Gazete Vatan Logo

Gece yarısı tüm ağaçlar söküldü!

ODTÜ ormanından geçecek yol çalışması başlatıldı..

Gece yarısı tüm ağaçlar söküldü!

Tartışma yaratan ODTÜ ormanından geçecek yol çalışması, önceki gece sürpriz bir şekilde başlatıldı. Çok sayıda iş makinesi, çevik kuvvet desteğiyle ODTÜ ormanına giderek ağaçları söktü. Çalışmaya tepki gösterenlere polis biber gazı sıktı.

Yoğun protestolar üzerine Çevre Bakanlığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) rektörlüğünün gönderdiği plana onay vermiş ve konunun “tatlıya bağlandığı” belirtilmişti. Ancak bayramda Ankara kulislerinde Çevre Bakanlığı’nın “sürpriz” bir şekilde ve ODTÜ’ye bildirmeden planlara AVM, camii gibi yerler yapabilecek şekilde değişiklik yaptığı iddiası gündeme geldi. İddialar üzerine ODTÜ Rektörü, bayramdan sonra durumu inceleyerek, doğruysa itirazda bulunacaklarını açıkladı.



Helikopterli söküm

Bayramın son günü olan Cuma gecesi ise beklenmedik bir gelişme yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, çok sayıda iş makinesiyle ve çevik kuvvet eşliğinde ODTÜ ormanına girdi ve yol çalışmasına başladı. Ekipler ağaç sökümüne başlarken, olayın duyulmasıyla büyük bir tepki başladı. ODTÜ’lüler ve vatandaşlar duruma tepki gösterirken, polis çalışmaya engel olmak isteyenlere biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada görüntü almaya çalışan basın mensuplarına da belediye işçileri saldırdı. Protestocu grup dağıtılırken, belediye ekipleri ağaç sökümü ve yol çalışmasını sürdürdü. Bir polis helikopteri de havadan ekiplere destek verdi.



ANKARA BELEDİYESİ:

Ağaçlar başka yere nakledildi’

Dün Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’ndan çalışmayla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı: “SİT ile ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan bütün izinlerin alınması ve ODTÜ’nün Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduğu Koruma Amaçlı İmar Planı’nın Bakanlık tarafından onaylanması ve parselasyon planlarının onaylanmasının ardından yasal engellerin kalmaması üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri yol güzergahı üzerinde kalan ODTÜ arazisi içindeki çalışmalarını sürdürdü. Çalışmalarda güzergah üzerinde kalan ağaçların büyük bir kısmı, ağaç nakil araçlarıyla alınarak başka bölgelere nakledilirken işe yaramayacak çok az sayıdaki ağaç ve çalı grupları da kaldırıldı.”

ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ:

‘Bu inşaat meşru değil’

Çalışmalarla ilgili ODTÜ Rektörlüğü’nden de bir yazılı açıklama geldi: “ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak 2 Ekim’de kurumlara bildirildi. Ancak faks yazısı ekinde olması gereken onaylı planlar, üniversiteye 11 Ekim’de teslim edildi. Ancak planda bazı değişiklikler yapıldığı görüldü. ODTÜ, 4 Ekim’de askıya çıkan plana itirazlarını, bir aylık sürenin sonu olan 4 Kasım’a kadar Bakanlığa iletecekti. Fakat yasal sürecin tamamlanmasına izin verilmeden ODTÜ arazisine gece saatlerinde bir baskın şeklinde girilmiş, meşru olmayan fiili bir müdahale ile inşaat başlatılmış ve mülkiyeti üniversiteye ait olan ağaçlar yasal süreç izlenmeksizin kaldırılmıştır. Üniversitemiz, bilgisi ve izni olmaksızın yapılan bu müdahale ile ilgili gerekli tüm yasal girişimlerde bulunacaktır.”





Yeniden fidan diktiler

Dün Balgat 100. Yıl semt pazarı önünde toplanan kalabalık bir grup, sloganlar atarak yol çalışmasının yapıldığı alana geldi. Gruptakiler, yanlarında getirdikleri fidanları, açılan yolun üzerine dikti.

Haberin Devamı