Erken hamilelik belirtileri nelerdir? Cinsel ilişkiden kaç gün sonra hamilelik belirtileri başlar? Hamilelik nasıl anlaşılır?
Erken hamilelik belirtileri nelerdir? Cinsel ilişkiden kaç gün sonra hamilelik belirtileri başlar? Hamilelik nasıl anlaşılır? Erken gebelik belirtileri korunmasız cinsel ilişki sonrasında hemen hemen pek çok çifttin merak ettiği konuların başında geliyor. Hamilelikte ilk belirtiler kişiden kişiye ve gebelikten gebeliğe değişiklik gösterebilir. Hamile olup olmadığınızı öğrenmeden önce vücutta bazı değişiklikler meydana gelir. Hamile olup olmadığınızı anlamanın en güvenilir yolu testlerdir ancak bazı belirtiler hamilelik durumunuzu yansıtabilir. Hamileliğin erken belirtileri arasında ilk ve en önemlisi adet gecikmesi ve sabah bulantıları yer alır. Vücuttaki bazı değişiklikler de hamileli olup olmadığınız hakkında fikir verebilir. Peki, Erken hamilelik belirtileri nelerdir? Cinsel ilişkiden kaç gün sonra hamilelik belirtileri başlar? Hamilelik nasıl anlaşılır? İlk gebelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar? Hamileliğin ilk haftalarında neler olur? İşte merak edilenler…
28.12.2022 Sağlık
Bit Nasıl Geçer? Bit Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
Bit Nasıl Geçer? Bit Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir? Bit kan emen parazit bir böcektir ve bulaşıcı olduğundan insandan insana bulaşabilir. Genellikle saç ve kafa bölgesinde olan bit kaşıntıya neden olur. 
28.12.2023 Sağlık
Diyabete neden oluyor! Bu belirtiler varsa hemen doktora başvurun
Diyabete neden oluyor! Bu belirtiler varsa hemen doktora başvurun Dünya genelinde obezite hızla artıyor. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam şekli kişinin kilo almasına neden olurken, fazla kilo da pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Diyabet de kilo artışı ile birlikte hızla yayılıyor. Prof. Dr. Sinan Çağlayan özellikle kilo problemi olanları uyararak hastalığın yavaş seyrettiğini ancak hızla tedavi edilmesi gerektiğini açıkladı.
19.03.2023 Sağlık
Türkiye yaşlandıkça inme riski artıyor
Türkiye yaşlandıkça inme riski artıyor Nöroloji Uzmanı Dr. Elif Sarıönder Gencer, inmenin tüm ölümlerin nedenleri arasında 3. sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Türkiye’de yaşlanan nüfus ve değişen demografik veriyle birlikte, yılda 50 binin üzerinde, 100 bine yakın inme vakası bekleniyor” dedi. Gencer, yüzde ani kayma, aynı taraf kol ya da bacakta güçsüzlük, konuşma veya konuşulanı anlam sorunlarına yol açabildiğini belirterek, tedavide ilk 4 saatin büyük önemli olduğunu vurguladı.
22.07.2022 Sağlık
'Maymun çiçeği ' alarmı! Hemen polis ve sağlık ekiplerine haber verdiler...
'Maymun çiçeği ' alarmı! Hemen polis ve sağlık ekiplerine haber verdiler... Dünyayda hızla yayılan 'Maymun çiçeği' hastalığı İstanbul'un Sultangazi ilçesinde alarma neden oldu. Ellerinde çıkan yaralar nedeniyle yabancı uyruklu 2 kişi eczaneye giderek ilaç istedi. Eczacı, 'Maymun çiçeği' şüphesiyle durumu yetkililere bildirdi. Polis ve sağlık ekipleri, eczaneden çıkarak ilerleyen 2 kişi ile yanlarındaki arkadaşlarını cadde üzerinde durdurdu. 3 kişi ambulansla hastanede götürüldü. Maymun çiçeği şüphesi olan 3 yabancı uyruklunun test sonucu beklenirken yaraların sebebinin 'suçiçeği' olabileceği de kaydedildi.
