Gazete Vatan Logo

Tüberküloz alarmı!

Anadolu’dan İstanbul’a getirilip kesilen kurbanlık büyükbaş hayvanda, insana da bulaşan kumlu tüberküloz tespit edilince yetkililer alarma geçti

Tüberküloz alarmı!

İstanbul’da 6 kişinin 10 bin TL’ye satın aldığı montofon cinsi sığır kesilince kumlu tüberküloz olduğu tespit edildi. Çağrılan veterinerin de hastalıklı olduğunu tespit ettiği hayvan için rapor hazırlandı. Kurban sahiplerinin insana bulaşan bir hastalık olması sebebiyle hayvanın etini yememesi istendi.

Devlet karşılıyor

Yetkililer hayvanın barındırıldığı ahırda bulunan diğer hayvanlarda da bu hastalığın olma ihtimali olduğunu belirterek kurban sahiplerini dikkatli olmaları konusunda uyardı ve ekledi: “Kesilen hayvanlar için devlet tazminat ödemek zorunda. İlçe Tarım Müdürlüğü’ne hayvanın küpesi ile başvurularak zarar karşılanabilir.”

Hastalıklı eti yemeyin!

Sığır tüberkülozu, insanlarda da görülebilen zoonoz bir hastalık. Hayvanlarda tüberküloz etkenleri vücuda genellikle solunum ve sindirim yoluyla girerek hastalık meydana getiriyor. Hayvanların barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik koşulların iyi olmaması, uygun olmayan bakım ve beslenme koşulları, temiz hava ve egzersiz yetersizliği, dışarıdan sürüye kontrolsüz hayvan girişi, enfekte hayvanların sütleriyle buzağıların beslenmesi hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırıyor. İnsanlara bulaşma genelde enfekte et ve sütün tüketilmesiyle gerçekleşiyor.

Haberin Devamı