Gazete Vatan Logo

Suriyelilere ilk seçimde...

CHP'li vekilden çarpıcı iddia!

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, “Suriyeli sığınmacılara oturma izni ve vatandaşlık haklarının verildiği ve yapılacak ilk seçimlerde de oy hakkı tanınacağı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?” diye sordu.

Sarıbaş, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu sorulara yanıt aradı:

Suriye’deki muhalif olayların başladığı günden Mayıs 2013 tarihine kadar ülkemize sığınan Suriyelilerin sayısı ne olmuştur? Sığınanların erkek, kadın ve çocuk olarak dökümü yapılmakta mıdır? Yapıldı ise dağılımı nedir?
Bu sığınmacılar ülkemize hangi yollardan giriş yapmıştır? Ülkemize sığınan Suriyelilerin ne kadarı pasaportla, ne kadarı kimlik kartları ile giriş yapmıştır? Kimliksiz, pasaportsuz ve nüfus bilgileri olmayan sığınmacı sayısı nedir?

Suriyeli sığınmacılar ülkemizin hangi il ve ilçelerine yerleştirilmiştir? Bu sığınmacıların il ve ilçelere göre dökümü nedir?

Sığınmacılara bugüne kadar ne kadar masraf yapılmıştır? Yapılan harcama nereden karşılanmaktadır? Nerelere harcanmıştır? Dünya ülke ve kuruluşlarından yardım alınmış mıdır? Alındı ise hangi ülke ve kuruluşlardın ne kadar yardım alınmıştır?

Sığınmacıların yerleştirildiği il ve ilçelerde sığınmacıların yerleştirilmesinden önce ve sonrası emniyet kayıtlarına girmiş suç oranlarının karşılaştırılmasının sonuçları nedir?

Suriyeli sığınmacıların bir bölümünün akşamları ülkemize gelip konakladıkları, sabah ise Suriye Ordusu ile çatışmak üzere sınırı geçerek tekrar Suriye’ye gittikleri iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise gece gelip, sabah Suriye Ordusu ile çatışmak üzere sınırı geçen sığınmacı sayısı nedir? Sığınmacıların bu şekilde ülkemize giriş ve çıkış yapmaları bilginiz dâhilinde midir? Bilginiz dâhilinde değil ise sınırlarımız gelip, geçmenin bu kadar kolay olduğu sahipsiz midir? Sınır güvenliği yok mudur?
Suriyeli sığınmacılara oturma izni ve vatandaşlık haklarının verildiği ve yapılacak ilk seçimlerde de oy hakkı tanınacağı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

Oturma izni verilen sığınmacılara maaş bağlanarak, sigorta yapıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Ayrıca maaş alan sığınmacıların kaçak ve ucuz işçi olarak çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur?”

Haberin Devamı