyoruz” diye konuşurken “Bilim Kurulu ile özellikle geliştirmek noktasında neler yapabiliriz, bununla ilgili de istişare halindeyiz" dedi. İşte çiçek aşısı izi ve Çiçek aşısı hakkında merak edilenler…

Çiçek aşısı en son hangi yıl yapıldı, çiçek aşısı ne zaman kalktı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün de desteklediği yaygın aşılama çalışmaları sonucu 1980 yılının başlarında dünyada yokedildi. Bilinen son olgu, 1977 yılında Somali'de görülmüştür. Dolayısıyla 1980li yıllarda , daha önce tüm ülkeler için zorunlu olan çiçek aşısı uygulaması ortadan kalkmıştır.

Haberin Devamı

Çiçek aşısı mı üretilecek?

Maymun Çiçeği virüsüne yönelik Türkiye'de çalışma olup olmadığı” sorusu üzerine Koca, şunları kaydetti:

"Çiçek aşısının etkinliğinin yüzde 80-85 oranında olduğunu biliyoruz. Bu konu ile ilgili dünyada 1970’den sonra geliştirilmediğini de biliyoruz. Ama anlıyoruz ki Amerika başta olmak üzere bazı ülkeler o dönemde canlı virüsü imha etmeyerek, aşı olarak geliştirmiş. Biz de bu noktada Bilim Kurulu ile özellikle geliştirmek noktasında neler yapabiliriz istişare halindeyiz. Maymun çiçeği ile ilgili bugüne kadar bizde görülen vaka olmadı. Bu konuda gereksiz bir tedirginlik olmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu anlamda yeri geldiğinde nasıl hareket etmemiz gerektiğini bakanlığımız yakın takip etmekte."

Çiçek aşısı izi nasıl olur, hangi koldadır?

Çiçek aşısı izi, belirgin bir 'çerçevesi' olan; diğer aşı izlerine göre oldukça büyük ve ortası kabarık bir ize sahiptir.

Verem aşısı izi ise çevresi belirgin olmayan, yalnızca ufak bir kabartı gibi görülen bir izdir. Bazı insanlarda sol kolun alt kısmında, bazı insanlarda ise kolun üst kısmında olur.

Haberin Devamı