Son dakika bilim insanı haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan bilim insanı ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını bilim insanı haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan bilim insanı gelişmeleri de dahil olmak üzere 4.409 bilim insanı haberi bulunmuştur. Tüm bilim insanı haberleri aşağıda listelenmiştir.
Öğrencilere aylık 20 bin TL destek! YÖK resmen açıkladıYükseköğretim Kurulu'nca (YÖK) araştırma görevlisi konumundaki 100 doktora öğrencisine, 'Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi' kapsamında tez konuları hakkında yurt dışında araştırma yapmaları için kişi başı aylık 20 bin TL'ye kadar destek verilecek.
Türkiye'nin Beyaz Kıta'daki bilim diplomasisiTürkiye, Beyaz Kıta'da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası'nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
Bakan Kurum: 13 farklı bilim kurulu oluşturdukÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "13 farklı bilim kurulu oluşturduk. Her bir kurulu oluşturulurken, afet yönetim sürecini bir bütün olarak ele almaya gayret ettik. Bu kurullarımızda jeolojiden jeofiziğe, şehir bölge planlamadan inşaat mühendisliğine, mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet yönetimine kadar birçok alanda bilim insanlarımız yer alıyor" dedi.
İTÜ heyeti Adıyaman'da kamu binalarını inceledi, ön rapor hazırlandıTeknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Beyza Taşkın, "Kamuoyunda bir infial çıktı. Gölbaşı'nda çok yeni binalar yıkıma maruz kaldıkları için 'Yeni binalara da güvenemeyeceğiz galiba' diye endişe duyuldu. Bu endişelerin aslında çokta doğru olmadığı bulgusuna vardık" dedi.
Profesörün ofisinin önüne bırakıp tehdit etmişti! Yakalama kararı çıkarıldıGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'un ofisi önüne 'dana dili' bırakarak tehdit ettiği suçlamasıyla yargılanan Mustafa Yücel hakkında, adli kontrol şartlarına uymadığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı.
İşte büyük yıkımın 5 ana nedeni! Bilim insanlarından ön raporİTÜ’nün inşaat, jeoloji, jeofizik mühendislikleriyle mimarlık fakültesindeki biliminsanları Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin ön rapor yayınladı. Raporda depremin yarattığı büyük yıkımın beş ana nedeni sıralandı: Bina yaşı, zeminin yetersiz taşıma kapasitesi, yönetmeliklere uyulmaması, malzemelerin kalitesizliği, bitişik binalarda kat uyumsuzluğu.
Uzmanlar deprem fırtınasını yorumladı: Tam anlamıyla ‘Kozmik Afet’Uzmanlar 10 ili yerle bir eden depremlerin ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Bu yıkıcı etkinin ‘anormal büyük’ olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Pazarcık’ta böyle bir deprem 1500’de oldu. O zaman ‘kozmik afet’ denmişti. Bu depremler de tam anlamıyla öyle. 500 yıldır stres biriken fay parçaları kırıldı” yorumunu yaptı.
Yıllardır görülmeyen vakalar ortaya çıktı uzman isimden salgın uyarısı geldiKoronavirüs salgını sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir vakayı hastaneye yatırdıklarını belirterek, hastalık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
Dünyada sadece Tunceli’de var! Türk bilim insanı keşfettiDünyada sadece Tunceli'de var. Türk bilim insanı ilk kez keşfetti. Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Yavuz Paksoy, yaptığı alan araştırmasında dünya üzerinde sadece Tunceli’de bulunan yeni bir türü keşfetti. İşte haberin detayları...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıkladı! Aziz Sancar'ın adı verilecekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mardin Derik Ovası Sulaması", "Midyat-Nusaybin Yolu", "Ömerli ve Dargeçit Doğalgaz Verme" ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Mardin Havalimanı'nın adının Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı olarak değiştirileceğini açıkladı. Erdoğan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezasıyla ilgili ise, "Mahkeme kararının açıklanmasının ardından söylenenlere baktığımızda bir taraftan gülüyor, bir taraftan üzülüyoruz. Siyasi tartışma yok, bir şahsın YSK'ya hakareti var" dedi. Erdoğan buradaki konuşmasının ardından AK Parti Mardin İl Başkanlığı yeni binasının açılışını da gerçekleştirdi.
Ubıh asıllı ne demek, Ubıh nedir? Ubıh neresi, Ubıhlar Türk mü?Ubıh nedir, Ubıh asıllı ne demek? Gazeteci Hıncal Uluç’un hayatını kaybetmesinin ardından hayatını okuyan vatandaşlar Uluç, baba tarafından Ubıh asıllı olduğunu öğrendikten sonra arama motorlarına yönelerek Ubıh hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki, Ubıh neresi, Ubıh asıllı nedir? Ubıhlar Türk mü?
Genç bilim insanlarına ödül yağmuruTÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda geleceğin bilim insanları ödüllerine kavuştu. 57 ilden 336 öğrencinin 180 projesinin kıyasıya mücadele ettiği yarışmada Muşlu Bager Çalışcı ve arkadaşları “Engelsiz Astronomi Sözlüğü” Projesi ile teşvik ödülü aldı.
Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde Erdoğan'a çifte nişan verilecekTürklerin kültür ve bilim kenti Semerkant'ta 11 Kasım'da 9'uncusu düzenlenecek 'Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çifte nişan verilecek. Üye ülkeler, Türk dünyasına hizmetleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Türk Dünyası Ali Nişanı', Özbekistan da 'Milli Nişan' takdim edecek.
Aziz Sancar'ın ağabeyi ve yengesi bir gün arayla hayatını kaybettiNobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın yengesi Nezihe Sancar (90) ile ağabeyi emekli Tuğgeneral Kenan Sancar (90) bir gün arayla yaşamını yitirdi. Kenan Sancar, bir gün önce hayatını kaybeden eşi Nezihe Sancar'ın yanına defnedildi.
Tanrıkulu ve Kaftancıoğlu'nun paylaşımları CHP'de "kimyasal silah" krizi çıkardı!CHP'li Sezgin Tanrıkulu, TSK'nın operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddiasına ilişkin Meclis'e araştırma önergesi vereceğini açıkladı. Bu konuda dikkat çeken bir açıklama da Canan Kaftancıoğlu'ndan geldi. Peki CHP yönetimi, parti içinden gelen yorumlara ne dedi?
Nobel tıp ödülü kime verildi, ne kadar? Nobel tıp ödülü alanlar kim, adaylar kimler?2022 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu. Son dakika haberine göre, bu yılki Nobel Tıp Ödülü, insan evrimine yönelik çalışmalar yürüten İsveçli biyolog Svante Paabo'ya verildi. Peki, Nobel tıp ödülü alanlar kim, adaylar kimler? Nobel tıp ödülü kime verildi, ne kadar?
Nobel Tıp Ödülü'nü Svante Paabo kazandıNobel Tıp Ödülü'nü "Soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi ile ilgili" çalışmaları nedeniyle İsveçli Bilim İnsanı Svante Paabo kazandı.
Mutsuzsanız dikkat! Uzmanlar sebebini açıkladıHavaların soğumasıyla birlikte güneşli günlere artık veda ediyoruz. En büyük D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarının kişileri depresyondan korumaya yardımcı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, D vitamini eksikliğinin birçok hastalık riskini artırdığını belirtti.
Bilim İnsanı ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki bilim insanı haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.