4.06.2022 Yaşam
Maymun çiçeği virüsüne karşı nasıl önlem alınır? Maymun çiçeği virüsü pandemiye neden olur mu?
Maymun çiçeği virüsüne karşı nasıl önlem alınır? Maymun çiçeği virüsü pandemiye neden olur mu? Dünyada hızla yayılmaya başlayan ve maymun çiçeği virüsü hastalığı olarak bilinen Monkeypox, Covid -19 pandemisi daha bitmeden yeni bir endişe kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü pandemiye neden olabilir mi? Maymun çiçeği virüsüne karşı nasıl önlem alınır? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, maymun çiçeği virüsü hastalığı monkeypox’u anlattı.
23.05.2022 Sağlık
Ertesi gün hapı ne zaman kullanılmalı? Ertesi gün hapı yan etkileri neler? Kaç gün içinde alınmalı?
Ertesi gün hapı ne zaman kullanılmalı? Ertesi gün hapı yan etkileri neler? Kaç gün içinde alınmalı? Acil kontrasepsiyon adı verilen ertesi gün hapları, hamileliği önlemeye yardımcı haplardır. Hamilelik düşünmeyen ancak korunmasız cinsel ilişkide bulunan kadınlar, ertesi gün haplarını tercih ederler. Ertesi gün hapının cinsel ilişkiden hemen sonra belli bir sürede kullanılması gerekiyor. Peki, Ertesi gün hapı ne zaman kullanılmalı? Ertesi gün hapı yan etkileri neler? Ertesi gün hap kaç gün içinde alınmalı? İşte detaylar…
2.01.2022 Sağlık
Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman belli olur?
Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman belli olur? Korunmasız cinsel ilişki sonrası hamilelikten şüphelenen pek çok kadın erken hamilelik belirtilerini merak eder. Mümkün olan en kısa sürede hamile olup olmadığınızı anlamak için belirtiler dikkatle izlenir. Peki, Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman belli olur? Adet gecikmesinden önceki en erken gebelik belirtileri ne? İşte detaylar…
2.01.2022 Sağlık
Evde hamilelik testi nasıl yapılır? Hamilelik kaç günde oluşur?
Evde hamilelik testi nasıl yapılır? Hamilelik kaç günde oluşur? Hamile olup olmadığınızı merak ettiğiniz günler hayatınızın en uzun zamanlarından biri gibi gelebilir. Hamilelikten şüpheleniyorsanız evde hamilelik testi kullanmak, hamile olup olmadığınız ile ilgili sorularınıza hızlı bir yanıt verebilir. Peki, Evde hamilelik testi nasıl yapılır? Hamilelik kaç günde oluşur? İşte detaylar…
2.01.2022 Sağlık
Lohusa depresyonu ciddi sonuçlara sebep olabilir
Lohusa depresyonu ciddi sonuçlara sebep olabilir Yeni doğum yapan annelerin yüzde 70’inde görülebilen lohusa depresyonu ile ilgili Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, "Tedavi edilmezse ciddi sonuçlara sebep olabilir" dedi.
19.12.2021 Sağlık
‘SMA aile bilgilendirme kitabı’ ailelere rehber olacak
‘SMA aile bilgilendirme kitabı’ ailelere rehber olacak SMA Hastalığı ile Mücadele Derneği (SMA-DER) önemli bir çalışmaya imza attı. SMA-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Soyer Demir’in çalışmaları ve Prof. Dr. Kürşat Bora Çarman'ın editörlüğü ile ortaya konulan SMA Aile Bilgilendirme Kitabı, ailelerin tanı sonrasında doğru bilgiye ulaşma ihtiyaçlarına cevap vererek önemli bir görev üstleniyor. Aileler, derneğin internet sitesi üzerinden form doldurarak kitaba ücretsiz olarak ulaşabiliyor.
