Gazete Vatan Logo

Ertesi gün hapı ne zaman kullanılmalı? Ertesi gün hapı yan etkileri neler? Kaç gün içinde alınmalı?

Acil kontrasepsiyon adı verilen ertesi gün hapları, hamileliği önlemeye yardımcı haplardır. Hamilelik düşünmeyen ancak korunmasız cinsel ilişkide bulunan kadınlar, ertesi gün haplarını tercih ederler. Ertesi gün hapının cinsel ilişkiden hemen sonra belli bir sürede kullanılması gerekiyor. Peki, Ertesi gün hapı ne zaman kullanılmalı? Ertesi gün hapı yan etkileri neler? Ertesi gün hap kaç gün içinde alınmalı? İşte detaylar…

Ertesi gün hapı ne zaman kullanılmalı? Ertesi gün hapı yan etkileri neler? Kaç gün içinde alınmalı?

Ertesi gün hapları, korunması cinsel ilişki sonrası hamilelik düşünmeyenlerin tercih ettiği yöntemlerden biri. Ancak, ertesi gün hapının kullanımıyla ilgili bazı önemli noktaları bilmeniz gerekiyor. Pek çok kişi hamileliğin oluşmaması için cinsel ilişkiden sonra ne kadar süre içinde ertesi gün hapının alınması gerektiğini merak ediyor. Peki, Ertesi gün hapı ne zaman kullanılmalı? Ertesi gün hapı yan etkileri neler? Ertesi gün hap kaç gün içinde alınmalı? İşte detaylar…

Ertesi gün hapları hamileliği önlemeye yardımcı olur. Halihazırda hamileyseniz hamileliği sonlandırmaz. %100 etkili de değildir. Ancak cinsel ilişkiden sonra ne kadar erken kullanırsanız o kadar etkili olabilir. Her yaştan insan, çoğu eczanede kimliksiz olarak reçetesiz satın alabilir. Genellikle kullanımı çok güvenlidir, ancak birkaç yan etkisi olabilir.

ERTESİ GÜN HAPI YAN ETKİLERİ NELER?

Bazen ertesi gün hapı olarak da adlandırılan EC hapının herhangi bir uzun vadeli veya ciddi yan etkisi bulunmamıştır. Çoğu durumda, EC alan kadınlar herhangi bir komplikasyon yaşamazlar. Bununla birlikte, EC hapının bazı biçimleri küçük yan etkilere neden olacaktır.

Haberin Devamı

En yaygın yan etkiler şunlardır:

- Mide bulantısı

- Kusma

- Baş ağrısı

- Yorgunluk

-  Tükenmişlik

- Baş dönmesi

EC, adet döngünüzü de etkileyebilir. Adetiniz bir hafta erken veya bir hafta geç olabilir. Adetiniz bir haftadan fazla geciktiyse, mutlaka hamilelik testi yaptırmalısınız.

ERTESİ GÜN HAPI ALDIKTAN SONRA VAJİNAL KANAMA NORMAL Mİ?

Acil kontrasepsiyon alan bazı kadınlarda hafif vajinal kanama olabilir. Bu genellikle üç gün içinde sona erer. Ancak üç günden uzun süren veya ağırlaşan kanamalar bir problemin işareti olabilir. Kanamanız ağırsa veya üç günden uzun sürerse hemen doktorunuza başvurmalısınız.

ERTESİ GÜN HAPI NE ZAMAN KULLANILMALI?

Ertesi gün haplarının adı nedeniyle korunmasız cinsel ilişkiden sonraki gün alınması gerektiği algısı oluşmaktadır. Oysaki ertesi gün hapları cinsel ilişkiden hemen sonra alındığında etkisi çok daha fazla olmaktadır. Genel olarak cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde alınması gereken haplar bu zamanın ardından etki etmemektedir. İlk 24 saat içinde kullanılan haplar gebelik oluşumuna %90-%98 oranında engel olurken ilk 48 saat içinde kullanılan haplarda gebeliğin engellenme ihtimali %75’e düşmektedir. Bu nedenle, cinsel ilişkiden hemen sonra kullanıldığı takdirde gebeliğin engellenme olasılığı çok daha fazla olmaktadır.

Haberin Devamı

ERTESİ GÜN HAPI HAPI FİYATI NE KADAR?

Ertesi gün hapı fiyatı ortalama 90 TL ile 130 TL arasındadır. Ertesi gün haplarının yalnızca beklenmedik durumlarda gebeliği önlemek amacıyla kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.