Gazete Vatan Logo

Kritik YAŞ öncesi 28 Şubat krizi...

YAŞ bugün toplanıyor. 28 Şubat soruşturmasında yer alan Org. Ataman’ın Jandarma Komutanlığı’na getirilmesine hükümetin sıcak bakmadığı ileri sürüldü. Org. Özel dün Gül ve Erdoğan ile görüştü

Kritik YAŞ öncesi 28 Şubat krizi...

TSK’nın yeni komuta kademesini ve tutuklu komutanların kaderini belirleyecek kritik Yüksek Askeri Şura Başbakan Erdoğan başkanlığında bugün Genelkurmay Karargahı’nda toplanacak.
Kritik YAŞ öncesi 28 Şubat krizi...
YAŞ toplantısı öncesi Ankara hareketli saatler yaşadı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, sürpriz bir şekilde Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’i kabul etti. Org. Özel ilk Cumhurbaşkanı Gül ile biraraya geldi. Köşk’te 40 dakika kalan Org. Özel, ardından Başbakan Erdoğan ile görüştü. Erdoğan-Özel görüşmesinin 10 dakika gibi kısa bir süre olması dikkat çekti.

Ankara kulislerine yansıyan iddialara göre Org. Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı olacak Org. Bekir Kalyoncu’dan boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilecek isim için formül arayışına girdi.

Teammüllere göre, bu koltuğa en kıdemli orgeneral olan 1. Ordu Komutanı Yalçın Ataman’ın atanması bekleniyor. Ancak, Ataman’ın adı 28 Şubat soruşturmasına girdi. Hükümetin bu nedenle Org. Ataman’ın, Jandarma’ya atanmasına sıcak bakmadığı, Org. Özel’in ise bu koltuk için başka isimleri dünkü görüşmelerde Gül ve Erdoğan’a sunduğu iddia edildi. Sunulan isimler arasında öncelik sırasına göre 3. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş ve Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hulusi Akar’ın da bulunduğu iddia edildi.

Komutanlar emekli oluyor

VATAN’ın edindiği bilgilere YAŞ’ta, TSK’nın terfi ve atama teamülleri işleyecek. 4 yıl rütbede bekleme süresini dolduran tutuklu komutanlar, geçen yıl olduğu gibi emekliye sevkedilecek. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları emekli olacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı Dışişleri’nden Sorumlu Hava Pilot Tümgeneral Atilla Öztürk’ün istifa dilekçelerin de YAŞ’ta ele alınacak.

Öte yandan Org. Özel, YAŞ üyelerine dün iftar yemeği verdi. İftara, Başbakan Erdoğan da katıldı.

Kara Kuvvetleri’nden jet 35. Madde ayarı

ASKERİ darbelere dayanak olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesini değiştiren yasanın dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı da görev tanımını güncelledi.

35. maddedeki ifadeye atfen, “TSK’nın bir unsuru olarak, Türk yurdunun ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin korunması ve kollanması ile ilgili kendisine verilen görevleri yerine getirmektir” ifadesi yer alıyordu. Komutanlık bu görev tanımını dün internet sitesinden kaldırdı.

Haberin Devamı