5.10.2021 Sağlık
Serebral palsi; çocuklarda ilk 3 yaşa dikkat
Serebral palsi; çocuklarda ilk 3 yaşa dikkat Hareket ve duruş bozukluğuyla karakterize olan serebral palsi hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Yasemin Topçu, “Serebral palsi ilerleyici bir hastalık değildir. Gebelik süreci, doğum sırası ve doğum sonrası özellikle ilk 3 yaştaki dönemde herhangi bir nedenle beyinde oluşan hasarla serebral palsi meydana geliyor. Çocuklarda serebral palsi bulguları farklı aylarda, farklı yaşlarda, farklı şikayetlerle ortaya çıkabilir. Bu durumdaki çocukların düzenli takip edilmesi gerekiyor” dedi.
5.10.2021 Sağlık
Hamilelikte kansızlığa dikkat! Erken doğuma neden oluyor!
Hamilelikte kansızlığa dikkat! Erken doğuma neden oluyor! Anne adayları, hamilelik sırasında vücut başta olmak üzere birtakım değişiklikler yaşar. Bunların başında da kansızlık geliyor. Kansızlık hamileleri bitkin hissetmelerine hatta tedavi edilmezse erken doğum gibi ciddi sorunlara da neden olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer hamilelikte kansızlık ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
2.10.2021 Sağlık
Çocuklarda böbrek taşı tedavisinde kullanılan yöntemler neler?
Çocuklarda böbrek taşı tedavisinde kullanılan yöntemler neler? Çocuk Ürolojisi uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sılay, çocuklarda böbrek taşı tedavisinde kullanılan yöntemleri sizler için anlattı.
29.09.2021 Sağlık
Gebelikte tiroid bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir
Gebelikte tiroid bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir Gebelik döneminde yaşanan biz dizi fizyolojik ve hormonal değişikliklerin tiroid hormonlarını da etkilediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melis Koçer Yazıcı, “Gebelikte yaşanan tiroid hastalıklarının hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından yakından takip edilmesi gerekiyor” dedi. Tedavi edilmeyen şiddetli hipotroidin bebeğin beyin gelişimini de etkileyebildiğini söyleyen Yazıcı, konjenital hipotiroidizmin de hemen fark edilmez ve tedavi edilmezse çocukta ciddi bilişsel ve gelişimsel anormalliklere neden olabileceğini kaydetti.
9.08.2021 Sağlık
Sıcak hava anne ve bebeğin sağlığını tehdit ediyor
Sıcak hava anne ve bebeğin sağlığını tehdit ediyor Sıcak havalardan en çok etkilenenlerin başında gelen anne ve bebeklerin sağlığı sıcakların artmasıyla risk altında. Yaz aylarında gebelerin alması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Cihan Karadağ, sıcağın etkisiyle yaşanan baş dönmelerinin istenmeyen kaza ve komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti.
30.07.2021 Sağlık
Hamile olduğunu nasıl anlarsın? Hamilelik belirtileri neler? Hamile olduğunu anlamanın 5 yolu!
Hamile olduğunu nasıl anlarsın? Hamilelik belirtileri neler? Hamile olduğunu anlamanın 5 yolu! Hamile olup olmadığınızı mı merak ediyorsunuz? Hamile olup olmadığını anlamanın en kesin yolu elbette ki test yaptırmaktadır. Ancak hamilelik testi yapmadan bazı ipuçlarını takip ederek de hamile olup olmadığını anlayabilirsiniz. Peki, Test yapmadan hamile olduğunu nasıl anlarsın? İşte olası hamilelik belirtileri…
12.06.2021 Sağlık
Faktör 5 hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Faktör 5 Hastalığının tedavisi var mı?
Faktör 5 hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Faktör 5 Hastalığının tedavisi var mı? YouTube'da yayınlanan bir programa konuk olan Sofuoğlu, havale geçirdikten sonra kalbi duran ve beyin kanaması geçiren oğlunun 3 ay yaşadığını daha sonra faktör5 denilen bir hastalıktan hayatını kaybettiğini dile getirmesinin ardından hastalık hakkında merak edilenler arttı ve faktör 5 hastalı ile ilgili araştırma yapılmaya başladı. Peki, Faktör 5 hastalığı nedir?
