Gazete Vatan Logo

Bit Nasıl Geçer? Bit Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Bit kan emen parazit bir böcektir ve bulaşıcı olduğundan insandan insana bulaşabilir. Genellikle saç ve kafa bölgesinde olan bit kaşıntıya neden olur. 

Bit Nasıl Geçer? Bit Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Bit Nasıl Geçer?

Bit özellikle insandan insana geçen bir rahatsızlıktır ve kendini geçmeyen kaşıntı ile belli eder. Bit tedavisi için uzmanlar tarafından yapılacak olan tedavide kişinin yaşı, gebelik ve emzirme durumu ile alerji öyküsü belirlenmelidir. Kişiye özgü olarak planlanan bu tedaviler arasında ıslak tarama, topikal tedavi ve sistemik tedavi vardır.

Hastanın bilgilendirilmesi de bu tedavide oldukça önemlidir. Bitten kurtulmak için tarak ve saç için kullanılan tüm aksesuarlar sıcak sabunlu su ile temizlenmelidir. İç çamaşırları, nevresim ve havlular da 60 derecede yıkanmalı ve temizlenmelidir.

Bit Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Bit geçiren yöntemler arasında yıkanması mümkün olan tüm eşyaların yıkanması ve dezenfekte edilmesi vardır. Vücut hijyeninin mutlaka sağlanması ve bit geçene kadar da bölgenin sürekli yıkanması gerekir. Bit öldüren ilaçların kullanımı da bitlerin çoğalmasını engelleyerek mevcut bitlerin ölmesini sağlar. Saç fırçaları, taraklar, havlular, kıyafetler, iç giyim ve nevresimler de sıcak suda yıkanmalı ve bitlerin uzaklaşması sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

Bit Neden Olur?

Bit, dünya çapında görülen bir sağlık sorunudur. Kan emen bir tür parazit böcek olan bit direkt olarak ciltten cilde ya da bir nesne ile temas edilmesi sonucu bulaşabilir. Semptomlar genellikle belirgin bir şekilde 3-4 hafta boyunca ortaya çıkmaz ve sonrasında belirtiler artmaya başlar. İnsan vücuduna zararı olan bir parazittir ve birçok nedene bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Bitin en yaygın görülen belirtisi kaşıntı olmasıdır. Kişi eğer bit bulaşmasına bir reaksiyon gösterirse bu durumda kaşıntı ortaya çıkar. İlk olarak 4-6 hafta boyunca genelde belirti ve semptom görülmese de sonrasında belirtiler ardı ardına çıkabilir.

Bit mantar enfeksiyonu, uyuz ya da kıl kökü iltihabı hastalığı ile karıştırılabilir. Bu nedenle tespit edilmesi içi bir uzmana başvurmakta fayda vardır. Kaşıntıya ek olarak gözlemlenen belirtiler arasında kas ağrısı, boyun ve ense bölgesinde şişlik, ateş, göz iltihabı ve halsizlik görülebilir.

Haberin Devamı