2.06.2021 Gündem
Yenidoğanlar Covid-19 riskine karşı nasıl korunmalı?
Yenidoğanlar Covid-19 riskine karşı nasıl korunmalı? Doğumdan sonraki ilk 28 günlük sürenin yenidoğan dönemi olarak adlandırıldığını belirten uzmanlar, bu dönemde yenidoğanların immün sistemlerinin gelişmemesi nedeniyle enfeksiyonlara açık olduğuna dikkat çekiyor. Yenidoğanların sadece hastanede değil, evde bakım sürecinde de çevredeki bireylerden virüs kaparak hasta olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, “Bunu önlemek amacı ile anne ve bebeğin olabildiğince az insan ile temas etmesi gerekir. Bebek ile anne yatağının aynı odada olması ve o odaya başka kimsenin girmemesi, bebeğin yalnızca anne ile temasının olması, eve misafir kabul edilmemesi, annenin maske ve hijyen kurallarına uyması, odanın 2-3 saatte bir havalandırılması gerekir” tavsiyesinde bulundu.
2.04.2021 Sağlık
Bu hastalıklar kadınları erkeklerden farklı etkiliyor
Bu hastalıklar kadınları erkeklerden farklı etkiliyor Kadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
5.03.2021 Sağlık
Doğumdan sonraki lohusalık depresyonuna dikkat!
Doğumdan sonraki lohusalık depresyonuna dikkat! Doğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
28.01.2021 Sağlık
Uyuz hastalığı 15 dakikada bulaşıyor!
Uyuz hastalığı 15 dakikada bulaşıyor! Uyuz hastalığının yılda yaklaşık 100 milyon kişiyi etkilediğini belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, "Hastalık kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir temasla bulaşır. Özellikle geceleri artan kaşıntı, uyuz hastalığının en önemli belirtisidir. Akarlara karşı ise eşyalar 50 derecede en az 10 dakika yıkanmalı ve sıcak bir kurutucuda
23.01.2021 Sağlık
Miyomlar sinsi ilerliyor, belirti vermiyor!
Miyomlar sinsi ilerliyor, belirti vermiyor! Kadınların yaklaşık yüzde 30’unda miyom görülüyor ve kadınların büyük bir çoğunluğunun bundan haberi bile olmuyor. Çünkü miyomların çok büyük bir kısmı belirti ve klinik bulgu vermez. Ancak kadınların bazılarında miyomlar anormal kanamaya neden olabilir. Anormal kanama ve kitle şeklinde kendisini gösteren miyomlar tüm karın içini dolduracak kadar büyüyebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Prof. Dr. Murat Naki, genellikle belirti vermediği için sinsice ilerleyen miyomları anlattı.
22.12.2020 Sağlık
U tipi yaşam bel ağrısı nedeni
U tipi yaşam bel ağrısı nedeni U tipi adı verilen bu hareketsiz yaşam tarzı zamanla kas-iskelet sisteminin zayıflaması ile birlikte omurga ve eklem sorunlarına yol açabiliyor. En sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında ise bel ağrıları geliyor.
18.08.2020 Sağlık
Gebelikte dikkat edilmesi gereken 10 durum!
Gebelikte dikkat edilmesi gereken 10 durum! Hamilelik başladığı andan itibaren gebeliğin her günü, anne adayı ve bebek için oldukça büyük önem taşıyor. Bu süreç anne adayında fiziksel ve psikolojik birçok değişikliğe yol açıyor. Karın ağrısı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma gibi durumlar Hormonlar ve fizyolojik değişiklikler nedeniyle hamilelik sürecinde anne adaylarının en sık karşılaştığı şikayetler arasında yer alıyor. Bunların bir kısmı her insanda görülebilecek doğal belirtiler olabilirken, bazılarıysa önemli sorunların habercisi olabiliyor. Peki, Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelikte nelere dikkat edilmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Emre Pabuçcu hamilelik sürecinde yaşanan değişimleri ve dikkat edilmesi gereken 10 önemli durumu anlattı.
10.08.2020 Sağlık